Pokazuje rezultate 1 do 50 od 139

Tema: Jel' prerano

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Par frendica mi ima endometriozu, pa to je punooo bolnije od svake "uobičajene" bolne menge. To kažem ja koja nisam mogla hodat od bolne menge. Endometriozu osjećaš i kroz mjesec, a ne samo kad je ciklus, tako one kažu.

Lunja neka proba ketonal, vidjet ćeš koji će joj to biti preporod,al mora odmah uzet tabletu, odmah čim malo nešto osjeti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    ...Endometriozu osjećaš i kroz mjesec, a ne samo kad je ciklus, tako one kažu.

Lunja neka proba ketonal, vidjet ćeš koji će joj to biti preporod,al mora odmah uzet tabletu, odmah čim malo nešto osjeti.
    Ja nisam osjećala kroz mjesec, ali to je stvarno jako različito, ovisi gdje i koliko se razvije.

Kako god - pogledala sam znanstvene radove je li se što bitno promijenilo od mog vremena, i nažalost nije. Dismenoreja očito ne dobiva dovoljan budžet za istraživanja. Cure su dobro napisale da treba uzeti u ranoj fazi, čak preporučuju unaprijed - nesteroidne protuupalne lijekove - tipa ibuprofen. Piše da je kod djevojaka koje dobiju menstruaciju prije 12. godine češća, do 90% čak. I da je najčešći uzrok kratkih izostanaka iz škole kod djevojaka u SAD-u.

Evo neka dva članka ako ti se čita, visoko su citirana i relativno recentna:
    https://www.aafp.org/pubs/afp/issues...0115/p285.html
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8943241/

Preporučuju svašta u tim člancima, kontinuiranu fizičku aktivnost, recimo - ja sam u najgore doba redovito trenirala, a i na posao i s posla sam išla biciklom, ujutro na brdo 5 km. Pa nepušenje - nisam pušila, pa protuupalnu prehranu - i s tim sam probavala. Ali ja sam bila slučaj, a debela većina nema toliki problem. Zeleni čaj (pravi, ne neki frankov) je meni zakon općenito. Ali glavno je upravo to što cure kažu - navrijeme uzeti nesteroidni protuupalni lijek.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •