molim da se ne upotrebljava termin širom lijepe naše jer će mi opet pozliti
molim da se ne upotrebljava termin širom lijepe naše jer će mi opet pozliti
mamita, trudnice sklone mučninama i burek ionako ne idu skupa.
ma mani je muka od vas neznalica![]()
a trudnice i burek hehehehe
Wewa, javi seeeeee :D Ponovo se kuha oko bureka![]()
p.s nisam znala da nam je i Mamita Bosanka![]()
Ustvari ljuta sam na nju jer nece da mi otkrije ime bebice![]()
Mamita, ti znas da ja vise necu radjat. Slobodno kazi![]()
snorki, sad bi ti nama mogla dati kakav recept za štrukle!
ili za pašticadu!
zapravo, ne trebaš recept, samo ti nama kaži kako se to, zapravo, zove...
strukla je studla :?
a ovo drugo mi je poznato, ali ne znam tacno![]()
prvo mi recite kako se pravi![]()
ali meni nije mrsko potrazit na netu![]()
http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1016
nesto kao knedle![]()
Tako je snorki, samo daj linkove, kad su te svi već našli !![]()
ali ja se potrudim da naucim![]()
Snorki,
štrukli se rade slično kao štrudla i onda se to kuha u kipućoj vodi i odozgora se stave prezli ili se malo prepeku i zaliju vrhnjem
ovo kaj si ti našla su knedle koje se rade sa krupirovim tijestom tc,tc
Ajvi pa ona nema pojma o štruklimako ni ja o krumpiruši
![]()
ma pusti, sad se samo razotkrilo da burek niti nije bosanski nego turski. i u Povjesničarki ekipa jede bureg - pitu od sira. dakle, Bosanke prvo same iskrive original, a onda nama zaviruju u tanjur i prigovaraju...
A da snorki izmisli neki super recept za štrukle od krumpira, ja bih ga prva isprobala!
cek, cek..., a ovo sa struklama je skinuto sa hrvatske stranice![]()
pa vi valjda dobro znate da je birvaktile Bosna izgradjena od strane Turske i Austro-UgarskeSavrseni spoj istoka i zapada.
![]()
evo da ga zabiberi jedna srpkinja: u srbiji burek je naaaajomiljeniji PRAZAN (meni nije, ali sudeci po prodaji srbima je najomiljeniji)
a pored poznatih sa sirom i mesom, takodje jedan od omiljenih je sa sampinjonima i biberom. uz burek je naravno obavezan jogurt.
zanima me jos i kako se kod vas prodaje burek, mislim ono na grame, dekagrame ili kao kod nas- na cetvrtine?
jos jedan detalj: pre 2 godine sam letovala u turskoj, tamo sam jela preeeemljaaaac burek sa sirom i spanacem. to je jedna oooogromna kora od razvucenog testa na koju se stavi fil.onda se kora zarola pa se u okruglu tepsiju mota u krug od sredine ka krajevima. jedna kora=jedna tepsija.
prazan burek je ustvari maslenicadjuma prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jedno od mojih najdrazih jela :D
joj, djuma, sad će i tebe gnjavit ko i meneburek sa sirom i spanacem. ovo je, koliko ja znam, pita zeljanica u Bosni. a u Turskoj je burek? hvala, hvala, hvala!!!
![]()
ma šta Turci znaju šta je burek?!
oooovdje vi dođite da naučite!
![]()
jos jedan detaljcic: posto su srbi poznati po zdreranju svinjetine, za "nas" burek je OBAVEZNA svinjska mast. pretpostavljam da po verskoj osnovi ta gadost ne ide ni u turski ni bosanski burek.
zaboravih, samo za mamitu
prazan burek= kore+svinjska mast+mineralna.
![]()
tobe jarabi![]()
i meni je prije burek bio i od sira i od mesa sve dok dino merlin nije rekao samo je jedan burek,a ostalo su pitice![]()
pa sta se radi sa tom mineralnom? A svinjsku mast nisam nikad probala(ako mi nije kad ko podvaliodjuma prvotno napisa
), cak ne znam ni kao izgleda.
Boze dragi, ne smije vas insan ostaviti ni na dva dana, odmah pravite belaje :D
od onakvog bureka vi dodjoste na jabuke, mast i mineralnu :smajlic kvasi celo da dodje sebi:
no, jedno moram priznati: ono sto turci zovu burekom ni nalik je na burek, pojma nemaju jadnici...
Aleta, a koja ti je ascinica tako prirasla srcu?jesi probala bamiju?
nasla sam da su Turci burek pokupili od Arapa. Znaci, rijec burek je arapska.
![]()
wewa, ja znam za samo jednu u Sarajevu i uvijek trčim da stignem do nje jer imaju radno vrijeme do 4-5 popodne (funkcioniraju kao menza kod nas). e sad stvarno ne znam kako se zove, da je vidim - prepoznala bih je! ima ih više?! (smajlić se nada).
bamija? ne znam, ja tamo naručujem ovako: molim vas ovo, ovo, malo ovoga, još malo toga, još, još, može i to, puuuuuno toga!![]()
Ima, ima, kako da ne, javi kad budes dolazila pa idemo na turneju po ascinicama![]()
hvala!![]()
mislim da je aščinica najbolje čuvana bosanska tajna. kakav McDonalds, kakav Pizza Hut. ačinica je zakon!
aleta, pa nije valjda da mislis da se ovdje netko svadja (prepisujem s muffin-topica)?!
sa mnom, pogotovo, se ne mozes posvaditi, sve i da hoces; pitaj cure!
boli mene briga kako ces ti zvati ono sto jedes: secondo me, mozes burek zvati i "musakom s tijestom"...
mi se samo zabavljamo (dok nas moderatori ne nalupaju)![]()
Sve sam cula, al ovaj Djumin sa sampinjonima i biberom....
E moj glas ide za njega kad su biseri apropos bureka u pitanju.
:shock:
A znate li za burekog od sjecanog mesa (ne smije se niposto reci sjeckanog) i sareni burek? njami...
apricot, aj dobro, kad se vidimo idemo na burek! :D
ovo ljeto se vidimo!
žene moje moram pohvaliti aletin burek jer je stvarno bio izvrstan.nije to onaj pravi bosanski burek ali je bio za prste polizati.uostalom zar je bitno da li se jufke razvijaju ili se kupe i zar je bitno da li se stavi malo ovog ili onog glavno da je fino.zato pravite bureke pite i pituljce i dobar vam tek 8)
Boze dragi!!!
Svaki put me znoj oblije, kada vidim, da je neko nesto dopisao, na temu Burek![]()
snorki, evo i mene; ja UVIJEK burek jedem s kečapom, to mi je super![]()
moja frendica, bosanka, me svaki put gleda sa mješavinom šoka, gađenja i prezira i kaže da joj taj prizor lomi srce![]()
Alisaskvo,!
Andrea, a ja burek od sira posipam šećerom!![]()
Ajme, andrea!andrea prvotno napisa
![]()
Pa to je jos gore nego jesti pizzu s kecapom...
jeste gledali onaj film 'kajmak i marmelada'?
e to je otprilike tako. daj mi jedan burek i malo ga gore pospi sa šećerom
i nakon cijele rasprave, gdje je taj čuveni recept koji je podigao cijelu forumašku Bosnu na noge?!
0,5brašna,ulje,sol,voda-dobro umjesiti,podjeliti na male komade i svaki dio dobro umjesiti.posuti tacnu brašnom i odložiti umešene komade.(ili kupiti jufke za pitu.)
komade tijesta jedan po jedan tanko razvaljati uz pomoć brašna i oklagije.kad razviješ prereži na pol nakapaj s uljem,nafilaj s filom i ko rolat pa napravi zvrkiće.namazati tepsiju uljem i peći na 220.
e sad punit možeš sa svačim evo par primjera-
oguliti 5-6 krumpira i izrezati na sitne kockice.izrezati luk 0,5 mljevenog mesa,sol,papar i sve dobro izmješati. ili
mladi sir,vrhnje,3jaja-može se u to dodati i špinat ili blitva
kombinacija je tisuću samo mašti na volju i dobar vam tek.![]()
![]()
![]()
može i tako kako Alisaskvo pravi, ali onaj MOJ burek se radi ovako:
Tena tijesto
mljevenog mesa po želji, od 1/2 kg do 1 kg.
Meso se prodinsta s lukom i začinima i slaže se red tijesta, red mesa. Na kraju se sirovi burek izreže u kocke i zalije s:
1 jogurtom/vrhnjem
2 dcl mineralne
1-2 jaja
sol
Bubne se u pećnicu na jedno sat vremena.
a je l može obična voda?
Sve sam pripremila ali nemam mineralne :/
ne znam stvarno, mislim da je mineralna tu baš zbog mjehurića. a opet, ja u sarmu i faširance stavim malo obične vode i isto i to fino razrahli meso. ma ti stavi običnu, možda ne baš 2 deci, malo manje? i javi rezultat!!!
ide u pećnicu!
javim nakon jela