Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: dr. opce prakse

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno dr. opce prakse

poslala sam mamu kod moje dr. opce prakse samo da mi podigne recept za heferol i uputnicu za hematologa jer sam ja na putu, i kaze ona da se dr. nesto uzbunila jer kao uopce nije znala da sam trudna, i da joj trebam kao javiti. ?! ja sam ostala paf, ovo mi je treca t i nisam ni jednom javljala doktorici opce prakse da sam trudna--dok nisam isla na porodiljni, pa za bolovanje.

kako to ide kod vas, jel postoji neko pravilo za koje ne znam? ili je ova moja dr. samo malo luda, posto mi je zadnji put kad sam otvarala porodiljni isto nesto prigovarala? jesam trebala ici kod ginekologa za uputnice i recepte? mislim moja anemija nema veze s trudnocom, izgleda da imam neki poremecaj, zato hematolog.

nis ne kuzim. dajte mi iskustva

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Opa, čestitam!

A o temi nemam pojma. :/

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam onomad išla, oba puta, da mi da uputnicu za ginekologa, i nakon toga da upiše u karton da sam trudna
    i poslije, kad su trebale razne uputnice i kad je trebalo otvoriti bolovanje
    ne znam da li je obavezno, ali meni je bilo logično da se u karton uvede da sam trudna, jer sam radila

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam
    možda je mislila da ipak treba imati taj podatak da kod terapije bude dodatno oprezna
    a sad ako je tebi heferol neka trajnija terapija po hematologu od njegove kontrole koja je dogovorena, onda ne bi trebalo biti problema

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mikka, prvo čestitke !!!

A drugo - pa naravno da ti doktorica opće prakse mora znat da si trudna... ne kužim... pa to je važno da zna (medicinski), barem koliko ja kužim - mora znat zbog prepisivanja lijekova itd. Mislim, kako ćeš tako... ne možeš s polovičnim informacijama. Mislim, nije ono da joj moraš javit tipa sekundu nakon, ali bi morala znat da je njen pacijent trudan prije prepisivanja bilo kojeg lijeka itd. Dobro, ja sam jeremija, i nezamislivo je da joj dođem samo za otvaranje porodiljnog, doduše, to sam ja kod svog ginekologa koji mi je pratio trudnoću (otvaranje porodiljnog kao prvi korak, ako se dobro sjećam).

Možda si ih zbunila sa svojim paradigmama a propos trudnoće i poroda pa se ne snalaze, a dodatno se boje zbog toga, tko bi znao.

Nije da ima neko pravilo - tipa obavezno se javite do dana tog i tog... ali to je ono.... očekivano i normalno, ja bih rekla (mislim, ako ideš k doktoru, ako ga uopće ne trebaš, ne znam kako to ide, ali to mi je ovako jeremijastoj... nezamislivo ).

Ma, nemoj se živcirat, vjerojatno su ljudi zbunjeni jer im je taj modus oko trudnoće čudan pa se plaše.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bome moja dr. opće prakse nije znala da sam trudna dok nisam otvorila bolovanje, a vjerujem da ne bi znala da ga nisam trebala otvarati.
    ne izdaje mi nikakve lijekove (osim euthyroxa koji glatko može i u trudnoći) i nisam našla bitnim da je obavijestim.
    doduše živim u malom mjestu pa je moja dupla trudnoća nakon 10 godina braka i te kako komentara izazvala, vjerojatno sam pretpostavila da će priče doći i do nje. ali nisu, žena se fakat iznenadila kad sam otvarala bolovanje.

Tina84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ne treba doktora opće prakse obavještavati o trudnoći.
    Niti za ginekologa isti ne treba davati uputnicu, jer ginekolog kao i zubar spadaju u primarnu zz.
    Svaki od njih ima vaš karton. I svaki od njih će vam za svoje područje napisati uputnicu ili recept.
    Dakle, uputnicu ili recept za nešto vezano za trudnoću ili nešto drugo s ginekološke strane izdaje vaš ginekolog.
    Antibiotik kod upale zuba propisuje vaš zubar i ne morate o tome obavještavati opću praksu.

Općoj praksi u trudnoći se moramo javiti samo za doznake za bolovanje i/ili porodiljni.
    Posljednje uređivanje od Tina84 : 02.06.2011. at 11:52

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam onomad išla, oba puta, da mi da uputnicu za ginekologa...
    U Hrvatskoj ginekolozi po domovima zdravlja spadaju pod primarnu medicinu i za njih ne treba uputnica. Oni pisu uputnice za bolnicu, ako se radi o ginekoloskim problemima i slicno.

A sad, naravno da treba reci svome dr. za trudnocu, a opet, nije da ce se desiti ne-znam-sto ako javis nesto kasnije. Uostalom, evo javila si sad.

Usput, mikka, cestitam za trudnocu.

Tina84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Uostalom, trudnoća nije bolest da bi se morala bilježiti u karton kod doktora opće prakse.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mislim da se ne treba posebno prijavljivati.
    Ali prilikom prvog posjeta (bilo radi lijekova ili uputnica) poželjno je spomenuti upravo radi eventualnih preporuka oko lijekova ili pak zamjenske terapije.
    Moja dr. je saznala usput, obiteljska je liječnica i pedijatrica, pa kad su klinici dobili salmonelu, raspitivala sam se je li opasno za mene.
    Inače sigurno ne bi posebno prijavljivala.
    I naša je dr. toliko ljubazna i pristupačna, da ona takve stvari ne treba ni zapisivati, sjeti se svega o svima nama.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam u drugoj državi, pa su neke stvari vjerovatno različite
    uputnicu sam trebala, jer se kod nas pišu uputnice za sve kod porodičnog ljekara, koji, po završenim specijalističkim pregledima piše recepte za propisanu terapiju; primarni ginekolog ima u Domu zdravlja, i za njega treba uputnica
    jedino klinci idu pedijatru bez uputnice

e, da, ne znam da li je neophodno da se u karton upiše trudnoća, ali sam ja smatrala da je to nekako normalan postupak, pa sam tako i učinila
    Posljednje uređivanje od vještičica : 02.06.2011. at 12:00 Razlog: dodatak

Tina84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam u drugoj državi, pa su neke stvari vjerovatno različite
    uputnicu sam trebala, jer se kod nas pišu uputnice za sve kod porodičnog ljekara, koji, po završenim specijalističkim pregledima piše recepte za propisanu terapiju; primarni ginekolog ima u Domu zdravlja, i za njega treba uputnica
    jedino klinci idu pedijatru bez uputnice
    Da, zanimljivo.
    I za zubara trebate uputnicu?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina, nisam nikog zbunila kolko znam, ja kod moje dr. opce prakse odem jednom u par godina, u principu da mi otvori porodiljni i to je to. nisam nikad bolesna, ne idem po lijekove, nista, kod nje sam prijavljena ali te usluge ne koristim.

kod mog socijalnog ginekologa idem kad sam trudna, ovo je treca t koju vodim kod njega. on mi inace pise uputnice i ostalo ali sada sam trebala hitno recept, on je isao na neki kongres a ja na put. a za hematologa sam uzela uputnicu jer je pad hemoglobina i ostalog vezano za zeljezo prevelik da bi to povezala s trudnocom. mislim, od pocetka t do sada mi je hgb pao sa 114 na 81, a fe sa 9 na 4. zato idem hematologu, da mi kaze koji je to problem kod mene (inace imam problema s anemijom).

isto ne mislim da je potrebno "prijaviti" trudnocu kod dr. opce.

i hvala svima na cestitkama

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim koristim kad je potrebno a to je stvarno rijetko, zadnje sam isla po atb zbog strep. angine.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Tina84 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, zanimljivo.
    I za zubara trebate uputnicu?
    ne, zubari su po principu porodičnog - dođeš kad ga trebaš
    naravno, postoje socijalni stomatolozi, ali jako često/skoro uvijek nemaju materijala za rad i pritisak pacijenata je prevelik, pa se naručuje unedogled
    zbog toga ljudi većinom zubaru idu privatno i plaćaju, pa je to kao odlazak na bilo kakav privatan pregled
    lijek koji napiše stomatolog (antibiotik npr) ili kupiš sam na osnovu nalaza ili ideš porodičnom da ti napiše na recept (ako lijek ide na recept, ako ne ide, opet odeš pa kupiš)
    ali ovo je sve offT

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam bila kod svoje dr. opce prakse prije par dana i ona se cudom cudila kad je vidjela trbuh a bila sam kod nje u 1. mj. kad mi je dala antibiotike i jos onda je razmisljala koje da mi da s obzirom na trudnocu ali valja nije uvela da sam trudna i sad mi kaze da sam joj trebala javiti. Zasto? Nemam pojma, jos nijednom me to nije trazila...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa da, i ja se cudim. mozda je to neko novo pravilo? mislim, da nije bilo ovog "nesporazuma" oko heferola i hematologa ne bi dosla kod nje do otvaranja porodiljnog.

ma sad idem kod nje kad se vratim s puta pa cu vidjet u cemu je stvar.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mikka čestitam!
    Kod mene je dr. opće prakse polu-neznanac - rijetko se viđamo, ali svaki put kad joj dođem u vidno polje ne propusti pitati me ništa, a kamoli da li sam trudna.
    Obzirom na IVF mi smo za trudnoću saznali brzo i to iz nalaza bete u krvi i odnijela sam dr.ici opće prakse jednu kopiju nalaza bete i uputu ginice za otvaranje porodiljnog - pa je odmah saznala za T...
    Posljednje uređivanje od Sumskovoce : 02.06.2011. at 18:31

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja ni jednom nisam doktoricu opce prakse obavjestavala da sam trudna, niti je to ona trazila od mene.
    Jednom sam bila kod nje na pregledu, vec vidno trudna i nije nista komentirala (u smislu da sam joj trebala javiti i sl.)

I naravno, cestitke na trudnoci!

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

neki dan sam zvala svoju dr opce prakse da je pitam za bilo kakve kapljice za oci za alergiju i rekla sam joj da sam trudna.
    uz odusevljenje i cestitke, nista drugo nije komentirala! tako da mislim da se ne treba nesto posebno javljati dr opce prakse!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

meni ne bi palo na pamet da javljam dr. opće prakse da sam trudna.
    možda jer stvarno rijetko idem, ne znam jednom godišnje?
    jedino da sam i inače na nekoj terapiji, štajaznam , tad bih smatrala da je potrebno da doktoricu upoznam s tom činjenicom....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •