Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: krizma odraslih

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno krizma odraslih

valjda je ovo pravo mjesto za postavljanje ovog pitanja..ako nije, adminice, smjestite ga kud spada
    Pitanje: kako odrasli mogu dobiti sakrament potvrde (krizma) ?
    Ne,dakle,u 8. razredu nego u "zreloj dobi"
    Dakle, krštenje-obavljeno, prva pričest-obavljena, vjenčanje u crkvi-obavljeno....e, sad još fali samo krizma.
    Zna li tko kakav je postupak?
    Nekad se krizmalo/potvrđivalo nedjeljom u zg katedrali, trebalo je samo donijeti potvrdu iz župnog ureda o krštenju i pričesti, tj da su ispunjeni uvjeti za krizmu.
    Zna li tko kako to sada ide?
    Iz kojeg župnog ureda treba donijeti potvrdu ako nije sve obavljeno u istoj župi? Mora li se "najaviti" prije ili se samo dođe s papirima?
    itd, itd, itd.....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas se treba javiti župniku u svojoj župi i pohađa se vjeronauk u Crkvi. Da, da i odrasli idu na vjeronauk.
    I onda idu redovno na Krizmu koja je kod nas jednom na godinu.
    Ne znam kako je u Zgb., ali najbolje se za početak javiti u župu u koju osoba pripada.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj 2xmama prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, krštenje-obavljeno, prva pričest-obavljena, vjenčanje u crkvi-obavljeno....e, sad još fali samo krizma.
    Zna li tko kakav je postupak?.....

Kako se moglo vjenčavat u crkvi ako osoba nije bila na Krizmi?
    Kod nas treba imat sva tri sakramenta (krštenje, pričest i krizmu) da bi se mogao sklopiti crkveni brak....

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

po crkvenim pravilima ne treba. Čak nije uvjet ni da oboje zaručnika budu kršteni. Jedan mora biti kršten, po mogućnosti i pričešćen, ali drugi može biti neke druge vjere, ateist ili neka treća varijanta. Samo mora pristati odgajati djecu u duhu i po pravilima katoličke crkve.
    Isto kao što ne smiju svećenici odbiti krstiti dijete ako roditelji nisu crkveno vjenčani .
    Kako je rekao naš pok. župnik: pa nisu djeca kriva što imaju šašave roditelje :D

jedino ne možeš biti kum na krštenju ili krizmi ako nemaš sve sakramente (krštenje, krizma i crkveni brak ako si u braku).

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se moglo vjenčavat u crkvi ako osoba nije bila na Krizmi?
    Kod nas treba imat sva tri sakramenta (krštenje, pričest i krizmu) da bi se mogao sklopiti crkveni brak....
    Uz obećanje da će se to naknadno obaviti, znaju dozvoliti sklapanje braka, ovisi o svećeniku, ali to se izbjegava jer nakon što sklope brak obećanje se često puta zaboravi...

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Aha, može da je od svećenika do svećenika....
    Kod nas treba sve imati...

Za Krizmu je ovako kako je Anemona napisala.....
    Vjeronauk paonda krizma... Mislim da je ove godine već prošlo vrijeme Krizmi.....

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

pisale smo u isto vrijeme. ovo što sam napisala je po pravilima Crkve.
    A sve ostalo je slobodna interpretacija pojedinih svećenika (da ne kažem njihova samovolja). Tako barem kažu na Kaptolu.
    Sv.Potvrda (krizma) nije uvjet za sklapanje crkvenog braka, ali jest za kumovanje na krštenju i na krizmi.
    I samo u ta dva slučaja.
    Za kumovanje (svjedočenje) na vjenčanju nije potreban niti jedan sakrament.

Prije razgovora s tim našim divnim, na žalost pokojnim, župnikom bila sam uvjerena da za sva kumovanja, kao i vjenčanje, pa krštenje djeteta trebaš imati sve (do tada moguće) sakramente. Ali,eto, razuvjerio me Još nam je tada (bilo nas je dosta tako lše informiranih) rekao da se radi o toj već spomenutoj samovolji pojedinaca, jednako kao i kad traže novac za npr. krštenje djeteta (mislim da i vjenčanje,ali nisam ziher) jer se te crkvene usluge ne naplaćuju!
    Ali to je sad offtopic...

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Za Krizmu je ovako kako je Anemona napisala.....
    Vjeronauk paonda krizma... Mislim da je ove godine već prošlo vrijeme Krizmi.....
    ma je, da. ali nekad su bile krizme u Katedrali svaku nedjelju (bila na nekoliko takvih, što na misi, što na krizmi )
    Ne znam je li to i sada tako. Zato pitam ako netko zna...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

prava adresa za ovakva pitanja na ovom forumu ti je Juroslav. mozes ga i pp-ati.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mozda da pitas direktno na Kaptolu na broj tel. 01/4814 727. da li i kad imaju krizmu za odrasle.
    Nekad je to bilo mislim 1. subota u mjesecu, ali ne sjecam se tocno.

Ili u svom ili najblizem zupnom uredu. Uglavnom crkve u zg imaju svoje stranice na internetu s brojevima telefona zupnog ureda, pa koji god da nazoves mislim da ce ti moci pomoci s odgovorom.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pripravu odraslih za sakramente u Zagrebu ima skoro svaka župa (a i sve 3 velikogoričke)
    u većini priprava počinje negdje najesen i traje otprilike do Uskrsa (jednom tjedno navečer)
    najbolje je raspitati se u svojoj župi
    krizma u Katedrali i dalje, čini mi se, postoji (prvu subotu u mjesecu), ali i za nju treba proći pripremu u svojoj župi i imati potvrdu župnika o tome (to obično idu oni koji iz nekog razloga ne mogu biti u svojoj župi u terminu krizme)
    Posljednje uređivanje od Juroslav : 05.06.2011. at 11:00

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj 2xmama prvotno napisa Vidi poruku
    valjda je ovo pravo mjesto za postavljanje ovog pitanja..ako nije, adminice, smjestite ga kud spada
    Pitanje: kako odrasli mogu dobiti sakrament potvrde (krizma) ?
    Ne,dakle,u 8. razredu nego u "zreloj dobi"
    Zna li tko kakav je postupak?
    Nekad se krizmalo/potvrđivalo nedjeljom u zg katedrali, trebalo je samo donijeti potvrdu iz župnog ureda o krštenju i pričesti, tj da su ispunjeni uvjeti za krizmu.
    Zna li tko kako to sada ide?
    Iz kojeg župnog ureda treba donijeti potvrdu ako nije sve obavljeno u istoj župi? Mora li se "najaviti" prije ili se samo dođe s papirima?
    itd, itd, itd.....
    Ja sam se krizmala u 23.godini...išla sam na katekumenat kod Franjevaca u crkvi Sv.Križa u Sigetu, jedno mjesec - dva i krizmali smo se u Katedrali...tražili su me samo krsni list i to je to...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •