Pa ne vidim da je itko od cura u potpunosti protiv pregleda. Samo je ideja da bi bilo bolje da ih rade primalje koje bi imale vise vremena i strpljenja saslusati zenu, koje bi mogle porazgovarati i o temema koje zene rijetko zapocinju pred lijecnicima ili koje su lijecnicima trivijalne (sto jesti kada Ti je zlo, kako postupati s natecenim nogama, da li je u redu da Ti se trbuh ponekada stegne ako se uzrujas ili potrcis za tramvajem...) a itekako su bitne za cjelokupno psihofizicko stanje trudnice.
Svakako bi te primalje uzele uzorak urina, premjerile trbuh, opipale polozaj bebe, poslusale otkucaje srca, ako trudnica zeli provjerile bi otvorenost usca ili bi je naucile da si sama opipa cervix (sori, nije znanost doci prstom do tog mjesta u vagini), ponekad bi trudnicu uputile na UZV, ponekad u laboratorij...
Imala sam priliku vidjeti jedan takav pregled moje prijeteljice u njenoj kuci. Primalja je tamo provela nekoliko sati, razgovarale smo o tisucu stvari koje su vezane uz trudnocu, porodjaj, dojenje, o prehrani, alternativnim metodama (tipa stavite sljez u nos ili cesnjak u vaginu) koje su opcepriznate i poznate ali lijecnici nemaju vremena pricekati i vidjeti da li funkcioniraju nego cesto moraju odmah dati artiljeriju (antibiotike, vaginalete...). Nije stvar u tome da ne znaju ili ne zele. Ima ih koji su jako zainteresirani za nove stvari i koji se zele posvetiti trudnicama, ali ne vidim kada bi to radili. U svakoj ginekoloskoj ambulanti u kojoj sam bila (privatnoj ili drzavnoj) redovi su podugacki.
Ne vjerujem da se s povecanjem primaljske skrbi ne bi prepoznali potencijalni problemi i patologije, ali bi se sigurno smanjio stres trudnica, poboljsala bi se briga za njih, odteretili bi se lijecnici, trudnoca bi bila demistificirana a to bi dalo osnovu za "vracanje porodjaja zenama" sto mislim da je jako, jako bitno.