Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: nece do kraja posisati dojku a hoce na drugu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno nece do kraja posisati dojku a hoce na drugu

dakle, luka ima osam mj., sise oko 6 puta dnevno od cega mu dva puta prije sisanja dajem zitno-povrcni ili zitno-vocni obrok(na vodi, izdajanje za dohranu. nije pretjerano zainteresiran za pijenje dodatne tekucine, vise se igra tom vodom ili razrijedjenim vocnim sokom.iskoljucivo je dojen punih sest mj. ali sam uvijek imala osjecaj da mi je mlijeka na knap i da se moram boriti da ga slucajno ne izgubim.
    u poslijednjih tjedan-dva skoro svako dojenje (ne samo ona nakon dohrane) posise malo jednu dojku ali nece do kraja, pocne se otimati i odbija dojku, ako malo pricekam i pustim ga da se izrita u mom narucju te ga vratim na istu dojku jos mrvicu posise ali ponovo isto - odgurne me. tog trena kad ga stavim na drugu dojku nastavi ^lijepo sisati ali ni nju ne posise do kraja. htjela bih ga jako dugo dojiti pa me stoga strah da s vremenom zbog ovakvog sosanja ne izgubim mlijeko, odnosno da mu se kolicina pocne smanjivati.
    dohranu jede jako fino i u kusnji sam uvesti mu i treci obrok, no strah me da ce tako popiti jos manje mlijeka.
    uvijek nastojim dojiti u mirnom okruzju kako mu poticaji iz vana ne bi odvlacili paznju. no odbija isprazniti dojku bez obzira na okruzenje.
    trebam li brinuti? ako da, imate li kakav savjet?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno ispravka

ne izdajam se u obroke dohrane vec ih radim sa vodom. htjela sam napisati da mi izdajanje nikad nije islo, niti sam mogla izdojiti puno mlijeka (70ml max) ni rucno ni pumpicom.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj s prevarom. okreni ga na drugu stranu, ali mu ponudi istu dojku.
    ne znam jel me kužiš tako da su mu nogice tebi ispod pazuha. podmetni neki jastuk.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slazem se s mamitom, dakle ne znam jesi li skuzila. drzis ga u polozaju kao da ce na drugu dojku, a stavis ga na istu. pomozi mu malo tako da se nagnes iznad njega ili radis kompresije. ocito se malko ulijenio pa mu se ne svidja pomuciti oko onoga sto ide malko teze.

kako izgleda nocu, ili u polusnu?

mnoge mame imaju problem s nemogucnoscu izdajanja. super je sto mu kasice onda radis na vodi, nezgodno sto na taj nacin ne mozes povecati kolicinu mlijeka. jesi li probala s rucnim izdajanjem? to npr odlicno ide pod tusem, a ako ti mlijeko ionako ne treba za kasice, nema veze sto curi uzalud..

ima tekst na nasem portalu o rucnom izdajanju, sad ne stigem potraziti.. budem poslije

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

tak ja M. malo prevarim sa cikama

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

super, probat cu s drugim polozajima.
    vec skoro tri mjeseca spava cijelu noc pa ga dojim samo u ranojuratnjim, oko 5-6. i onda kad se pravo probudi (oko 8-9).
    da izgleda da se ulijenio, gugac.
    hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo teksta o rucnom izdajanju

Ručno izdajanje - Marmet tehnika

Mnoge majke kupuju izdajalicu kao dio opreme za rodilište. No, je li to uvijek nužno i postoje li druge, "prirodne" metode izdajanja?

Nekad izdajanje uopće neće biti potrebno, stoga nije neophodno unaprijed kupovati izdajalicu. Također, moguće je izdojiti se ručno, koristeći samo svoje ruke i malo umijeća.

U nastavku ćemo Vam opisati poznatu Marmet metodu ručnog izdajanja, koju su brojne majke prihvatile zbog nekoliko prednosti u odnosu na korištenje izdajalice:

neke izdajalice mogu biti neugodne i nisu učinkovite,
    mnogim majkama više odgovara ručno izdajanje, jer je prirodnije,
    dodir kože na kožu učinkovitiji je u stimuliranju mlijeka od plastičnog šeširića, te obično pomaže u pojačavanju refleksa otpuštanja mlijeka,
    ručno izdajanje ekološki je superiorno,
    ručno izdajanje je praktično i uvijek pri ruci,
    ručno izdajanje je besplatno.
    Kad želite izdojiti mlijeko bez djetetove pomoći i bez upotrebe mehaničke izdajalice, potrebno je prirodni podražaj sisanja zamijeniti masiranjem, kako bi potpomogli refleks otpuštanja mlijeka. Marmetova metoda sastoji se od kombinacije izdajanja i masiranja.

Prije nego se počnete izdajati, operite ruke i pripremite čistu posudu, ukoliko želite sačuvati mlijeko.

Izdajanje

Mlijeko se stvara u mliječnim žlijezdama. Prolaskom kroz mliječne kanaliće, dolazi do njihovih završetaka koji se nalaze ispod areole, tamnog dijela bradavice. Prvi korak u Marmetovoj tehnici je izdojiti to mlijeko, koje se nalazi u završecima mliječnih kanalića, i to na slijedeći način:

1. Stavite palac iznad bradavice, a kažiprst i srednjak ispod bradavice, oko 2-3 cm od bradavice (to je najčešće na rubu areole, iako ne uvijek, jer se veličina areole razlikuje od žene do žene). Provjerite da prsti stoje u obliku slova C i to u položaju "6 i 12 sati". U ovom položaju, prsti su na mjestu na kojem se završeci mliječnih kanalića nalaze točno ispod njih.

2. Pritisnite dojku ravno u prsni koš i pazite da se prsti ne rašire. Kod većih dojki, prvo podignite dojku, a onda pritisnite.

3. Kotrljajte palac i prste prema naprijed, istovremeno pritiskujući, kako bi ispraznili završetke mliječnih kanala. Ovim načinom oni se pritišću i prazne, bez oštećivanja osjetljivog tkiva dojke.

4. Ponavljajte ritmički navedeni postupak kako bi se mliječni kanali u potpunosti ispraznili: Postavite prste, pritisnite, kotrljajte...

5. Rotirajte položaj palaca i prstiju tako da iz spomenutog položaja "6-12 sati", promijenite u položaj "5-11", "2-8", "3-9 sati", koristeći obje ruke na svakoj od dojci.

Izbjegavajte jako pritiskanje, potezanje i klizanje prstima niz dojku jer to može uzrokovati modrice, oštećenja tkiva i peckanje u dojkama.

Masiranje

Nakon što ste izdojili mlijeko koje se nalazilo na krajevima mliječnih kanala ispod areole, potrebno je potaknuti refleks otpuštanja mlijeka, kako bi mliječne žlijezde otpustile dodatnu količinu mlijeka i to na slijedeći način:

1. Opustite se i masirajte kružnim pokretima jedan po jedan dio dojke. Nastavite tako spiralnim putem dok ne dođete do areole.

2. Nakon masaže, dojku poduprite jednim dlanom, a drugim gladite dojku od vrha do bradavice, laganim dodirom. Nastavite s glađenjem, kako bi se dojka opustila, a što će stimulirati refleks otpuštanja mlijeka.

3. Nagnite se naprijed i lagano protresite dojku, tako da gravitacija pomogne mlijeku da iscuri.

Ponavljanje postupka

Navedeni postupak trebao bi trajati otprilike 20-30 minuta i trebao bi se provoditi na slijedeći način.

Izdojite svaku dojku dok se tok mlijeka ne smanji (5-7 minuta).
    Potaknite refleks otpuštanja mlijeka pomoću masaže, glađenja i laganog protresanja dojke.
    Ponovite cijeli proces izdajanja (3-5 minuta), zatim masaže i ponovo izdajanja (2-3 minute). Tok mlijeka obično se smanji brže tijekom drugog i trećeg ponavljanja jer su zalihe mlijeka ispražnjene.
    Navedeno vrijeme trajanja pojedinog postupka okvirno je. Ravnajte se prema sebi i količini mlijeka u dojkama (kad počne slabije teći, promijenite dojku).

Nemojte se obeshrabriti ukoliko «iz prve» ne postignete željeno - kao i kod svake vještine, bitna je praksa kojom se stječe iskustvo i postiže uspjeh.

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo to je link, pogledaj jer je bolje sa slikama

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=235&Show=1452

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

probala sam danas promjene polozaja no jos sam malo nespretna jer sam se navikla na nas standardnio zagrljaj... mislim da bi moglo biti rezultata ali je jos pre rano reci.u svakom slucaju ne odustajem.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pomalo.
    sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

danas je vec vise posisao na prvoj dojci!
    no bilo je dosta odgurivanja i vriske. mozda je to i zato jer je u poslijednje vrijeme, od kad se okrece s ledja na trbuh i obratno, puzi (na trbuhu), jako zivahan, nestrpljiv.
    vec vidim da ce ova 'varka' uspjeti.
    izdajala se jos nisam. ne da mi se. jednom kad budem psihicki spremna (valjda sam istraumatizirana proslim pokusajima).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i jos samo da pitam: ako mi ne isprazni prvu dojku ni nakon svih varki (kao npr. sinoc, nakon switch nursinga i double nursinga) da li da mu odbijem dati drugu?
    to mi nije lako uciniti (iako se on vrlo brzo smiri kad ga pomazim ili jednostavno pustim da se igra i prevrce po krevetu i mojim nogama) pa bi molila savjet iskusne i/ili strucne mame...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I mi imamo slican problem , unazad mesec dana, skoro svaki podoj sisa malo jednu dojku, ( nekad cak par sekundi), istovremeno ima gasove i stenje (i to jako glasno),ali ne uvek, pocne plakati i otimati, ja ponudim drugu nekad bude uspeha a nekad odbije i drugu. Nakon sisanja imam mleka za izdajanje ali ne bas puno.
    Napreduje vrlo dobro sada ima 7100gr a rodila se sa 324ogr, ima oko 5 podoja od toga jedan je oko 3-4 sata ujutru a ostali po danu stim da je poslednji oko 19h. Sisa ceo dan osim sto uvece dobije flasicu od 150ml adaptiranog (zbog moje bolesti smo u drugom mesecu njenog zivota morali biti na adaptiranom dve nedelje, ali sam uspela-tesko, da se vratim sisanju sa ostatkom te jedne flasice uvece).
    Volela bih da, obe opet uzivamo u dojenju jer je ovo pocelo biti mucenje i za mene i nju.
    Da nije od neke moje hrane, ali sve sam isto jela i u prethodnih pet meseci?
    Pokuusala sam da je preveram i sa okretanjem ali ne ide.
    Po noci u polusnu sisa skroz normalno?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i moj je luka vrlo brzo 'prokuzio' trik promjene polozaja i opet nece dovrsiti prvu dojku.

i jos: imao je tri dana temperaturu (rozeola) pa sam ga pristekala na cicu non-stop i kako god hoce. sad imam mlijeka k'o u prici, sto je super ali onoga finog, masnog i hranjivog nece pa nece.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Opet nije htela da sisa. Jutros oko 4,30h sisale obe sike po 6-7 min a oko 8h nije htela levu siku ni u pismu :D . Mada je lepo raspolozena, kakila od jutros, zlatno-zuto (ovo ce mi postati omiljena boja u zivotu), ali i dalje stenje dok siki i to jako glasno, prduckala i jednostavno mislim da joj ne prija moje mleko. smrc smrc a bas se trudim

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pomagajteeeee!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lucky day,
    probaj se prije podoja izdojiti malo rukom čisto da prije dođete do masnijeg mlijeka pa mu onda ponudi da doji. kužiš? možda upali.

nudi mu dva puta za redom istu dojku.

bole,
    može biti više razloga. ono što mi trenutno pada na pamet je sljedeće: tvoja prehrana možda si uvela neku namirnicu koja bebi ne paše, zatim

adaptirano koje daješ-možda bebi ne odgovara. nema veze što je do skora pila možda je vrijeme za promjenu (glede toga malo popričaj s pedijatrom),
    treće: možda imaš novi gel za tuširanje, parfem ili dezodorans. možda nemaš novi, možda joj ne odgovara više stari miris.

dalje: ne brini se da joj ne prija tvoje mlijeko, nema šanse. to je najbolje što dobija

možeš probati i ti ovaj savjet koji sam dala lucky day s izdajanjem.

da li kod drugog podoja nudiš opet istu dojku ili daješ drugu?
    trebala bi dva puta za redom nuditi istu dojku jer tako beba dođe do masnijeg mlijeka.

sretno i javljajte se.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Joj meni... Tokom dana jos je i sisala po par minuta svaku siku ali sada uvece ni jednu nije htela, poludela sam a ona se toliko rasplakala da je jecala.. Kada je dobila svoju flasicu samo tako je smazala.
    I ja sam pomislila na dezodoranse sampone pa sam sve ukinula i na bebi sapunu sam. Pazim sta jedem i sve zapisujem.
    Prilikom sledeceg podoja dobije siku na kojoj smo zavrsili ali sada to i onako ne vredi kada nece ni jednu!!!
    Puno ti hvala Mamita, mnogo je lakse kada se podeli sa nekim i kada dobijes savete.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hmm, poslijednja dva podoja mi je smazao obje do kraja! super!

al ak pocne ponovo zafrkavat, poslusat cu savjete.

hvala!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super lucky day da je krenulo :D
    Bit će to ok.
    Bole, meni se čini da bi ovo kod vas mogao biti štrajk dojenja. Ajde pogledaj ovaj tekst http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=237

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da, moze biti,
    zbog preseljenja vjerojatno. Luka se super prilagodio ali ja jos nisam pa osjeca moju napetost.
    al ni na tren mi nije palo na pmet da bi se 'odbio' od dojenja. obozava sisati, samo ne bas do kraja.
    nisam jako zabrinuta (kao prva tri mjeseca dojenja) ali puno mi znaci nauciti jos pokoji trik - bolje sprijeciti nego lijeciti.
    pogotovo zato jer bi htjela dugo dojiti.

hvala

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I dalje imamo problem sa sisanjem, juce ujutru oko 4 i jutros oko 5 je super sisala obe sike po 12 i vise minuta, sledeci podoj oko 9 juce 5 minuta jednu a danas NIJEDNU! Probala sam da se iscedim posle toga i jedva iscedila 3oml ali ni to nije htela na flasicu, kada sam joj dala adaptirano sve je popila. Juce oko 11 pre podne super sisala obe siki a danas taj isti podoj je bio oko jedan, i samo je jednu htela oko 5 munita. Najinteresantniji deo da je sinoc tako plakala uvece, uopste nije htela siku pa sam joj dala flasicu oko 150ml i pred kraj flasice ponovo siku i onda je sikila lepo? Stvarno ne znam sta joj je.
    Mozda stvarno strajkuje- hvala Brunda na savetu, ali cinjenica da sam ja zbog teskoca sa dojenjem postala nervoznija i da strepim da cu morati prestati dojiti a htela sam dugo dojiti. Vec su poceli komentari drugih pa i vreme je da prestanes dojiti i da uvodis cvrstu hranu, grr
    Inace je raspolozena uobicajeno, osim kada krenem da je dojim tada place jako.
    Interesuje me da li je moguce da je njoj dosta par minuta jedne sike za podoj i zasto tako place cim je stavim na bradavicu??
    Hvala

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bole, super da se toliko boriš da održite dojenje :D . Sumnjičavi komentari okoline o dojenju više su pravilo nego izuzetak i skoro svaka mama dojilica će ti potvrditi da je doživjela nešto slično u nekoj fazi svog dojiljskog staža.

Kratkoća podoja sama po sebi ne bi bila problem kada beba ne bi svaki put plakala kad ju se stavi na dojku.

Razloga zašto malena štrajka može biti stvarno puno. Evo ti nekoliko pitanja pa nam odgovori da ti možemo dalje pomoći:
    1. Koliko beba ima mokrih i ukakanih pelena dnevno?
    2. Koliko točno adaptiranog daješ i koliko često tijekom jednog dana?
    3. Da li je malena imala problema s grlom? Ili mozda ima upalu uha?
    4. Da li beba ima mozda začepljen nosić?
    5. Da li tebe bole bradavice ? Da li beba možda ima bijele flekice u ustima, ili pelenski osip ?
    6. Da li si možda imala mastitis nedavno ?
    7. Da li si možda počela uzimati neki lijek, ili si mazala bradavice s nekom kremom ili jela neku začinjeniju hranu nego obično koja bi mogla promijeniti okus mlijeka ?
    8. Da li je beba nedavno cijepljena ili se možda udarila negdje? (može odbijati dojku jer ju boli mjesto cijepljenja u polozaju za dojenje)
    9. Da li možda beba ima ozljedu u ustima, ranicu ?
    10. Da li je došlo do neke neuobićajene situacije za bebu (selidba, promjena u dnevnom rasporedu, obiteljski problemi utječu na dijete)?
    11.Da li si ti možda dobila menstruaciju ? (to isto moze biti razlog odbijanja dojke)

U međuvremenu dok ne otkrijemo o čemu se radi ( a nekad se i ne uspije otkriti uzrok i sve dodje na svoje kao da ništa nije bilo), pokušaj nešto od sljedećeg:

- Nudi dojku dok je dijete još u polusnu
    - Pokušaj dojiti u mirnom okruženju, npr. spavaca soba - zatamni prostoriju, isključi TV
    - Koristi onaj položaj za dojenje koji primjećuješ da beba više voli
    - Puno se mazite, omogući kontakt koža na kožu
    - Ponudi dojku za vrijeme nunanja ili hodanja
    - Možeš malo izdojiti, masirati dojke ili primjeniti tople obloge da stimulira let-down prije nego ponudiš bebi dojku, tako da joj kad prihvati dojku odmah teče mlijeko

Možda nešto pomogne. Sretno!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Puno Vam hvala sto mislite na mene

Juce je jedan podoj oko 18h tako lepo sisala da sam bila presrecna, ali vec sledeci nije.

1. 5-6 mokrih i jednu ukakana, nekad kaki na drugi dan
    2. 150ml adaptiranog , samo jednom dnevno uvece pred spavanje
    3. Nema upalu ni grla ni uha
    4. Nosic redovno cistim i kontrolisem
    5. Bradavice ok, nema soora
    6. Mastitis nisam imala
    7. Lekove ne uzimam, bradavicu ne mazem, a jako pazim sta jedem i sada cak i zapisujem
    8. Dobila je vec dve vakcine ali nisam povezala sa tim?? mislim da je pre prve vakcine krenula losije sisanje
    9. Gledala sam nema ranice
    10.Ne
    11. Nisam

Tacno dok je u polusnu UVEK dobro sisa, taj jutarnji podoj ojo 4-5 je najbolji tada najvise siki, ali i tada jako glasno stenje ali sam je sebe ubedila da je to ona uziva, ha ha.
    Ja se i dalje borim za sisanje!!
    Jos jednom hvala

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Adaptirano pretpostavljam dajes bocicom? Da probas davati casom ili zlicicom? Traje dulje, ali se isplati, jer onda beba nece zadovoljiti svoju potrebu za sisanjem i trazit ce dojku.

Naravno, ako beba koristi dudu varalicu, trebalo bi je izbaciti iz upotrebe, iz istog razloga kao i bocicu.

I obavezno se drzi onih natuknica sto je navela Mamita.

Bole, ja nikako da skuzim koliko je beba stara. Pregledala sam postove, ali ... :?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    Adaptirano pretpostavljam dajes bocicom? Da probas davati casom ili zlicicom? Traje dulje, ali se isplati, jer onda beba nece zadovoljiti svoju potrebu za sisanjem i trazit ce dojku.

Naravno, ako beba koristi dudu varalicu, trebalo bi je izbaciti iz upotrebe, iz istog razloga kao i bocicu.

I obavezno se drzi onih natuknica sto je navela Mamita.

Bole, ja nikako da skuzim koliko je beba stara. Pregledala sam postove, ali ... :?
    dobra si
    pogledaj potpis

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Drage moje presrecna sam, puj puj da ne ureknem M sisa kao nekad. Hvala hvala svima.
    Upalilo je da je dojim kada je pospana tada najbolje siki, a mislim da joj krecu i zubici, pa se mnogo mnogo mazimo i ljubimo..
    NatasaM, M ima danas tacno 5 meseci.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bole, veselim se :D .

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Super! :D
    A za mene

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super bole! Bravo :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

juhuu, bole :D
    evo i luka dobro, dajem mu po par puta istu dojku dok ne isprazni, mislim da i hranim cesce, a i kolicina mlijeka mi se povecala.

cure, super ste...
    hvala vam jos jednom

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Lucky day, baš lijepe vijesti :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove