Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 96

Thread: Burek s mesom

  1. #1

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    173

    Default Burek s mesom

    Sorry za novi topic, ali ne mogu naći stari.
    Jednom sam pročitala recept za taj burek sa tena tijestom, pa se nareže na kocke i prelije sa dva dcl mineralne, vrhnjem i ...... dalje zaboravila..

    Već sam ga radila i bio nam je svima super, za danas kupila tijesto, meso prodinstala jučer i sad ne mogu naći recept.

    Molim autoricu da se što hitnije javi inače ćemo danas ostati gladni.

    i pozdrav

  2. #2

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Opet nista niste naucileeeeeeeeeeeeeeee

    kaze se samo burek i za se da je to pita od mesa
    imamo i sinicu, krompirusu, zeljanicu, kupusnjacu ili kupusnu pitu, tikvenjacu ili tikvenicu... i sve su to pite, samo je burek pita od mesa i muskog je roda tj. pitac


    e ja ti sad ne bih dala recept
    Salim se, nisam autoric, ali nikako ne mogu da skontam je li se radi o buredzicima ili...
    Ako jesu, onda se doda i bijeli luk.

  3. #3

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    za se- zna se :D

  4. #4

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    joj gresaka
    autoric je autor

  5. #5

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    173

    Default

    Cure ništa mi niste pomogleeeeee!

    A ja sam idem doma kuhatiiiiii.

    A niš bum napamet. Mislim da ide 2 dcl mineralne, jedno vrhnje i jedno jaje.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a daj!
    improviziraj!
    ja nisam čula da se burek zalijeva mineralnom, prije bi to bila gibanica...

  7. #7
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    i same naznake za ovaj recept dižu mi želudac. sori naty jaje, mineralna... tja tja

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    smiri se! smiri se!
    naty je sigurno pomiješala gibanicu i burek...

  9. #9
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    znam ne želiš da rigam po tvom podforumu

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nisi u tijeku!
    ivancica je preuzela palicu (da ne kazem - kuhaču)!

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Naty, žao mi je što tek sad vidim tvoj vapaj za receptom. ali imala si pravo, ide vrhnje, 2 dcl mineralne i 1 jaje. malo soli i to, to se podrazumijeva. ja ionako uvijek radim otprilike. i hvala na pohvali!!! :D
    a što se tiče provokacija u vezi naziva, mislim da ćemo ih ignorirati . uskoro će potpisivati peticiju protiv lika i imena francuske salate, po istom principu. glavno da je nama fino!!!

  12. #12

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    173

    Default

    [quote="aleta"]Naty, žao mi je što tek sad vidim tvoj vapaj za receptom. ali imala si pravo, ide vrhnje, 2 dcl mineralne i 1 jaje. malo soli i to, to se podrazumijeva. ja ionako uvijek radim otprilike. i hvala na pohvali!!! :

    Hvala Bogu konačno netko tko me razumio. Je, je to je tvoj recept našla sam ga doma, radila sam ga već nekoliko puta i super mi je.

    O Bože digla sam cijelu revoluciju, a samo sam htjela napraviti burek ili pitu s mesom ili...... whatever. Glavno da je jako fino, nema veze kak se zove. A kaj se tiče bljuvanja uopće nije potrebno da probaš vidjela bi kak je fino. A mineralna služi da sve to bude rahlije odnosno da se onako fino napuhne.


    Jel tako aleta? Sad bi im napisala cijeli recept da skuže kak je to sve skupa fino, ali toliko su me isprovocirale s ovim povraćanjem da baš ne bum

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    i nemoj!
    ja si baš mislim napravit ga za rođendansku zabavu Evi Mariji. klincima sendvičiće, a starcima topli, fini burekić.

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mamita je trudna! (to je prvo)
    rođena u postojbini bureka! (to je drugo)
    snorki je tata-mata za bureke! (to je treće)
    ja sam svakom loncu poklopac! (to je četvrto, iako ne i najmanje važno)

    dobar tek, što god da ste jeli... BUREK NISTE!

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    a ja moram branit svoj receptić...
    znala sam da će se opet pokrenuti etimologijska rasprava. cure, ali u Hrvatskoj se uvriježio naziv burek sa sirom i burek s mesom - u svakoj božjoj pekarnici i u svakoj kući. nitko vam ne odriče pravo na originalne nazive i recepturu u BiH, kao i na širenje istine o ovim kulturološkim i gurmanskim blagodatima. ali, i ja sam cijelo djetinjstvo u Novom Zagrebu jela burek sa sirom, iz pekarnice kraj placa i ne dam ni ja svoje uspomene. kad dođem u Sarajevo, s poštovanjem u aščinici jedem pitu, a kad sam u Utrinama, jedem burek sa sirom.
    uostalom, jednom se već ovakva rasprava vodila na forumu, ako me sjećanje ne vara. nitko nije pobijedio .

  16. #16
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    uostalom, jednom se već ovakva rasprava vodila na forumu, ako me sjećanje ne vara. nitko nije pobijedio .
    Ali to zneči da mi nećemo biti uporne!
    (možda nekome dojadi)

    možeš ti to zvati kako god hoćeš, pa čak i sarmu zvati palačinkom u kiselom kupusu.
    Ali sarma je sarma, a burek je burek... ma koliko mi šutjeli o tome!

  17. #17
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    pih pobjedio nije nitko?
    jednim burekom te maknem


    ali, i ja sam cijelo djetinjstvo u Novom Zagrebu jela burek sa sirom
    uh uh uh
    tvoje uspomene su samo privid kao ono znaš iz zone sumraka

  18. #18

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Ali sarma je sarma, a burek je burek... ma koliko mi šutjeli o tome
    A pizza je pizza a ne ono što se kod nas jede s tri prsta debelim tijestom i gore nešto, a sacherica je samo jedna i jedina iz jedne bečke slastičarne koja taji recept, a ne ovo što mi doma mućkamo, žileti su naziv firme, a ne svega čime se možemo obrijati...
    kužite što hoću reći? kad se stvar jednom otme kontroli, nema smisla pozivati se na korijene. možete samo biti ponosne što je stvar tako dobra da je postala sinonim za sve izvedenice... :D

    tvoje uspomene su samo privid kao ono znaš iz zone sumraka
    ovo znam ali ne nužno vezano uz burek... 8)

  19. #19
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    edukacija ah edukacija

  20. #20

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    idem na Pretrazniku trazit recept o ovom famoznom tzv. bureku
    Bas me interesuje ko je autorica

  21. #21
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    a ja moram branit svoj receptić...
    znala sam da će se opet pokrenuti etimologijska rasprava. cure, ali u Hrvatskoj se uvriježio naziv burek sa sirom i burek s mesom - u svakoj božjoj pekarnici i u svakoj kući. nitko vam ne odriče pravo na originalne nazive i recepturu u BiH, kao i na širenje istine o ovim kulturološkim i gurmanskim blagodatima. ali, i ja sam cijelo djetinjstvo u Novom Zagrebu jela burek sa sirom, iz pekarnice kraj placa i ne dam ni ja svoje uspomene. kad dođem u Sarajevo, s poštovanjem u aščinici jedem pitu, a kad sam u Utrinama, jedem burek sa sirom.
    uostalom, jednom se već ovakva rasprava vodila na forumu, ako me sjećanje ne vara. nitko nije pobijedio .
    u buregdzinici valjda :p
    i pita se ne jede s postovanjem, vec s merakom
    kekekekeke

  22. #22

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default


  23. #23

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    a taj burek sa sirom izgleda onako u zvrku, pa trcis, trcis dok ne sustignes sir :?
    to sam jela u Baskoj na Krku Ako je to to, to se kjod nas prodaje u pekarama.
    Nisam sigurna da li se u Hrvatskoj pekara kaze pekarnica, pa ne bih da ispadne ko oni primjeri iz Latinice :D

  24. #24

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    173

    Default

    go go aleta

    Ja sam isto u Novom Zagrebu u djetinjstvu jela BUREK sa sirom u pekarnici

    Mamita sad mi je sve jasno, mislim ovo za drugo stanje, snorki moj duboki naklon, apricot nemam više ništa za dodati, ali ti ćeš sigurno imati štošta

    p.s.baš mi žao kaj baš danas imam posla preko glave pa se nisam ranije mogla uključiti u ovo nad......

  25. #25

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Sad jedna filozofska...
    A zasto se buregdzinica zove buregdzinica, ako se u njoj prave, prodaju i jedu sve vrste pita? Zasto se ne zove pitara ili pitarna (u Hrvatskoj verziji)???

  26. #26
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    šuti!
    po novom se zove "piterija".
    ima ih u Zagrebu na svakom ćošku!

  27. #27
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    glede filozofske: samo je jedan burek! on je kralj! zakon! blablabla!
    nemože se restoran zvati po pitama. kužiš?

  28. #28

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Kuzim.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    znači, buregdžinica je buregdžinica, piterija je piterija..., a mamita je pukla!

  30. #30
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    šuti!
    po novom se zove "piterija".
    ima ih u Zagrebu na svakom ćošku!
    joj, mi imamo buregdzinicu i pite, a vi bureke i piterije!!!!!!!!!!!!
    :smajlic sebi ne moze doci od ironije situacije, pa pada u nesvijest:

  31. #31
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Uh što je fin ovaj burek što ga radi moja sestra po Aletinom receptu

  32. #32

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    pa sta zakljucismo? Imate li fotke od te pite sa sirom. Bas me interesuje kako to izgleda.
    Ja mislim da se to kod nas zove puzici i da nespada u vrstu pita :/

  33. #33
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Nemamo slike od bureka,ali drugi put ćemo slikati pa ti pokažemo kako kod nas izgleda burek

  34. #34

  35. #35

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

  36. #36

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Da vam objasnim.
    Burek je turska rijec i znaci pita. Medjutim, u Turskoj rijec burek koriste samo stariji ljudi. U BiH je Burek (fakat je toliko hvaljen da ga moramo pisat velikim slovom) pita od mesa. Jedinstven je i razlikuje se od turskog bureka od mesa. Koliko, ne znam jer nikad u Turskoj nisam jela burek

    i nadam se da ce mamita kao fotograf Udruge jednom uslikat tu vasu sirnicu ili pitu od sira.

  37. #37

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    http://www.burek.se/
    e sad na ovoj fotografiji ima tzv burek sa sirom
    Jel ovako izgleda u vasim piterijama :?

  38. #38

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

  39. #39
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    kako ove bosanke uvijek slože frku

    snorki, mora da ti se zacrnilo pred očima kad si vidjela "burek od jabuka"

    kod nas je to sve burek - i onaj zamotani i onaj okrugli koji se reže na komade. i kupuje se u... pekari!

    meni je najdraži od jabuka, a najbolji koji sam jela (na hvaru) nije bio ni frkan ni okrugli nego ravan, kao štrudl.

  40. #40

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    kako ove bosanke uvijek slože frku

    snorki, mora da ti se zacrnilo pred očima kad si vidjela "burek od jabuka"

    kod nas je to sve burek - i onaj zamotani i onaj okrugli koji se reže na komade. i kupuje se u... pekari!

    meni je najdraži od jabuka, a najbolji koji sam jela (na hvaru) nije bio ni frkan ni okrugli nego ravan, kao štrudl.
    ha, ha... upravo tako. Ovo mi je po prvi put da cujem za Burek od jabuka

  41. #41

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    što se tiče aščinice, to je nešto najbolje što sam u Bosni otkrila i TAMO jedem pite i razne druge specijalitete kojima na žalost nisam sposobna zapamtiti imena.
    a što se tiče MOG bureka s mesom, sad sam fakat poludila i prijetim da ću fotkat proces i poslat, ionako ga planiram raditi u subotu. i to pod zaštićenim i registriranim imenom Aletin burek s mesom.

  42. #42

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Burek je turska rijec i znaci pita. Medjutim, u Turskoj rijec burek koriste samo stariji ljudi.
    börek, pl. böreği

    Nizozemski Turci burek zovu 'börek'. I mladi i stari i srednje dobi. I prodaju ga u dvije varijante - 'met gehakt' (s mljevenim, doslovni prijevod, op. moja) i 'met kaas' (s fetom) i to u turskim pekarama (ensar firini).

    Kako turski Turci zovu burek - pretpostavljam identicno kao i ovi moji lokalni, buduci da se u turskom ducanu mogu kupiti i smrznuti razni oblici bureka (börek) pod tim imenom. ALI - ti uvozni, tj. originalni turski su ISKLJUCIVO od sira.
    vrste bureka na turskom, sa sirom i s mesom (ne odustajte, ima i slika)
    recept za börek u kojem je jedan od sastojaka peynir (tr. 'sir',op. moja)
    recept za börek na njemackom, samo za snorkiuz naglasak na citat
    Schafskäse mit einer Gabel zerdrücken und über das Hack streuen

  43. #43
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Moja terminologija:
    Burek-može biti sa sirom ili mesom (najbolji na Dolcu i u Samoboru)
    Štrudla-može biti od sira,jabuka,višanja,šljiva...radi se sa razvučenim domaćim tijestom ili kupovnim npr.Tena tijestom (najbolju radi moja mama,no ni moja nije loša)
    Pita-može biti od jabuka,sira...mijesi se prhko tijesto sa dodatkom praška za pecivo i ostalih sastojaka...razvalja se i slaže u protvan;tijesto-jabuke(sir)-tijesto,speče se,posipa štaub šećerom i reže na kocke

  44. #44
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ti se ne brojiš, nisi iz Bosne!

  45. #45

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Moja terminologija:
    Burek-može biti sa sirom ili mesom (najbolji na Dolcu i u Samoboru)
    Štrudla-može biti od sira,jabuka,višanja,šljiva...radi se sa razvučenim domaćim tijestom ili kupovnim npr.Tena tijestom (najbolju radi moja mama,no ni moja nije loša)
    Pita-može biti od jabuka,sira...mijesi se prhko tijesto sa dodatkom praška za pecivo i ostalih sastojaka...razvalja se i slaže u protvan;tijesto-jabuke(sir)-tijesto,speče se,posipa štaub šećerom i reže na kocke
    Amen.
    Navedena razdioba vrijedi u svim (koliko ja znam) krajevima lijepe naše i molimo prijateljice Bosanke da obuzdaju strasti i degustiraju...

  46. #46
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ti se ne brojiš, nisi iz Bosne!

    Ponekad poželim da jesam jer bi onda znala napraviti dobru krumpirušu

  47. #47
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    Navedena razdioba vrijedi u svim (koliko ja znam) krajevima lijepe naše i molimo prijateljice Bosanke da obuzdaju strasti i degustiraju...
    Laži i objede!

    Štrudla je sa lisnatim tijestom!
    Pita je sa vučenim, a u nekim krajevima sa masnim prhkim.
    Burek je burek!

    E SAD može biti amen!
    (ovo ne govorim sa "bosanskog stjališta", već sa hrvatsko-lektorskog).
    Za naknadne mutacije termina i recepata ne odgovaram!

  48. #48

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Kakvog to hrvatsko-lektorskog, ako smijem pitati?
    Prema Aniću iz 2004.:
    štrudla je njemačka riječ za savijaču, koja je opet vrsta pite od savijena tijesta.
    pita je, prema istom izvoru, jelo od naslaganih listova tijesta među koje se stavlja slatki ili slani nadjev.
    burek - 1.pita od razvučenog tijesta s preprženim mesom. 2. pita od lisnatog tijesta s mesom ili sirom (sirnica)
    u doba kad sam ja diplomirala komparativnu književnost, lektori se nisu upuštali u recepte, nego se držali određenja iz rječnika i pravopisa.

  49. #49
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    vrijedi i u drugom smjeru

  50. #50

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    što?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •