Pomikaki, da odgovorim na tvoje pitanje, ja bi na VP i bilo koji drugu proceduru pristala uz dobro argumentirane razloge te po mogućnost (ako situacija dozvoli) drugo mišljenje liječnika iz potpuno druge ustanove po mogućnosti u drugom gradu (jer je moje iskustvo nažalost do sada bilo takvo da ako pitam za drugo mišljenje unutar ustanove ili grada obično dobijem isto mišljenje).

Čitam malo pažljivije sada ove prijašnje postove i nešto što vidim u vezi tajming prvog pregleda je da žena želi ići kod nekoga da na neki naćin podijeli radosnu vijest da je trudna, da se skupa sa tom osobom veseli, da porazgovaraju o tom novom, uzbudljivom stanju i što je čeka u narednim tjednima i da ju ta osoba umiri i kaže da je sve u redu sa njom i s njenim djetetom. Mislim da je to ljudski i da je šteta što u našem društvu (ne samo u Hrvatskoj nego i šire) trudnoća se ne slavi više. Onda te iste potrebe koje žena ima da slavi svoje novo, drugo, stanje je stavljeno pod povećalom našeg društva gdje je bijela kuta štovana bez pardona i bez pitanja, što osoba koja nju nosi kaže je zakon i po mogućnosti uz nekog fensi stroja koji radi zvukove ili pokazuje neke jedva prepoznatljive slike koje nam također uljevaju povjerenje da je sve sa nama u redu. Činjenica da u velikoj večini slučajeva i kuta i stroj nisu u pravu niti da su uvijek opravdani u svojim postupcima niti da nam mogu u svakom slučaju pomoći je totalno sporedna jer ono što je važno je da se žena osjeća sigurno, a u naše doba stručnjak+tehnologija=sigurnost, bilo opravdano ili ne.