Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
kod nas ljude često savjetuju arhitekti , oprosti apricot, kojima je važno kako lampa izgleda a ne kako svijetli i za što je namjenjena. dok sam češće radila kureke (tako mi zovemo obiteljske kuće i stanove) znalo mi se dogoditi da pokušam ljude odgovoriti od šašavih ideja, međutim što sam starija mislim da svatko treba pogriješiti da bi drugi put bio pametniji.
osobno mislim da je led super za npr. osvjetliti fontanu, naglasiti u dvorištu put do vrta, pa možda i kao rasvjeta parkirališta kao što to čine amerikanci, ili rasvjeta neke povjesne građevine gdje se do svjetiljke može doći samo s dizalicom, ali za po doma, zbilja nije za svakoga. prije nego kupiš stray potraži mjesto koje je zbilja time osvjetljeno i ako ti ne bode oči tek onda kupi.
što se tiče sudopera, svjetiljka se izabere koja ima nosače koji omogućavaju da se spusti niže, veće je površine, jednoliko svijetli i možda nije krasno ali ako je bliže i jednoličnije svjetlo paćeš bolje ćeš vidjeti u sudoper .
slažem se s t obom da arhitekti (ne samo kod nas) vrlo često zaboravljaju na utilitarni aspekt i razmišljaju samo o dizajnerskom.
ali, nije tako samo kod biranja rasvjete.
zato i postoje oni plitki neupotrebljivi umivaonici, slavine oje zbog loše ergonomije jedva otvaraš, kuhinje koje izgledaju kao space shuttle, ali se polomiš dok u njima nešto pripremiš... pa i rasvjetna tijela koja izgledaju kao skulpture, ali ti uz njih treba i rudarska lampa na glavi da bi išta vidio.

led rasvjeta nije prvi izbor za osnovnu rasvjetu u kuhinji. (ali može biti i itekako dobro rasvjetljavati prostor)
bolja je kao ambijentalna i pomoćna.
ja je često stavljam u džepove u stropu i ostakljene kuhinjske ormariće (staklena fronta u boji), i onda se dobiva jako lijepi efekt, posebno ako su boravak i kuhinja u jednom prostoru.
iako se odlično može koristiti i rasvjetljivanje radne plohe (montaža na donjoj strani visećih ormarića, npr)

i naravno da ne mora biti ona bolesna bijelo-plava rasvjeta; spektar je jako velik, ali onda i košta.
Pfillips ima jako dobre regulatore spektra i jačine rasvjete.
ali je skup.