Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
Pa i pregled UZV-om pokazuje trenutno stanje koje se može promijeniti čim trudnica napusti ordinaciju. Znači li to da su bilo kakvi pregledi nepotrebni?
Ne, potrebni su. Ženi je potrebno da ima adekvatnu podršku, nekog tko će odgovoriti na sva njena pitanja i dileme. Idealno bi bilo da kod nas prate trudnoću primalje koje su educirane za praćenje normalnih trudnoća, a kad dođe do patologije šalju trudnice ginekologu - to kod nas nedostaje. Kod nas prate trudnoću oni koji su educirani isključivo o patologiji.

Mislim da je bitnije razgovarati sa ženom, uputiti je što joj je činiti u trudnoći, riješiti njene dileme i strahove, uputiti je u to da je bitno osluškivati tijelo i da ako joj se nešto čini sumnjivo da javi itd itd.

Jer bitnije je to da žena reagira na bolove i dođe kod ginekologa, nego to što je on vaginalnim prije par dana utvrdio da je sve ok.

UZV se radi da bi se vidjelo da li je zaista došlo do otvorenosti ukoliko žena ima prijevremene trudove (ili misli da ih ima). No zašto bi ga radili po defaultu svim ženama svaki mjesec? Nepotrebno baš zato što se stanje može promijeniti. UZV je stvarno dragocjen kod pregleda djeteta da se vidi jel sve ok s organima, srcem, da se vidi položaj djeteta - UZV je zato stvarno iznimno koristan.

Nama medicina ulijeva osjećaj da se sve može popraviti - barem taj dojam stječemo s tim svim pregledima. NO okrutna realnost je ta da medicina jako malo toga može napraviti i ako se primjeti neki problem u trudnoći.

Kada je Odent bio u hr, rekao je nešto što je mene zaista iznenadilo. Rekao je da medicina nije u stanju zaustaviti porod koji je prijevremeno počeo. Dakle ako se žena zaista ozbiljno otvara i prijeti joj porod, da medicina nema načina zaustaviti ga jer se pokazalo da sve što mi radimo baš i ne funkcionira. A da one trudnice koje su morale mirovati, da su to trudnice čije se tijelo otvorilo kao priprema za porod, da je to jednostavno bio ritam tog tijela i pripreme za ono što ga čeka. Interesantno i za zamisliti se.