Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: proso

  1. #1
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno proso

    ...dajte ideje!

    ja radim neki složenac s tikvicma i pelatom, jako fino... ali htjela bih još koji zanimljivi recept.

  2. #2
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Ja radim makrobiotičku juhu od prosa.

    Na malo ulja dinstaš pola male glavice luka sitno narezanog. Na to staviš mrkvu, narezanu na listiće i još malo dinstaš. Sipaš vode i kuhaš. Soli po želji. Kad je mrkva već skoro skuhana, dodaš malo prosa(oko 2 žlice) i ostaviš da se skuha do kraj.

  3. #3
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    1. jednostavno
    mahune se skuhaju na pari. napravi se lagana salsa od pomidora. u nju se ubace mahune. (recept jamie oliver) proso se skuha posebno i onda se jede pomjesan sa mahunama u umaku. (recept seni)
    familija kaze mljac i sve smaze.

    2. komplicirano
    proso se skuha na pola. u mikseru se sasjecka i smjesa lagano blansirani kelj, malo mlijeka (moze i zobenog, rizinog ili nekog drugog), dva jaja, muskatni orascic i drugi zacini po ukusu, parmezan. prelije se po prosu u vartrostalnoj zdjeli, pospe parmezanom i zapece pola sata u pecnici. fino se napuse kao nabujak. jesti samo ili sa bilo kojim povrcem na pari.

    3. slatkasto
    skuhati proso, sa kardamonom, cimtom i klincicima. kada je gotovo umjesati malo putra i par zlica slatkog vrhnja, jos malo drzati na vatri, pa iskljuciti.
    u malo vode namociti 5 minuta suhe grozdice, sljive, kruske, jabuke ili po zelji.... dodati klincice, cimet, kardamon, ahorn sirup, jecmeni slad.... zatim sitno sjeckanu jabuku, prokuhati par minuta. jest proso preliveno sa vocnim kompotom.

  4. #4
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ajurvedski: proso-kokos

    potrebno:
    žlica ghija
    žličica mljevenog sjemena korijandera
    šalica prosa (bez ljuske naravno, ne kuhamo za kanarince)
    šalica kokosa mljevenog
    2-3 šalice vode
    sol

    U željeznom loncu na srednjoj vatri rastopi se ghi, doda se korijander, a čim se malo zapjeni ubaci se oprano proso i kokos. To se prodinsta dok kokos ne postane žućkast i zalije s 2-3 šalice vode. Kuha se otklopljeno oko 15 minuta. Pred kraj se doda soli po ukusu. Služi se kao delikatesni prilog.

  5. #5
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    VARIVO OD ŠAMPINJONA I PROSA

    potrebno je

    1 šalica ribanog luka
    0.5 šalice ribanog celera
    1 šalica šampinjona narezanih na listiće
    1 šalica kuhanog prosa
    1 žlica zobenih pahuljica
    0.5 žlice maslinovog ulja
    bijeli miso ili sol
    malo ribanog dimljenog tofua
    nasjeckani list celera


    Luk se ispirja na malo vode na jakoj vatri. Doda se ribani celer i šampinjoni i pirja se dok šampinjoni ne puste vodu. Doda se kuhano proso i sve se zalije vrućim temeljcem. Dodaju se zobene pahuljice i sve se prokuha 10-ak minuta. Začini se bijelim misom ili solju. U tanjuru se posipa ribanim tofuom i sitno sjeckanim listom celera.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mima, možeš li to ovih dana skuhati i napraviti nekoliko fotki?
    pliiiiz?

  7. #7
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ne mogu nažalost - kuham jedan ručak za sve, a Lea naravno ne jede šampinjone.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa, nemoj staviti šampinjone!
    neš ti!

  9. #9
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    mmm, možda s bundevom umjesto šampinjona? bliz:

  10. #10
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ili puretinom...

  11. #11
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Viš što ti je utjecaj iznurivanja glađu po receptima iz ženskih časopisa: glad. Vječna glad.

    Prigodan citat:

    "Kod žena je glad dvostruka, sramežljivost četverostruka, hrabrost šesterostruka, a požuda osmerostruka u odnosu na muškarce"

    Chanakya Niti-Sastra (politička etika), prvo poglavlje, para 17.
    Pandit Chanakya (živio prije cca. 2000 godina)

  12. #12
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    je l' ti to meni imputiraš da čitam ženske časopise?

    ili da sam sramežljiva?

    ili požudna?

  13. #13
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    mima, sto bi bilo "bijeli miso" ? - svi koje ja poznam su sto svijetlije, sto tamnije smedi.

  14. #14
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Bijeli miso je miso bijele boje tj. svijetle. Nemam pojma od čega ga rade, jer ga nikada nisam koristila, nego u receptima gdje ide bijeli miso stavim malo soli. Naime, mislim da se taj bijeli miso koristi u ovim jelima svijetle boje da ne pokvari izgled jela (npr. i u juhi od bijelog graha), a čini mi se da sam u makrobiotičkom dućanu čula prodavača da govori da bijeli miso nije ljekovit kao onaj tamni, jer je kratko fermentiran.

  15. #15
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    ajde dobro, ako je manje ljekovit, onda ga ni ne trebam.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    jel vam to i muževi jedu?
    ovom mom pozli i od ričeta u grahu :/ jedva sam ga naučila da jede povrće,a prosu i inim žitaricama ne želi ni čuti

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    Citiraj dolega prvotno napisa
    jel vam to i muževi jedu?
    ovom mom pozli i od ričeta u grahu :/ jedva sam ga naučila da jede povrće,a prosu i inim žitaricama ne želi ni čuti
    ne

    i baš me briga,hoće-neće

    nemam živaca još i za to

  18. #18
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    o da! sto mogu kad tako fino kuham.
    ma salim se. mi smo vec milion godina skupa, pa smo se i skupa razvijali u tom smjeru.

    ali dolega ako me sjecanje na vara ti si ona koja na receptima uvijek ima dnevne menije tipa predjelo, nadjelo, dojelo, glavno jelo (ponekad i riba i meso zajedno), prilog, salata, kolac... ja se svaki put iscudavam kad ti to stignes. naklon, naklon.
    e pa sa tvojim kuharskim umijecem i strascu, mic po mic i eto i proso na jelovniku.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Citiraj seni prvotno napisa
    o da! sto mogu kad tako fino kuham.
    ma salim se. mi smo vec milion godina skupa, pa smo se i skupa razvijali u tom smjeru.

    ali dolega ako me sjecanje na vara ti si ona koja na receptima uvijek ima dnevne menije tipa predjelo, nadjelo, dojelo, glavno jelo (ponekad i riba i meso zajedno), prilog, salata, kolac... ja se svaki put iscudavam kad ti to stignes. naklon, naklon.
    e pa sa tvojim kuharskim umijecem i strascu, mic po mic i eto i proso na jelovniku.
    ja ti tako kuham jer prednost dajem povrću,a MM nemre bez mesa pa moram zadovoljiti svačije ukuse
    ali ću ovaj tjedan svakako napraviti nešto s prosom pa kud puklo

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Orjentalni pilav s prosom

    300g => 1 1/2 šalica
    1 žlica biljnog ulja
    1 stručak mladog luka, narezati
    1 česno češnjaka, zgniječiti
    1 žličica naribanog đumbirovog korijena
    1 narančasta (ili bilo koja) paprika (ili vise), narezana na kockice
    600ml => 2 1/2 šalice vode (uvijek moram staviti daleko vise)
    1 naranča (ja dodam jednu na pola recepta)
    125 g datulja (ili velkih crnih grozdica)
    2 žlice sezamovog ulja
    125 g indijskih oraščića
    2 žlice bundevinih sjemenki
    sol i papar
    (glede zacina, meni je ova kombinacija preblaga, pa uvijek dodam jos curryja, chillija i ostalog sto mi padne pod ruku, ali za prvi put mozda ima smisla originalna verzija)

    1. proso staviti u veliku tavu, peći na na srednje jakoj vatri 4-5 min, ili dok ne pocne pucketati
    2. u drugoj posudi zagrijati ulje, dodati luk, češnjak, začine, papriku, prijati dok paprika ne omeksa
    3. dodati sok od naranče i narančinu koricu (ja ovdje dodam grozdjice, i kuham ih zajedno s prosom, s datuljama jos nisam radila). Umjesto narancine korice koristim one za kolace (Schwartau, Orange back, 2 vrecice su, ne znam znas li na sto mislim)
    4. kuhati dok proso nije gotov, umijesati datulje, sezamovo ulje i pustiti da odstoji 10 min
    5. ukloniti narancinu koricu, umijesati indijski orascic. Kod serviranja posuti bundevinim sjemenkama

  21. #21
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    mmm, finih recepata..! mm se počeo mrštiti na orijentalne okuse (neko vrijeme smo intenzivno eksperimentirali pa mu valjda dosadilo) pa ćemo sutra probati ono mimino varivo, ali s bundevom.

    ipak, ovaj pilav moram jednom probati!

  22. #22
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Moj jadni pokusaj hranjenja moje male obitelji s prosom je zavrsio ovako: :/

    Radila sam musaku od prosa i krumpira. Napravila sam proso s paradajzom, lukom, mrkvom i ne znam cim sve ne - slicno kao bolonjez
    ali s prosom - i poslagala u redove, zalila s mlijekom i jajateom da ne bude suho, obilno posula ribanim sirom i vrhnjem.
    Meni super, ali nisam mogla bas sve pojesti

    Imam jos puuuuuno prosa u vrecici, pa cu nesto i od ovoga isprobati. Ajde javite, ako sta skuhate, kako je ispalo i kako su to podnijeli vasi muzeki
    (pogotovo, ako inace vole "musku" hranu).

  23. #23
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    SLOŽENAC OD TIKVICA S PROSOM

    600 g tikvica
    4 žlice ulja
    1 limenka Pelata (400 g)
    1 žličica šećera
    1 žličica bosiljka
    200 ml mlijeka
    2 jaja
    1 luk
    200 g prosa
    300 g krumpira
    500 ml vode

    1. Tikvice i krumpir narežite na ploške i malo posolite.

    2. Na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte pelate, bosiljak, šećer. Pirjajte 10-ak minuta, umiješajte proso, pa nastavite pirjati podlijevajući vodom još 15-ak minuta.

    3. Vatrostalnu posudu ili pleh namažite uljem, pa složite red tikvica, red umaka od rajčica s prosom, a zatim red krumpira.

    4. Vodu zakipite, pa njome prelijte složeno povrće s prosom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta.

    5. Prelijte jajima razmućenima s mlijekom i nastavite peći još 10-15 minuta.


    nama je ovo fino. ali mi nemamo problema s "muškom" hranom.

  24. #24
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja sam prije često radila jedno jelo od prosa ali ne znam točan recept, uglavnom, zdinstala bih mladi luk i mrkvu, i još neko povrće - papriku npr. (ili grašak) i na to dodala kuhano proso, i onda bih napravila umak od jogurta i vrhnja i dosta češnjaka i time prelila to proso sa povrćem.

    Od prosa se može napraviti i podloga za kolač.

  25. #25
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Može objašnjenje nekome tko nikad nije vidio proso:
    gdje se kupuje, kako se priprema za kuhanje, se čisti, pere,
    namače, koliko se kuha....

    I što ima u njemu da ga čini dobrim, vitamini, minerali...

  26. #26

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Može objašnjenje nekome tko nikad nije vidio proso:
    gdje se kupuje, kako se priprema za kuhanje, se čisti, pere,
    namače, koliko se kuha....

    I što ima u njemu da ga čini dobrim, vitamini, minerali...
    I, po mogucnosti, kako se to zove na nizozemskom?

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    to su ti ona siiitna zrnca koja su se vješala papigama u krletke

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

  29. #29

    Početno

    Jos samo Nl izraz?

  30. #30
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    lat. Panicum miliaceum
    engl. millet

    pa si ti sada traži

  31. #31

    Početno

    Nasla. gierst.

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Sastojci:

    3 dl prosa
    9 dl vode
    25 dag gljiva (bukovače, šampinjoni, vrganji i sl.)
    15 dag sira gauda, naribati
    2 jaja
    2 dl kiselog vrhnja
    4 žlice prženog sezama ili suncokretovih sjemenki
    sol, maslac


    Priprema:
    Proso skuhajte u 9 dl posoljene vode pa ostavite na stranu da nabubri. Za to vrijeme gljive propirjajte na maslacu. Posolite kad su gotove. Umutite jaja, sir i vrhnje. U vatrostalnu posudu slažite red prosa, red gljiva, sezam/suncokret, i tako redom. Proso neka bude na vrhu. Prelijte smjesom vrhnja i jaja. Zapecite u pećnici dok dobije zlatnožutu boju.


    Ovo je jako fino, ali ne mogu jesti djeca.
    Vjerojatno se može staviti i nešto drugo.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    aha

    to je jeo moj pokojni papagaj

  34. #34
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    maria

    napravila sam mimino varivo s bundevom, jako je fino!

    (i zobene kukije koje ovaj put nisam prepekla , pa imamo kompletni forumski meni)

  35. #35
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Može objašnjenje nekome tko nikad nije vidio proso:
    gdje se kupuje, kako se priprema za kuhanje, se čisti, pere,
    namače, koliko se kuha....

    I što ima u njemu da ga čini dobrim, vitamini, minerali...
    Evo ja opet, mislim svi se polomili oko jezika, još ćemo konzultirati profesora Ladana, a meni nitko da bi ogovorio.
    Davore?

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a70v, u ovoj tablici su ti napisane sve tvari koje proso i zob sadrže:

    http://hrana.com/pt/zito/zob.htm

  37. #37
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Hold your horses

    Nešto važnije od "sastojaka" jest činjenica da proso kao žitarica postoji i da nema glutena. Dakle, može se u bezglutenskoj dijeti izmjenjivati s rižom. Zapravo se i kuha jako slično riži.
    Pranje? Jednostavno. U bilo kakvu posudu potrpaš proso, zaliješ s vodom, ocijediš, ali ne baš skroz i potom vitlaš s posudom kao da ispireš zlato. Na taj način se zrnca međusobno taru i lijepo operu. Potom ispereš, a možeš i ponoviti postupak ako u vodi ima puno "oblaka".
    Ako kuhaš kombinaciju s lećom, slobodno ih operi zajedno.
    Namakanje nije potrebno jer se brzo skuha, kao i riža. Skuhano proso se rascvjeta, a najjednostavnije je kuhati poklopljeno s volumno 2,5 puta više vode.
    Kupuje se bilo gdje, a kriterij je čistoća. Ako ima puno neoguljenih zrna ne kupovati - nismo kanarinci.
    Kod pripreme se iz vreće ili posude grabi odozgor, jer hoće biti sitnog kamenja :shock: pa je potrebno pregledati kad se dođe blizu dna.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Ja bih samo dodala da ako hocete da se ne racvjeta nego zadrzi nekakav oblik (recimo ako radite pilav a ne zelite puding), onda se na suho poprzi (kao u receptu za orjentalni pilav koji sam poslala na ovaj topic).

  39. #39
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    ...ili u ajurvedskoj varijanti u kombinaciji s kokosom i korijanderom

  40. #40

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno


  41. #41

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    525

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Može objašnjenje nekome tko nikad nije vidio proso:
    gdje se kupuje, kako se priprema za kuhanje, se čisti, pere,
    namače, koliko se kuha....
    u dućanima zdrave hrane, a nađe se i u dioni (nisam ziher za konzum, billu)
    u zg sam kupovala u bio-bio ili zrnu (dućan zlate nanić u miramarskoj), ali mi je u zadnje vrijeme najbolji iz dm-a jer iako je sitnije, nema neoguljenih zrna - što s obzirom na sitna zrna je živa gnjavaža čistiti
    kuhaš ga bez namakanja kao i rižu - isperi i stavi kuhati u 2,5 šalice vode, dodaj sol, kad zakipi smanji vatru i poklopi dok se ne ukuha
    kad budem budnija (ovaj forum loše djeluje na moj odlazak na spavanje) poslat ću i ja koji recept

  42. #42

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    okolica Zg
    Postovi
    134

    Početno

    Na sezamovom ulju kratko popržiti mrkvu i celer narezan na štapiće (cca 5 min). Dodati ploške šampinjona, tikvica, kockice tofua ili trakice seitana. Sve skupa malo popržiti (cca 5 min). Dodati prethodno prepržen sezam, skuhani proso i tamari ili shoyu. Sve skupa još kojih 5 min prokuhati da se okusi prožmu.

    Moj muž mesožder ovo jako voli

  43. #43

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    okolica Zg
    Postovi
    134

    Početno

    Kaša od prosa i zobi

    Zob namočiti preko noći (cca 1/2 šalice). U sojino/rižino/zobeno mlijeko (cca 3 dcl) staviti grožđice i slad i kuhati. Kad zakuha dodati zob i proso (cca 1 šalica). Sve skuhati i na kraju poslužiti posuto prženim bademima/lješnjacima/orasima i s naribanom jabukom ili kruškom.

    Ne hvatajte me za riječ što se tiče količina, ja to sve odokativnom metodom.

  44. #44
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Metvica prvotno napisa
    u dućanima zdrave hrane, a nađe se i u dioni (nisam ziher za konzum, billu)
    u zg sam kupovala u bio-bio ili zrnu (dućan zlate nanić u miramarskoj), ali mi je u zadnje vrijeme najbolji iz dm-a jer iako je sitnije, nema neoguljenih zrna - što s obzirom na sitna zrna je živa gnjavaža čistiti
    kuhaš ga bez namakanja kao i rižu - isperi i stavi kuhati u 2,5 šalice vode, dodaj sol, kad zakipi smanji vatru i poklopi dok se ne ukuha
    kad budem budnija (ovaj forum loše djeluje na moj odlazak na spavanje) poslat ću i ja koji recept
    Hvala, tko čeka taj i dočeka.

  45. #45
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja sam danas radila popečke od prosa, po receptu JBP.

    Skuha se šalica prosa sa 2 šalice vode, 20 minuta, malo se ohladi i u to se nariba mrkva (2), doda se jedan mali luk sitno nasjeckan i kosani peršin, i malo soli. Oblikuju se popečci, stave u prezle i prže u ulju.

    Skloni su raspadanju, pa ih treba pažljivo okretati, a mislim da ne bi bilo loše dodati žlicu brašna (850, sojinog) u smjesu da bude bolje povezana.

  46. #46
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    ja imam neko proso koje je skroz sitno, ko pahuljice...to je jedno te isto?

  47. #47

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Nemam nikakav egzotičan recept, proso radim s porilukom. U stvari poriluk s prosom. Jako jednostavno i fino. Ima i mesa

    Skuham juhu od junetine (još uvijek se ne bojim ludih krava) ali pretpostavljam da bi mogla od bilo čega. Pola juhe ostavim za sutra (za klasiku), a na ostatku skuham poriluk i proso. Unutra ubacim i komadiće junetine. Redoslijed bi mogao biti i obrnuti, ali meni je juha bolja idući dan.
    U principu, ovo je varivo od poriluka, bez zaprške, s prosom umjesto krumpira. Samo je neusporedivo ukusnije.

  48. #48

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    525

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Hvala, tko čeka taj i dočeka.
    JOJ JOJ
    vidim da si se načekala
    meni je proso super za kolače
    ovdje sam napisala jedan, virni pred kraj
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=24974

    evo jedan za hladnije dane:
    2 šalice prosa isprati i staviti kuhati u 4 šalice mlijeka
    dodati 1-2 žličice anisa i malo vanilije
    kad zakuha smanjiti vatru, poklopiti i pustiti da se ukuha
    kad je kuhano umiješati 2 žlice meda, 2 žumanjka, pola šalice sjeckanih badema, 3 jabuke narezane na šnitice i snijeg od 2 bjelanjka
    uliti u namašćenu duboku vatrostalnu posudu i peći 30-40' na 200 C

  49. #49
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,424

    Početno

    MM izmislio dak sam bila s K. u bolnici.
    3 dijela crvene leće i 2 dijela prosa.

    U ključalu vodu ubaciti leću da se malo skuha, dodati proso, nakon 10tak min. po želji sitnog tijesta i začiniti. Papa se žlicom, kao malo rjeđa kaša - finooo

  50. #50

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    377

    Početno

    Mrkvicu celer korabicu na sitne komadiće izrežem, dinstam na maslinovom ulju, dodam malo slanine, pa crvenu leću, pa krumpir, peršin i na kraju još malo prosa.
    Jako jako fino

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •