Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: kada vaši šestogodišnjaci idu spavat?

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno kada vaši šestogodišnjaci idu spavat?

vidim da večina djece osobito u ovim ljetnim mjesecima ostaje dosta dugo budna pa me zanima kada stavljate vaše šestogodišnjake na spavanje, kada se bude i kako funkcioniraju preko dana ako su do kasno budni?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ovisi.
    DO prije tri mjeseca išli su u vrtić, popodne smo bili vani, oko 7 sati u kući, do 8:30 - 9:00 najkasnije u krevetu Obojica, šesto- i četverogodišnjak.
    tada je nastupila pauza od ta spomenuta tri mjeseca kada su bili kod kuće ili kod baka na čuvanju (bili kliconoše i nisu išli u vrtić), pa su dulje bili vani, ujutro dulje spavali, počele su vrućine kada nemožeš rano van, pa ostaješ dulje vani, dan se produljio.
    Znali su ići spavati i oko 10:00, pa čak i kasnije.
    Sada su opet krenuli u vrtić, ali ove vrućine su ubitačne, jučer smo tek u 8 sati izašli van. I ušli u kuću u 10. Spavanje do 6:30. U vrtiću spavaju ili se odmaraju. Manji sam zna reći da je umoran i ode ranije.
    Ne znam, nisma ni ja pametna. Ne sviđa mi se ovo kasno odlaženje na spavanje, ali mislim da u slijedećih par dana nećemo imati baš puno izbora, tek oko 9 je vani podnošljivo....

Mislim da je neko spavanje ili bar drijemanje u podne najbolje rješenje, ionako je prevruće za bilo što drugo, a opet mogu funkcionirati.
    Posljednje uređivanje od AndrejaMa : 11.07.2011. at 10:37

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jana 5-godišnjakinja ide spavati isto oko 10, kako i Mara, 2-godišnjakinja.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

iza 11, ima 5 godina...
    ili ranije, ako padne i zaspi.
    vruće je pa idemo van iza 8, otegne se.
    u vrtiću ubije oko popodne pod klimom.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok je bila škola u 9.00 je bio u krevetu. Sinoć je ušao u kuću u 22.30.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dok je išla u vrtić išla je spavati oko 2230, spavala do 08-830.
    Sada ide oko ponoći, ali ujutro spava do 11,12.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Dok je bila škola u 9.00 je bio u krevetu. Sinoć je ušao u kuću u 22.30.
    Kod nas je isto režim 9:00 dok je škola. Sad su dečki na praznicima, ali i dalje ne idu u krevet kasnije od 9:30. Ako ih je volja, još čitaju malo, pa ugase svjetlo.

Razlog je jednostavan - mm i ja rano ustajemo, pa se djeca probude jer su tako navikli, a često volimo i zajednički doručak, pa navečer budu umorni i pokupe se sami. To rano spavanje čak zna kojiput biti i problem jer mi bi npr. na godišnjem otišli nekamo van, ali mlađi sin jednostavno nije u stanju izdržati budan dulje od 10 navečer. Nema veze, bolje ovako nego da mi skaču po glavi do ponoći. Zadovoljna sam.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok je škola, on je u 9.00 u krevetu jer je to i njegov izbor. On bi bio mrtav umoran u 9.00. Sada kada može spavati duže ujutro, i kada navečer s ekipom može biti vani tek kad zađe sunce, bitno duže ostaje budan.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

oko 22.00. trenutno ne ide u vrtic, kad su tzv. vrticiki dani ide oko 21.00. sto je komplicirano jer se ujutro naspava, a ako spava u vrticu tad imamo problem, jer mu se ne spava oko 21. sat, pa onda lezi i vrti se po krevetu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je na praznicima liberalno.
    Idu leći kad žele , ustaju se kad žele.
    Mi smo ispred kuće do 11 navečer još svi vani.
    Susjedi i njihova djeca također.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

preko godine 20-20.30 najduže
    sad nema ograničenja
    najčešće do 22.30 izdrži

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moj ima 5 godina i volim kad ide spavati u neko normalno vrijeme, oko 9, najduze 10. ako ide prekasno spavati, onda je drugi dan nervozan i cendrav, iako malo duze spava ujutro.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam presretna sto moji idu oko pol 9/9
    ostane nam malo vremena za mir

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moji su kao šestogodišnjaci išli spavati u 9.00 svim danima. Navikli su na rano buđenje, pa bi im nedostajalo sna ako bi legli kasnije.

Sad, s 10. i 11. idu spavati između 9.00 i 9.30 za vrijeme nastave, a ovih vrućih dana to bude i 10.00 -11.00. To nadoknađuju ujutro.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Evo moji su sad išli u krevet znači u 9 i 45 ali znaju i duže ako smo izašli van u šetnju.Danas je u Dalmaciji pakleno vruće pa ih ni na plažu nisam vodila.A kad imaju školu i vrtić najkasnije do 9 moraju biti u krevetu.Dižu se kako kad,nekad u 6 i pol kad ja izadjem na posao a nekad i u 8

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

uf...., izglada da sam ja najstroža što se tiče spavanja!
    zimsko vrijeme u 7:15, sad dok krene u školu nastavljamo s tim tempom!
    sad za vrijeme praznika poslije 8 do 9 najkasnije
    u principu mora odspavati svojih 12 sati i onda super funkcioniramo!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Manuela, kad bi ja svoje stavljala spavati u 7.15 kad su tzv. vrticki dani, zajedno bi bili svega sat - dva dnevno. ukljucujuci i voznju doma. vidim da si iz manje sredine, pa mozda ti zato ova nasa vremena se cine kasno. jer ako radis do cca 16-17 doma si cca sat kasnije.

inace moj sestogodisnjak ne treba 12 sati sna, kao sto sam rekla ako spava u vrticu ne moze nikako zaspati oko 21 sat.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bome, ljeti su budni dokad žele
    kod bake su sada, npr. i tamo su na GO. Dižu se i dalje ranije, al odčore popodne-što je super jer je to popodne prevruće za plažu, igru...
    Ja mislim da im je čitavu godinu dosta drila odlaska u krevet u 8 i preranog buđenja (kod nas je to oko 6) i sad neka guštaju.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kod nas isto bude popodnevnog spavanja ako nekoliko dana za redom ode spavat kasnije. samo sto ga je tesko natjerat da spava popodne tako da mi je onda ipak bolje odlazenje u krevet na vrijeme.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ide spavati kad ja kažem, osim ako ne zaspe prije :netolerantnanemajka:

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Oko 9-pola 10. Još ovaj tjedan ide u vrtić, pa joj treba sna. A kad smo na godišnjem, može i kasnije na spavanje. Ali ne puno

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Manuela, kad bi ja svoje stavljala spavati u 7.15 kad su tzv. vrticki dani, zajedno bi bili svega sat - dva dnevno. ukljucujuci i voznju doma. vidim da si iz manje sredine, pa mozda ti zato ova nasa vremena se cine kasno. jer ako radis do cca 16-17 doma si cca sat kasnije.

inace moj sestogodisnjak ne treba 12 sati sna, kao sto sam rekla ako spava u vrticu ne moze nikako zaspati oko 21 sat.
    kakve veze ima sredina u kojoj živiš s odlaskom djeteta na spavanje?
    ne razumijem?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mjesto stanovanja ima veze u toliko što mi kad odlazimo na posao odlazimo od kuće u 7 i vraćamo se oko 5:30-6 jer mi treba skoro sat vremena do posla. U manjim sredinama na posao se obično stiže za 10-15 min.
    I to dakle gubimo dva sata koja bi eventualno mogli provesti sa djecom.
    Drugih razloga nema.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kao sto je napisala AndrejaMa. ja odlazim iz kuce izmedju 6.15-7.30 (djeca jos spavaju jer ih otac vodi u vrtic), a po njih stizem oko 16.00-16.30 ako je sve idealno, ne ostajem dulje na poslu, ako nemaju neku aktivnost i do doma imamo jos pola sata. dakle ja se sa svojom djecom druzim aktivno od 17.00 (idealni zivot a to ne postoji). kad bi otisli spavati u 19.15 s njima bi se druzila dva sata. vjerujem da u manjoj sredini radi manje udaljenosti se ne gubi na prijevoz. odrasla sam u takvoj sredini i znam da m i je mama odlazila iz kuce u 6.45, a doma je bila u 15.15.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 12.07.2011. at 12:11

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ne slažem se sa mišljenjima al nije važno, svatko zna najbolje za svoje dijete i tu nema diskusije!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moji klinci 6.5 i 4 godine isto idu spavati oko 10 sada kada se ne dižu rano ujutro i kada ne idu u vrtić. Popodne ne spava niti jedan. Pogotovo ne najstariji... Meni je to ok, ujutro spavaju do cca 8.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Manuela. osobno mi je ovo tvoje vrijeme spavanja puno prerano, pogotovo u ljetno doba kada je sunce vani skoro do pol 9, do iza 9 je dan! Uostalom, ako zaspu u 10 a probude se u 8, pa to je 10 sati sna, kaj će im više? Ali naravno svatko ima svoje mišljenje. Mene čudi da ti dijete hoće tako rano zaspati s obzirom na to da je dan još vani i sunce....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Manuela. osobno mi je ovo tvoje vrijeme spavanja puno prerano, pogotovo u ljetno doba kada je sunce vani skoro do pol 9, do iza 9 je dan! Uostalom, ako zaspu u 10 a probude se u 8, pa to je 10 sati sna, kaj će im više? Ali naravno svatko ima svoje mišljenje. Mene čudi da ti dijete hoće tako rano zaspati s obzirom na to da je dan još vani i sunce....
    To ti ovisi o djetetu... I moj mlađi hoće i danas zaspati tako rano, on je velika spavalica.

Osobno, ne mislim da je bitan neki rani odlazak u krevet, ali ako vidimo da djetetu treba sna, onda ga stavljamo na spavanje tako. Moji su imali takav režim zbog našeg ranog odlaska na posao kad smo ih htjeli-nehtjeli morali rano buditi pa im je prešlo u naviku.

Mislim da je bitnije da je odlazak u krevet svaki dan u isto vrijeme, pogotovo kod roditelja koji rade do kasnih sati, nego jako rano trpat djecu na spavanje. Međutim, moje vlastito dijete me uvjerilo da ima takvih kojima to baš paše. Manuela vjerojatno ima isto iskustvo. A s druge strane, ne treba podcijeniti prednosti ranog dječjeg odlaska u krevet - mm i ja imamo vremena za sebe i koješta drugo. Dakako, ne silimo djecu, ali nam odgovara da ranije odu u krpe. I njima isto.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

eto Peterlin dijeli moje mišljenje!
    potreba i navika svakodnevnog odlaska na spavanje u isto vrijeme!
    to nije trpanje bez veze, jer neznam u kojem stanju se diže dijete koje ide spavat u 23 i diže se u pola 7?
    mislim da je to dosta za odraslu osobu ali ne i za dijete od 6 godina!
    još uvijek se protivite mom mišljenju!
    i još samo ana.m zar je početkom škole tj od 9 mjeseca na dalje dan do 9?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa pitanje je bilo o ljetu, kad nema nastave? Ili?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Manuela i sama si napisala da svako zna najbolje za svoje djete. pitala si nas kad nasi sestogodisnjaci idu spavati i ja sam ti napisala kad moje djete ide spavati i kad se dize, a ja o tvom ne znam nista.
    ovdje nisu ljudi protiv tebe i tvoje odluke, tako da mi ovaj tvoj post nije jasan. zasto si tako svadjljiva, jer ana je lijepo napisala da njen babnanko spava dnevno 10 sati i da mu je to OK. nije napisala da se njeno djete dize u 6.30 i da ide spavati u 23 sata.
    i pitala te ono sto je zanimalo, kako tvoje djeta zeli zaspati u 19.15 sad ljeti kad je dulji dan.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 12.07.2011. at 14:38

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

mislim da ih je sve zbunilo 19:15, mada vidim da i u zimskim mjesecima svi idu kasnije!
    na žalost mnogih, a ima nas puno s različitim mišljenjima i stavovima, ne odobravam kasni odlazak u krevet 6-ogodišnjacima pogotovo ne onim mlađim!
    ljetno, sad pod praznicima je do 9!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da ih je sve zbunilo 19:15, mada vidim da i u zimskim mjesecima svi idu kasnije!
    na žalost mnogih, a ima nas puno s različitim mišljenjima i stavovima, ne odobravam kasni odlazak u krevet 6-ogodišnjacima pogotovo ne onim mlađim!
    ljetno, sad pod praznicima je do 9!
    pa nije li to normalno, tvoje misljenje i tvoje djete i meni je to OK. mozda si ti u nekim drugim stvarima liberalnija od mene?
    ako vama takav stil zivota pase i tako super funkcionirate ne kuzim zasto se osjecas napadnutom.
    i oprosti na tom 19.15 vjerujem da sam preletila citajuci.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ne osječam se napadnuto
    nadala sam se takvim komentarima i reakcijama !

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zimsko vrijeme u 7:15, sad dok krene u školu nastavljamo s tim tempom!
    sad za vrijeme praznika poslije 8 do 9 najkasnije
    u principu mora odspavati svojih 12 sati i onda super funkcioniramo!
    Ja sam sad zbunjena, zar ovdje ne piše da dijete zimi ide spavati u 7.15?
    12 sati je puno sati spavanja za većinu šestogodišnjaka, ali tvome djetetu taman. Mojima je/bilo je taman u toj dobi 10 sati, a i sa devet, ako se dogodi, nemaju problema (ne budu umorni ni razdražljivi). Više od toga skoro pa nikad ne odspavaju, jer i kad ljeti zaružimo (dobro im dođe malo raspašoja), svejedno se bude oko 7 ili 8, rijetko se dogodi 9.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A mislim da nas je tu dosta širokog spektra godina.. nije isto niti ako dijete ima 6 i 9 godina

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Svi smo različiti, pa su tako i djeca različita.
    Ja recimo imam četverogodišnjaka koji u prosjeku spava po dva sata manje od šestogodišnjaka.
    isto odgajani, ista pravila vrijede, ali stariji zaspi u roku keks, manji još traži svoj ritual, a ujutro se diže prije svih nas.
    Neki se možda i sjećaju mojih ispada, jer on je bio i ostao izraziti ne-spavač.
    Ja bih voljela da moji idu ranije spavati i da je svaki dan u isto vrijeme, ali mislim da je malo djece kojoj odgovara vojnička disciplina.
    Pa kako bi ih natjerala na spavanje prije 9, kad po ulici ispred kućče trči još desetero djece i mlađe od njih i kad je sunce još tu i kad je taman temperatura podnošljiva?

A u priči o manjoj sredini... nije poanta u sredini kao takvoj, već nedostatku vremena provedenog sa djecom.
    Jer po toj logici družila bih se sa djecom cca 1-2 sata dnevno i u to vrijeme treba "ugurati" i druge potrebe - kupovina, ručak/večera, igranje, kupanje i sl.
    Potrebe su nam različite....mojima više znači da se igramo još tih sat-dva, pa će onda malo odrijemati p danu ili u autu, nego da idu ranije spavati.
    I savršeno funkcioniraju i sa 8-9 sati noćnog i 1 sat dnevnog odmora/sna.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kao prvo ja sam doma trenutno i ne budim dijete u pol 7. Kada sam ih zbog posla budila u pol 7, spavali su i u vrtiću i doma su išli također u krevet do pol 9.
    Mislim, u ovo ljetno vrijeme, pogotovo kada su ovako velike vručine, izađemo navečer van tek u 19h, dođemo doma već je skoro 21h. Tako da mi je to spavanje tako rano čudno. Pa i dok smo na moru bili još smo u 19h bili na plaži. Zašto je neprihvatljivo da dijete ide na spavanje iza 21h u ovo ljetno doba?
    Uostalom, u školu kreće tek na jesen a tada ćemo drugačije, a sada neka uživa....
    Posljednje uređivanje od ana.m : 12.07.2011. at 16:40

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

kakve veze ima sredina u kojoj živiš s odlaskom djeteta na spavanje?
    ne razumijem?
    veza je očita, po meni
    ako živiš u malom mjestu gdje ti je škola 5 min. hoda,
    posao 5 više, sve je drugačije
    ako do posla/škole/vrtića trebaš putovati oko 45 min. ili duže
    naravno da imaš manje vremena za sve ostalo ( druženje s obitelji, spavanje i sl.
    jer ako radiš od 7, moraš puno prije ustati da bi stigao rezvesti djecu, koja u tom slučaju
    puno kraće spavaju od mog djeteta koje neće zakasniti i ako se ustane u pola osam stigne na vrijeme u školu)
    kako ne bi bilo veze?
    slažem se da je svatko slobodan stavljati djecu na spavanje kad on misli da treba
    pod uvjetom da ta ista djeca zaista osjećaju umor i spavaju u to doba

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mi po ljeti u devet s plaže tek idemo doma

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi smo inače poznati da idemo ranije spavati, zimi recimo 8 pola devet..

A sad, išli smo oko devet, pa sad je više nemoguće, sad su tek otišli van, a osam je sati.
    Nije da mi je drago, ali svi su vani,
    tu je veliko igralište puno dijece koja su preko mraka vani.
    Kako da im objasnim da sad ne mogu van kad sve vrvi od ljudi i dijece.
    Jest da bi meni i njihovom tempu pasalo recimo do pola deset. Ali nekako nam ne ide prije deset po ovim vrućinama.

Ponekad kad idemo oko devet dok je još dan po sto puta viču da neee žele, još je dan, svi su vani.... ne mogu ići protiv toga,
    osjećam se kao diktator....ako ispada forsiranje nekako mi se čini da vidim posljedice, da manje slušaju i pružaju otpor, a ovako
    kad se dogovorimo za neki kompromis, sretni su ko mali ptičeki, a i cijeli drugi dan prepričavaju lijepe događaje...
    I da, imaju pet i skoro tri godine.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Kao prvo ja sam doma trenutno i ne budim dijete u pol 7. Kada sam ih zbog posla budila u pol 7, spavali su i u vrtiću i doma su išli također u krevet do pol 9.
    Mislim, u ovo ljetno vrijeme, pogotovo kada su ovako velike vručine, izađemo navečer van tek u 19h, dođemo doma već je skoro 21h. Tako da mi je to spavanje tako rano čudno. Pa i dok smo na moru bili još smo u 19h bili na plaži. Zašto je neprihvatljivo da dijete ide na spavanje iza 21h u ovo ljetno doba?
    Uostalom, u školu kreće tek na jesen a tada ćemo drugačije, a sada neka uživa....
    treba čitati cijeli post a onda komentirati!
    sad ide spavat do 9 a dok krene škola u 19:15
    dok izračunate spavanje svog djeteta kojeg ste budili dok ste išli na posao u pol 7, išao spavat u pol 9 i spavao u vrtiču sat vremena isto je i vremenu mog djeteta i čemu onda toliko čuđenje?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih rado da Lea ide kasnije spavati po ljetu, posebno kad smo na moru, jer bi tako i mi mogli duže navečer biti vani, šetati, ili nekuda otići; ali ona to baš i ne može izdržati jer tvrdoglavo ne želi spavati po danu pa je navečer preumorna. Tako ide spavati u deset, nekad u pol 11 i onda obično imamo scene radi umora.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja bih moje stavljala po ovim vrućinama kasnije spavati (ovako idu između 21 i 22) da se ne dižu prije 6 ujutro. ja odlazim oko 6:30 od doma i velika je nesreća ako se ne vidimo ujutro.
    ela je beba pa odspava 2,3 sata oko podneva, ali mislim da je filip slomljen od nespavanja (kad zaspe u autu od vrtića do doma znam da ga trebam probati naveče poslati spavati)što prije bar par dana.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Netko je dobro napisao da to ovisi i okolini u kojoj zivimo.Moji idu kad je škola do 9 najkasnije a dizu se u pol 8 jer nam je do skole 10 min pješice.Znači u tih 15 min moraju se umiti oprati zube i obući i izlaze iz kuće.5 min. prije 8 su ispred škole i čekaju zvono.Baka najmladjeg vodi u vrtić ako sam ja prva smjena.Ljeti ostaju duze budni ali se svejedno bude kako im paše nekad u 6 nekad u 8.recimo jutros su svi na nogama bili već u 7 a ja bih još spavala.Natjerati ih da odspavaju po danu je nemoguća misija.Najmanjeg kojem je skoro 6 još i nekako ako legnem pokraj njega ali ne uspijeva mi ni to uvjek.Mozda jednom u 2 tjedna

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moj 6-godišnjak nikad nije imao pretjeranu potrebu za spavanjem, a sad je pogotovo nema i složila bih se s tim da ako se vidi potreba može se reagirati, ako je nema - može satima ležati u krevetu i ne spavati
    popodne ne spava već godinama, a primjećujem da i mlađi već lagano ide tim stopama
    meni je nepojmljivo da se djeci može reći - spavaj i ono spava isto ko ni meni npr.
    ne zato jer ne mislim da treba biti reda, nego zato što mi je to podjednako ko i jelo - jedeš kad si gladan, spavaš kad si pospan
    drugo je ako vidim da već u polusnu baulja po kući i sam sa sobom se bori da ne zaspi, onda ga nije ni tako teško smiriti i strpati u krevet

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slažem se, samo djeca često nisu svjesna da zapravo jesu pospana. Jedno je želja, drugo potreba. Žele da se dan produži, žele raditi još nešto, poigrati se, pomaziti i to je sve OK, ali vrijeme prolazi. Oni postaju sve umorniji, što se često manifestira kao euforija, a zapravo im se spava.

Taj red ne znači prisiljavanje djeteta da leži budno u mraku kako bi roditelj imao mir, nego osiguravanje potrebnih sati sna, barem 9-10 sati za dijete te dobi. Osim toga, nije svejedno spavati nekoliko sati prije ponoći ili to nadoknađivati ujutro. Moj sin (11) je baš neki dan izjavio da se bolje osjeća za vrijeme školske godine kad ide spavati ranije i budi se ranije - broj sati spavanja je isti, ali on se sada osjeća pospanije.

Ne volim djecu stavljati u krevet onda kad su već u polusnu i bore se da ne zaspu. Onda se nisu u stanju lijepo pripremiti i presvući, oprati zube, nema priče, molitve ni maženje. Može i tako, ali iznimno, ako smo negdje dugo bili i sutradan nema nastave. Važan mi je taj obiteljski večernji ritual, a ne da se samo obeznane u krevetu.

Kao i u svemu drugome i u ovome je važna umjerenost i osluškivanje potreba djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •