Pa jel moguće da je moja L.dobila prvu?
11.5 god.ni cicke jos nema,dlaćice dole da.
Moja će za koji mjesec 12 i jedina je u razredu koja još nije dobila. Većina cura je dobila prije godinu dana a neke i prije 2 godine, tako da se meni ne čini prerano.
Krvi je bilo samo jedan dan kad se obrisala poslije male nužde i kaže smeđa mrljica drugi dan.Poslije više ništa.
Ovo je sasvim moguće. Hormoni ne ne funkcioniraju po principu 0-1. Kod većine žena postoji "period uhodavanja", tako da će sad možda proći i više od mjesec dana do iduće menstruacije. Ne treba se zabrinjavati ako menstruacije budu neuredne tijekom prvih nekoliko mjeseci, a ako se u toku godine dana ciklus ne stabilizira, pitaj najprije obiteljskog liječnika, a onda eventualno ginekologa.
Prva menatruacija s 12 godina je prosjek za RH. Isto kao i menopauza sa 51. Plus- minus.
Ovo da je sasvim malo brljavilo je normalno.
Isto tako ne vjerujem da će sljedeću dobiti za mjesec dana. Vjerojatnije je da bude za tri mjeseca pa slijedeća isto tako. Onda će se polako porihtavati i hvatati ritam.
Curi treba objasniti da je to normalno i higijenu koja ide uz to, ako već nisi. I vozi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sve ona zna,odavno,starija mi je dobila tek sa 15 ali kod nje je išlo drugačije zbog zdr.problema.
Naravno Filip znaš da ih ne možeš u tom pitanju uspoređivati
Ja ne znam kad su moju sestre i nećakinje dobile, ali moja klinka i ja smo s 13 i nešto sitno
Kcer od 11 i pol dobila prvu menstruaciju, ali vrlo bolnu. Zapravo vec mjesecima ima nekakve prolazne bolove, mucnine, povracanja, upravo radimo sve nalaze. Tako da nismo sigurni da su bolovi samo od menstruacije, ali ona je vec 5 dana u krevetu, u bolovima.
Dajem joj naproxen tablete, prije toga pokusali s paractamolom.
Sama nikad nisam imala bolove od mjesecnice, a ni starija joj sestra, sve mi je ovo malo novo.
I dosta mi je tuzna, ona zeli biti jos dijete. Pricali smo sa nasiroko(i prije), nije da fali otvorenog razgovora, ali tesko je uvjeriti je da nije kraj svijeta kad je toliko boli.
Imate li savjeta: kome od vas sto pomaze kod bolova? tablete koje rade, topli tus? Upijajuce donje rublje, da joj bar tako olaksam?
I sama sam kroz to prošla. Ja sam 20 godina patila, nisam pronašla rješenje osim standardnih tableta protiv bolova. Kod mene je bila endometrioza u pitanju, ali su ju jako kasno dijagnosticirali, i to nažalost kirurški. Ako znaš da ti dijete inače nije preosjetljivo na bolove, pokaži joj barem razumijevanje. Sad kad gledam na svoje teens, žao mi me bude kroz što sam prolazila. Ako kćer inače brzo reagira na neugodu, nemaš razloga za brigu, što ne znači da ne treba pružiti podršku i razumijevanje. Kod mene je kulminiralo u tridesetima kad sam završila na hitnoj operaciji.
Mislim, ti očito ozbiljno shvaćaš dijete. Moji roditelji mene nisu baš ozbiljno doživljavali što se toga tiče.
Posljednje uređivanje od Jelena : 08.04.2025. at 13:47
Nije ona bas tako osjetljiva na bol, zato se i brinem.
Žao mi je. Ja i nisam dobar sugovornik. Nit sam našla nešto što djeluje, niti sam imala dobru liječničku podršku.
Ja ti ne vjerujem u neku dijetu koja bi pomogla. Ako bude potrebna neka preporuka liječnika, potraži i drugo mišljenje, za svaki slučaj. Ja sam ih imala valjda 10 krivih. Nadam se da je medicina malo napredovala u zadnjih 20 godina.
Hvala!
lunja,
i sama sam dobila mengu rano s 10 i pol godina. Bila mi je od samih početaka jako bolna.
Ja sam uzimala ketonal i bez njega nisam mogla funkcionirat prva 2 dana. Bitno je da uzme tabletu čim osjeti prve naznake da joj stiže menga, ako uzme kasnije ni blizu ne djeluje, kao kad je se uzme odmah na početku. Uz ketonale ja sam bila bez ikakvih bolova.
Nakon poroda čudesno su nestale bolne menge, kakvo otkriće je to bilo wooow....
Nipošto topli tuš (kao alat za olakšavanje), samo će joj biti još veći izljevi.
Ono što bih ja sebi maloj davala za te grčeve maternice a tada se o tome nije toliko znalo je magnezij i to neke jače doze.Pitaj u ljekarni.
Nemoj dozvolit da se muči i da je toliko boli, ako se djetetu može pomoći, znači tablete i Mg bi bio moj put.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.04.2025. at 18:42
Slazem se s Lili. Tableta na vrijeme cuda cini! I meni su nakon poroda nestali svi bolovi.
Vjerujem da nesto ima i u magneziju i u tipu prehrane, al dok to ne prokljuvi, neka pije nesto za bol. Nema potrebe da pati.
moja ima sljedeću preporuku od ginekologa: brufen 400-600mg 2-3 tablete, ako je potrebno.
1-3 dan krvarenja lizirani brufen 200mg npr Block Max LAdy.
Mg 375 direkt 2 dana prije očekivanog krvarenja i tijekom krvarenja.
Njoj pomaže, ali pretpostavljam da to nije univerzalni recept, najbolje razgovarati s ginekologom.
Hvala vam svima.
Uzela sam za sada naproxen tablete, cini se da pomazu ali ne bas skroz, i dalje je boli.
Mozda je pomalo cudno da se na forumu informiram o medikaciji za jedanaestogodisnjakinju, ali zivim u Nizozemskoj dvadeset i kusur godina i jos nisam vidjela ginekologa (ukljucujuci dva poroda). Ovdje sve osnovne pretrage radi kucni lijecnik.
Tako da moram pitati:
Magnezij- citav mjesec, ili samo pred krvarenje?
Lili 75 Ketonal: koliko cesto, jednu cim osjeti nagovjestaj, i onda dalje kaok, po potrebi ili redovno?
Rossa prvo lizirani brufen 1-3dan (koliko cesto), pa poslije obicni?
Da se netko ne bi brinuo, ne mislim je nakljukat svim navedenim, probat cemo pomalo dok ne nadjemo sto pomaze.
lizirani brufen 1 dnevno prva tri dana. koliko sam shvatila, to i magnezij ide kao "prevencija". taj max lady je neki slabiji od 200 mg
ovi jači brufeni 400-600 po potrebi ovisno o razini bol, ali najčešće popije samo jedan otpirlike drugi dan (iako joj je napisala da može i 2-3)
nju ne boli neizdrživo kroz cijeli ciklus
inače, što se tiče boli i lijekova protiv boli, ja sam u zadnje vrijeme često po bolnicama i svi liječnici me "ohrabruju" da koristim analgetike u slučaju bolova i da ne trpim bol jer to nema nikakvog smisla. naravno da ne treba gutati lijekove kao bombone, ali treba riješiti izvor boli, a ako se bol već pojavi, naći način kako je umanjiti i ne patiti besotrebno
Moje iskustvo je gotovo identično kao Lilino. Isto nakon poroda nestalo.. Odnosno u ovih 15 godina možda par puta, ali ni blizu kao prije. Evo jedna crtica... Na porodu dolazi novi liječnik u smjenu i gleda moje trudove i kaže, gospođo vi ste na epiduralnoj? Ja kažem, ne, a on kaže pa dobro što ne urlate, a ja kažem pa ovo mi je ko jača menga
Najvažniji savjet po meni ne čekati, popiti odmah, kad bih čekala pola sata, gotovo, ne bi pomagala ni šaka tableta. Znala dam se kao 15-godišnjakinja valjati po podu, povraćati.. Užas kad se sjetim, a sve je u redu, nemam endimetriozu niti bilo kakvu ginekološku dijagnozu.
Posljednje uređivanje od mitovski : 09.04.2025. at 21:36
Ne kazem da si imala endometriozu, ali ona se jako tesko dijagnosticira, ali kod nekih žena progestin pomogne kod endometrioze. Mojoj mami su recimo pomogle trudnoce.
Usprkos redovitoj kontroli i jednom IVF postupku u privatnoj poliklinici u inozemstvu, meni nije otkrivena do ozbiljnog kirurskog zahvata (trajao 5 sati). Lunjina curka vjerojatno nema, ali hocu reci da ju je tesko dijagnosticirati i puno zena ni ne zna da ju ima. Ovisi gdje se naprave lezije, sto jos napravi osim bolova.
Kod mene nije doslo do trudnoce zbog muskog faktora, a moja endo sigurno nije pomogla.
Slično i kod mene... od 11. godine valjda (5. razred osnovne škole, nisam imala punih 11). Bolovi i dugotrajna krvarenja od prvog dana. Puuuno kasnije su mi ustanovili retrofleksiju maternice (okrenuta prema kičmi, radi pritisak na debelo crijevo), što je bio uzrok takvog stanja. To se često nakon poroda riješi jer se maternica vrati u normalan položaj i nema više tih poteškoća.
Na sreću, ja sam imala savjetnicu u obitelji (tatina najmlađa sestra nije puno starija od mene, pa mi je iz iskustva sve to mogla objasniti jer mama nije imala baš previše razumijevanja, jer sama nije imala takvo iskustvo).
U ono vrijeme prije nekoliko desetljeća za takve bolove uzimao se Buscopan. Vjerojatno je dostupan i sada, ali sada postoji puno veći izbor. Još sam nešto dobivala, ne mogu se sjetiti naziva, ali pamtim da se isti lijek davao ljudima koji su imali bubrežne kamence. S vremenom čovjek navikne na te simptome.
Mislim da mi je prva godina bila najteža jer mi je to bio šok - prije me valjda nikada ništa tako nije boljelo osim napadaja slijepog crijeva, a kasnije nisam svaki put imala potrebu za tabletama, samo povremeno kad bi me baš jako zgrabili grčevi. Stres pogoršava situaciju (pamtim da me u studentskim danima to proganjalo više nego u srednjoj školi) ali prošlo je. Tjelesna aktivnost je pomagala (ne pretjerano, ali dulje šetnje su mi baš odgovarale). Kasnije u odrasloj dobi znala sam od travara na placu kupiti namjensku čajnu mješavinu. Ne sjećam se kompletnog sastava, ali unutra je bila vrkuta i malina.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.04.2025. at 07:43
pa to su iznimke..žene koje imaju bolne menstruacije ih jednostavno imaju. Osim ako se to nakon poroda ne promijeni.
Lunja, da tako je, ketonal ili ketonal forte i bol staje odmah. Al JAKO je bitno uzet ga odmah kod prvih naznaka.
Znači odmah će se riješiti boli i to skroz. Nkea proba jedan ciklus pa javi.
Meni su bila bolna prva 2 dana, a najgori 1. dan. Uzima po potrebi. Ne sjećam se točno jesam li morala uzeti jedan ili dva da bih se riješila bolnog ciklusa.
Mg kao preventiva, al da mi se vratit u djetinjstvo uzimala bih ga puno češće, neće odmoć a pomaže i kod umora, iscrpljenosti, za bolji san i probavu. Kod mene doma Mg stoji na ormariću na "izvolte" i rekla sam i djeci da ga uzimaju kad se sjete, kćerka (16) uzima, sin ne (13). Ona je izložena naporima i sigurno joj pomogne.
Par frendica mi ima endometriozu, pa to je punooo bolnije od svake "uobičajene" bolne menge. To kažem ja koja nisam mogla hodat od bolne menge. Endometriozu osjećaš i kroz mjesec, a ne samo kad je ciklus, tako one kažu.
Lunja neka proba ketonal, vidjet ćeš koji će joj to biti preporod,al mora odmah uzet tabletu, odmah čim malo nešto osjeti.
Hvala vam svima!
Ja nisam osjećala kroz mjesec, ali to je stvarno jako različito, ovisi gdje i koliko se razvije.
Kako god - pogledala sam znanstvene radove je li se što bitno promijenilo od mog vremena, i nažalost nije. Dismenoreja očito ne dobiva dovoljan budžet za istraživanja. Cure su dobro napisale da treba uzeti u ranoj fazi, čak preporučuju unaprijed - nesteroidne protuupalne lijekove - tipa ibuprofen. Piše da je kod djevojaka koje dobiju menstruaciju prije 12. godine češća, do 90% čak. I da je najčešći uzrok kratkih izostanaka iz škole kod djevojaka u SAD-u.
Evo neka dva članka ako ti se čita, visoko su citirana i relativno recentna:
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues...0115/p285.html
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8943241/
Preporučuju svašta u tim člancima, kontinuiranu fizičku aktivnost, recimo - ja sam u najgore doba redovito trenirala, a i na posao i s posla sam išla biciklom, ujutro na brdo 5 km. Pa nepušenje - nisam pušila, pa protuupalnu prehranu - i s tim sam probavala. Ali ja sam bila slučaj, a debela većina nema toliki problem. Zeleni čaj (pravi, ne neki frankov) je meni zakon općenito. Ali glavno je upravo to što cure kažu - navrijeme uzeti nesteroidni protuupalni lijek.
I da, sad vidim da uzima paracetamole - kako sam pratila neplodnost, paracetamol se povezivao s pobačajima. Bolje je ibuprofen.
Znanost svašta otkriva. Naime, otkriveno je, ne znam s kojom jačinom dokaza, da se bol "upekne u mozak" pa da boli i kad bol prestane. Zato treba bol kupirat odmah, tj. ne dozvolit da se pretvori u kroničnu. Plus, ako je akutna, što menga jest, onda uzet čim počne bolit, na prvu naznaku, a ne čekat da krivulja krene prema vrhuncu jer onda - đabe si krečio. Em slabije djeluje, a svejedno dereš želudac, pa cijeli posao ima bitno manje smisla jer nemaš benefit, a cost je i dalje tu.
On topic upravljanja boli - bolne, ne toliko da bih povraćala od boli, ali takve da bih se culjala u mjestu 3 dana (porod bio carski, isto boli i dalje). Čim zavrti prvi grč, u mladosti 3xketonal prva 3 dana (koliko me boli), svakih 8 sati. Sad (želudac ošo, ja imam 55, al još uvijek menge zasada) dexomen granule svakih 8 h prva 3 dana (taj dexomen je u HRV kao lijek ala ketonal za gastritičare - blaži je al mene drži). Ako na vrijeme krenem. Znači, ne čekat i razmišljat oću-neću, ma nije to još, nego - odmah.
Presporo, ne da editirat - da boli i kad objektivni uzrok boli biva riješen. Ako se već stvorio takav živčani put - znači, mozak kaže "boli" iako je uzrok boli zacijelio/riješen. Zato ne trpit kroničnu. A akutnu isto ne, pogotovo ako je neka lokomotorna, pa u staroj dobi, kad tijelo nema milijun buffera, štediš tipa jedan zglob, a uzrokuješ onda bol i neki problem u 5 drugih. OFC, zafrkan želudac je uvijek tu kao moguća nuspojava pa vidi treba li što protektivno za želudac, 3 dana mjesečno se obično ne smatraju teškim udarom na želučanu sluznicu, ali sve to ovisi.
I ja isto imam (valjda još uvijek tog stupnja) neku blagu endometriozu, iščačkana u sklopu liječenja neplodnosti pa odrađivanja dijagnostike.
Da ovo što kaže ina33 mozak je tako malo istražen još uvijek u znanosti, ali stalno otkrivaju nešto novo.
Mene izrazito zanimaju neuroznanost, epigenetika i sl., pa trenutno čitam takvu literaturu.
Mogućnosti mozka su nevjerojatne, al da ne skrećem s teme.
Lunja, ja bih ti i dalje preporučila ketonal (ili onaj forte) na same naznake menge/grčeva i curki će to postat pjesma.
Moja seka nije imala bolne menge i nakon trudnoće i poroda, postale bolne.
Meni obratno. Obje radjale na carski svu djecu.
Moj zaključak: taj izostanak (ili dobivanje) boli tijekom menge nije nužno vezan uz sam porod nego trudnoću kao takvu.
E sad zašto kod nekih dolazi do te promjene a kod nekih ne,...možda saznamo jednog dana dotad čitajmo knjige ili osluškujmo svoja tijela jer nitko ih ne poznaje bolje od nas samih ako se zaista na usredotočimo na sve znakove koje nam šalje.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.04.2025. at 20:22
ovo nađoh:
During pregnancy, the uterus expands and stretches a lot. After childbirth, it doesn’t quite go back to exactly the way it was before — it may become softer or slightly reshaped. This can:
- Reduce the strength or frequency of uterine contractions during periods (which are a major cause of cramps).
- Improve menstrual flow, reducing pressure buildup.