Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Trebam ideju za tortu kad su djeca na dijeti zbog bolesti...

  1. #1
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno Trebam ideju za tortu kad su djeca na dijeti zbog bolesti...

    Drage kuharice,
    trebam kreativnu ideju.
    Klinci su mi na dijeti jer su imali mononukleozu. Sad su neka slavlja u điru i ne mogu izbjeći neku torticu, oni to čekaju, vesele se... a ja nemam pojma što da stavim u tortu, a da nije
    - masno
    - slatko
    - umjetno, sa konzervansima, emulatorima...


    ... a da je atraktivno i fino.

    Možda biskvit nije neka drama, to bi mogla im napraviti, ali koju i kakvu kremu?

    Ima li koja finta sa mladim sirom i voćem ili nešto - da ih zavara?

    Svaka ideja je više nego dobrodošla.

    I korak dalje... naučili su da im radim ticino, da im slikam na torti, da imaju likove... a sad ne mogu ništa od toga jer ne smiju boje, ticino.. nista... imate ideju kako i čime od npr. voća i sira i sl. složiti fifi ili nešto.


    Hvaaaalaaa!

  2. #2
    nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Lokacija
    split
    Postovi
    903

    Početno

    možeš možda kremu za tirmisu, mascarpone ili dukatela sa šlagom

  3. #3
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Ja ukrašavam šećernom ocaklinom:
    25 dkg šećera u prahu miješati dugo sa jednim bjelanjkom srednje veličine i malo limunova soka. Može se mazati, raditi oblike kroz plastičnu vrećicu i može se bijati: kakao za smeđu, jagode za roza, dodati ušećereno voće za još bolji efekt.

    Da li si nekad radila Tortu St.Honore'? (Smiju li vrhnje? Ide 2 dl, ali krema je OK i bez tučenog vrhnja.)

    Beze kora promjera 26 cm. ( 4 bjelanjka i oko 20 dkg šećera)

    Krema: 4 lista želatine
    5 dkg škrobnog brašna
    4 žutanjka
    1/2 l mlijeka
    7,5 dkg šećera
    2 dl slatkog vrhnja
    malo soka ili likera od naranče
    Istuče se žutanjke sa malo mlijeka i škrobnog brašna,umiješa preostalo mlijeko, šećer i vanilin šećer i kuha na pari dok se ne zgusne.Umiješati namočenu i iscijeđenu želatinu. U ohlađeno dodati tučeno slatko vrhnje i naranču.
    Kremu namazati na beze koru u istoj visini i na vrh: 12 profiterola. Tako je u originalu, ali može i biskvit odozgo.

  4. #4
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Ovako nekako izgleda, ali na slikama ima uvijek i nešto čokoladno ili voće gore, a tijesto stavljaju od lisnatog do biskvita, znači mašta u upotrebi.

    http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...w=1016&bih=600

  5. #5
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    http://forum.roda.hr/threads/29950-B...sira-i-voćem?

    ti možeš smanjiti količinu slatkog vrhnja,
    a ukrase od ticina ionako djeca (a ni odrasli) ne jedu

  6. #6
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ukrase od ticina uvijek ogulim s torte, to ne jedemo, pa nije problem.
    Kremu možeš skuhati od "domaćeg" pudinga - mlijeko, žumanjci, gustin, šećer, vanilija.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 22.05.2011. at 22:27

  7. #7

    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    669

    Početno

    Ako si do sada radila s ticinom, bojanjem i sl., razmisli da napraviš tortu u obliku nečega, za promjenu i biti će im fora i veselo. Ja sam svojima napravila vlakić od jednog jedinog pečenog biskvita, pravokutnog oblika. Malo izrezivanja i ljepljenja i to je to.
    Recept za izrezivanje ti je tu:
    http://www.coolinarika.com/preview/r...-tortu-vlakic/

    Procedura koju predlažem:
    - ispeci neki ''zdraviji'' biskvit, malo šećera i masnoća. Ja sam čak znala umjesto ulja u biskvite stavljati maslinovo ulje. Ne kuži se razlika u okusu, a puno je zdravije
    - izreži oblike po shemi
    - oblike zalijepi nekim namazom. Ja sam lijepila Nutellom, a ti možeš naći neki prilagođeni čoko namaz, bez šećera npr., ima toga u DM-u npr. Tako ne trebaš kuhati nikakvu kremu.
    - stavi glazuru od kvalitetne tamne čokolade, s puno kakaa. Kad ju topiš, dodaj mlijeka, ona dosta popije dok nije dovoljno rijetka za glazuru.
    - za kotače polijepi kekse i dodaj par ukrasića po želji i gotovo.

    Ovo je stvarno jednostavno i brzo za napraviti,a super je efektno.

    Nadam se da sam pomogla!
    Posljednje uređivanje od sss : 22.05.2011. at 23:07

  8. #8
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ukrase od ticina uvijek ogulim s torte, to ne jedemo, pa nije problem.
    Kremu možeš skuhati od "domaćeg" pudinga - mlijeko, žumanjci, gustin, šećer, vanilija.

    Moji jedu taj ticino kao mutavi, i kriju se i sve... koma. Tak da to inače izbjegavam, a sad osobito...

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Pa umjesto ticina možeš staviti marcipan smjesu. To je manje zlo (iako ja bih čak i to izbjegla).

    Bilo je svojevremeno za kupiti sirove marcipan mase za oblikovanje u jednom malom namjenskom dućanu u Bogovićevoj, preko puta Croatia Records. Nisam to sto godina kupovala pa nemam pojma...

    Ticino za jelo - moji su probali tri puta - prvi, zadnji i nikad više. Čokolada je druga priča, ali ovo... nismo u opasnosti.

    Dalje, imam iskustva s takvom prehranom (stariji je imao salmonelu negdje prije škole, MJESECIMA smo bili na dijeti) i za rođendan torte nije bilo. Jednostavno, ako je dijete u pitanju, onda kompromisa nema. Ne znači da i ti moraš tako, cure su lijepo sve savjetovale što i kako. Ne znam kako točno ide dijeta pri mononukleozi, ali sviđaju mi se ideje sa svježim sirom. To bi kod mene prošlo bez greške. Klinci nek sami ukrase tortu onim što smiju jesti - komadićima voća (nek slažu cvjetiće i slično).

  10. #10
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    http://forum.roda.hr/threads/29950-B...sira-i-voćem?

    ti možeš smanjiti količinu slatkog vrhnja,
    a ukrase od ticina ionako djeca (a ni odrasli) ne jedu

    Ovo mislim da je super, pa ću to i raditi!

    Hvala svima na idejama, sejvala sam za druge prilike, trebat će

  11. #11
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    za mononukleuzu je bitno da nije masno ni jako slatko. Dakle šlag i vrhnje ne bi išlo, ali ako izmiksaš banane dobit ćeš kremasti slatki element za umiksati posni sir, par kapi limuna će biti dovoljno da krema ne potamni ili boju zamaskiraj s par žlica instant kakaa, ali onda nemoj dodavati nimalo šećera, uz banane i kakao bit će solidno slatko. Prepolovi količinu šećera i masnoće za biskvit ili čak stavi petit ber kekse dole. Svakako probaj da ne bude voće iz kupovnog kompota, jagode, banane, kivi i jabuke koje sama malo prokuhaš i sl bez šećera bi bile puno bolje u ovom slučaju

  12. #12
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Pikula, tako sam nekako to i zamislila. Sa pola slatkog vrhnja na cijelu tortu, sa jagodama, sa slabo zašećerenim biskvitom... i bananama...

  13. #13
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,715

    Početno

    Ifi, možeš i onu kremu od kuhanog gustina u soku od ananasa, u nju ide masalac, ali u teoriji možeš izostaviti. Ili u sok od naranđe ukuhaš puding od vanilije (to je jedna od krema u onom kolaču "lambada")
    Posljednje uređivanje od sirius : 25.05.2011. at 23:01

  14. #14
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    A mogle bi i nas tri na kolače

  15. #15
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Mogle bi nas tri na kolače Ja nemam mononukleozu

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Nadam se da nije prekasno... Napravi običan biskvit. Dok je još vruć prelij ga sokom iz kompota od višanja. Višnje pomiješaj u puding od vanilije ako to smiju, ako ne smiju napravi domaći puding od vanilije. Kad se biskvit i puding s višnjama ohlade, stavi puding na biskvit. Ukrasi šlagom od slatkog vrhnja. Meni je ovaj kolač savršen.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •