Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 231

Thread: Kada prvi pregled?

AndrejaMa's Avatar

Default Kada prvi pregled?

Svoj odlazak na prvi pregled stalno odgađam.
    Ovo mi je treća trudnoća, i u prve dvije na prvom pregledu bi samo konstatirali da sam trudna i morala bih doći oko 9-10. tjedna da bi se vidjeli otkucaji srca i provjerilo je li sve OK.
    Neki mi kažu da sam luda što odgađam.
    Znam točno u dan kad smo začeli ovo treće čudo, sada je 7 tjedana, osjećam se dobro, mali pritisak u donjem djelu trbuha, ali sjećam se da je i prije bilo tako.
    Mislite da trebam otići ili da još pričekam ta dva-tri tjedna?
    Kada su se vidjeli vaši otkucaji i da li ste išle ponovo na pregled za dva tjedna ako ste pregled radili prije 7. tjedna?
    Stvarno nemam volje ići svako malo na pregled, imam čudno radno vrijeme za pregled trudnica, kao da trudnice ne rade, a meni se ne da radi toga uzimati slobodan dan svako malo.

Svi mi se čude kako to nisam otišla kod doktora.
    Je li čudno?

Prije svega cestitam i zelim ti skolsku trudnocu,a ne znam ja bi sacekala jos sedmicu dvije pa onda otisla jer je mozda jos rano za otkucaje srca a bas i ne znam ja sam na prvi pregled otisla sa 9 nedjelja(zato sto sam termin cekala jako dugo ),a et javit ce se neko iskusniji pa ces znati vise,od mene puno pozdrava i cestitam jos jednom

Boxica's Avatar

ja sam na svima bila kad je bilo 7+ tjedana i vidjelo se srčeko...na tebi je da odlučiš...

samo bih ti htjela skrenuti pozornost da po novome Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama imaš pravo na slobodan dan u firmi za prenatalni pregled kao i da o trudnoći moraš pismeno obavijestiti poslodavca...

http://forum.roda.hr/threads/63785-V...skim-potporama!

Administratorica puntica's Avatar

Quote Originally Posted by Boxica View Post
    a o trudnoći moraš pismeno obavijestiti poslodavca...

a to kad ćeš ići na pregled ovisi samo o tebi, koliko ti se žuri

ja sam išla sa 7 tjedana u prvoj trudnoći, ne bih opet tako, hvala lijepa. odnosno, ne bih više odlazila na pregede non stop, jer mislim da stvarno nema potrebe za tim

Janis's Avatar

Ja sam išla sa 7 tjedana i nisu se vidjeli otkucaji pa sam morala doći opet sa 9 tjedana i bez veze se 2 tjedna brinula. Sljedeći put (ako ga bude) neću ići tako rano.

AndrejaMa's Avatar

Pa upravo me to zanima...
    Meni se ne ide svako malo na pregled, pogotovo sada na početku.
    AKo kažete da vas je sa 7 tjedana naručio da dođete sa 9 tjedana opet, onda ću ja pričekati do 9. tj pa tek onda otići.
    Mislim da za ovaj prvi pregled sigurno neću tražiti slobodan dan, a za kasnije ćemo vidjeti.
    Nemam baš namjeru svima pričati, ljudi koji trebaju znati u firmi već znaju (moji najbliži suradnici), ostali će već "vidjeti" kad bude vrijeme....

AndrejaMa's Avatar

I ne razumijem ovo sa pimeno obavjestiti poslodavca...
    Radi korištelja slobodnog dana ili postoji rok kada moram obavjestiti da sam trudna?
    Mislim ovo drugo mi je malo ???? Što ako je ne želim da zna da sam trudna, sve dok se ne bude očito vidjelo da sam trudna'

sunce moje malo's Avatar

pismeno trebaš obavijestiti poslodavca o svojoj T, nemaš rok kada, ali se to podrazumijeva ako misliš koristiti taj 1 slobodan dan mjesečno na koji imaš pravo po novom zakonu.

ako do daljnjega ne želiš da se zna da si T, ne moraš nikome reći, nego si pregled organiziraš van svog radnog vremena ili kako ti već odgovara.

edit- ja sam išla na prvi pregled s 9 tjedana
    Last edited by sunce moje malo; 02.06.2011 at 08:26.

Boxica's Avatar

Narodne novine broj: 34/2011 23.03.2011.

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

»10. »trudna radnica« u smislu ovoga Zakona je zaposlena radnica koja o svom stanju trudnoće pisanim putem obavijesti svoga poslodavca, ako ovim Zakonom nije drugačije propisano,

(2) Trudna radnica dužna je u roku od 30 dana od dana obavijesti poslodavcu o svojem stanju trudnoće dostaviti poslodavcu potvrdu nadležnog liječnika specijalista ginekologa o svojoj trudnoći.

Članak 20.a
    (1) Trudna radnica ima pravo na jedan slobodan radni dan mjesečno u svrhu obavljanja prenatalnih pregleda ako posebnim propisom nije drugačije određeno.
    (2) Trudna radnica može, u dogovoru s poslodavcem, pravo iz stavka 1. ovoga članka koristiti i na način da pripadajuće sate radnog dana rasporedi i koristiti višekratno, tijekom više radnih dana u tijeku mjeseca.
    (3) Trudna radnica dužna je poslodavcu pisanim putem najaviti korištenje prava iz stavka 1. ovoga članka dva radna dana prije zakazanog vremena za prenatalni pregled te na njegov zahtjev dostaviti dokaz o toj činjenici.
    (4) Slobodan radni dan iz stavka 1. ovoga članka ili radni sati iz stavka 2. ovoga članka smatraju se vremenom provedenim na radu.«.
    Last edited by Boxica; 02.06.2011 at 08:33.

smedja's Avatar

Rani pregled postoji zbog sto tocnijeg odredjivanja datuma zaceca, tj trajanja trudnoce i otklanjanja eventualne mogucnosti da je izvanmatericna trudnoca. Za nista drugo nema potrebe (a po meni ni smisla) dolaziti prije 11-12 tjedna kada se mjeri duljina nuhalnog nabora (ako isti zelis znati), te savjetovanja oko eventualnog double ili tripple testa.

Da znam kada sam tocno zatrudnila, onda ne bi dolazila prije tog 12. tjedna osim u slucaju jacih bolova.
    U prosloj trudnoci nisam zelila niti pregled nuhalnog nabora, jer sam unaprijed odlucila zadrzati trudnocu i ne raditi amniocintezu, pa onda niti double/tripple test po meni nisu imali smisla (jer su oni smisleni samo kao probir za amniocintezu). Dr ga je pregledao ali sam rekla neka mi ne govori.
    Slijedeci bitan pregled je u 20 tjednu kada se gleda morfoloski detaljno dijete da se otkriju eventualne srcane mane, poteskoce s bubrezima ili sl...

Vodi se svojim osjecajem...
    Last edited by smedja; 02.06.2011 at 08:40.

Ja sam u obje trudnoce zurila na 1. pregled s 5 tjedana i naravno da se nista nije vidjelo. I onda sam bila zabrinuta da li je sve u redu, jer iz mog iskustva doktori slabo objasne da se s 5 tjedana jos ni nemoze vidjeti plod. U trecoj tudnoci sam bila sa 7+3 i vidjeli su se otkucaji, ali na zalost zavrsila je ab-om, ali to nema veze s time.
    Tako da je moje misljenje da nazoves doktora i narucis se i to ce ti biti taman negdje u 8 tjednu i trabala bi se vec lijepo vidjeti trudnoca i otkucaji.

I puno vibrica za jednu lijepu skolsku trudnocu.

(maša)'s Avatar

Čestitam!

sa prvim išla sa nepunih 6, sa drugim u 10-om tjednu

prvi put sam došla jer je gin rekao dođite za 2 dana (ja nazvala da pitam kada treba doći) i vidjela se samo gestacijska vrećica, bez ploda i srca...naručio me za 2 tj bez da je rekao da je to normalno, a ja 2 tj luda bila....drugi put mi se nije nigdje žurilo a nisam imala pojma kad se dogodilo
    Last edited by (maša); 02.06.2011 at 08:50.

mala laia's Avatar

U prvoj sam išla nakon 2 dana što mi je izostala m, naravno da se vidjela samo gv...
    U drugoj sa 7 i vidjeli su se otkucaji...
    A u trećoj sam došla sa 6, ali su me lijepo otpratili doma da dođem sa 8...

Sani1612's Avatar

U prvoj sam išla sa 10, a u drugoj sa 9. Kako sada stvari stoje izgleda da sam trudna i ne znam kad ću ići. Isto me sve nekako steže i bolucka ali tako mi je bilo u prošloj. Možda je jače izraženo jer je mali razmak između trudnoća.

mimi 25's Avatar

Oba puta sam na prvi pregled isla rano,u 4 tt. Naravno, doktor je jedino mogao vidjeti da je trudnoca u maternici i nista drugo.
    Dakle, iskljucili smo vanmatericnu. Meni je to bilo dovoljno jer, kako je on rekao, nalaz je uredan za ove tjedne trudnoce.
    I opet bi isla ranije. Jer ono sto ja zelim od pregleda je utvrditi da je sve u redu s obzirom u kojem sam tjednu trudnoce, bio to 4., 20. ili 35. tjedan.

Lupe's Avatar

Da se priključim malo raspravi...malo sam u "dilemi" i zanima me šta će ustvari bit na prvom pregledu budući da je joooš stvarno rano...tek napunila 4 tjedan po mojoj računici i u utorak idem na pregled da se vjerojatno potvri trudnoća budući da su mi 2 testića bila pozitivna.Jasno mi je da je rano i da se još neće ništa niti vidjeti niti čuti.Šta bi uopće od tog prvog pregledam mogla očekivati da ću čuti?

Kikica1's Avatar

Lupe, vidjet ce ti se eventualno gestacijska vrecica i najvjerojatnije ce te naruciti ponovno na pregled za 2-3 tjedna.

AndrejaMa's Avatar

Upravo tako.
    Ako si nestrpljiva, možeš otići...
    Ići ćeš ponovno za par tjedana, a do tada ćeš možda umiriti samu sebe da je sve OK za sada, da gestacijska postoji, da se smjestila i to je to za sada.

6+2, 6+5, 7+2 - sva tri puta su se vidjeli otkucaji

Sljedeći pregled - 3/4D UZV i kombinirani probir u 12. tjednu... SLjedeći big anomaly scan 3/4 UZV u 20. tjednu i to je to...do bolnice...

anchie76's Avatar

Zbog čega je nužno da doktor potvrdi trudnoću? pa trudne smo to znamo i same - potvrdio on to ili ne Osobno, mislim da u drugoj trudnoći ne bih išla prije 11-12 tjedana (takva je praksa i vani), i svela bih broj pregleda tijekom trudnoće na apsolutni minimum ne bi li smanjila rizik od infekcije, bakterija beštija itd.

Sretno

Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Zbog čega je nužno da doktor potvrdi trudnoću? pa trudne smo to znamo i same - potvrdio on to ili ne Osobno, mislim da u drugoj trudnoći ne bih išla prije 11-12 tjedana (takva je praksa i vani), i svela bih broj pregleda tijekom trudnoće na apsolutni minimum ne bi li smanjila rizik od infekcije, bakterija beštija itd.

Sretno
    Rani pregled u trudnoci je bitan zbog toga da se potvrdi da je trudnoca u maternici, tj. zato da se iskljuci vanmaternicna trudnoca.

anchie76's Avatar

Jel moguće imati vanmateričnu trudnoću bez ikakvih simptoma (bolova)? ne zafrkavam, ozbiljno pitam. Nekako mi se čini da se mora to nekako osjetiti da nije ok.

Jel moguće imati vanmateričnu trudnoću bez ikakvih simptoma (bolova)? ne zafrkavam, ozbiljno pitam. Nekako mi se čini da se mora to nekako osjetiti da nije ok.
    Mislim da se bolovi i krvarenje u slucaju vanmaternicne trudnoce prije ili kasnije moraju pojaviti. Problem je ako se to pojavi kasnije. A to kasnije vrlo lako moze biti nakon 6. tt do kada se trudnoca vec mora vidjeti u maternici. Vanmaternicna trudnoca koja nije dijagnosticirana na vrijeme moze biti cak i smrtno opasna tako da se ja ne bih pouzdala u vlastiti osjecaj da mozda nesto nije u redu.

anchie76's Avatar

Svatko sudi za sebe, no isto tako znam da sada kad sam prošla trudnoću i porod na neke stvari gledam u potpunosti drugačije nego sam prije dok nisam imala nikakvog iskustva.

Moram reći da sam se i u realnom svijetu a i u ovom virtualnom nagledala katastrofalnih "priča" koje su bile uzrokovane preranim odlaskom na pregled, pa se grizlo nokte danima i razbijalo glavu jel će srce početi kucati itd itd, ili konstatacije da je plod odumro i da treba kiretaža - a u stvari je trudnoća bila mlađa nego je to dr pretpostavljao i sreća pa je drugi dr radio uzv prije kiretaže itd itd. Smatram da su takvi slučajevi uistinu nepotrebni jer rade više štete nego koristi jer svi zanemaruju utjecaj stresa na plod trudnice - nitko se ne zamara s time a to ima itekakvog utjecaja na razvoj djeteta. Trudnici ZAISTA ne treba da si grize nokte od živčanluka čekajući neke (možda nepotrebne) rezultate (kojih budimo realni kod nas u hr ima na pretek). O tome se ne razmišlja a trebalo bi jer to ima itekakav utjecaj na dijete.

Koliko žena otrči kod ginekologa iste sekunde kad posumnja na trudnoću, i onda kad doktor kaže "nema još otkucaja srca, nema razloga da se ne pojave, no dođite za xy tjedana da budemo sigurni da je sve ok" - jel vi mislite da će ta trudnica biti spokojna u svojoj trudnoći i ne razbijati glavu jel srce kuca ili ne dok to ne vidi? Pa da je kuler neznam kakav, takav komentar joj se ne može ne urezati u mozak. A to je samo jedna u nizu od klasičnih (nepotrebnih) rečenica izrečenih u ordinacijama, koje htjeli ili ne, strašno uznemiruju trudnice.

A da ne pričamo o količini UZV pregleda.. preporuča se 2-3 max u 9 mjeseci. Koliko ih mi imamo? mali milion. Ode se odmahj (dok srce ne kuca), pa onda za par tjedana da se vidi jel kuca - i hop, to su već 2 komada. Itd itd itd.. A to sve ima utjecaja i na dijete i na trudnicu. Potpuno nepotrebno po mom mišljenju. Kada bi barem bilo više ginekologa koji bi imali holistički pristup trudnoći, a manje se trudili prodati uslugu pod svaku cijenu - tada bi to bilo puno bolje.

flopica's Avatar

ja sam ubijeđena da žena shvati kad nešto ne štima, tj kod vanmaternične
    inače mislim da ne treba ići prije 8-9 tt

Osoblje foruma rahela's Avatar

Koliko žena otrči kod ginekologa iste sekunde kad posumnja na trudnoću, i onda kad doktor kaže "nema još otkucaja srca, nema razloga da se ne pojave, no dođite za xy tjedana da budemo sigurni da je sve ok" - jel vi mislite da će ta trudnica biti spokojna u svojoj trudnoći i ne razbijati glavu jel srce kuca ili ne dok to ne vidi? Pa da je kuler neznam kakav, takav komentar joj se ne može ne urezati u mozak. A to je samo jedna u nizu od klasičnih (nepotrebnih) rečenica izrečenih u ordinacijama, koje htjeli ili ne, strašno uznemiruju trudnice.
    a jel ti stvarno misliš da se žena koja ne ode kod doktora "provjeriti jel sve u redu" doma ne nervira i ponaša kao da je apsolutno sve ok.
    ne provociram, iskreno me zanima
    mislim da te žene koje odjure odmah doktoru, par dana nakon izostanka mjesečnice, mislim da bi se doma grizle, razbijale glavu i slično kad bi odlučile pričekati 8.-9. tjedan
    tako da je stres prisutan i u jednom i u drugom slučaju
    sada, nakon 4 svoje trudnoće (2 djece, 2 spontana) mislim da bih i ja čekala barem do 8. tjedna, ali sad nisam trudna, a kako ću se osjećati kad/ako budem opet trudna, ne mogu tvrditi da ću čekati

Mojca's Avatar

Ja sam nekoliko puta prije nego sam osjetila pokrete bebe bila na "izvanrednom uzv", čisto da se uvjerim da je sve ok. Iskreno vjerujem da je manja šteta od par minuta uzv nego od nekoliko tjedana živčanjenja od neizvjesnosti... kad smo već kod holističkog.

Da, idealno bi bilo da znamo prepoznati signale iskonske mudrosti koje nam tijelo šalje, ali nažalost, civilizacijski smo drugačije kondicionirani. Svi smo različiti, ja bi bila nasretnija da uvijek čujem svoj unutarnji glas da mi kaže da je sve ok, ali ga nažalost sad u trudnoći ne čujem. Zato, sretna sam da postoje ginekolozi koji to razumiju i spremni su na 3-min uzv samo da potvrde da je sve ok. Svaka trudnoća je specifična... svaka trudnica je drugačija. I to treba poštovati, mene više ljute ginekolozi koji nemaju razumjevanja za trudničke brige i strahove.

Isto tako, mislim da prirodne trudnoće i trudnoće bez loših prethodnih iskustava donose mnogo manje briga i pitanja nego MPO trudnoće ili teško ostvarene trudnoće. Moja kolegica, majka dva sina nema pojma što je beta hcg i ja joj na tome iskreno zavidim.
    Trudnoća, pa tako i ovaj topic nisu teme za genaraliziranje...

p.s.
    Inače, spadam u pobornike svega prirodnog, od hrane na dalje... ali evo sad mi nešto ne ide.

Bebinja's Avatar

Prva trudnoća-12 tjedana
    Druga trudnoća- 16 tjedan

U drugoj trudnoći mi je doktorica rekla samo da sam preskočila neki uzv,mislim da se radilo o nuhalnom naboru ako se ne varam.
    Obje trudnoće uredne.

blago tebi!!!

U prvoj trudnoći bila sam na pregledu odmah, par dana je kasnila M, pa opet za 2 tjedna, pa opet za dva... završilo s kiretažom u 8. tjednu. Drugi put sam bila na prvom pregledu sa 7 tjedana, sve se vidjelo, sve bilo OK, i na kraju za 4 tjedna (u 11. tjednu) opet prestanak razvoja... opet kiretaža.... Nema pravila, da li čekale sa pregledom ili ne, svejedno se grizemo i strepimo (kako je rekla Mojca, i moje poznanice uopće ne znaju šta je beta hcg, ni nuhalni nabor- i BOLJE!!!), i mišljenja sam da u tako ranoj trudnoći (pogotovo kad se radi o prvoj T) ne možemo prepoznati da nešto ne valja (ako nema krvarenja ni bolova), barem ja nisam?!

anchie76's Avatar

Žao mi je ribice zbog tvog iskustva

Sad kad je spomenuta kiretaža - zbog čega se kod nas odmah rade kiretaže? naše tijelo ne zna samo odbaciti plod koji se ne razvija? to nije istina. Vani se napustila praksa automatskih kiretaža, nego se čeka da tijelo samo odbaci plod koji se ne razvija jer je to najbolje moguće. Tek ako to ne ide, onda se razmatra kiretaža. Kod nas se šalje na kiretažu čim se zaključi da se plod ne razvija (što kod nekih slučajeva koje znam iz okoline uopće nije bio slučaj, s plodom je bilo sve ok al dr nije dobro očitao uzv).

I kada dođe do tog mučnog trenutka, nije li bolje pustiti tijelo da to samo odradi? kiretaža ipak nosi neke nepoželjne nuspojave ili moguće posljedice koje bi se mogle izbjeći.

Anchi76, slažem se, donekle, s tobom. Nakon svega šta mi se dogodilo, često razmišljam da sam trebala još malo čekati, da bi možda...ma, ne znam, opet s druge strane, teško je donijeti odluku koja je kontra svim mišljenjima doktora (pogotovo u stanju u kakvom je tada tvoja psiha)...a ne mogu ni pomisliti da su krivo očitali uzv. I ja sam pitala da li mogu čekati, da se očistim sama (mada sam čitala da ni to nije dobra opcija jer može trajati tjednima, pa te to psihički ubija), ali rečeno mi je da je bolje odmah intervenirati, nego da se, ne daj Bože, nešto zakomplicira.

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

Živimo u kulturi straha od vlastitog tijela gdje često trebamo odobrenje nekoga ili nekog stroja da nam kaže da je sve u redu sa nama, a mislim da su trudnoća i porod period gdje je to vrlo, vrlo očito. Čak i kad žena sama nema strahove vrlo često joj okolina ili medicinska mašinerija često (neprestano) guraju pod nos 'što ako se nešto...' kao da medicina ima čaroban štapić koji može sve riješavati. Svaka čast, ali to nije tako jednostavno niti crno-bijelo, ali valda se ljudi bolje osjećaju kad smatraju da su 'sve napravili što su mogli' iako možda nisu ni 100% sigurni da li to što rade je nužno dobro ili ne.

U Kanadi primjerice trudnica odlazi prvi put kod liječnika negdje u 12. tjednu (jer prije toga zaista nema potrebe, priroda radi svoje) i do 28. tjedna ide na preglede kod liječnika obiteljske medicine, sa kojim može nastaviti do kraja trudnoće ili pak od 28. tjedna nadalje ići kod liječnika porodničara. Broj UZV je znatno manji, a vaginalni pregledi u trudnoći nepoznanica.

U Britaniji trudnica također odlazi prvi put na pregled negdje u 8. ili 12. tjednu ali u pravilu kod primalje koja je dio lokalnog tima primalja koje skrbe za trudnice u određenom području. Trudnicu se upučuje na daljnje preglede kod savjetnika (consultant) odnosno liječnika specijalista samo kad je potreban poseban savjet iz nekog razloga, i to je vrlo često samo jednokratno, dobije se savjet i onda se konzultira opet sa primaljom. Ako je potrebno stvara se timski odnos u skrbi određene trudnice koje uključuje primalju i liječnika savjetnika ali zadnja riječ je ženina, odnosno prihvaća ona određenu skrb ili ne jer ona ima pravo birati. Vaginalni pregledi također nepoznanica u trudnoći.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by ribica1505 View Post
    I ja sam pitala da li mogu čekati, da se očistim sama (mada sam čitala da ni to nije dobra opcija jer može trajati tjednima, pa te to psihički ubija), ali rečeno mi je da je bolje odmah intervenirati, nego da se, ne daj Bože, nešto zakomplicira.
    Boriti se sa ovakvim sistemom nije uopće lako.. pod krilaticom "bolje da mi XY nego da se nešto zakomplicira", radi se neviđeni presing na ženu da prihvati to što joj se nudi, jer TKO zna što će se dogoditi ako ne prihvati. Čisto sijanje straha da ne bi bilo nedoumica i propitivanja. A najveći presing takve vrste se radi u trudnoći i na porodu. Sve oko nas su primjeri gdje se rade vaginalni pregledi (jer bolje da mi vidimo nego da se zakomplicira) - na stranu to što vaginalni pregled može zakomplicirati trudnoću - taj dio se jednostvno previdi, kao i prokidanje vodenjaka, inzistiranje da žena leži, davanje dripa itd itd itd Lista je nažalost beskonačna.

I sama sam to sve prošla u prvoj trudnoći i porodu. I naravno da mogu shvatiti svaku ženu kojoj se teško oduprijeti sistemu(bijah u tim cipelama), no zaista je tužno da baš moramo lupiti glavom u zid (osjetiti na svojoj koži koliko je loše to na što nas forsiraju), da bismo se u sljedećoj trudnoći oduprijele i rekle "ne hvala".

Zato ja imam potrebu reći to sve mamama, žalosno mi je da i one moraju baš sve to loše osjetiti na svojoj koži, možda će neke uspjeti na osnovu loših tuđih iskustava reći "ne hvala" - i svaki takav slučaj je veliki uspjeh

potpis

Shanti's Avatar

Veliki potpis pod Mojcin post
    Ni u vezi čega ne bih generalizirala, pa tako ni u vezi toga kad je za koju trudnicu najbolje otići na prvi ultrazvuk. Nekome praćenje (rane) trudnoće na uzv može donijeti toliko potreban mir, nekome će mir donijeti čekanje nekoliko tjedana.
    Ne bih generalizirala ni u vezi ovoga, niže ću napisati svoje iskustvo...

Sad kad je spomenuta kiretaža - zbog čega se kod nas odmah rade kiretaže? naše tijelo ne zna samo odbaciti plod koji se ne razvija? to nije istina. Vani se napustila praksa automatskih kiretaža, nego se čeka da tijelo samo odbaci plod koji se ne razvija jer je to najbolje moguće. Tek ako to ne ide, onda se razmatra kiretaža. Kod nas se šalje na kiretažu čim se zaključi da se plod ne razvija (što kod nekih slučajeva koje znam iz okoline uopće nije bio slučaj, s plodom je bilo sve ok al dr nije dobro očitao uzv).

I kada dođe do tog mučnog trenutka, nije li bolje pustiti tijelo da to samo odradi? kiretaža ipak nosi neke nepoželjne nuspojave ili moguće posljedice koje bi se mogle izbjeći.
    Ne znam koje su sve moguće posljedice, recimo to tako, medicinski nekontroliranog spontanog pobačaja. Zna li netko? Mislim, koje su komparativne prednosti takve varijante po tijelo i dušu žene pred kiretažom, i obrnuto?

Moj primjer u "najprometnijoj" klinici u Hrvatskoj, Petrovoj.
    Nakon 4 godina liječenja neplodnosti, dogodila se trudnoća u kućnoj radinosti. BHCG se nije duplala pravilno, pa sam na uzv otišla već u 5. tjednu i od tada sam, do kiretaže, bila naručivana svakoga tjedna. Mislim da je u 7. tjednu doktor spomenuo mogućnost da je blighted ovum, međutim, s obzirom na to da sam se osjećala cijelo vrijeme dobro, nisam imala grčeve, nisam krvarila, BHCG je rasla (iako totalno nedovoljno), odlučio je čekati. I svakoga tjedna sam ponavljala BHCG i uzv, na kojem je doktor tražio u GV (koja je uredno rasla) plod. Konačno, tek u 12. tjednu (s 11+3), dogovorili smo hospitalizaciju i kiretažu, uz potpunu anesteziju. Ujutro prije kiretaže, pet dana nakon prethodnog, ponovio je uzv. Dakle, u 12. tjednu plod se nije vidio, ali rekao je da želi biti posve siguran. Sjećam se, govorio je "Nećemo pogriješiti...".
    Znam da mu je iskustvo davno prije govorilo, sudeći po svemu, da će biti takav ishod, ali čekalo se maksimalno. I hvala mu na tome. Nekoj drugoj bi možda bilo draže da je takva priča ranije okončana, meni je draže da je čekao tako dugo. Da se ne bih kasnije pitala... iako analiza materijala nakon kiretaže je potvrdila anembrionalnu trudnoću.

anchie76's Avatar

Ni u vezi čega ne bih generalizirala, pa tako ni u vezi toga kad je za koju trudnicu najbolje otići na prvi ultrazvuk. Nekome praćenje (rane) trudnoće na uzv može donijeti toliko potreban mir, nekome će mir donijeti čekanje nekoliko tjedana.
    Ne bih generalizirala ni u vezi ovoga, niže ću napisati svoje iskustvo...
    Ok trenutno je situacija takva da se kod nas mora inzistirati da nas ne maltretiraju tehnologijom... Što bi bilo da je kod nas kao u recimo VB, da li bi onda žena došla kod primalje i inzistirala da je pošalje na UZV samo da bi se smirila i što bi primalja tada odgovorila?

Otkud taj nemir i potreba da mir pronalazimo u vanjskim faktorima koji će nam ga kao pružiti (a neće, to je samo privid)? Rekla sam već prije jedan zgodan izraz - činjenica da ste se odlučili na dijete znači da ste se odlučili da vam srce zauvijek hoda izvan vašeg tijela. I to je doslovce tako. Što će biti kada dijete bude rođeno i kada se dogodi nešto na što niste navikli - ići ćete na hitnu da vam kažu da je sve ok s djetetom? Sumnjam

Sve majke imaju strah (i normalno da ga imaju), ali isto tako na njima je da se nauče nositi sa tim strahom. A tek kad se dijete rodi i kada odrasta, onda ćete tek shvatiti veličinu tog straha i koliki može biti - jer onda dolazi period kada zaista ništa ne možete učiniti da si pomognete (vjerujem da nije opcija ne puštati dijete van), dakle, prije ili kasnije morate se naučiti nositi sa strahom i nema te tehnologije koja će tu pomoći, sve je do vas

Ne znam koje su sve moguće posljedice, recimo to tako, medicinski nekontroliranog spontanog pobačaja. Zna li netko? Mislim, koje su komparativne prednosti takve varijante po tijelo i dušu žene pred kiretažom, i obrnuto?
    Ne znam koliko dugo se može čekati spontani pobačaj, pa tek onda raditi kiretažu ako se ne dogodi. To mi se čini kao zaista najbolja opcija jer se moguće loše posljedice svode na minimum. Ovako laički znam da ukoliko tijelo ne izbaci plod može doći do sepse, a jedna od mogućih komplikacija kiretaže može biti endometrioza pa onda i neplodnost. Stoga mislim da je bitno da se napravi maksimum da bi se loše posljedice svele na minimum, nije li to logično?

No mnoge stvari su logične pa se kod nas ne rade.. neke su i zabranjene (npr davanje dripa ženi koja je rodila carski) pa se svejedno rade

Žao mi je ribice zbog tvog iskustva

Svaka čast tebi na tvom mišljenju....ali evo iz iskustva prijateljice....dijete umrlo u njoj i zarazilo njenu krv... Bilo je mrtvo oko mjesec dana u njoj da nije znala. Skužio u 17 tjednu dr na UZV da je beba mrtva duže vrijeme i išla ga je rodit. Nakon toga zatrovanje krvi. Skoro je umrla. I nakon toga doma...krv joj je curila na oči, nos i uši i opet na hitnu. Jedva je preživjela... Tako da...STVARNO NEMOJTE GENERALIZIRATI

Općenito za sve bih ja rekla CUM GRANO SALIS. Sve umjereno. Nekoliko uzv-a u trudnoći neće škodit da se uvjeriš da je sve ok. Ali naravno da ne treba pretjerivati...

Osoblje foruma sirius's Avatar

Quote Originally Posted by andiko View Post
    Svaka čast tebi na tvom mišljenju....ali evo iz iskustva prijateljice....dijete umrlo u njoj i zarazilo njenu krv... Bilo je mrtvo oko mjesec dana u njoj da nije znala. Skužio u 17 tjednu dr na UZV da je beba mrtva duže vrijeme i išla ga je rodit. Nakon toga zatrovanje krvi. Skoro je umrla. I nakon toga doma...krv joj je curila na oči, nos i uši i opet na hitnu. Jedva je preživjela... Tako da...STVARNO NEMOJTE GENERALIZIRATI
    mislim da nije imala otrovanje krvi nego DIK sndrom, izuzetno rijetko stanje kad djetetova protutijela nakon prestanka rada srca ploda dospjevaju u krvotok majke ako pobačaj ne nastupi u roku 3-4 tjedna, te izaziva probleme u koagulaciji krvi majke. Iako vjerujem da je tvoja prijateljica redovito bila na pregledima (svaka 4-6 tj) pa joj se svejedno dogodila situacija.

Mojca's Avatar

Ok trenutno je situacija takva da se kod nas mora inzistirati da nas ne maltretiraju tehnologijom... Što bi bilo da je kod nas kao u recimo VB, da li bi onda žena došla kod primalje i inzistirala da je pošalje na UZV samo da bi se smirila i što bi primalja tada odgovorila?

Otkud taj nemir i potreba da mir pronalazimo u vanjskim faktorima koji će nam ga kao pružiti (a neće, to je samo privid)?
    Moja frendica živi u UK. Obje trudnoće je žalila što nije u HR da može popričati s doktorom kad god to poželi. I ja to poštujem i razumijem.
    Druga živi nomadskim životom, ne znam koliko puta je bila ne pregledu tijekom trudnoće (i da li je uopće), a rodila je u šatoru usred šume u Istri. Beskrajno joj se divim i poštujem njenu volju i snagu da je rekla ne sustavu.
    Obje su odrasle fakultetski obrazovane žene, čvrsto na svom životnom putu, imaju potporu svojih muževa. Samo su dijametralno suprotne... i neobično... i jedna i druga su imale problem sa sustavom, svaka na svoj način. Sve je stvar stava, preferncija i želja... a ponekad naši unutranji strahovi prerastu želje, pa popustimo. I to je ljudski.

Na početku trudnoće sam sanjala o porodu u vodi. Sad ću biti sretna ako sve bude ok na carskom. Sve je relativno... Da nema moderne tehnologije nikad ne bi znala da su mi miomi toliko narasli da imam dijagnozu mioma previa, odnosno da su se ispriječili na bebinom prirodnom putu prema van. Kako su u prošlosti završavali porodi žena s takvom ili sličnom dijagnozom? Sad imam vremena upoznati se s tim, za mene grozim pojmom "carski rez", prihvatiti ga i na svoj način se pripremiti na njega. I biti mirna s tim. Puno bolje nego da mi u zadnji čas kažu: hitno na carski! Trauma bi bila puno veća.
    MD je pred 50 godina rođen na carski, polumrtav... nakon 48 sati forstiranja prirodnog poroda. Spašeni su u zadnji čas. Da je bilo uzv-a to se ne bi desilo.

Možda će ovaj filmić bolje reći što želim naglasiti http://www.youtube.com/watch?v=3JgbE...=youtube_gdata
    Ispričavam se, možda nije mjesto za takav filić, šaljiv je, ali pogađa bit (osim zadnjeg dijela gdje se spominje račun).
    Mom homeopatskom lječniku dr. Šimetinu vjerujem više nego svim lječnicima opće prakse... ali ima situacija kad holistička medicina jednostavno nije dovoljna. Jer svijet u kojem živimo nije holistički. Jer voda koju pijemo nije holistička. Jer gazimo po asfaltu umjesto po travi...

Da, vanjski faktori su privid... ali to znaš ti Anchie i možda to živiš, to znam ja... ali to ne živim... ali velika većina ni ne ne sanja o tom prividu... no to je već za u Kutak za filozofski trenutak.

anchie76's Avatar

Mojca, da tehnologija postoji tu da bi spasila rubne slučajeve kojih je mali postotak.

No da li zbog tog postotka bi svi to trebali prolaziti iako je dokazano da tehnologija u tim slučajevima donosi više štete nego koristi? Pa naravno da ne. Tehnologija postoji da je se koristi kad zatreba, a definitivno ne zato da se trudnice uvjeri kako im treba i kako bez nje ne mogu - jer MOGU. A to naši doktori ne poštuju - počevši od vaginalnih pregleda, UZV na svakom pregledu do procedura na porodima.

Čitam 3 britanske mailing liste za trudnice i doule dnevno i čitam redovito kako žene biraju kakvu skrb žele - midwife (primalja) ili consultant (liječnik specijalist). Žene u Britaniji imaju pravo birati i to pravo je svetinja, dok žene u Hrvatskoj imaju pravo se ... snalaziti :/

Shanti's Avatar

Mojca, da tehnologija postoji tu da bi spasila rubne slučajeve kojih je mali postotak.

No da li zbog tog postotka bi svi to trebali prolaziti iako je dokazano da tehnologija u tim slučajevima donosi više štete nego koristi?
    Bilo bi neukusno licitirati koliko je "nepotrebnih" uzv u urednim trudnoćama cijena na koju bismo pristali za jednu jedinu dovoljno rano otkrivenu vanmateričnu trudnoću da je spašen jajovod te žene. Da niti ne spomenemo živote onih kojima se otkrije kasnije...

Usput, ni ja nisam pobornica tehnologije pod svaku cijenu i voljela bih da je što manje prisutna u mom životu. Međutim, zanima me, konkretno, koje štetu mogu uzrokovati uzv pregledi u trudnoći? Mislim na konkretne, medicinski dokazane loše posljedice?

Shanti, o tome pišu Sarah Buckley i Michel Odent te drugi, link ti sad ne stignem naći.

Usput, imam poznanicu koja je nažalost imala vanmateričnu trudnoću i bila tri puta u bolnicu zbog nesnošnih bolova, tri puta na UZV, tri puta naglasila da je možda trudna jer rade na trudnoći ona i partner, dvaputa odbijena, dvaputa smatrala da nemože biti niš drugo kad su dr i uzv rekli da nije niš i tek treći put kad je u kratko vrijeme došla eto skužili. imam poznanicu kojoj su tvrdili do sred trudnoće da nosi blizance kad su zapravo mjerili na uzv isto dijete dvaputa, te jednu koja je došla zbog obilnog krvarenja na kraj trudnoće i čekala satima na dijagnozu oljuštene posteljice i hitan cr.

što želim kazati je da računalo i uzv nisu svetinja i ne vide sve i često daju lažan osjećaj da je sve ok kad zapravo vrlo često nisu u pravu i zanemaruju se drugi simptomi i to što žena kaže jer je komp pametniji od nje. kad to iskusiš nekoliko puta ili čuješ dovoljno iskustva poput anchie sa pravom se pitaš kakvu sigurnost ti nude rani uzv pregledi u trudnoći

Beti3's Avatar

Vrlo usko gledate na preglede trudnice. Uzimate u obzir zdravu mamu i samo pričate o otkucajima srca bebe, ali postoje mamina stanja koja mogu u trudnoći, ako se ne liječe odmah i adekvatno, loše djelovati na mamine otkucaje.
    Da spomenem samo dijabetes i hipertenziju. Neophodno je znati rano za trudnoću i prilagoditi terapiju.

I takve buduće mame moraju puno češće na kontrole, bez obzira na urednu trudnoću.

Stvarno ne treba generalizirati i prepuštati se samo intuiciji. Imam i sama sedam najrazličitijih trudnoća iza sebe i na vlastitoj sam koži saznala što sve može poći krivo i što sve može biti idealno.

Potpuno se slažem sa: Cum grano salis, kako kaže andiko. Uvijek u životu, a pogotovo u trudnoći kada su u pitanju dva ( ili i više) života.

Cubana's Avatar

No da li zbog tog postotka bi svi to trebali prolaziti iako je dokazano da tehnologija u tim slučajevima donosi više štete nego koristi?
    Super je ta vjera u svoje tijelo zbog koje žena može biti 100% sigurna da ona i njeno dijete nisu taj mali postotak.
    Ja beskrajno ne vjerujem u ništa pa ni u sebe. Tako da hvala Bogu na tehnologiji. Bez pretjerivanja naravno u oba smjera.

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by Danci_Krmed View Post
    Čitam 3 britanske mailing liste za trudnice i doule dnevno i čitam redovito kako žene biraju kakvu skrb žele - midwife (primalja) ili consultant (liječnik specijalist). Žene u Britaniji imaju pravo birati i to pravo je svetinja, dok žene u Hrvatskoj imaju pravo se ... snalaziti :/
    Da, to je žalosno. Žene bi trebale imati mogućnost izbora. Kako mi tako i Britanke. Moja frendica nije imala... ne znam, možda bi u nekoj privatnoj klinici imala.

Da li neka trudnica može li ne može bez tehnologije... da, objektivno možda može, ali ne nužno... Ali će možda biti mirnija i opuštenija s njima, ako se radi o takvoj strukturi osobe. Ili bez njih, ako se radi o drugačijoj strukturi.
    Po meni je taj mir izuzetno važan. Svi znamo da se energija, raspoloženje, vibracija (nazovi kako hoćeš) majke prenosi na bebu i izravno utječe na nju. O tome pričam. Ja ne bi dala zubaru da mi buši zub bez da ga prethodno snimi na rtg i argumetira mi zašto mora bušiti zub... A imam 32 zuba (više manje, umnjaci se još nisu pojavili )... pa da bebu, jednu jedinu ne pogledam na uzv i uvjerim se da je sve ok... No way.
    Istina, neki lječnici pretjeruju i treba se boriti protiv toga... Učiniti nešto samo zato jer se to može učiniti, nije svakako dobra praksa... ali odbaciti tehnologiju u ime prirodnog u neprirodnom svijetu... isto tako nije dobro.
    Lani sam u Alpama gledala janje kako dolazi na svijet... i pomislila kako je to lako i jednostavno... čak sam zavidjela mami ovci, 2 min nakon okota, mirno je dalje pasla travu i tek tu i tamo bacila pogled na janje. Da, mi ljudi smo to zakomplicirali. Ali u tom zakompliciranom svijetu treba naći pravu mjeru. Svako za sebe.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Super je ta vjera u svoje tijelo zbog koje žena može biti 100% sigurna da ona i njeno dijete nisu taj mali postotak.
    Ja beskrajno ne vjerujem u ništa pa ni u sebe. Tako da hvala Bogu na tehnologiji. Bez pretjerivanja naravno u oba smjera.
    Ja uopće nisam rekla da žena može biti 100% sigurna - takva sigurnost ne postoji za ništa u životu pa niti život sam (tvoj ili djeteta u tebi). Uvijek se nešto može dogoditi. Svi krećemo na porod s idejom da će biti sve ok, no u određenom broju slučajeva ne bude i žene završe na carskom. No da li zbog toga, sve žene trebaju ići na elektivni carski bez obzira što ne postoje indicije za tim, samo zato što bi nešto moglo poći po zlu? Pa naravno da ne jer to nije najbolja opcija niti za dijete niti za mamu, nego treba intervencije svesti na minimum (i omogućiti ženi humane uvjete rađanja) da se ne dovede u situaciju da treba hitni carski, a u onom slučaju kada zaista treba, onda hvala bogu da to imamo na raspolaganju i to je to.

Isto tako s vaginalnim pregledima. Zbog čega vaginalno pregledavati sve trudnice (i izlagati ih riziku da pokupe bakteriju koja će možda uzrokovati pobačaj), kada to nije potrebno. Nekada je, al takvi slučajevi su rijetki. No zbog čega to raditi rutinski kad je dokazano da takva praksa donosi više štete nego koristi?

Moja poanta je samo u tome da normalne trudnoće ne trebaju biti tretirane kao patologija (jer onda i postaju patologija) jer tada štete normalnoj trudnoći, i da se to treba imati na umu - što rijetki dr kod nas imaju na umu. A normalno je da patologija bude tretirana kao patologija i da se sva raspoloživa tehnologija koristi u tim slučajevima da bi se spasilo i/ili mama i/ili dijete.

Page 1 of 5 123 ... LastLast