Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 96

Tema: Burek s mesom

  1. #1

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno Burek s mesom

    Sorry za novi topic, ali ne mogu naći stari.
    Jednom sam pročitala recept za taj burek sa tena tijestom, pa se nareže na kocke i prelije sa dva dcl mineralne, vrhnjem i ...... dalje zaboravila..

    Već sam ga radila i bio nam je svima super, za danas kupila tijesto, meso prodinstala jučer i sad ne mogu naći recept.

    Molim autoricu da se što hitnije javi inače ćemo danas ostati gladni.

    i pozdrav

  2. #2

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Opet nista niste naucileeeeeeeeeeeeeeee

    kaze se samo burek i za se da je to pita od mesa
    imamo i sinicu, krompirusu, zeljanicu, kupusnjacu ili kupusnu pitu, tikvenjacu ili tikvenicu... i sve su to pite, samo je burek pita od mesa i muskog je roda tj. pitac


    e ja ti sad ne bih dala recept
    Salim se, nisam autoric, ali nikako ne mogu da skontam je li se radi o buredzicima ili...
    Ako jesu, onda se doda i bijeli luk.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    za se- zna se :D

  4. #4

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    joj gresaka
    autoric je autor

  5. #5

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    Cure ništa mi niste pomogleeeeee!

    A ja sam idem doma kuhatiiiiii.

    A niš bum napamet. Mislim da ide 2 dcl mineralne, jedno vrhnje i jedno jaje.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a daj!
    improviziraj!
    ja nisam čula da se burek zalijeva mineralnom, prije bi to bila gibanica...

  7. #7
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    i same naznake za ovaj recept dižu mi želudac. sori naty jaje, mineralna... tja tja

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    smiri se! smiri se!
    naty je sigurno pomiješala gibanicu i burek...

  9. #9
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    znam ne želiš da rigam po tvom podforumu

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nisi u tijeku!
    ivancica je preuzela palicu (da ne kazem - kuhaču)!

  11. #11

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Naty, žao mi je što tek sad vidim tvoj vapaj za receptom. ali imala si pravo, ide vrhnje, 2 dcl mineralne i 1 jaje. malo soli i to, to se podrazumijeva. ja ionako uvijek radim otprilike. i hvala na pohvali!!! :D
    a što se tiče provokacija u vezi naziva, mislim da ćemo ih ignorirati . uskoro će potpisivati peticiju protiv lika i imena francuske salate, po istom principu. glavno da je nama fino!!!

  12. #12

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    [quote="aleta"]Naty, žao mi je što tek sad vidim tvoj vapaj za receptom. ali imala si pravo, ide vrhnje, 2 dcl mineralne i 1 jaje. malo soli i to, to se podrazumijeva. ja ionako uvijek radim otprilike. i hvala na pohvali!!! :

    Hvala Bogu konačno netko tko me razumio. Je, je to je tvoj recept našla sam ga doma, radila sam ga već nekoliko puta i super mi je.

    O Bože digla sam cijelu revoluciju, a samo sam htjela napraviti burek ili pitu s mesom ili...... whatever. Glavno da je jako fino, nema veze kak se zove. A kaj se tiče bljuvanja uopće nije potrebno da probaš vidjela bi kak je fino. A mineralna služi da sve to bude rahlije odnosno da se onako fino napuhne.


    Jel tako aleta? Sad bi im napisala cijeli recept da skuže kak je to sve skupa fino, ali toliko su me isprovocirale s ovim povraćanjem da baš ne bum

  13. #13

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    i nemoj!
    ja si baš mislim napravit ga za rođendansku zabavu Evi Mariji. klincima sendvičiće, a starcima topli, fini burekić.

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mamita je trudna! (to je prvo)
    rođena u postojbini bureka! (to je drugo)
    snorki je tata-mata za bureke! (to je treće)
    ja sam svakom loncu poklopac! (to je četvrto, iako ne i najmanje važno)

    dobar tek, što god da ste jeli... BUREK NISTE!

  15. #15

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    a ja moram branit svoj receptić...
    znala sam da će se opet pokrenuti etimologijska rasprava. cure, ali u Hrvatskoj se uvriježio naziv burek sa sirom i burek s mesom - u svakoj božjoj pekarnici i u svakoj kući. nitko vam ne odriče pravo na originalne nazive i recepturu u BiH, kao i na širenje istine o ovim kulturološkim i gurmanskim blagodatima. ali, i ja sam cijelo djetinjstvo u Novom Zagrebu jela burek sa sirom, iz pekarnice kraj placa i ne dam ni ja svoje uspomene. kad dođem u Sarajevo, s poštovanjem u aščinici jedem pitu, a kad sam u Utrinama, jedem burek sa sirom.
    uostalom, jednom se već ovakva rasprava vodila na forumu, ako me sjećanje ne vara. nitko nije pobijedio .

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aleta prvotno napisa
    uostalom, jednom se već ovakva rasprava vodila na forumu, ako me sjećanje ne vara. nitko nije pobijedio .
    Ali to zneči da mi nećemo biti uporne!
    (možda nekome dojadi)

    možeš ti to zvati kako god hoćeš, pa čak i sarmu zvati palačinkom u kiselom kupusu.
    Ali sarma je sarma, a burek je burek... ma koliko mi šutjeli o tome!

  17. #17
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    pih pobjedio nije nitko?
    jednim burekom te maknem


    ali, i ja sam cijelo djetinjstvo u Novom Zagrebu jela burek sa sirom
    uh uh uh
    tvoje uspomene su samo privid kao ono znaš iz zone sumraka

  18. #18

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Ali sarma je sarma, a burek je burek... ma koliko mi šutjeli o tome
    A pizza je pizza a ne ono što se kod nas jede s tri prsta debelim tijestom i gore nešto, a sacherica je samo jedna i jedina iz jedne bečke slastičarne koja taji recept, a ne ovo što mi doma mućkamo, žileti su naziv firme, a ne svega čime se možemo obrijati...
    kužite što hoću reći? kad se stvar jednom otme kontroli, nema smisla pozivati se na korijene. možete samo biti ponosne što je stvar tako dobra da je postala sinonim za sve izvedenice... :D

    tvoje uspomene su samo privid kao ono znaš iz zone sumraka
    ovo znam ali ne nužno vezano uz burek... 8)

  19. #19
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    edukacija ah edukacija

  20. #20

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    idem na Pretrazniku trazit recept o ovom famoznom tzv. bureku
    Bas me interesuje ko je autorica

  21. #21
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj aleta prvotno napisa
    a ja moram branit svoj receptić...
    znala sam da će se opet pokrenuti etimologijska rasprava. cure, ali u Hrvatskoj se uvriježio naziv burek sa sirom i burek s mesom - u svakoj božjoj pekarnici i u svakoj kući. nitko vam ne odriče pravo na originalne nazive i recepturu u BiH, kao i na širenje istine o ovim kulturološkim i gurmanskim blagodatima. ali, i ja sam cijelo djetinjstvo u Novom Zagrebu jela burek sa sirom, iz pekarnice kraj placa i ne dam ni ja svoje uspomene. kad dođem u Sarajevo, s poštovanjem u aščinici jedem pitu, a kad sam u Utrinama, jedem burek sa sirom.
    uostalom, jednom se već ovakva rasprava vodila na forumu, ako me sjećanje ne vara. nitko nije pobijedio .
    u buregdzinici valjda :p
    i pita se ne jede s postovanjem, vec s merakom
    kekekekeke

  22. #22

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno


  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    a taj burek sa sirom izgleda onako u zvrku, pa trcis, trcis dok ne sustignes sir :?
    to sam jela u Baskoj na Krku Ako je to to, to se kjod nas prodaje u pekarama.
    Nisam sigurna da li se u Hrvatskoj pekara kaze pekarnica, pa ne bih da ispadne ko oni primjeri iz Latinice :D

  24. #24

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    go go aleta

    Ja sam isto u Novom Zagrebu u djetinjstvu jela BUREK sa sirom u pekarnici

    Mamita sad mi je sve jasno, mislim ovo za drugo stanje, snorki moj duboki naklon, apricot nemam više ništa za dodati, ali ti ćeš sigurno imati štošta

    p.s.baš mi žao kaj baš danas imam posla preko glave pa se nisam ranije mogla uključiti u ovo nad......

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Sad jedna filozofska...
    A zasto se buregdzinica zove buregdzinica, ako se u njoj prave, prodaju i jedu sve vrste pita? Zasto se ne zove pitara ili pitarna (u Hrvatskoj verziji)???

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    šuti!
    po novom se zove "piterija".
    ima ih u Zagrebu na svakom ćošku!

  27. #27
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    glede filozofske: samo je jedan burek! on je kralj! zakon! blablabla!
    nemože se restoran zvati po pitama. kužiš?

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Kuzim.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    znači, buregdžinica je buregdžinica, piterija je piterija..., a mamita je pukla!

  30. #30
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    šuti!
    po novom se zove "piterija".
    ima ih u Zagrebu na svakom ćošku!
    joj, mi imamo buregdzinicu i pite, a vi bureke i piterije!!!!!!!!!!!!
    :smajlic sebi ne moze doci od ironije situacije, pa pada u nesvijest:

  31. #31
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Uh što je fin ovaj burek što ga radi moja sestra po Aletinom receptu

  32. #32

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    pa sta zakljucismo? Imate li fotke od te pite sa sirom. Bas me interesuje kako to izgleda.
    Ja mislim da se to kod nas zove puzici i da nespada u vrstu pita :/

  33. #33
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Nemamo slike od bureka,ali drugi put ćemo slikati pa ti pokažemo kako kod nas izgleda burek

  34. #34

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

  35. #35

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Da vam objasnim.
    Burek je turska rijec i znaci pita. Medjutim, u Turskoj rijec burek koriste samo stariji ljudi. U BiH je Burek (fakat je toliko hvaljen da ga moramo pisat velikim slovom) pita od mesa. Jedinstven je i razlikuje se od turskog bureka od mesa. Koliko, ne znam jer nikad u Turskoj nisam jela burek

    i nadam se da ce mamita kao fotograf Udruge jednom uslikat tu vasu sirnicu ili pitu od sira.

  37. #37

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj snorki prvotno napisa
    http://www.burek.se/
    e sad na ovoj fotografiji ima tzv burek sa sirom
    Jel ovako izgleda u vasim piterijama :?

  38. #38

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

  39. #39
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    kako ove bosanke uvijek slože frku

    snorki, mora da ti se zacrnilo pred očima kad si vidjela "burek od jabuka"

    kod nas je to sve burek - i onaj zamotani i onaj okrugli koji se reže na komade. i kupuje se u... pekari!

    meni je najdraži od jabuka, a najbolji koji sam jela (na hvaru) nije bio ni frkan ni okrugli nego ravan, kao štrudl.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    kako ove bosanke uvijek slože frku

    snorki, mora da ti se zacrnilo pred očima kad si vidjela "burek od jabuka"

    kod nas je to sve burek - i onaj zamotani i onaj okrugli koji se reže na komade. i kupuje se u... pekari!

    meni je najdraži od jabuka, a najbolji koji sam jela (na hvaru) nije bio ni frkan ni okrugli nego ravan, kao štrudl.
    ha, ha... upravo tako. Ovo mi je po prvi put da cujem za Burek od jabuka

  41. #41

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    što se tiče aščinice, to je nešto najbolje što sam u Bosni otkrila i TAMO jedem pite i razne druge specijalitete kojima na žalost nisam sposobna zapamtiti imena.
    a što se tiče MOG bureka s mesom, sad sam fakat poludila i prijetim da ću fotkat proces i poslat, ionako ga planiram raditi u subotu. i to pod zaštićenim i registriranim imenom Aletin burek s mesom.

  42. #42

    Početno

    Citiraj snorki prvotno napisa
    Burek je turska rijec i znaci pita. Medjutim, u Turskoj rijec burek koriste samo stariji ljudi.
    börek, pl. böreği

    Nizozemski Turci burek zovu 'börek'. I mladi i stari i srednje dobi. I prodaju ga u dvije varijante - 'met gehakt' (s mljevenim, doslovni prijevod, op. moja) i 'met kaas' (s fetom) i to u turskim pekarama (ensar firini).

    Kako turski Turci zovu burek - pretpostavljam identicno kao i ovi moji lokalni, buduci da se u turskom ducanu mogu kupiti i smrznuti razni oblici bureka (börek) pod tim imenom. ALI - ti uvozni, tj. originalni turski su ISKLJUCIVO od sira.
    vrste bureka na turskom, sa sirom i s mesom (ne odustajte, ima i slika)
    recept za börek u kojem je jedan od sastojaka peynir (tr. 'sir',op. moja)
    recept za börek na njemackom, samo za snorkiuz naglasak na citat
    Schafskäse mit einer Gabel zerdrücken und über das Hack streuen

  43. #43
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Moja terminologija:
    Burek-može biti sa sirom ili mesom (najbolji na Dolcu i u Samoboru)
    Štrudla-može biti od sira,jabuka,višanja,šljiva...radi se sa razvučenim domaćim tijestom ili kupovnim npr.Tena tijestom (najbolju radi moja mama,no ni moja nije loša)
    Pita-može biti od jabuka,sira...mijesi se prhko tijesto sa dodatkom praška za pecivo i ostalih sastojaka...razvalja se i slaže u protvan;tijesto-jabuke(sir)-tijesto,speče se,posipa štaub šećerom i reže na kocke

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ti se ne brojiš, nisi iz Bosne!

  45. #45

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Moja terminologija:
    Burek-može biti sa sirom ili mesom (najbolji na Dolcu i u Samoboru)
    Štrudla-može biti od sira,jabuka,višanja,šljiva...radi se sa razvučenim domaćim tijestom ili kupovnim npr.Tena tijestom (najbolju radi moja mama,no ni moja nije loša)
    Pita-može biti od jabuka,sira...mijesi se prhko tijesto sa dodatkom praška za pecivo i ostalih sastojaka...razvalja se i slaže u protvan;tijesto-jabuke(sir)-tijesto,speče se,posipa štaub šećerom i reže na kocke
    Amen.
    Navedena razdioba vrijedi u svim (koliko ja znam) krajevima lijepe naše i molimo prijateljice Bosanke da obuzdaju strasti i degustiraju...

  46. #46
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ti se ne brojiš, nisi iz Bosne!

    Ponekad poželim da jesam jer bi onda znala napraviti dobru krumpirušu

  47. #47
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aleta prvotno napisa
    Navedena razdioba vrijedi u svim (koliko ja znam) krajevima lijepe naše i molimo prijateljice Bosanke da obuzdaju strasti i degustiraju...
    Laži i objede!

    Štrudla je sa lisnatim tijestom!
    Pita je sa vučenim, a u nekim krajevima sa masnim prhkim.
    Burek je burek!

    E SAD može biti amen!
    (ovo ne govorim sa "bosanskog stjališta", već sa hrvatsko-lektorskog).
    Za naknadne mutacije termina i recepata ne odgovaram!

  48. #48

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Kakvog to hrvatsko-lektorskog, ako smijem pitati?
    Prema Aniću iz 2004.:
    štrudla je njemačka riječ za savijaču, koja je opet vrsta pite od savijena tijesta.
    pita je, prema istom izvoru, jelo od naslaganih listova tijesta među koje se stavlja slatki ili slani nadjev.
    burek - 1.pita od razvučenog tijesta s preprženim mesom. 2. pita od lisnatog tijesta s mesom ili sirom (sirnica)
    u doba kad sam ja diplomirala komparativnu književnost, lektori se nisu upuštali u recepte, nego se držali određenja iz rječnika i pravopisa.

  49. #49
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    vrijedi i u drugom smjeru

  50. #50

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    što?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •