Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: izraslina na penisu

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno izraslina na penisu

upravo sam je vidjela kod korijena penisa malac ima neku kvržicu , duguljastu ... žila nije ... pomično je .. ajme prepala sam se ..imamo godinu dana ... što bi to moglo biti ??

BubaSanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inikaaa, jesi li u međuvremenu saznala što je to bilo? Ja sam večeras pokušala malom prevući kožicu, a ne radim to baš redovno, i našla mu duž penisa sa bočne strane pod kožom nekakvu duguljastu izraslinu, s druge strane je nema, ne čini mi se da tamo pripada "po defaultu". I nije pomična. Pojma nemam jel to za brigu, odvela bih ga pedijatru da pogleda.
    Maleni ima 20 mj. i nisam stekla dojam da ga boli, to je svijetle boje, kao nekakva nakupina tkiva, vrlo je teško riječima objasniti....

Chiara76 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Možda nije to, ali moj sin je jednom imao nekakvu kvrgu pod kožom. Otišli smo kod pedice koja mu je prevukla kožicu ( koju ja ni tada, a ni sada nakon par godina ne mogu prevući) i izašla je hrpa bijelih naslaga koje su se tamo taložile. Dala nam je nekakvu kremicu da mažemo jedno vrijeme i bilo je dobro. Poslije nismo imali problema, mada, kao što rekoh, nikako da riješimo taj problem slijepljene kožice.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to je vjerojatno smegma, povuci ce se samo od sebe, ne moras nista dirati

i ne daj da ti kod doktora sinu prevlace kozicu na silu

Chiara76 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku

i ne daj da ti kod doktora sinu prevlace kozicu na silu
    zašto?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zato kaj je kozica tam s razlogom zalijepljena, a odlijepiti ju treba vlasnik penisa svojom voljom

ima na par tema vec o kozici, potrazi malo ak te zanima, naci ces mene kako sam gorljivo protiv prevlacenja na silu

Chiara76 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

znam da sam nešto čitala o tome, tj. da ima onih koji tvrde da se to mora i onih koji tvrde da treba pustiti da on to sam odradi.
    moram priznati da se ja baš nisam pretjerano trudila u rješavanju tog problema, i malac će mi uskoro 6 godina i slijepljen je.
    doduše, piško mu je dosta mali a nisam nigdje našla podatak da li to može imati kakve veze.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

i naici ces na mene, koja tvrdim da je bolje to rijesiti dok su maleni (do skole ako do tada to sami ne naprave) a ne pustiti pa neki s time imaju problema cijeli zivot i nikad to ne rijese.....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, ali zasto cackati po deckovom spolovilu ako za to ne postoji stvarna potreba?

za f. je pedica rekla s godinu dana da ima fimozu, ja sam rekla nek ne dira, pa mi se ona "prijetila" posljedicama. jedina posljedica je bila da si je on s 3 i nesto godine sam prevukao kozicu do vise od pola.

ja mislim da je fer prema deckima da im se to ne cacka bezveze. ako postoje razlozi tipa ceste upale ili sl, onda je vjerojatno korisno to rijesiti na drugi nacin.

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Za sve mame koje će tražiti informacije u moru "savjeta" neka pročitaju tekst i upoznaju se sa kožicom koja svim mamama izaziva strah kod muške djece. Naše iskustvo sa netaknutim penisom je ispalo super i što više sam otkriva svoje tijelo to je kožica elastičnija i vidljivo se odvaja s vremenom. Neka me nitko krivo ne shvati, svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete, a naše mišljenje je bilo - ako se ženskoj djeci ne mjeri ulaz u rodnicu, ne rasteže i ne vježba himen da bi kasnije u reproduktrivnoj dobi imala bezbolniji prvi odnos ne vidim razloga zašto su dečki tome izloženi? Ali to je samo moje mišljenje, ali možda će tekst nekome pomoći da ustraje u tome da priroda odrati svoje kod njihove djece.

Što je kožica?
    Kožica – poznata i kao prepucij – je kožni nabor koji normalno prekriva glavić penisa.
    Unutarnja strana kožice je sluznica poput unutrašnjosti usta i ona održava površinu glavića mekom, vlažnom i osjetljivom.
    Kožica je bogato opskrbljena krvnim žilama i gusto koncentriranim živčanim završecima.
    Frenulum, kožni nabor s donje strane penisa osigurava prednji položaj kožice.
    Tek nedavno prepoznato specijalizirano erogenozno tkivo nazvano "prstenasti žlijeb" okružuje kožicu i njezinu mukokutanu spojnicu (spoj unutarnjeg i vanjskog sloja kožice).

Kako ću njegovati netaknuti penis svoga sina?
    Netaknuti penis ne zahtijeva nikakvu osobitu njegu.
    Kožicu nikada ne prevlačiti silom.
    Tijekom prvih nekoliko dječakovih godina, unutrašnji dio kožice je pričvršćen za glavić, baš kao što su slijepljeni i kapci novorođenih mačića. Tkivo koje povezuje ove dvije površine tijekom vremena se na prirodan način rastapa i to je proces koji nikada ne treba požurivati.
    Kožicu je moguće prevući kada se njezin unutrašnji sloj odvoji od glavića a njezin otvor – proširi. To se obično dogodi do 18.-te godine. Čak i ako se kožica i glavić još u dojenačkoj dobi razdvoje, kožicu se ipak možda neće moći prevući budući da je otvor kožice dojenčeta toliko uzak da može propustiti tek mlaz mokraće.
    Prvi tko će djetetu prevući kožicu trebalo bi biti dijete samo.
    Sasvim mali dječak obično nateže svoju kožicu od sebe. To je normalno i prirodno i nije razlog za zabrinutost; neće se povrijediti. Kada dječak jednom otkrije da se njegova kožica može i prevući (čudesno otkriće netaknutog djeteta), može lako naučiti kako se njegovati. Ako mu na vrijeme kažete da se kožica može prevući, to će umanjiti njegovu zabrinutost kada vidi da ju je prvi put prevukao.
    Kada dječak poraste toliko da se može sam kupati moći će uz ostatak tijela prati i penis. Jednostavne instrukcije mogu biti od pomoći:
    1. Nježno prevući kožicu (ako ju je moguće prevući
    2. Isperite glavić i unutrašnjost kožice toplom vodom
    3. Prevucite kožicu naprijed, na glavić

U pubertetu, možete svome sinu objasniti da s hormonalnom aktivnošću dolaze nove odgovornosti pa tako i genitalna higijena.

Što uzrokuje crvenilo kožice mojega sina?
    Katkada se vrh kožice zacrveni. To pokazuje da kožica obavlja svoj posao zaštite glavića i meatusa (otvor za prolaz mokraće i sjemena).
    Kada bakterije iz izmeta reagiraju s mokraćom, nastaje amonijak koji pali kožu i uzrokuje amonijačni dermatitis, poznat kao pelenski osip.
    Ostali uzroci crvenila kožice su:

• prekomjerna izloženost natopljenim pelenama
    • neravnoteža kožnih bakterija uzrokovana prekomjernim pjenušavim kupkama
    • jako klorirana voda (bazeni, toplice)
    • sapun na spolovilu
    • deterdžent s odjeće
    • antibiotici (crijevna flora može se obnoviti unosom jogurta sa živim kulturama)

Ozdravljenju će pomoći povećani unos vode, tople kupke i trčkaranje s golom stražnjicom.

Što je bijela grudica ispod kožice mojeg sina?
    Grudica nastaje od stanica koje su nekoć povezivale kožicu s glavićem. Kako se stvaraju nove stanice na glaviću i na unutrašnjoj strani kožice, od starih stanica nastaju "džepovi" koji si probijaju put prema vrhu kožice, gdje se mogu jednostavno obrisati. Od prostora koji su zauzimale nastat će razmak između kožice i glavića. Stoga ako opazite grudicu ispod kožice vašega sina – znajte da je odvajanje njegove kožice od glavića u tijeku, na prirodan način.

Što je fimoza?
    Grčka riječ phimosis znači ušutkan i koristi se – često pogrešno- za kožicu koja se ne može prevući (iz ma kojeg razloga). Rasprava o fimozi nadilazi doseg ovog letka. Ono što bi roditelji trebali znati je to da gotovo sve bebe imaju kožicu koja se ne da prevući, da je to normalno i da će kožicu većine muških biti moguće prevući do 18. godine. Važno je također znati da su mnogi odrasli muškarci kojima se kožica ne da prevući svejedno savršeno zadovoljni s njom. Odrasli muškarci kojima se kožica ne da prevući a htjeli bi to mogu sigurno i lako rastezati otvor kožice dok se ne proširi dovoljno da može bez neugode skliznuti s glavića. Kožica koja se ne može prevući sama po sebi dakle nije indikacija za obrezivanje.

Što se događa kada netko preuranjeno prevuče kožicu mojem sinu?
    Potiskivanje kožice silom u stražnji položaj može biti vrlo bolno i prouzrokovati poteškoće.
    Otkidanje kožice od glavića ostavlja svježe, otvorene rane koje mogu biti podložne infekciji.
    Te svježe ozljede površine kožice i glavića mogu srasti i tvoriti adhezije.
    Mala kidanja otvora kožice mogu zacijeliti tvoreći vezivno, neelastično tkivo ožiljka vjerojatno uzrokujući stečenu fimozu. Kožica se može "zaglaviti" iza glavića (parafimoza). Stišćući glavić, kožica se može opet vratiti u normalan položaj, bez potrebe za obrezivanjem.

Zašto se kožica mome sinu prilikom mokrenja napuhuje kao balon?
    Ovo je još jedan pokazatelj da je prirodno odvajanje kožice od glavića u tijeku. Jedan stariji Irac pripovijeda kako se kao dječak sa svojim prijateljima "koji su imali tu sreću da su im se kožice napuhivale poput balona" natjecao tako da su, stojeći u vrsti, nakon mokrenja stiskali "balon" da vide tko može najdalje "gađati". Kako se otvor prepucija širio, većina je dječaka imala sve manje izglede za pobjedu u toj igri ali je imala dobre izglede za prevlačenje kožice.
    Mnogi liječnici nisu upućeni u posljednja saznanja o netaknutom penisu i preporučuju obrezivanje za sve probleme povezane s kožicom.
    NOCIRC koji je posvećen očuvanju i zaštiti normalne, prirodne cjelovitosti djeteta, sa zadovoljstvom će vam preporučiti liječnika koji razumije uloge i važnost kožice.

Što bih trebao znati o kožici?

Gotovo svi muškarci se rađaju s naborom specijalizirane kože – kožicom (poznatom kao prepucij) – koja pokriva njihov glans (glavić penisa) i u mnogih muškaraca, proteže se i dalje od njega.
    U dojenaštvu, a obično i kasnije tijekom djetinjstva, unutarnja površina kožice muškarca i glavić čine jednu nerazdvojnu cjelinu.
    Stanice koje povezuju ove dvije površine rastapaju se prirodno tijekom vremena – to je proces koji se nikada ne smije požurivati.

Što je prevlačenje kožice?
    Kožica je prevučena kada se nalazi iza glavića umjesto da ga prekriva.
    Kožicu je moguće prevući kada se njen unutrašnji sloj odvoji od glavića a njezin se otvor proširi. To se obično događa u razdoblju između ranog djetinjstva pa do iza puberteta. Čak i ako se glavić odvoji od kožice u dojenaštvu ili ranom djetinjstvu, kožicu se možda neće moći prevući jer će njezin otvor možda biti toliko širok da propušta tek mlaz mokraće. To je normalno.
    Nakon što se kožica odvoji od glavića a otvor se proširi, dječak može prevući vlastitu kožicu, bez bolova ili ozljede.

Tko bi trebao djetetu prvi prevući kožicu?
    Prvi tko će djetetu prevući kožicu trebalo bi biti ono samo.
    Dječaka ne bi trebalo poticati ili požurivati da prevlači kožicu. U ranom djetinjstvu, dječak će potezati kožicu u smjeru od tijela, potpomažući time odvajanje kožice od glavića.Kad malo poraste, počet će je povlačiti i prema tijelu i jednog će dana otkriti da je može prevući sasvim iza glavića.
    U mnogih dječaka kožica se ne razvije toliko da bi se mogla sasvim prevući sve do iza puberteta. To je normalno.

Kako mogu zaštititi sina?
    Roditelji netaknutog dječaka o strukturi, funkcijama, razvoju i njezi normalnog penisa obično znaju više od dječakovog liječnika.
    Većina liječnika u S.A.D. danas ima malo ili nikakvih znanja o kožici jer ih o tome tijekom medicinskog obrazovanja nisu učili. Mnogi još uvijek ne znaju da su kožica i glavić u početku jedna struktura i da se tijekom vremena prirodno sami od sebe razdvajaju i da bi je trebalo tako i ostaviti.
    Recite liječniku svoga sina – prije pregleda novorođenčeta i kasnije prije svakog pregleda – da je vaš sin netaknut i da ne želite da se njegov penis dira ili da mu se prevlači kožica.
    Tada pozorno pazite kako biste bili sigurni da će liječnik ispoštovati vašu želju.
    NOCIRC neprestano prima pozive roditelja koji su liječniku rekli da djetetu ne prevlači kožicu ali ju je on svejedno prevukao.

Treba li mojem sinu prevući kožicu ako bi mu trebalo staviti kateter za analizu urina ili liječenje?
    Ne. Kateter se može uvesti već kada se kožica prevuče tek toliko da se meatus (urinarni otvor) može vidjeti. Ako je otvor kožice ipak premali da bi se meatus prevlačenjem mogao vidjeti, kateter se može uvesti u meatus kroz otvor na kožici "po osjećaju". Kožicu ni iz kojeg razloga ne treba prevlačiti silom.

Što ako kožica mojeg sina bude prevučena silom?
    Nasilno prevlačenje kožice uzrokuje bol i traumu budući da otkida kožicu dječaka od glavića i/ili kida otvor kožice. Stvaranje sirovih površina na kožici i glaviću može uzrokovati sljedeće teškoće:
    Infekcije: Postoji otvor kroz koji bakterije mogu ući u tijelo.
    Srastanje: Dvije sirove površine zacjeljivanjem srastaju, često iziskujući operaciju kako bi prevlačenje kožice kasnije bilo omogućeno.
    Stečena fimoza: uzak otvor kožice se katkada razdere kada se glavić gura kroza nj; zarastanjem nastaje vezivno tkivo koje može priječiti njezino kasnije prirodno širenje.
    Parafimoza: kada se kožica djetetu nasilno prevlači, njezin (uzak) otvor se može "ukliještiti" iza glavića i kao podvez prikliještiti krv u glaviću i prouzročiti oticanje. Mnogi liječnici predlažu obrezivanje kako bi se to "ispravilo" ali kožica se može vratiti bez rezanja držeći tijelo penisa i nježno gurajući glavić u kožicu. Ako ovo ne uspijeva, stiskanje glavića kako bi se smanjila oteklina može pomoći da ponovno uđe u kožicu. Ako ni ovo ne uspijeva, stavljanje leda na glavić ili ubrizgavanje hyaluronidaze u otečenu kožicu obično omogućuje da se kožica vrati u normalni, prednji položaj.

Što činiti ako mojem sinu nasilno prevuku kožicu?
    Bez obzira na dob vašeg sina, najprije mu objasnite da niste znali da će mu to bilo tko učiniti, ispričajte mu se i recite mu da ćete učiniti sve kako se to nikada više ne bi ponovilo.
    Ako je penis vašeg sina natečen, sjedeće kupke će olakšati neugodu i ublažiti oteklinu.
    Ako vaš sin ima bolove prilikom mokrenja, nekoliko puta dnevno ga posjednite u kupku kako bi se tako mokraća razblažila i potom ga isperite. Za pranje penisa ne koristite sapun.
    Čak i ako su vam rekli da sinu prevlačite kožicu, ne činite to. Ozlijeđen je i traumatiziran i njegov penis treba pustiti da zacijeli.
    Pripazite na pojavu infekcije.
    Kod vašeg sina se mogu razviti srastanja glavića i kožice ali do konca puberteta možda nećete moći znati je li srastanje nestalo ili ga treba kirurški ukloniti.
    Nitko osim vašega sina ne smije dirati njegov penis radi provjere postoji li sraštenost ili u kojoj se mjeri kožica da prevući.
    Uska kožica zaslužuje jednaki obzir kao i čvrst djevičnjak.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

odlican tekst, hvala slavonka

otkud ti taj letak? bilo bi odlicno da tekst bude na portalu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tekst je odličan.
    Mene zanima, da li itko od vas zna dobrog urologa, kirurga, pedijatra,... koji će postupiti maksimalno najbliže tom letku?

Iliti, dr. koji će stvarno odgađati operaciju ili bilo kakvu fizičku traumu do kad se stvarno najduže može i čekati prirodan razvoj penisa.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nadam se da tekst dolazi i na engleskom, da ne moram sama prevoditi - ne mogu otvoriti link na poslu.

(Tu se, naime, masakriraju penisi novorodjenih beba.)

Vaka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Stvarno super tekst, Slavonka
    Muž i ja smo se tako dogovorili iako nisam znala da se razdvajanje prirodno tako dugo ponekad moze odvajati.
    Medjutim bili smo s mjesec dana na hitnoj i tamo je med.sestra na silu to ucinila prilikom stavljanja katetera. Da li ga je ozlijedila - ne znam, ali je u samoj bolnici dobio urinarnu upalu, tako da je to lako moguce. Pri boravku u bolnici sam se uvjerila da je ta sestra inače tupava do boli, jer smo mogli od nje pokupiti još neku infekciju. Dolazila je raditi bolesna i golom rukom dirala dudu dok je radila bočicu s AD jer nisam imala dosta mlijeka

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Tekst je odličan.
    Mene zanima, da li itko od vas zna dobrog urologa, kirurga, pedijatra,... koji će postupiti maksimalno najbliže tom letku?

Iliti, dr. koji će stvarno odgađati operaciju ili bilo kakvu fizičku traumu do kad se stvarno najduže može i čekati prirodan razvoj penisa.
    dr. Dumić, dječji endokrinolog sa Rebra

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da dr. Dumić više ne radi. otišao je/ili će vrlo skoro u penziju. tak su nam bar rekli u proljeće prošle godine

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da dr. Dumić više ne radi. otišao je/ili će vrlo skoro u penziju. tak su nam bar rekli u proljeće prošle godine
    ako ga i nema na Rebru, radi privatno

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    da, ali zasto cackati po deckovom spolovilu ako za to ne postoji stvarna potreba?

za f. je pedica rekla s godinu dana da ima fimozu, ja sam rekla nek ne dira, pa mi se ona "prijetila" posljedicama. jedina posljedica je bila da si je on s 3 i nesto godine sam prevukao kozicu do vise od pola.

ja mislim da je fer prema deckima da im se to ne cacka bezveze. ako postoje razlozi tipa ceste upale ili sl, onda je vjerojatno korisno to rijesiti na drugi nacin.
    Nas je sin imao upalu s 14mj i zato je ona to napravila, i da, bilo je grozno, i ne, ne bi to dirala dok je tako maleni, ali bi to rijesila kasnije pred skolu mozda ako bi vidjela da nije sam,jer ima ljudi koji cijeli zivot imaju s time problema, znam vise slucajeva.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kak znas da ti slucajevi nisu uzrokovani nasilnim prevlacenjem kozice?

dragoness avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

tražim pedijatra u zg s kojim se može NORMALNO razgovarati o ovom "problemu". dr.dumić sada radi kao neurolog ili nešto sl. pa mi je glupo naručivat se u neurološku polikliniku zbog situacija sa pišom
    ako neko zna privatno nekog normalnog kome bi se moglo otići na pregled i konziltacije, molila bi info, makar na pp.

naša pedijatrica je otišla u mirovinu. nismo kod nje ništa dirali, već nam je njena zamjena iznavlačila piše bez da sam se snašla - rezultat : jedan uopće više ne da da mu se približim tom dijelu tijela jer je bilo sve crveno i naotečeno tjedan dana. sada nas treba dvoje da ga držimo da uopće mogu pogledati šta se tamo dešava i očistiti ga. drugom je stanje malo bolje, ali dosta mu se nakuplja smegma i teško je čistiti jer je rupica jako mala. baš bi htjela da ih neko normalan pogleda, jer naša nova pedica ne želi čut ništa što nije kirurgija...

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dr. Dumić je endokrinolog-barem onaj koji je radio na Rebru

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Navodno dr. Sabol to riješi bez kirurgije. Raspitaj se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •