...dajte ideje!
ja radim neki složenac s tikvicma i pelatom, jako fino... ali htjela bih još koji zanimljivi recept.
...dajte ideje!
ja radim neki složenac s tikvicma i pelatom, jako fino... ali htjela bih još koji zanimljivi recept.
Ja radim makrobiotičku juhu od prosa.
Na malo ulja dinstaš pola male glavice luka sitno narezanog. Na to staviš mrkvu, narezanu na listiće i još malo dinstaš. Sipaš vode i kuhaš. Soli po želji. Kad je mrkva već skoro skuhana, dodaš malo prosa(oko 2 žlice) i ostaviš da se skuha do kraj.
1. jednostavno
mahune se skuhaju na pari. napravi se lagana salsa od pomidora. u nju se ubace mahune. (recept jamie oliver) proso se skuha posebno i onda se jede pomjesan sa mahunama u umaku. (recept seni)![]()
familija kaze mljac i sve smaze.
2. komplicirano
proso se skuha na pola. u mikseru se sasjecka i smjesa lagano blansirani kelj, malo mlijeka (moze i zobenog, rizinog ili nekog drugog), dva jaja, muskatni orascic i drugi zacini po ukusu, parmezan. prelije se po prosu u vartrostalnoj zdjeli, pospe parmezanom i zapece pola sata u pecnici. fino se napuse kao nabujak. jesti samo ili sa bilo kojim povrcem na pari.
3. slatkasto
skuhati proso, sa kardamonom, cimtom i klincicima. kada je gotovo umjesati malo putra i par zlica slatkog vrhnja, jos malo drzati na vatri, pa iskljuciti.
u malo vode namociti 5 minuta suhe grozdice, sljive, kruske, jabuke ili po zelji.... dodati klincice, cimet, kardamon, ahorn sirup, jecmeni slad.... zatim sitno sjeckanu jabuku, prokuhati par minuta. jest proso preliveno sa vocnim kompotom.
Ajurvedski: proso-kokos
potrebno:
žlica ghija
žličica mljevenog sjemena korijandera
šalica prosa (bez ljuske naravno, ne kuhamo za kanarince)
šalica kokosa mljevenog
2-3 šalice vode
sol
U željeznom loncu na srednjoj vatri rastopi se ghi, doda se korijander, a čim se malo zapjeni ubaci se oprano proso i kokos. To se prodinsta dok kokos ne postane žućkast i zalije s 2-3 šalice vode. Kuha se otklopljeno oko 15 minuta. Pred kraj se doda soli po ukusu. Služi se kao delikatesni prilog.
VARIVO OD ŠAMPINJONA I PROSA
potrebno je
1 šalica ribanog luka
0.5 šalice ribanog celera
1 šalica šampinjona narezanih na listiće
1 šalica kuhanog prosa
1 žlica zobenih pahuljica
0.5 žlice maslinovog ulja
bijeli miso ili sol
malo ribanog dimljenog tofua
nasjeckani list celera
Luk se ispirja na malo vode na jakoj vatri. Doda se ribani celer i šampinjoni i pirja se dok šampinjoni ne puste vodu. Doda se kuhano proso i sve se zalije vrućim temeljcem. Dodaju se zobene pahuljice i sve se prokuha 10-ak minuta. Začini se bijelim misom ili solju. U tanjuru se posipa ribanim tofuom i sitno sjeckanim listom celera.
mima, možeš li to ovih dana skuhati i napraviti nekoliko fotki?
pliiiiz?
Ne mogu nažalost - kuham jedan ručak za sve, a Lea naravno ne jede šampinjone.
pa, nemoj staviti šampinjone!
neš ti!
![]()
Viš što ti je utjecaj iznurivanja glađu po receptima iz ženskih časopisa: glad. Vječna glad.
Prigodan citat:
"Kod žena je glad dvostruka, sramežljivost četverostruka, hrabrost šesterostruka, a požuda osmerostruka u odnosu na muškarce"
Chanakya Niti-Sastra (politička etika), prvo poglavlje, para 17.
Pandit Chanakya (živio prije cca. 2000 godina)
je l' ti to meni imputiraš da čitam ženske časopise?![]()
ili da sam sramežljiva?
ili požudna?![]()
mima, sto bi bilo "bijeli miso" ? - svi koje ja poznam su sto svijetlije, sto tamnije smedi.
Bijeli miso je miso bijele bojetj. svijetle. Nemam pojma od čega ga rade, jer ga nikada nisam koristila, nego u receptima gdje ide bijeli miso stavim malo soli. Naime, mislim da se taj bijeli miso koristi u ovim jelima svijetle boje da ne pokvari izgled jela (npr. i u juhi od bijelog graha), a čini mi se da sam u makrobiotičkom dućanu čula prodavača da govori da bijeli miso nije ljekovit kao onaj tamni, jer je kratko fermentiran.
jel vam to i muževi jedu?
ovom mom pozli i od ričeta u grahu :/ jedva sam ga naučila da jede povrće,a prosu i inim žitaricama ne želi ni čuti![]()
nedolega prvotno napisa
i baš me briga,hoće-neće
nemam živaca još i za to
o da! sto mogu kad tako fino kuham.![]()
ma salim se. mi smo vec milion godina skupa, pa smo se i skupa razvijali u tom smjeru.
ali dolega ako me sjecanje na vara ti si ona koja na receptima uvijek ima dnevne menije tipa predjelo, nadjelo, dojelo, glavno jelo (ponekad i riba i meso zajedno), prilog, salata, kolac... ja se svaki put iscudavam kad ti to stignes. naklon, naklon.
e pa sa tvojim kuharskim umijecem i strascu, mic po mic i eto i proso na jelovniku.
ja ti tako kuham jer prednost dajem povrću,a MM nemre bez mesa pa moram zadovoljiti svačije ukuseseni prvotno napisa
![]()
ali ću ovaj tjedan svakako napraviti nešto s prosom pa kud puklo![]()
Orjentalni pilav s prosom
300g => 1 1/2 šalica
1 žlica biljnog ulja
1 stručak mladog luka, narezati
1 česno češnjaka, zgniječiti
1 žličica naribanog đumbirovog korijena
1 narančasta (ili bilo koja) paprika (ili vise), narezana na kockice
600ml => 2 1/2 šalice vode (uvijek moram staviti daleko vise)
1 naranča (ja dodam jednu na pola recepta)
125 g datulja (ili velkih crnih grozdica)
2 žlice sezamovog ulja
125 g indijskih oraščića
2 žlice bundevinih sjemenki
sol i papar
(glede zacina, meni je ova kombinacija preblaga, pa uvijek dodam jos curryja, chillija i ostalog sto mi padne pod ruku, ali za prvi put mozda ima smisla originalna verzija)
1. proso staviti u veliku tavu, peći na na srednje jakoj vatri 4-5 min, ili dok ne pocne pucketati
2. u drugoj posudi zagrijati ulje, dodati luk, češnjak, začine, papriku, prijati dok paprika ne omeksa
3. dodati sok od naranče i narančinu koricu (ja ovdje dodam grozdjice, i kuham ih zajedno s prosom, s datuljama jos nisam radila). Umjesto narancine korice koristim one za kolace (Schwartau, Orange back, 2 vrecice su, ne znam znas li na sto mislim)
4. kuhati dok proso nije gotov, umijesati datulje, sezamovo ulje i pustiti da odstoji 10 min
5. ukloniti narancinu koricu, umijesati indijski orascic. Kod serviranja posuti bundevinim sjemenkama
mmm, finih recepata..! mm se počeo mrštiti na orijentalne okuse (neko vrijeme smo intenzivno eksperimentirali pa mu valjda dosadilo) pa ćemo sutra probati ono mimino varivo, ali s bundevom.
ipak, ovaj pilav moram jednom probati!
Moj jadni pokusaj hranjenja moje male obitelji s prosom je zavrsio ovako: :/
Radila sam musaku od prosa i krumpira. Napravila sam proso s paradajzom, lukom, mrkvom i ne znam cim sve ne - slicno kao bolonjez
ali s prosom - i poslagala u redove, zalila s mlijekom i jajateom da ne bude suho, obilno posula ribanim sirom i vrhnjem.
Meni super, ali nisam mogla bas sve pojesti![]()
Imam jos puuuuuno prosa u vrecici, pa cu nesto i od ovoga isprobati. Ajde javite, ako sta skuhate, kako je ispalo i kako su to podnijeli vasi muzeki
(pogotovo, ako inace vole "musku" hranu).
SLOŽENAC OD TIKVICA S PROSOM
600 g tikvica
4 žlice ulja
1 limenka Pelata (400 g)
1 žličica šećera
1 žličica bosiljka
200 ml mlijeka
2 jaja
1 luk
200 g prosa
300 g krumpira
500 ml vode
1. Tikvice i krumpir narežite na ploške i malo posolite.
2. Na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte pelate, bosiljak, šećer. Pirjajte 10-ak minuta, umiješajte proso, pa nastavite pirjati podlijevajući vodom još 15-ak minuta.
3. Vatrostalnu posudu ili pleh namažite uljem, pa složite red tikvica, red umaka od rajčica s prosom, a zatim red krumpira.
4. Vodu zakipite, pa njome prelijte složeno povrće s prosom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta.
5. Prelijte jajima razmućenima s mlijekom i nastavite peći još 10-15 minuta.
nama je ovo fino. ali mi nemamo problema s "muškom" hranom.![]()
Ja sam prije često radila jedno jelo od prosa ali ne znam točan recept, uglavnom, zdinstala bih mladi luk i mrkvu, i još neko povrće - papriku npr. (ili grašak) i na to dodala kuhano proso, i onda bih napravila umak od jogurta i vrhnja i dosta češnjaka i time prelila to proso sa povrćem.
Od prosa se može napraviti i podloga za kolač.
Može objašnjenje nekome tko nikad nije vidio proso:
gdje se kupuje, kako se priprema za kuhanje, se čisti, pere,
namače, koliko se kuha....
I što ima u njemu da ga čini dobrim, vitamini, minerali...
I, po mogucnosti, kako se to zove na nizozemskom?aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
to su ti ona siiitna zrnca koja su se vješala papigama u krletke![]()
sad ćeš sigurno prepoznati
http://images.google.com/images?q=tb...roso_seneg.jpg
Jos samo Nl izraz?![]()
lat. Panicum miliaceum
engl. millet
pa si ti sada traži
Nasla. gierst.
Sastojci:
3 dl prosa
9 dl vode
25 dag gljiva (bukovače, šampinjoni, vrganji i sl.)
15 dag sira gauda, naribati
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja
4 žlice prženog sezama ili suncokretovih sjemenki
sol, maslac
Priprema:
Proso skuhajte u 9 dl posoljene vode pa ostavite na stranu da nabubri. Za to vrijeme gljive propirjajte na maslacu. Posolite kad su gotove. Umutite jaja, sir i vrhnje. U vatrostalnu posudu slažite red prosa, red gljiva, sezam/suncokret, i tako redom. Proso neka bude na vrhu. Prelijte smjesom vrhnja i jaja. Zapecite u pećnici dok dobije zlatnožutu boju.
Ovo je jako fino, ali ne mogu jesti djeca.
Vjerojatno se može staviti i nešto drugo.
ahaapricot prvotno napisa
to je jeo moj pokojni papagaj
maria![]()
napravila sam mimino varivo s bundevom, jako je fino!
(i zobene kukije koje ovaj put nisam prepekla, pa imamo kompletni forumski meni)
Evo ja opet, mislim svi se polomili oko jezika, još ćemo konzultirati profesora Ladana, a meni nitko da bi ogovorio.aleksandra70vanja prvotno napisa
Davore?
a70v, u ovoj tablici su ti napisane sve tvari koje proso i zob sadrže:
http://hrana.com/pt/zito/zob.htm
Hold your horses![]()
Nešto važnije od "sastojaka" jest činjenica da proso kao žitarica postoji i da nema glutena. Dakle, može se u bezglutenskoj dijeti izmjenjivati s rižom. Zapravo se i kuha jako slično riži.
Pranje? Jednostavno. U bilo kakvu posudu potrpaš proso, zaliješ s vodom, ocijediš, ali ne baš skroz i potom vitlaš s posudom kao da ispireš zlato. Na taj način se zrnca međusobno taru i lijepo operu. Potom ispereš, a možeš i ponoviti postupak ako u vodi ima puno "oblaka".
Ako kuhaš kombinaciju s lećom, slobodno ih operi zajedno.
Namakanje nije potrebno jer se brzo skuha, kao i riža. Skuhano proso se rascvjeta, a najjednostavnije je kuhati poklopljeno s volumno 2,5 puta više vode.
Kupuje se bilo gdje, a kriterij je čistoća. Ako ima puno neoguljenih zrna ne kupovati - nismo kanarinci.
Kod pripreme se iz vreće ili posude grabi odozgor, jer hoće biti sitnog kamenja :shock: pa je potrebno pregledati kad se dođe blizu dna.
Ja bih samo dodala da ako hocete da se ne racvjeta nego zadrzi nekakav oblik (recimo ako radite pilav a ne zelite puding), onda se na suho poprzi (kao u receptu za orjentalni pilav koji sam poslala na ovaj topic).
...ili u ajurvedskoj varijanti u kombinaciji s kokosom i korijanderom![]()
u dućanima zdrave hrane, a nađe se i u dioni (nisam ziher za konzum, billu)aleksandra70vanja prvotno napisa
u zg sam kupovala u bio-bio ili zrnu (dućan zlate nanić u miramarskoj), ali mi je u zadnje vrijeme najbolji iz dm-a jer iako je sitnije, nema neoguljenih zrna - što s obzirom na sitna zrna je živa gnjavaža čistiti
kuhaš ga bez namakanja kao i rižu - isperi i stavi kuhati u 2,5 šalice vode, dodaj sol, kad zakipi smanji vatru i poklopi dok se ne ukuha
kad budem budnija (ovaj forum loše djeluje na moj odlazak na spavanje) poslat ću i ja koji recept
Na sezamovom ulju kratko popržiti mrkvu i celer narezan na štapiće (cca 5 min). Dodati ploške šampinjona, tikvica, kockice tofua ili trakice seitana. Sve skupa malo popržiti (cca 5 min). Dodati prethodno prepržen sezam, skuhani proso i tamari ili shoyu. Sve skupa još kojih 5 min prokuhati da se okusi prožmu.
Moj muž mesožder ovo jako voli![]()
Kaša od prosa i zobi
Zob namočiti preko noći (cca 1/2 šalice). U sojino/rižino/zobeno mlijeko (cca 3 dcl) staviti grožđice i slad i kuhati. Kad zakuha dodati zob i proso (cca 1 šalica). Sve skuhati i na kraju poslužiti posuto prženim bademima/lješnjacima/orasima i s naribanom jabukom ili kruškom.
Ne hvatajte me za riječ što se tiče količina, ja to sve odokativnom metodom.
Ja sam danas radila popečke od prosa, po receptu JBP.
Skuha se šalica prosa sa 2 šalice vode, 20 minuta, malo se ohladi i u to se nariba mrkva (2), doda se jedan mali luk sitno nasjeckan i kosani peršin, i malo soli. Oblikuju se popečci, stave u prezle i prže u ulju.
Skloni su raspadanju, pa ih treba pažljivo okretati, a mislim da ne bi bilo loše dodati žlicu brašna (850, sojinog) u smjesu da bude bolje povezana.
ja imam neko proso koje je skroz sitno, ko pahuljice...to je jedno te isto?
Nemam nikakav egzotičan recept, proso radim s porilukom. U stvari poriluk s prosom. Jako jednostavno i fino. Ima i mesa![]()
Skuham juhu od junetine (još uvijek se ne bojim ludih krava) ali pretpostavljam da bi mogla od bilo čega. Pola juhe ostavim za sutra (za klasiku), a na ostatku skuham poriluk i proso. Unutra ubacim i komadiće junetine. Redoslijed bi mogao biti i obrnuti, ali meni je juha bolja idući dan.
U principu, ovo je varivo od poriluka, bez zaprške, s prosom umjesto krumpira. Samo je neusporedivo ukusnije.
JOJ JOJaleksandra70vanja prvotno napisa
vidim da si se načekala![]()
meni je proso super za kolače
ovdje sam napisala jedan, virni pred kraj
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=24974
evo jedan za hladnije dane:
2 šalice prosa isprati i staviti kuhati u 4 šalice mlijeka
dodati 1-2 žličice anisa i malo vanilije
kad zakuha smanjiti vatru, poklopiti i pustiti da se ukuha
kad je kuhano umiješati 2 žlice meda, 2 žumanjka, pola šalice sjeckanih badema, 3 jabuke narezane na šnitice i snijeg od 2 bjelanjka
uliti u namašćenu duboku vatrostalnu posudu i peći 30-40' na 200 C
MM izmislio dak sam bila s K. u bolnici.
3 dijela crvene leće i 2 dijela prosa.
U ključalu vodu ubaciti leću da se malo skuha, dodati proso, nakon 10tak min. po želji sitnog tijesta i začiniti. Papa se žlicom, kao malo rjeđa kaša - finooo
Mrkvicu celer korabicu na sitne komadiće izrežem, dinstam na maslinovom ulju, dodam malo slanine, pa crvenu leću, pa krumpir, peršin i na kraju još malo prosa.
Jako jako fino