Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 212 od 212

Tema: IVF u Americi, vrlo nizak AMH i svastanesto od cega boli glava

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Odradili konzultacije s reproduktivcem (istim s pocetka price).

Izgleda da trenutno svu krivicu, ili barem vec dio, prebacujemo na spermiogram, s obzirom da kod mene sve izgleda savrseno (od hormona, preko antralaca, do ovulacija i grafova), jedino AMH iskace iz cijele price i tjera nas da nesto napravimo sto prije. U suprotnom bi nas pustio da se doma igramo cega god jos preko nekoliko mjeseci, a usprkos lagano smanjenom broju spermija i blago zeznutoj morfologiji.

Zbog cinjenice da mi je AMH sugav, moramo nesto napraviti, a kad se uzmu u obzir svi rezultati testova, on ne bi jos IVF, vec cemo malo na IUI, ali skroz stimulirani. Odmah su nas danas uvodno-obradili, iliti povadili krv za sve moguce testove (rubeola, hepatitis B i C, krvne grupe, rhesus, ovo ono). Ono cega se grozim je HSG, koji bih trebala odraditi sto prije. S obzirom da putujemo u Zg za mjesec i pol, ne znam hocu li to uspjeti izorganizirati s poslom i slobodnim danima i svim tim tehnikalijama. Doktor bi rado da odradim prije puta, ali kaze da nije kraj svijeta da ga odgulim i iza 15. travnja. U medjuvremenu nam treba jos jedan spermiogram.

Nakon toga, IUI, s Follistimom i Ovidrelom, uz Prometrium nakon postupka. Sama cu si davati injekcije, iz one olovke. Pokazat ce mi, pogledat cemo neke filmice i onda polazem ispit tako da se piknem sama pred njima. Juhuhu. Sve to skupa takodjer nabavljam sama, mogu ovdje, mogu u Zagrebu, gdje god. Njima je svejedno, sve dok nadjem sto traze Trenutni plan je Follistim, 150 IU na dan, 10-15 dana po ciklusu. Prometrium (moze i Utrogestan, nije ih briga za ovaj detalj, sve dok je aktivna tvar ista i dok imam dozu od 200 mikrograma za dvaput dnevno). Jedan Ovidrel po ciklusu. Red velicina, onako okvirno, tisuce dolara po ciklusu. Ne znam trebam li se smijati ili plakati.

Zapravo, ako netko zeli plakati sa mnom, evo cjenika za rundu inseminacije:

Predscreening Evaluation - Female:
    - uvodna konzultacija s doktorom: $300-590 - nama je ovo po drugoj tarifi jer nam nije prva; mi smo se vec sprijateljili itakoto (nasa uobicajena cijena za polusatno caskanje je oko $260)
    - vadjenje krvi: $12 (to je bas, ono, vadjenje; sprica, igla, vata, alkohol, cijenjeno vrijeme gospodjice tehnicarke)
    - krvna grupa: $34
    - rhesus faktor: $32
    - HIV test: $65
    - Hepatitis B: $45
    - Hepatitis C: $93
    - rubeola: $44
    - na cjeniku nema kozica, no mene ce i na kozice testirati, da se nadje. Ne broji se sto sam ih imala dvaput, kao sto se ne broji sto apsolutno znam krvnu grupu i rh faktor.

Prescreening Muzjaka:
    - vadjenje krvi: $12
    - HIV test: $65
    - Hepatitis B: $45
    - Hepatitis C: $93
    - spermatogram: $111 (to mora uskoro opet odraditi, nije moglo danas)

Monitoring tijekom postupka - sve ovo se ponavlja preko nekoliko puta tijekom stimuliranog IUI-ja:
    - svako vadjenje krvi: $12
    - estradiol: $93 po vadjenju
    - LH: $120 po vadjenju
    - progesteron: $79 po vadjenju
    - hCG: $57 po vadjenju
    - folikulometrija: $542 po dolasku

Sama inseminacija:
    - posjet doktoru/tehnicaru/komegod: $28
    - sama inseminacija: $388
    - preparacija sperme (pranje, ciscenje, ovo ono): $400
    - otapanje ovih iz krioprezervacije: $50

Malo mi se vrti u glavi od svega ovog. Zapravo, moram priznati da se uzasavam HSG-a, za pocetak. I cijena.

Nadam se da mogu sve ove lijekove pronaci negdje kod nas. Nema sansi da me itko odere na zdravstvu onoliko koliko to mogu Ameri.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kaae, drzim vam palceve.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaae ove cijene su da ti se zavrti...Utrogestan ima kod nas (50kn/kutija s 30kom), Follistim ne znam, Ovitrelle injekcije (mislim da je isto što i Ovidrell) također ima (mislim oko 100kn/kom).
    HSG nije strašan ako nemaš začepljene jajovode. Samo malo neugodan. Radi se u prvom dijelu ciklusa, to su ti vjerojatno rekli, i odmah se (bar kod nas) ide doma. Možda bi ga mogla odraditi ovdje ako ti ne uspije ranije? Čisto zbog cijene.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

kaae zar ne postoji nacin da neke od tih postupaka obavis u zagrebu?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A vjerojatno bi cijena karte pojela uštedu u HSG-u, nemam pojma. Opet, tu je i onaj problem - konačno zaslužen godišnji, koji bi se onda nakrcao med. terminima. Kaae, sretno, cijene su fakat grozne. Opet, kako ja to vidim, niti Hrv. nije, u tom smislu, obećana zemlja, bez izazova, a svodi se i tu na vrijeme ili novac. Razumijem da ti cijene izazivaju ogorčenje, ali ne mogu ne vidit i "cijenu" našeg sustava. Naime, paradigma je kod nas često da nejasne dg. (a skoro sve je nejasno osim kristalno jednoznačnog - nema nijednog jajovoda ili slično), završe u neproduktivnoj vrtnji, koja često samo pojede vrijeme, a ne donese nikakav benefit, a kad računaš oportunitetni trošak (posađivanje života naopačke, to da žena postaje 1-2-3 godine starija, emotivni udar kontinuiranih neuspjeha dok se konačno ne dođe do IVF-), često i nije onako... good value for money. Držim ti palčeve, ma što se odlučili!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

koliko sam shvatila kaae ionako ide u zg, ali da, tu je problem zasluzenog godisnjeg, tu si u pravu... joj cure, svima drzim fige da ce vas to sto manje opalit po djepu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A i usklađivanje ciklusa, ma koliko god bi se to moglo s antibebi, jer sve pretrage idu u određenoj fazi, ali ko će to tako, stalno, pali-gasi tijelo i resetiraj, ovisno o xy faktora, datumu GO-a, leta itd., dostupnosti termina američkog doka (koji nije ono, pretpostavljam, na mob dostupan jednostavno kao nama naši) i trilijun faktora (jer, neko mora pratit ako počnu problemi npr. ako sad krene s antibebi za napravit pretragu tu i tu). Onda, njoj te pretrage trebaju za tamo, znači, neko treba prevest na eng., jel' treba ovjera itd. itd.. Nije tako easy. Ni kupit ni transportirat lijek nije bez svojih "izazova" (pov. bolesti na eng., prenošenje lijekova avionom) itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.02.2012. at 11:54

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

da, uopce ne mogu pojmit koliko je problema, ocito

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne dolaze u obzir zagrebacke pretrage, pitala sam. Rekao je da mu nista ne treba, cak ni blago informativno, a sve sto treba (od krvi, do HSG-a i UZV-a) moram raditi bas kod njih. Ne rade s tudjim nalazima cak ni tu u Americi, sto mi je cesto tlaka, jer zbog svake sitnice moram voziti 280 kilometara. No sto je, tu je. Sad pokusavam skuziti sto je Follistim i koji mu je hrvatski ekvivalent, ako ga ima. Vidjela sam da ga daju curama s AMH slicnim mojem, ali u principu u punom IVF/ICSI postupku.

Zapravo, nisam uopce znala da rade IUI u punoj stimulaciji.

(Utrogestane vec imam, to mi je najmanji bed. )
    Posljednje uređivanje od Kaae : 10.02.2012. at 14:34

ljube avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Kaae, Follistimu je hrvatski ekvivalent Puregon (više se koristi u Slov.,kod nas koliko znam dr.Radončić).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ne dolaze u obzir zagrebacke pretrage, pitala sam. Rekao je da mu nista ne treba, cak ni blago informativno, a sve sto treba (od krvi, do HSG-a i UZV-a) moram raditi bas kod njih. Ne rade s tudjim nalazima cak ni tu u Americi, sto mi je cesto tlaka, jer zbog svake sitnice moram voziti 280 kilometara. No sto je, tu je. Sad pokusavam skuziti sto je Follistim i koji mu je hrvatski ekvivalent, ako ga ima. Vidjela sam da ga daju curama s AMH slicnim mojem, ali u principu u punom IVF/ICSI postupku.

Zapravo, nisam uopce znala da rade IUI u punoj stimulaciji.

(Utrogestane vec imam, to mi je najmanji bed. )

Guglam Follistim, to je isto follitropin kao gonal-f, samo što je Follistim follitropin beta, a gonal-f je follitropin alfa. Sad razliku ne kužim, ali su i jedan i drugi FSH ljekovi.

Da, pod ovim malim AMH, se rade i takve stimulacije kod nas, samo što kod nas idu na IVF, a ne na IUI, dobije se malo folikula, naravno ovisi i koliko antralaca imaš.
    Valjda doktora nije frka da ti radi takvu stimulaciu za IUI, kad ionako nećeš dobit puno folikula.

Amerikanci su malo hrabriji nego naši, pa rade takve stvari, kod nas mislim da ne bi riskirali IUI ako stvarno bude recimo 4-5 folikula, na manje je lakše. Naravno ovisi koju stimulaciju ti da, koju jačinu. Nije isto primit 5 i 30 inekcija. Premda sa malim AMH se ne može niti puno varirat. Dobije se što se dobije.
    Ovdje u opće nije stvar u tvojoj stimulaciji, ti više od 4-5 folikula iovako ne budeš dobila, a tu je pitaje koliko je tu kvalitetnih jajnh stanica.

Ovdje je veće pitanje TM.
    Ako TM ima tako loš spermiogram, koliko stvarno ima smisla radit IUI?

Edit: evo našla sam razliku http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18851846
    Posljednje uređivanje od sweety : 10.02.2012. at 16:22

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Navodno je Follistim isto sto i GonalF, barem tako kazu americke tete s drugog foruma. No to sve moram provjeriti s klinikom - mozda iz nekog razloga ne zele raditi s Gonalima (ili Puregonom, za koji nisam ni cula).

Antralce smo brojali u rujnu, prestao je rostati s ultrazvukom nakon dvanaestog, jer je rekao da je to sasvim normalan rezultat i da je bezveze sarafiti me dalje sa sondom kad smo izbrojali vise nego dovoljno. Zapravo je, za njega, sve sa mnom skroz ok i normalno, osim tog AMH-a, no s ozbirom da ga imam, ne moze nas pustiti da se do daljnjeg igramo kucne radinosti.

Spermiogram je, opet prema njegovim rijecima, blago zeznut. Morfologija je 3%, a treba biti vise ili jednako 4, a broj je 12 milijuna, dok je minimum normalnih vrijednosti 15 ili vise. Kaze da je vrlo lako raditi s tim vrijednostima, a da opcenito ne misli da nas treba odmah stavljati u cijeli IVF postupak.

Nemam tocne doze stimulacije jer nemam rezultate HSG-a, sto znaci da nismo dogovorili datume itd. Ceka se i jos jedan spermiogram, prije nego uglavimo sve detalje. Naravno, ako HSG ispadne los, onda nista od ovog cijelog koraka, no za sad to ne ocekuje(mo).

Nekakva okvirna doza, koju sam dobila na papiru zato da se mogu poceti informirati o cijenama i dobavljacima (uvijek sve lijekove nabavljas sam, u vlastitom aranzmanu, a njih nije briga kako i odakle):

- 150 IU Follistima dnevno, 10-15 dana po ciklusu.
    - 1 Ovidrel po ciklusu
    - Prometirum nakon inseminacije, 200µg, dvaput dnevno, vaginalno.

Nisu mi objasnjeni detalji, s obzirom da ovaj cas nije bitno. Ove bete i alfe su mi jos uvijek teska nuklearna fizika.

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •