Prema hrvatskim zakonima treba biti obrnuto, liječnici trebaju za svaki postupak traziti dozvolu pacijenta. Osim naravno u slucajevima kad se radi o hitnoj pomoci.
Inace se u potpunosti slazem da liječnici trebaju sve prednosti i rizike objasniti pacijentima, medjutim to se nerijetko preskače jer se kakti podrazumjeva ili je takva "ustaljena praksa".
Ja sam uspjela naći ono što meni odgovara u trudnoći i porodu, uskladiti sve s liječnicom i ne svidja mi se kad me netko pri tom naziva glupačom ili vidovnjakinjom. Nisam nijedno ni drugo. Boli me guza hoće li se netko pregledavati vaginalno 20 puta u trudnoci. Samo ne volim kad mi objasnjavaju da to tako treba i mora, jer to jednostavno nije istina.
Sustav je vertex tako dobro iskomentirala da nemam ništa za dodati, osim da mi je zao procitati da joj je sestra tesko bolesna.
Kao sudentica sam imala doticaj s jednom obitelji u kojoj su djeca bila tesko bolesna, pa su roditelji ipak propitivali ustaljenu praksu (jer nije davala rezultata, a nuspojave su bile ruzne) i pokazalo se da moze i drugacije, samo liječnici nisu ni pokusavali dok roditelji nisu poceli inzistirati na nekim odgovorima. Svaki sustav ide linijom manjeg otpora, ali to ne znaci da mi ne smijemo inzistirati na optimiranju.

Odgovori s citatom