Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: porod i simfiza

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno porod i simfiza

na stranicama "Problemi u trudnoći" sam našla da se svojevremeno pisalo o simfizi. pisale su trudnice, nisam našla da je netko imao problema sa time poslije poroda (odnosno pisao o tome). ja sam prve znakove problema zamjetila u trudnoći, ne znam više u kojem tjednu. trudnoća je inače bila super, porod brz, tata sa nama nakon nekog vremena počeli su problemi. ortopedi nisu imali pojma kaj mi je, spasili su me na sv. duhu. dobila sam odgovarajuću fizikalnu. imala sam uspone i padove. došlo je do toga da sam se već bojala za lijevi kuk, lijeva noga mi je otkazivala i sl. uglavnom, vježbati moram redovno, izbjegavam sve krive položaje (nekad je to i treptaj oka), ne smijem nositi teret i tak. živim sa dosta ograničenja to traje tako već skoro 4 godine od kada se rodila moja štrumfeta. sada (07.03.2006.) trebam roditi ponovno i dilema mi je kako? porod prođe, ali trebam funkcionirati i nakon toga. dr mi kaže da nema nikakve garancije sa simfizom (da se ne razmakne još više) rodim li vaginalno ili carski. kakva vi saznanja imate o tome? smatram da dijete samo izlazi van kada je spremno, a intervenciju kada je neophodna, naravno, ne dovodim u pitanje

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ponavljam pitanje: carski ili vaginalno? što biste vi učinile na mom mjestu?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

buby, zaista ne znam
    ne znam ni sto je simfiza, jel mi mozes malo objasniti?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Simfiza je jedan od zglobova zdjelice.

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/stil/05_macji.asp

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

"Symphisis je hrskavični spoj koji pretežno tvori vezivna hrskavica. Nazivaju se sekundarnim hrskavičnim spojevima. Obično povezuju simetrične dijelove kostura. U hrskavicu spoja ugrađeno je mnogo kolagenih vlakana i spoj je čvrst, ali i malo pokretan. Primjeri simfiza su međukralješčani diskovi i pubična simfiza. U sredini nekih simfiza tijekom života razvija se pukotina, što omogućuje male pomake spojnih tijela, pa se simfize mogu smatrati prijelaznim oblikom između nepokretnih i pokretnih zglobova. U novorođenčadi su desna i lijeva polovica donje čeljusti povezane simfizom, symphysis mandibulae, koja nestane kad dva dijela mandibule okoštaju i spoje se. Njezino je mjesto vidljivo na kosti u odraslih osoba." ovo je, naravno, copy-paste. meni se to razmaknulo naprijed-nazad i lijevo-desno, od trenja se istrošilo, vidi se fino na rentgenu, a bila sam i na scintigrafiji (vidi se patološko nakupljanje). uglavnom, to peče (taj dio pubične kosti), boli, "prereže" do lijevog kuka, tjera me na šepanje... potrebno je tada mirovati. ležim na boku, spavam sa jastukom među nogama, sunožno dizanje iz kreveta, ulazak u auto, nikakav iskorak, sjedim na mekanom jer su me boljele i sjedne kosti. moram raditi kegelove jer mi zna pobjeći. i tak, hrpa ograničenja. bed mi je kak ću maloga učiti hodati jer mi je taj položaj kad se sagnem koma. zvučim k'o popis za dućan ima boljih i loših dana, a reagiram i na promjene vremena

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •