Moj problem i dilema:
Mali imao urinarnu infekciju sa 3 meseca. Izlecena bolnicki uz ab pet dana, sada je na profilaksi. svakog meseca kontrolisemo urin. Uradjen je uzv bubrega i ok je.
E, kod nas je pravilo da cim beba ima i jednu urinarnu infekciju ide se prvo za tri meseca na MCUG - tzv. mikcionu, gde se kateterom ubrizgava neka tecnost u besiku a onda rendgenom posmatra ima li refluksa, a onda za jos tri meseca na snimanje bubrega uz ubrizgavanje radioaktivnog joda. Mnoge bebe kod kuce preleze urinarnu i ne idu na ova ispitivanja, ovo je pravilo za one koje zavrse u bolnici, a mi smo zavrsili jer on nije podnosio antibiotik, povracao ga je, pa je morao da ga prima u venu.
Moram reci da sam bila prepadnuta kada sam ovo cula. Zar su neophodni ovi testovi posle samo jedne urinarke? Ja sam za sebe pre nekoliko godina odbila to sa jodom, tako da na to snimanje tek bebu necu voditi, ali razmisljam da li da ga vodim na ovu mikcionu.
U sustini ako postoji refluks, on se uglavnmom resi do druge godine zivota, a ako je neki jaci problem verujem da bi se videlo i bez tako invazivnog testa.
Imam jos dva meseca da razmislim da li da prihvatim ovu dijagnostiku. Jel ima ko iskustva? Kako to ide kod vas?