Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Smrznuti jogurt

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno Smrznuti jogurt

Dok čekam da mi netko odgovori na drugoj temi jel ga ima gdje za kupiti u Zg, zanima me jel priprema tko smrznuti jogurt i po kojem receptu? Na netu ima svega i svačega (od uzmi jogurt, dodaj izmiksanu bananu, pomiješaj i stavi u frizer, do nekih sa sto različitih dodataka (vrlo često dodaju med unutra, što me iznenadilo)), a mene zanima ako je netko sam radio, da mi da recept i kaže kakav je konačan proizvod

Hvala unaprijed!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa sad.... ovo što ću napisati nije baš na tragu zdrave prehrane, ali baš jučer sam to radila jer mi je svekrva poslala kilu jagoda koje je hitno trebalo procesirati.

Daklem, ista ti je fora kao jogurt-torta.

Ja sam uzela ovo:

1 tekući jogurt (250 ml) - može i voćni ako nemaš svježe voće
    1 vrećica želatine u prahu (10 g)
    1 biljni šlag (500 ml)
    2-3 žlice šećera u prahu
    voće - na ovu količinu pol kile jagoda je dosta (izrezati na kockice)

U jogurt se najprije zamuti želatina i zagrije (u mikrovalnoj pećnici, malo pomalo da se ne pregrije, a da se ipak otopi). Šlag se istuče da onako lijepo stoji, pa se doda šećer. Sjedini se jogurt i šlag (mikserom). RUČNO se umiješa voće. I to je spremno za frknuti u frižider.

Eh, sad, ako hoćeš jogurt-sladolednu tortu, dolje ispeci biskvit (2 jaja, 2 žlice šećera, 2 žlice vruće vode, 4 žlice brašna, prstohvat praška za pecivo) u kalupu koji ima onu špangu za razdvajanje. Kad se ohladi, gore izlij ovu sladolednu smjesu. Ostavi sve zajedno u frižideru cca 3 sata ili preko noći. Kad se stegne, gore se može staviti preljev za torte ili običan preljev koji skuhaš tako da u voćni sok (2 dl) na hladno razmutiš 2 žlice šećera i 1 prašak za puding od vanilije. To metneš na vatru i miješaš, miješaš, miješaš sve dok se ne počne stezati, a onda preliješ na tortu.

Dobar tek!

A sad ja čekam druge varijante i prijedloge...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda bi se moglo raditi i s omjerom 1:1 šlag i jogurt, ali ja to toliko rijetko radim da stvarno nemam iskustva. Ovo jučer je odlično ispalo (pekla biskvit u plehu i frknula gore samo šlag s voćem, bez glazure). Bilo je jako brzo gotovo. Za divno čudo, još se nije pojelo, ali bojim se da do popodne ne bude ništ ostalo.

Inače, imaš ti banana-sladoled BEZ jogurta, ako te zanima. Samo smrzneš bananu na kolutiće i frkneš ju u multipraktik.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Peterlin, ti si dobra vila ja sam o ovome razmisljala bas jucer i cesljala net ali nekako ispada da ima jedino recepata s aparatom za sladoled pa sam se ufurala da bi kupila i to..haha, presmijesno..ovaj tvoj receptic mi se jako svidja, ja bi jedino umjesto biljnog slaga koristila vrhnje za slag jer biljni bas i ne volim..mislis da to moze?
    da li ti se kad se krema smrzne fino iskristalizira da bude kremast?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne ne, ja bih baš jogurt, ne sladoled. A ovo s jagodama zvuči prefino!

Iako bih rado za početak probala napraviti od vanilije, mislim da bi mi pomladak radije za početak probao od vanilije ili čokolade (ja baš nisam ljubitelj čokolade, pa zato vanilija) - težak je za probat nove stvari, to me ubije!

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj lore prvotno napisa Vidi poruku
    ja bi jedino umjesto biljnog slaga koristila vrhnje za slag jer biljni bas i ne volim..mislis da to moze?
    I mene isto zanima, ali mislim da može bilo kakav šlag
    Posljednje uređivanje od Ripcord : 02.06.2011. at 11:11

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne kuzim..pa smrznuti jogurt ti ima istu teksturu ko sladoled (jela vani milijun puta) ali se radi od jogurta i ima puno manje secera

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj lore prvotno napisa Vidi poruku
    ne kuzim..pa smrznuti jogurt ti ima istu teksturu ko sladoled (jela vani milijun puta) ali se radi od jogurta i ima puno manje secera
    Pa malo je drugačijeg okusa - zato mi je i finiji. A nisam ga jela ravno 15 godina, pa sam se zaželjela

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

imas puno recepata ali ukljucuju aparat za sladoled, mislim da zamrzavanjem bez mjesanja tesko dobijes lijepu kristalizaciju..malo sam istrazila, nasla neke kenwoodove za cca 450 kn
    Stavljam ti par linkova da vidis sto sam ja jucer nasla:
    http://www.101cookbooks.com/archives...ys-recipe.html
    http://www.makeicecream.com/rasfrozyog.html
    http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/...ice_cream.html
    ako isprobas nesto javi meni je super na njemu mrvljeni amarant, recimo u kombinaciji s malo meda
    cornstarch u receptu je gustin (pretpostavljam da znas ali za svaki slucaj sam napisala)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •