Ma pužić nisi luda
I ja baš ne volim zgužvanu robu, isto peglam mužu i one majice koje nosi ispod košulja, a djeci i gaćice.
Ja jasno vidim razliku, kad je roba ispeglana, a kad ne (i na sebi i na drugima).
Nego, kakva je to daska koja vraća toplinu, gdje se kupi i koliko košta (red veličine)?
Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 01.06.2011. at 11:56
ma viledina daska, nemam pojma model, to mi je mama kupila kad smo useljavali u novi stan prije 4 g i platila ju 600 kn (tad je bila najskuplja u trgovini). ona mrzi peglanje iz dna duše i još kad joj se klima i cvili daska poludi, pa mi je htjela priuštiti nešto što si sama nebi vjerojatno nikad kupila...ja prezadovoljna
ja u pravilu peglam, ne smatram se ludom...jednostavno volim speglano..a i MM i ja radimo u odjelima i košuljama...i nespeglano nije primjereno našim radnim mjestima........nekad manje a nekad veće hrpe veša koji čeka svoj red držim u 2 plastične košare za veš.......usput, ja razlikujem speglano i popeglano..speglane s košulje, a popoglede kuhinjske krpe naprijemjer![]()
Krivo ste me shvatile i ja peglem ne hoda zgužvana-nego je razlika u tome što ja ne sjedim i peglam satima, već osušenu robu odmah složim u ormare, i kad nešto poželim obuć onda to i ispeglam, znači ujutro kad ustanem uzmem npr. majcu i ispeglam za 20sek...a djetetu uvečer ispeglam za vrtić isto za manje od minute.
Pošto sam trenutno doma nosim trenirke i traperice tako da skoro i nemam što peglati.
Vjerujem da neki ljudi vole peglati i da ih to čak smiruje, zašto ne-nisam da ljudi zgužvani hodaju-meni je samo ne shvatljivo to sjedenje ili stajanje satima za stolom za peglanje a tko zana kad će te određenu robu obući.
MM svako jutro ili većer prije ispegla košulju za odjelu-za posao-na vješalici se uvijek izgužva- a stvarno je to čas posla.
Samo peglajte ako to volite-ja volim ribat po stanu![]()
Posljednje uređivanje od ivana zg : 01.06.2011. at 12:45
ja ne mislim da su oni koji redovito peglaju ludi. meni je to cisto prakticno pitanje. moje iskustvo je da ako neko bas nije fan peglanja (kao sto sam ja) puno mu je prakticnije sloziti odmah posusenu robu i peglati samo po potrebi. jer se ta roba dok ceka na peglanje izguzva vise nego da je stajala slozena u ormaru, u isto vrijeme i skuplja prasinu, mirise, radi nered itd.
mm si svaki dan opegla prije posla kosulju ili majicu ako treba, ja peglam po potrebi, djecju robu skoro pa nikad (ima par kosulja pa mu to opeglam prije nego idemo negdje), posteljinu nikad, kuhinjske krpe ponekad jer me to smiruje i od peglanja su mekse. ne koristim omeksivace, robu za nositi perem na nizoj centrifugi da se jako ne izguzva, vadim odmah i stavljam susiti
Peglam samo za vjenčanja i sprovode
Dobro, ponekad se zalomi poneka košulja i mimo tih posebnih prilika.
Peglu držim u najdubljem dijelu ormara u hodniku da je što manje gledam, dasku sam poklonila jer mi samo zauzima prostor.
Uglavnom, sušilica spašava situaciju u većini slučajeva.
Ne primjećujem na ljudima razliku između opeglanih i onih neopeglanih. Ne viđam baš zgužvane u svojoj okolini, a znam da mnogi od njih također ne peglaju.
Još samo da kartice prestanem peglati biti ću na konju![]()
Maro, nema sansi da bi primijetila sto peglam, a sto ne peglam.
Stvar je u tehnici.![]()
Posljednje uređivanje od Kaae : 01.06.2011. at 19:10
ja peglam kosulje i odjevne predmete netom prije nego ih treba obuci i tako najcesce. Recimo desi se vrlo rijetko da bas idem peglati hrpu robe, ali volim recimo kad mi je posteljina ispeglana. Ne peglam krpe za kuhinju, rucnike, donje rublje i sl. I da, pazim kad kupujem robu da spada u kategoriju "ne guzvajucih". Nazalost cista suha roba koja ceka svoj red za ormar / peglu je na stolici u sobi i izgleda ko planina))
Veš za peglanje držim u plastičnoj košari na dnu ormara, pored parne postaje. Daska za peglanje je u kutu iza ormara.
Peglam cca svaka dva tjedna otprilike 2-3 sata, odn. kad netko od nas više nema što za obući i tada ispeglam sve, odn. peglam dokle god imam volje i zanimljivih serija na televiziji. Peglam samo majice i hlače i ne pada mi napamet išta drugo peglati jer mi je i ovog previše. Kad ispeglam, složim majice pa stavim u ormar. Crte mi ne smetaju jer se ionako brzo izravnaju od topline tijela.
Odjeću za po doma ugl. ne peglam.
Veš za peglanje držim na dnu ormara.Sve peglam osim čarapa.Volim peglati i ne volim neispeglanu robu.Sve košulje,bluze i hlače,pa čak i neke majice su mi speglane i na vješalicama i izgledaju savršeno.I da,itekako se vidi razlika kad netko nosi robu drito sa štrika ili kad je speglano.
Jel mi se samo čini ili ovi što peglaju imaju bolji vid od nas nepeglača
Uteka mi post, a ove 2 minute za editiranje mi prekratke
Htjela sam reći da sam ja onda stvarno ćorava, ali ne mogu raspoznati da li netko nosi popeglano ili ne.
Dobro, ako je stvarno zgužvano ko da je krava žvakala onda ću skužiti.
Kad ja izvadin toplu robu iz sušilice i odmah je zgibam bolje mi izgleda nego kad peglam.
Možda je caka u tome što ne znam dobro tehniku peglanja, ali bitno je da ne idemo zgužvani po svijetu.
Ovo nije nagovaranje vas koji peglate da prestanete, naprotiv...divim vam se na volji i trudu![]()
Hrpa veša za peglanje stoji u kinderbetu. Prije je stajala u ormaru, u jednoj plastičnoj vanici (i sad je ona tamo, a u njoj veš još od zimus, nije frka za opeglati, neki stoljnjaci i nešto što ne koristim često). Veš ke uglavnom skupljen sa stalka, složen i na hrpi. Omekšivač ne koristim pa peglam uglavnom sve, osim mojih stvari za kod kuće, pidžama i posteljine.
Stol za peglanje je u ormaru u odjeljku predviđenom za to, pegla isto u ormaru ili u kinderbetu.
Usisavač mi je u kuhinji, ispod dvije stolice koje ne koristimo. Bio je u špajzi, ali bih se uvijek naživcirala zapinjući pri vađenju pa mi je ovo lakše. Krpe za pod su u kupaonici u posudi, ispod ormarića.
Peglam jednom tjedno, a nekada i rjeđe.
Evo samo da dodam još ovo - moj stav o peglanju mijenjao se s godinama/obvezama/prioritetima i situacijom...
Volim opeglanu i urednu odjeću i na vješalicama i u ormarima. Bar sam je voljela prije nego se rodio stariji sin... Nakon toga uslijedio je period ograničenog peglanja (pelene i dječja odjeća), a nakon rođenja drugog djeteta period nepeglanja ničega osim košulja u rijetkim prigodama.
Kasnije, kako su djeca rasla, počela ja opet tu i tamo peglati, pa kupila zavjese koje se peglaju, pa nabavila novu peglu, pa još noviju peglu... kako kada.
Najbitnija promjena nije se odigrala u ormarima (tamo su stvari od prilike do prilike više ili manje opeglane, više ili manje uredno složene) nego u glavi - ako imam vremena i volje, peglam i to me često opušta, ako pak ne - nema veze...
Mene peglanje izluđuje više od ičega. Od svih kućanskih poslova najviše ga mrzim, iz dna duše, a prisiljena sam stalno peglati jer MM mora nositi super zbegecane košulje na odijela, normalno, svaki dan nova košulja je u igri.
Koliko god sam puta čula tu meni neshvatljivu izjavu- ja ne peglam! nikako, ali nikako meni ne uspijeva tako dobro rastresti odjeću, ni omekšati ju, ni složiti, a da ona opet ne bi ni nakon toga izgledala zgužvano
.
A opet, ne vidim po gradu ljude koji masovno hodaju u sažvakanoj odjeći i ne mogu uopće dokučiti kakvi su to materijali, kakav je to pamuk koji se ne gužva, kako se naše pamučne majice zgužvaju iako je centrifuga na najmanjem, kako to da moje traperice moram preći bar jednim potezom peglom da ne izgledaju zgužvane, a očito to neki drugi ljudi ne moraju.
Rob sam peglanja
Odgovor na početno pitanje -dasku za peglanje i peglu držim u špajzi, maštelu s neispeglanim vešom u jednoj od spavaćih soba, a peglam navečer gledajući neku glupost na TV-u pritom, trenutno je to Big Brother.
Moj neispeglani veš je dugo stajao na mom noćnom ormariću, u plastičnoj kutiji. Skupljao bi se dok mi ne bi postao prijetnja (u stilu - ako to padne na mene dok spavam ubit će me) i onda bih u jedno nedjeljno popodne ispeglala.
Daska za peglanje, destilirana voda, pegla i slične potrepštine stoje na sušilici - u ostakljenoj terasi. Sad sam na početku trudnoće i rečeno mi je da ne peglam, jako sam isfrustrirana. Imam gomilu veša još iz travnja, ormari napol prazni, muž nosi nespeglane majice po kući, za posao si sam ispegla onu koju će obuć![]()
Inače volim peglati i peglam sve, od gaća, posteljine, krpa do košulja i finih hlača. Jednostavno obožavam kad mi ormar izgleda kao da sam u butiku ...
Sumskovoce, to je rješenje za moje probleme!
Trebam ostakliti dio balkona! I onda tamo lijepo držati neopeglani veš i svu potrebnu opremu....
Samo kako to izvesti?
ajde baš mi je drago da ti se sviđa ideja. Taj ex balkon je moj mali vešeraj, na njemu sušilica + oprema za peglanje + suši se rublje na onom konjiću ljeti kad sunce zapeče. Zimi ponekad peglam tamo, kad zasja sunce u zimskim danima
![]()
Da, mene samo smeta što tako zatvaram sobu ili spavaću ili dječju.
Kako ste vi to riješili?
Ima li dovoljno zraka u sobi?
Soba ima prozor i balkonska vrata i jedna i druga....
potpisujem, posebno boldano!
moram priznati da ni ja ne gledam ljude okolo, ne znam peglaju li ili ne, ali mi ne izgledaju zgužvano, osim, kao što Bodulica reče, ako su zgužvani pa izgledaju kao da im je odjeću krava sažvakala
i ja sam nekada sve peglala, svaku kuhinjsku krpu, gaće... sad u tome više stvarno ne vidim smisla
i blago vama kojima muževi peglaju, meni je to nezamislivo
a samo peglanje mi nije bed, ok, da moram kao Nena stalno peglati košulje, to bi me izludjelo, ovako obične majice, dugih i kratkih rukava - MMove, a slične su i moje, bez ikakvih volančića, gluparija, obične traperice... mi stvarno nije bed peglati, to mogu i žmirećki
Posljednje uređivanje od SikaPika : 04.06.2011. at 15:34
He he he... moj je peglao sebi košulje kad sam bila u rodilištu s prvim sinom, pa na čuvanju trudnoće s drugim.
Nedavno si je uredio košulju za djetetovu pričest.
Inače ne pegla. Zašto? Zato jer se ja pogurnem i sve sredim prije nego njemu i padne na pamet... I čiji je to onda problem? Tak je i s drugim kućnim poslovima - ponekad mi se čini da bez razloga lomim sebi kičmu (tj. prestala sam s tim) a u kući jedan odrasli i dva poluodrasla muška koji i te kako mogu potegnuti. Samo im treba reći ili (u slučaju mm-a) čak ni to - jednostavno treba OSTAVITI nenapravljeno, pa se bude primil posla. Ne dam mu priliku...![]()
Odgovor Neni koju ne mogu citirati: centrifuga na minimum, zatim slaganje mokrog vesa kao da ide u ormar i tako odstoji cca sat vremena. Onda vjesanje i sa strika ravno u ormar.
Peglam skoro pa nista (samo a vjenčanja i sprovode).
A ves za peganje (ako ga ista bude) stoji u kupaoni na susilici. Po zimi ga nema jer iz susilice bas nista ne peglam. B
u djetetovom ormaru ima jedna ladica - košara, u koju stavljamo robu za peglanje
meni pegla mama
i ja sam probala slagati mokro, pazim kod steranja, slažem odmah sa štrika i ubjeđujem sebe i druge da je to ok
i da je šteta gubiti 20min na peglanje majice koju će moja V u roku 2 min zasrati
i bude ok kad nema drugoga
ali mada nisam oka sokolova ipak se razlika peglano - nepeglano vidi
i peglani veš mi ljepše miriše, sterilizirano
ja puno više volim nositi peglano
samo ne toliko da bi se natjerala peglati![]()
Ja sam si uvela da uz peglanje gledam sapunice, i tako taman mi je 45 minuta za cca 2 mašine(ako mi pofali veša ja i čarape peglam) i baš super. Inače sam preškrta sa raspodjelom svog vremena da bi sjela i samo gledala Hausa ili samo peglala. I volim popeglano, mada mi ormari nisu ko u butiku jel fali koja polica pa je malo nagurano ali nema veze.
A veš držim u nekim plastični košarama na komodi u spavaćoj sobi.
meni je jako lijepo vidjeti ljude sa vidljivo opeglanom odjećom.
i predivno mi je vidjeti maminu odjeću koja je popeglana "kao led".
ali, od te sklonosti ka estetici, jača je moja lijenost.
zato nepopeglanu odjeću držimo - na sebi.
džaba ti peglanje kad sjedneš u auto, prebaciš pojas preko sebe, i eto ti zbužvane odjeće.
ili da peglam mužu majice, on će uzeti dijete na ruke... nema te pegle i peglačice koja je usavršila trajnu tehniku.
znam, vidi se da hodamo izgužvani, ali meni je prioritet čistoća... popeglanost je na dnu liste![]()
ma ne vidi se. sve je to u glavi.
bogme nijednom nisam pomislila "apri, to je ona izgužvana".
je l' ti vidiš da sam ja nepopeglana?
je l' tako da ne vidiš.![]()
pa uz sve ono što nas veže, sve ove godine i događanja... teško da bi (ne)popeglanost mogla biti prva asocijacija i meni na tebe i tebi na mene...
sad vidim u čemu je ključ: nametnuti se ljudima sa mnogim stvarima, da im odjeća ni na pamet ne padne!
nikad nisam vidjela nekog koga bi okarakterizirala ko nepopeglanog.
Joj, hvala, nešto od toga probala, nešto ću tek nastojati raditi :
1.centrifugu stavim na 400 (1000 okretaja je maksimum), no opet zgužva i sve posuši, prejaka je
2.slaganje mokrog veša, da, to kaže i moja mama, ja ga istresem i složim onako, ofrlje, i po skupinama, ali nemam kad (uvijek) to sve redom raditi detaljno i još čekati tih sat vreman, pet nas je, puno je to komada robe, ionako imam osjećaj da sam volonterski zaposlena u vešeraju.
3. čitala sam topic, i primijenila te spike na zadnju turu veša, i jutros gledam po štriku, ok, izvući ću se ovaj put s dječjim majicama i hlačicama, no moje dvije pamučne majice (unatoč tom receptu) su i dalje ubitačno zgužvane, isto tako i moje dvije košulje...ni kuhinjske krpe ne izgledaju lijepo
4. ako sve ovo uspijem primijeniti i jednostavno si složim sliku da se neće primijetiti je li manje ili više zgužvano, možda si olakšam za 30-40 posto, i to je nešto.
S muževim košuljama mi ionako nema spasa, ono kad vi spominjete peglanje samo za svadbu, e, on u takvom "svadbenom" izdanju ide na posao svaki dan. Ne može imati (polu) zgužvanu košulju i na to nataknuti kravatu, izgledao bi divno![]()
apri
ljudi, kako je krenulo morat ću adminici sugerirati otvaranje podforuma "(ne)peglanje". LOL
OT
ja na drugima ne primjetim nepeglano
imam frendicu koja nikad ne pegla
i ništa na njoj mi ne izgleda neopeglano
istina baš se previše i ne zagledam
važno mi je kao i apri da moj nos ne osjeti neoprano
ali na sebi mi je ljepši osjećaj kada sam u opeglanom
i stvarno me nitko ne može uvjeriti da nema nikakve razlike između opeglanog i neopeglanog
Ne peglam ništa - eventualno tu i tamo nešto za sredit se, mužu košulju sebi haljinu. Kad prostirem na susšilo lijepo uredno raširim, kad dižem slažem odma i to je to.