Manuela, ako čitaš moje postove vidjet ćeš da ni u jednom trenutku nisam spomenula praksu u Americi (osim prije puno postova gdje sam pisala o smjernicama Američkog kolegija ginekologa i opstetričara, što nema veze sa vrstom skrbi). Razlog zašto je vrlo jasan - zbog zamrštenog sustava privatnog zdravstva i privatnih osiguranja Amerikanke su nažalost zakinute za realan izbor u svim pogledima jer moraju slijepo slijediti to što im dopušta osiguranje ili platiti sami skrb što može dostići na desetaka tisuća dolara. Kanada i VB su drukčije po tome što zdravstvo nije privatno i zato svi korisnici su na neki način izjednačeni pred vrstama skrbi koja im je dostupna.

A za ovo gore što je rekla Vertex, ja sam sigurna u tome da se naši liječnici dobro educiraju, da se usavršavaju i da prate trendove i studije u svijetu. Ali sam na svoju kožu doživjela krutost (i nemilosrdnost, ne poštivanje i nemar) sustava koji se neće mijenjati nema veze što praksa pokazuje dapače sustava koji izdvaja one koje razmišljaju drukčije i unaprijedi one koji su poslušni, ne one sa kojima su korisnici usluge zadovoljni. Korisnici nisu važni u tom sustavu, sustav je nažalost često dovoljan sam sebi :/ (ali to nije samo u zdravstvu, to je endemično u našem društvu)