Ok trenutno je situacija takva da se kod nas mora inzistirati da nas ne maltretiraju tehnologijom... Što bi bilo da je kod nas kao u recimo VB, da li bi onda žena došla kod primalje i inzistirala da je pošalje na UZV samo da bi se smirila i što bi primalja tada odgovorila?Ni u vezi čega ne bih generalizirala, pa tako ni u vezi toga kad je za koju trudnicu najbolje otići na prvi ultrazvuk. Nekome praćenje (rane) trudnoće na uzv može donijeti toliko potreban mir, nekome će mir donijeti čekanje nekoliko tjedana.
Ne bih generalizirala ni u vezi ovoga, niže ću napisati svoje iskustvo...
Otkud taj nemir i potreba da mir pronalazimo u vanjskim faktorima koji će nam ga kao pružiti (a neće, to je samo privid)? Rekla sam već prije jedan zgodan izraz - činjenica da ste se odlučili na dijete znači da ste se odlučili da vam srce zauvijek hoda izvan vašeg tijela. I to je doslovce tako. Što će biti kada dijete bude rođeno i kada se dogodi nešto na što niste navikli - ići ćete na hitnu da vam kažu da je sve ok s djetetom? Sumnjam
Sve majke imaju strah (i normalno da ga imaju), ali isto tako na njima je da se nauče nositi sa tim strahom. A tek kad se dijete rodi i kada odrasta, onda ćete tek shvatiti veličinu tog straha i koliki može biti - jer onda dolazi period kada zaista ništa ne možete učiniti da si pomognete (vjerujem da nije opcija ne puštati dijete van), dakle, prije ili kasnije morate se naučiti nositi sa strahom i nema te tehnologije koja će tu pomoći, sve je do vas
Ne znam koliko dugo se može čekati spontani pobačaj, pa tek onda raditi kiretažu ako se ne dogodi. To mi se čini kao zaista najbolja opcija jer se moguće loše posljedice svode na minimum. Ovako laički znam da ukoliko tijelo ne izbaci plod može doći do sepse, a jedna od mogućih komplikacija kiretaže može biti endometrioza pa onda i neplodnost. Stoga mislim da je bitno da se napravi maksimum da bi se loše posljedice svele na minimum, nije li to logično?Ne znam koje su sve moguće posljedice, recimo to tako, medicinski nekontroliranog spontanog pobačaja. Zna li netko? Mislim, koje su komparativne prednosti takve varijante po tijelo i dušu žene pred kiretažom, i obrnuto?
No mnoge stvari su logične pa se kod nas ne rade.. neke su i zabranjene (npr davanje dripa ženi koja je rodila carski) pa se svejedno rade![]()