Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
Ne vjerujem da naši liječnici nisu upućeni u ovo o čemu govoriš, i oni se stalno stručno usavršavaju. I vjerujem da bi se ta praksa već odavno napustila i u ovim krajevima, da je uistinu toliko loša, štetna, čak i opasna. Ne mogu govoriti o tome zašto su vaginalni pregledi (ne)potrebni, jer nisam stručnjak.
Nažalost to nije tako. Ja vjerujem da mnogi ginekolozi to rade i zato jer vjeruju da žene očekuju od njih da nešto rade, da provjeravaju, da im potvrde da je sve ok. Bilo je tu slučajeva na forumu da su mame zamolile da se ne rade vaginalni, da bi tada gin rekao da ok, da to ionako nije nužno. Da mama to nije tražila, gin bi vrlo vjerojatno napravio vaginalni. Većina ljudi kod nas bude ljuta kad dođe kod doktora i ne dobiju nekakav lijek, nego ih se pošalje doma s receptom - ležanje, čaj i med i bijeli luk. Stoga ne čudi da ginekolozi ne prestaju samoinicijativno, jer postoji očekivanje od njih da oni to rade. Većina žena bi vjerojatno pomislila "kog vraga sam išla na pregled kad me nije pregledao" Dakle, tu postoje 2 strane o kojima promjena te prakse ovisi.

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
mikka, meni osobno ni klistiranje ni brijanje nije bilo ponižavajuće ni neugodno, niti najmanje. Da mi nisu ponudili, sama bih zatražila. Još jedan dokaz kako smo svi različiti.
Sve 5. Samo je bitno da žena zna rizike klistiranja i brijanja - da to može utjecati na tijek poroda, usporiti ili zaustaviti ga itd itd. Ako to sve zna, i odluči se na te procedure, tada je to to. To je informirani izbor i preuzimanje odgovornosti