Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: rasvjeta u kuhinji LED ili halogenke?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno rasvjeta u kuhinji LED ili halogenke?

svi savijeti i svaka pomoc su dobrodosli

trebam lampe za strop, trebam neko cudo tehnike jer mi je ispred cijele strane prozor i nemam pojm ada li je moguce domisljato zakaciti rasvjetu na okvire

htjela bih neke prakticne a originalne lampe na strop (i da se lako ciste jer je u igri kuhinja u kojoj se kuha) i rasvjetu za radne plohe

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

prije nego kupiš led rasvjetu molim te odi u salon gdje je veća površina osvjetljena ledicama i probaj da li ti to paše (baš sam staromodna). halogenke? malo se raspitaj koje su u dućanu -prije izmjeri kuhinju da ne kupišsvjetiljke koje preslabo svijetle i imaju loš odaziv boja (mislim da se ovo stručno kaže drugačije).
    hoću reći, u prostoriji u kojoj se jede treba biti oprezan u izboru žarulje da ne bi jelo izgledalo bljak! nego mljac! kao hrana u supermarketima.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Trebaš samo za iznad kuhinjskih elemenata ili i iznad prostora gdje se jede? Mi imamo iznad elemenata halogenke, ali na šipki, sa mogućnosti zakretanja, pa si usmjerim gdje mi treba(ima ih 4 komada). U gornje elemente namjeravam staviti one built in halogenke, doveden je vod za struju, ali nisam još našla neke koje mi se sviđaju. Ne volim one koje se zakače s donje strane gornjih elemenata, to mi se ne sviđa.

Hoćeš ti imati gornje elemente? Meni su super i one gornje police koje imaju ugrađeno svjetlo unutra.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i jedno i drugo je dobar odabir, ovisi što točno trebaš. Ledice možeš birati u različitim temperaturama (to se vidi u ovome što mamitzi kaže-odzivu boje), a i u različitim-ambijentalnim- bojama, tako da ti salonske ledice neće pomoći-kad imaš puno varijanti.
    Halogenke su najbolja opcija za imitaciju klasične žarulje, ako te taj ugođaj zanima, a većinu zanima .
    To je prostor s puno dnevnog svjetla?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kuhinja je kuhinja i mala je (365x230) i otvorena je prema boravku gdje je stol. znaci kuhinja je samo za kuhanje. imam komad na L 360x230 i jos komadic od 120 cm donjih elemenata uz uz samostojeci debeli frizider a sve skupa iznad ima gornje elemente

imam prozor na dijelu od 230 cm

po ljetu je ok i svjetlo je do 10 navecer ali po zimi trebam svjetlo i cijeli dan kad su sivi kisni dani

taj prozor mi je nocna mora jer nemam ideju kako zakaciti lampe na prozor (a sudoper se naravno nalazi pod prozorom i trebam svjetlo nad sudoperom)

imam gornje elemete i imam veliku napu koja i sama ima lampice

trebam nesto za strop i nesto sto ce osvjetliti radnu plohu i biti izmedju gornjih i donjih elemenata

moja seljacka logika je da bi LED trebao iz nekog razloga biti bolji jer kosta tri put vise ali ne kuzim zbog cega

i naravno, ja bi neko originalno super funkcionalno rjesenje

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

LED trosi manje nego ostalo, a i traje dugo, dugo, dugo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jedina prednost LEDica je dugotrajnost. Kod njih se bijelo svjetlo dobije na isti način kao i kod fluo cijevi, pomoću "fosfora", dakle odziv boja im je bez veze (CRI je <80). Hrana pod takvim svjetlom ima čudne boje.

Trenutno jedina rasvjeta sa stvarno punim spektrom bijelog svjetla (CRI=100) za opću upotrebu je halogena rasvjeta.

Ako ne razlikuješ boje - svejedno ti je.
    Posljednje uređivanje od Davor : 31.05.2011. at 21:30

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Jedina prednost LEDica je dugotrajnost. Kod njih se bijelo svjetlo dobije na isti način kao i kod fluo cijevi, pomoću "fosfora", dakle odziv boja im je bez veze (CRI je <80). Hrana pod takvim svjetlom ima čudne boje.

Trenutno jedina rasvjeta sa stvarno punim spektrom bijelog svjetla (CRI=100) za opću upotrebu je halogena rasvjeta.

Ako ne razlikuješ boje - svejedno ti je.
    joj, daj...

ja po stanovima stavljam ledice kojima možeš birati boju
    pa si stavi onakvu žutu da bude kao obična žarulja, ako se bojiš da ti hrana ne izgleda izobličeno

ne volim halogenke, glasam za led

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    joj, daj...

pa si stavi onakvu žutu da bude kao obična žarulja, ako se bojiš da ti hrana ne izgleda izobličeno

sad jos nadji vremena pa mi polinkaj neke dobre lampe, pls

meni uz ovaj krticnjak kak je sad po nizozemski osvjetljena kuhinja ni hrana ni nis nema boju, sve je coravo

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    joj, daj...

Ja još nisam naletjela na takve, nama su svugdje nudili one što bacaju bolesno plavo-bijelo svijetlo, pa sad kad kuham ručak imam osjećaj da sam u operacijskoj sali

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ja još nisam naletjela na takve, nama su svugdje nudili one što bacaju bolesno plavo-bijelo svijetlo, pa sad kad kuham ručak imam osjećaj da sam u operacijskoj sali
    a da imas halogenke, osjecala bi se kao u solariju....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Unlike CFLs, some claim that LED technology is achieving CRIs of 92 or more and the results keep improving. If this proves to be true, the implication is that LED technology would be on a path to essentially leap-frog CFL lamps into the lead as the future of lighting. However, some researchers believe that the CRI simply cannot be applied to white LED light. The International Commission on Ilumination's (CIE) study on the issue determined that the CRI is not useful to predict the color rendering of an LED light source. The CIE's study notes that the CRI index is tied too closely to the incandescent light to be useful. (In fact, the CRI essentially uses the light produced by the incandescent lamp as the standard.) New research is showing that light produced by LEDs (and even CFLs) that has a very low CRI is actually very visually appealing to the human eye. This phenomenon was actually first demonstrated with the latest advances in incandescent technology. GE and other companies began producing "daylight" incandescent lights. The light produced by these lamps only had a CRI of around 80, but objects illuminated by the light appeared livelier and brighter than those illuminated by an incandescent light source with a high CRI.

CRI se napušta kao indeks, budući je usko vezan za žarulju vulgaris, koja ima loš odziv plavog spektra. To je moje vrlo skromno znanje o rasvjeti. Al eto, mislim da prosječan čovjek može vidjeti vidi li adekvatno boje pod određenim izvorom. Ja iskreno, a gledala sam prekonekoliko pokaznih primjeraka razlika u CRI (najbolji su oni s legićima, tu dobro vidiš šta vidiš ) nisam se pretjerano "patila" s bojama-osim ako se radi o niskotlačnom natriju. S temperaturama više. Nego, slažem se da je idealna zamjena za klasičnu žarulju halogenka, al eto-ljudi vole ledice, em su lijepe, em su kul i uklopive, em se može igrat s optikom, em su različitih temperatura, em i različitih boja :za ugođaje:, em su stvarno trajnije...

pa svakom svoje, po ukusu.

mislim da straycaticu više muči lampa ili nosač ili nešto takvo, nego žarulja , tj. kako uklopit ili halogenke ili ledice u taj prostor.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovaj citat si našla u Holiday LEDS-u? Znaš, oni ti prodaju LED-ice

Ukratko, CRI ima nedostatke, ali uz velike CRI brojke (>90) ide i bolje svjetlo. Nažalost, nema te retorike koja će natjerati paradajz da izgleda normalno pod svjetlom s CRI<80. Pogotovo ako pod LED rasvjetom kaniš fotografirati - rezultati su katastrofični.

Ali trajuuu...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

http://apps1.eere.energy.gov/buildin...ring_index.pdf
    joj, ok, Davore, ti bi se sad klao , a neću se klat jer nisam proučavala fiziku i anatomiju oka toliko, pa nisam kompetentna. A ni ne bavim se fotografijom. Eto, u pravu si
    Već sam rekla da probleme s odzivom imam samo kad se radi o NtN, valjda daltonistica. meni je poma pod ledicom-poma.
    Više me dira temperatura, a i to malo.
    A stray može sama pokušati vidjeti različite izvore i odzive pa šta joj paše, mislim da nju muče praktična rješenja za poviše prozora.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma ne bi ja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa kad nekako zakljucim sto ce biti u lampama mogu poceti njuskati oko dizajna

sto sve postoji i koja je u biti rasvjeta najbolja?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E pa to ti je individualno :heheheh
    ja imam štedne žarulje i meni su super. Doduše, imam kvalitetne štedne žarulje. Po cijeloj kući osim u djetetovoj lampi poviše kreveta.
    Nekim ljudima je to apsolutno neprihvatljiva opcija, em zbog svih gore parametara, em zbog žive.
    Imam i led-u boji-kao ambijentalnu rasvjetu :hm.

Davor je u pravu da ćeš bolji odziv boja dobit halogenkama, tj. sličniji onom na što smo navikli, a ja eto mislim da je i LED šta se toga tiče-ako dobro odabereš-super.
    LED ti inače više traje. I s njim se može više "igrati".
    I to je to. Odaberi što ti od to dvoje više paše.
    Obje verzije su energetski dobre (štedljive, jel). I obje možeš uklopit u taj prostor. Mislim, možeš naći adekvatne nosače, lampe, štagod..
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 01.06.2011. at 08:39

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

rekla bih da smo davor i ja studirali na etf-u a krumpirić na fer-u, pa su nam ideje o rasvjeti manje ili više moderne.
    nad stolom imam najobičniju žarulju sa žarnom niti u jeftinom lusteru iz ikee koji liči na industrijsku svjetiljku.
    nad radnom plohom imam svjetiljku sa žarnom niti koja je duguljasta pa izgleda poput fluo svjetiljke s golom cijevi.
    to su dva mjesta dje mi je važno kako hrana izgleda.
    na stropu imam plafonjeru s dvije jeftine štedne žarulje, tako da je kuhinja osvjeteljena s dovoljno lux-a ali je jasno da je svjetlo suludo. (stara plafonjera je eksplodirala pa sam sve ovo kupila na brzinu par dana prije poroda misleći da ću zamijeniti-samo kad sam prevelika škrtica i čekam da bar pregore žarulje)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    rekla bih da smo davor i ja studirali na etf-u a krumpirić na fer-u, pa su nam ideje o rasvjeti manje ili više moderne.
    I etf i fer, neki dugo svršavaju
    Evo malo hrane za analitički mozak. Ima jedan ludi Grk koji je nevjerojatno lijepo i sustavno prikupio i spektroskopski analizirao nevjerojatan broj različitih rasvjetnih tijela. Ovdje su početna stranica i nešto kao tablični pregled spektara s pogledom na aparaturu. Impresivno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je najveci problem sto je tu od jeseni do proljeca sivo

cesto nema sunca jer je oblacno, kad krenu kise ja ko da uletim u neku hibernaciju

znaci treba mi PUNO svjetla i da je sto blize suncevom spektru

e takva mi rasvjeta treba

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

stray cat, tek sam sad shvatila da ti živiš u nizozemskoj.
    u hrvatskoj ne postoje light designer-i kao zanimanje ali u nizozemskoj možda postoje.
    osobno sam upoznala samo austrijance koji su se školovali za to zanimanje i pričali su da u velikim dućanima se može tražiti njihov savjet-možda je i u nizozemskoj tako.
    kod nas ljude često savjetuju arhitekti , oprosti apricot, kojima je važno kako lampa izgleda a ne kako svijetli i za što je namjenjena. dok sam češće radila kureke (tako mi zovemo obiteljske kuće i stanove) znalo mi se dogoditi da pokušam ljude odgovoriti od šašavih ideja, međutim što sam starija mislim da svatko treba pogriješiti da bi drugi put bio pametniji.
    osobno mislim da je led super za npr. osvjetliti fontanu, naglasiti u dvorištu put do vrta, pa možda i kao rasvjeta parkirališta kao što to čine amerikanci, ili rasvjeta neke povjesne građevine gdje se do svjetiljke može doći samo s dizalicom, ali za po doma, zbilja nije za svakoga. prije nego kupiš stray potraži mjesto koje je zbilja time osvjetljeno i ako ti ne bode oči tek onda kupi.
    što se tiče sudopera, svjetiljka se izabere koja ima nosače koji omogućavaju da se spusti niže, veće je površine, jednoliko svijetli i možda nije krasno ali ako je bliže i jednoličnije svjetlo paćeš bolje ćeš vidjeti u sudoper .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

stray cat, tek sam sad shvatila da ti živiš u nizozemskoj.
    u hrvatskoj ne postoje light designer-i kao zanimanje ali u nizozemskoj možda postoje.
    o kako ne. postoje i u RH.
    doduše, nisu se školovali kod nas, ali ima ih prekonekoliko
    ne znam daju li svoje savjete ovako-bilokome-ali aplikacije za rasvjetu su jednostavne za skužit svakom tko ima mrcu inženjerskog duha. Neće napravit čudo svjetsko, ali može vidjet jel postignuta adekvatna rasvijetljenost i jednolikost rasvjete.
    naravno da ja samo teoretiziram, jer svoj stan nisam toliko sređivala i toliko u njega ulagala da o tome toliko razmišljam, možda jednom.
    I, da, slažem se s dijelom o dosadašnjem korištenju LEDa, ali eto-polako ulazi i u rezidencijalnu upotrebu, budući da rade na poboljšanju temperature i CRIja (iili bilo kojeg drugog indeksa ).
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 03.06.2011. at 22:42

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kod nas ljude često savjetuju arhitekti , oprosti apricot, kojima je važno kako lampa izgleda a ne kako svijetli i za što je namjenjena. dok sam češće radila kureke (tako mi zovemo obiteljske kuće i stanove) znalo mi se dogoditi da pokušam ljude odgovoriti od šašavih ideja, međutim što sam starija mislim da svatko treba pogriješiti da bi drugi put bio pametniji.
    osobno mislim da je led super za npr. osvjetliti fontanu, naglasiti u dvorištu put do vrta, pa možda i kao rasvjeta parkirališta kao što to čine amerikanci, ili rasvjeta neke povjesne građevine gdje se do svjetiljke može doći samo s dizalicom, ali za po doma, zbilja nije za svakoga. prije nego kupiš stray potraži mjesto koje je zbilja time osvjetljeno i ako ti ne bode oči tek onda kupi.
    što se tiče sudopera, svjetiljka se izabere koja ima nosače koji omogućavaju da se spusti niže, veće je površine, jednoliko svijetli i možda nije krasno ali ako je bliže i jednoličnije svjetlo paćeš bolje ćeš vidjeti u sudoper .
    slažem se s t obom da arhitekti (ne samo kod nas) vrlo često zaboravljaju na utilitarni aspekt i razmišljaju samo o dizajnerskom.
    ali, nije tako samo kod biranja rasvjete.
    zato i postoje oni plitki neupotrebljivi umivaonici, slavine oje zbog loše ergonomije jedva otvaraš, kuhinje koje izgledaju kao space shuttle, ali se polomiš dok u njima nešto pripremiš... pa i rasvjetna tijela koja izgledaju kao skulpture, ali ti uz njih treba i rudarska lampa na glavi da bi išta vidio.

led rasvjeta nije prvi izbor za osnovnu rasvjetu u kuhinji. (ali može biti i itekako dobro rasvjetljavati prostor)
    bolja je kao ambijentalna i pomoćna.
    ja je često stavljam u džepove u stropu i ostakljene kuhinjske ormariće (staklena fronta u boji), i onda se dobiva jako lijepi efekt, posebno ako su boravak i kuhinja u jednom prostoru.
    iako se odlično može koristiti i rasvjetljivanje radne plohe (montaža na donjoj strani visećih ormarića, npr)

i naravno da ne mora biti ona bolesna bijelo-plava rasvjeta; spektar je jako velik, ali onda i košta.
    Pfillips ima jako dobre regulatore spektra i jačine rasvjete.
    ali je skup.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gledala sam halogenke (koje btw imaju pono bolje izdizajnirane komade) i svjetlo im je bilo mutno zuto a LED su bjelicastije i imaju mogucnost dimera pa sam za strop uzela http://www.dako-verlichting.nl/webwi...-binnen-1.html

jos nisam iskemijala sto cu staviti ispod gornjih elemenata

ovo gore sam jurila kupiti jer im je do nedjelje ponuda i ispala mi je cijena koju sad nude na ovim stranicama

ako ce mi nedostajati svjetla dodavat cu kasnije po zidovima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam uspjela iskopati light designer-a, gledali su me ko da sam pala s marsa kad sam pitala

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

lichtontwerper, lichtontwerper interieur?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma eventualno ih se pronalazi za velike projekte (tipa industrijski objekti, shopping centri). za kuhinju 2,30x3,65 me ljudi gledaju ko da sam nenormalna

ako nas skica neko tko mi je u stanju isprojektirati rasvjetu nek mi se javi na privat, u biti nam treba za cijeli stan

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

mozda ovo: http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=115246

http://www.gratisadviseurs.nl/huis-&-tuin/interieur/verlichting.html

Mislim da sve specijalizirane trgovine imaju dzabnog dizajnera, ali taj se uglavnom trudi da ti uvali svoje proizvode

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa koliko specijalizirani ducan treba biti da ti ponude takvu pomoc? u ducanima gdje drze design lampe nikad nisam srela nekog tko je imao blagog pojma i kolicini potrebnog svjetla i gdje ga je stvarno idealno staviti. svi su uglavnom bili fokusirani na estetiku

cak i sa kuhinjom sam sve odradila sama, tipa koji je dolazio mjeriti sam morala upozoravati da izmjeri cijevi i slicno jer ko da je pao s marsa a kao poslali su nam iskusnog profesionalca jer je kuhinja cudnih dimenzija

jal imas koje ime ducana?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo kupili philips i sad je zabava pronaci dimere

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima li tko novih iskustava?
    danas sam došla u trgovinu, htjedoh kupiti stropne svjetiljke za hodnik ... izašla sam, naravno, ne obavljena posla....
    vrti mi se u glavi od verzija, brojki i sl.

dakle - hodnik - led ili halogen rasvjeta?
    kuhinja - strop - led ili halogen?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a zašto bi ti trebalo svjetlit cijelu noć?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni su LED puno bolje nego sve ostalo do sada, a o ustedi struje i boljem svjetlu da i ne pricam. Za sve sobe u stanu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •