Pokazuje rezultate 1 do 50 od 231

Tema: Kada prvi pregled?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam 3 britanske mailing liste za trudnice i doule dnevno i čitam redovito kako žene biraju kakvu skrb žele - midwife (primalja) ili consultant (liječnik specijalist). Žene u Britaniji imaju pravo birati i to pravo je svetinja, dok žene u Hrvatskoj imaju pravo se ... snalaziti :/
    Da, to je žalosno. Žene bi trebale imati mogućnost izbora. Kako mi tako i Britanke. Moja frendica nije imala... ne znam, možda bi u nekoj privatnoj klinici imala.

Da li neka trudnica može li ne može bez tehnologije... da, objektivno možda može, ali ne nužno... Ali će možda biti mirnija i opuštenija s njima, ako se radi o takvoj strukturi osobe. Ili bez njih, ako se radi o drugačijoj strukturi.
    Po meni je taj mir izuzetno važan. Svi znamo da se energija, raspoloženje, vibracija (nazovi kako hoćeš) majke prenosi na bebu i izravno utječe na nju. O tome pričam. Ja ne bi dala zubaru da mi buši zub bez da ga prethodno snimi na rtg i argumetira mi zašto mora bušiti zub... A imam 32 zuba (više manje, umnjaci se još nisu pojavili )... pa da bebu, jednu jedinu ne pogledam na uzv i uvjerim se da je sve ok... No way.
    Istina, neki lječnici pretjeruju i treba se boriti protiv toga... Učiniti nešto samo zato jer se to može učiniti, nije svakako dobra praksa... ali odbaciti tehnologiju u ime prirodnog u neprirodnom svijetu... isto tako nije dobro.
    Lani sam u Alpama gledala janje kako dolazi na svijet... i pomislila kako je to lako i jednostavno... čak sam zavidjela mami ovci, 2 min nakon okota, mirno je dalje pasla travu i tek tu i tamo bacila pogled na janje. Da, mi ljudi smo to zakomplicirali. Ali u tom zakompliciranom svijetu treba naći pravu mjeru. Svako za sebe.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Da li neka trudnica može li ne može bez tehnologije... da, objektivno možda može, ali ne nužno... Ali će možda biti mirnija i opuštenija s njima, ako se radi o takvoj strukturi osobe. Ili bez njih, ako se radi o drugačijoj strukturi.
    Po meni je taj mir izuzetno važan. Svi znamo da se energija, raspoloženje, vibracija (nazovi kako hoćeš) majke prenosi na bebu i izravno utječe na nju. O tome pričam.
    ovo je ključno. Zbog čega naše žene nemaju taj mir bez tehnologije? Ja bih rekla zato što je naš sistem tako posložen i to se smatra normalnim. Da žena odrasta u nekim drugim uvjetima, ne bi joj palo na pamet ići kod dr u 6. tjednu i tražiti UZV. To zaista vrlo zavisi od kulture i odgoja.

Da ne govorimo o pitanjima koja se postavljaju trudnicama i mamama:
    Čim posumnjaš na trudnoću - jesi bila kod ginekologa? kao da je nemoguće biti trudan bez potvrde ginekologa
    Kod ginekologa - Aha, vidim plod, srce ne kuca, valjda će početi kucati za koji tjedan.. (naravno da hoće, i ako ne bude, što TI kao ginekolog možeš s tom informacijom - apsolutno NIŠTA)
    Kojeg spola je dijete? - dakle tko ne zna, magarac (da ne govorimo o tome da je ne etično koristiti UZV za saznavanje spola - druga priča)
    Jel te strah poroda? - ak se do tada nisi bojala, pa nema šanse da nakon te rečenice ostaneš ravnodušan "sigurno oni znaju nešto što ja znam"
    Jel imaš mlijeka? - aha znači moguće je ne imati (yeah right ), to što se zovemo sisavci i što imamo sise - to naravno nema nikakve veze sa sisanjem
    itd itd itd

Da odrastamo u kulturi u kojoj se slavi trudnoća, porod i dojenje - pogled trudnice na sve to bi bio puno drugačiji i ona bi se sigurno bolje osjećala sa svojim tijelom nego što se osjeća u našoj kulturi gdje se vjeruje isključivo tehnologiji a sve ostalo je na liniji nemogućeg.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Da odrastamo u kulturi u kojoj se slavi trudnoća, porod i dojenje - pogled trudnice na sve to bi bio puno drugačiji i ona bi se sigurno bolje osjećala sa svojim tijelom nego što se osjeća u našoj kulturi gdje se vjeruje isključivo tehnologiji a sve ostalo je na liniji nemogućeg.
    Nažalost ne odrastamo u takvoj kulturi. (Odrastamo li u kulturi uopće...?)

Netko više, netko manje... svi smo kondicionirani (oprostite što se ponavljam). Meni se ginekologica čudila kad sam rekla da mi 3D UZV portret bebe nije potreban. To mi je bilo previše.. pusti bebu nek se razvija... ali mi je bilo jako bitno da znam da su joj unutarnji organi uredni, bitno mi je da iz mjeseca u mjesec vidim da napreduje, itd... Control freak kultura.
    A kad sam ped 7-8 godina imala polip, dr. ga je htjela odstraniti operativno, pa sam molila da mi da koji mjesec da "možda ode sam". I otišao je... Da li sam ja "znala" da će otići, da li su moje misli utjecale na to da ode... ili je to bilo slučajno... tko zna. U trudnoći ipak nisam tako skulirana. Možda ću biti u sljedećoj, ako je bude...

A sve ovo što si nabrojala, stoji. Nažalost, razne industrije/tehnologije su dovele do toga da se o najprirodnijim stvarima poput dojenja moraju pisati opširne knjige, držati tečajevi i sl. Da se žene moraju boriti za to izaberu najudobniji položaj u porodu...
    Ali su te iste tehnologije frendicinu bebu rođene u 26. tjednu sa 650 grama održale na životu.

I zato, na svakome je da odvagne pravu mjeru s jedne i s druge strane suprotnosti.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ali su te iste tehnologije frendicinu bebu rođene u 26. tjednu sa 650 grama održale na životu.
    Točno zbog takvih slučajeva je i tehnologija potrebna, no nije potrebna onim 95% ili 97% slučajeva. Samo to je bitno imati na umu, da trudnoća sama po sebi nije patologija, da zaista sve može (i tako najčešće i bude) proći u najboljem redu. Samo što se rijetko ističu primjeri koji su dobro prošli, uvijek nam pažnju privuku oni "negativni" ma koliko god da su rijetki.

Držite se cure.. Apsolutno vam zavidim na tom iskustvu pred vama, a pogotovo poroda

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •