-
Pinky hvala
Imam ga vec dugo i bas sam sretna sto me nitko nije upozorio od forumskog osoblja (ovim putem hvala), mislila sma da nece docekati drugi dan, svi znamo na koga se odnosi ali bastard nigdje nije imenovan pa je valjda zato OK.
Bambus i Sweetie vasi mi se odgovori najvise svidjaju
Da mi bar polica propadne i da barem moj otac dozivi da nam kod njega na UZV-u zakuca srceko il dva
Kae i MaliMimi, vasi prijedlozi su potpuno racionalni i suvisli ali ja sam vec krenula s decapeptylom...osim toga prije nego sam krenula u postupak sam se malo neckala te bih, te nebih do jeseni, pa mi sve ove nove trudnic ena forumu rade gusta, pa reko sto da gubim vrijeme-idem! I sad ovaj poziv....
Uglavnom, mi bi isli na tri tjedna, mozda koji dan vise, tako da nije to neki tako dug period, ali u slucaju da nam postupak uspije ujedno je i najosjetljiviji dio.
Da li se gestacijske vrecice vide tri sedmice nakon transfera ako je sve uredu? Jer mi bi cekali tri tjedna nakon transfera pa onda isli..... Mene je jedino strah da ne bude pozitivna beta ali da UZV ne pokaze nesto lose pa da sam onda tamo usred boravka a nemam kamo na kiretazu ili nesto slicno.... Malo sam zabrazdila s teorijom, ali zelim si sve pripremiti da ne odemo ko padobranci pa da nam se obije o glavu. Muz ima u osiguranju Sunce neku poznanicu pa smo odlucili pitati nju, ona je ovako za akciju pa mozda mozemo i racunati na neku dobru policu....
I dalje sam otvorena za vase ideje i savjete
Moze okvirna cijena vaginalnog ultrazvuka?
-
dzizess!! Jel ovo tocno:
http://www.newchoicehealth.com/Direc...l%20Ultrasound
????
Jedan ultrazvuk dve i pol milje kuna??? Pa to je cak 10 puta skuplje nego u HR!!! (mislim na obicni, ne ne 3d uzv)
Koma......
-
Uhhh malo sam dosla k sbei...u Canadi je prosjecna cijena oko 200 dolara, skupo ali ipak upola manje od onih prvih info....
-
Osoblje foruma
Ako ocekujes da ce ti trebati medicinska pomoc, ja stvarno, ali stvarno ne bih putovala.
Nemam vremena istrazivati link, ali evo ti red velicina za koje znam (u Americi; za Kanadu nemam pojma):
- pola sata razgovora s reproduktivnim endokrinologom: $223
- sat vremena razgovora s geneticarkom: $134
- brzinski petominutni pregled uha, bez upotrebe ikakvih pomagala i/ili lijekova: $106
- TORCH test plus telefonska konzultacija s doktoricom koja mi je samo procitala nalaz: $499 + $73 (nisam krivo napisala - petsto dolara, ne pedeset)
- AMH (nalaz iz krvi): $87
- dvadesetominutni razgovor s redovnom ginekologicom, bez ikakvog pregleda i/ili lijekova: $166.86
- prijedlog zubara da mi povadi koji zub, popravi dva komada i stavi amalgamske plombe: $16 500.
Vecinu ovoga (osim zubara, naravno, s njim vise nemam posla) placa moje osiguranje koje imam preko posla. Ali ja ovdje zivim.
Ne vidim koje bi hrvatsko putno osiguranje pokrivalo stvari poput ovih, ili bilo sto drugo, sto nije stvar zivota ili smrti.
-
Hvala ti Kae
Nista od ovog mi nece trebati nadam se.... Idem na putovanje od tri i pol tjedna, ici cu samo na jedan ultrazvuk ako mi se zvijezde sretno poklope. Ukoliko stvari krenu lose onda ce krenuti jako lose, kao hitnoca, i mislim da bi to osiguranje onda pokrilo, jer missed ili vanmaternicna mogu biti pitanje zivota i smrti. Ipak, vjerujem da se takav scenarij nece desiti, koliko god ga ja uzimala u obzir kao potencijalni.
Posljednje uređivanje od LilyOfTheValley : 26.06.2011. at 22:45
-
-
-
A šta ako budeš imala recimo nekakav hematom pa budeš morala ležati u bolnici npr. ne želim te plašiti ali i to se viđa, pogledaj po forumu koliko cura je nakon poz. beta završilo u bolnici
-
Lilly, načelno, mislim da bih ja išla, pogotovo što imaš nekog tko u Canadi živi i radi (ako sam dobro shvatila) i moći će, valjda, nešto i organizirat. Missed ti nije pitanje života i smrti, to se zna otezat, meni, ako se dobro sjećam, od prve loše bete valjda i mjesec i pol. Jedino je vanmaternična pitanje života i smrti, ali za nju jednoznačno dokazati moraš imati i izvađenu betu i odrađen UZV. Ako si kod Slovenaca, provjeri kad bi padali ključni datumi - oni prvi UZV našeme baš tako da se mora vidjet i gestacijska i srce, a ako toga nema - onda već tad znaš što i kako. Sretno!!!
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.06.2011. at 11:20
-
Ma neznam ljudi, danas sam se bas zabrinuto probudila i sve si mislim da necemo ici.... A ako postupak ne uspije a nisam ni otisla vidjet starog (prodju godine kako se ne vidjamo i tako vec 25 godina
) onda cu pak biti u dvostrukoj komi.... Opet, kupiti karte pa da propadnu preskup je sport, bas bezveze.... Mozda bolje odgoditi za bozicne blagdane (ali po svemu sudeci i tad ce opet bit nesto, takva karma)
-
LilyOfTheValley gledano iz moje perspektive petogodisnjeg pokusavanja prije nego sto nam je uspjelo ja bih rekla da ne trebas odgadjti put, tj. propustati ovu priliku.
Zato sto se mozes dovesti u situaciju da stalno propustas neke prilike, a da tijekom tog odricanje ne dodje do trudnoce. S druge strane iz vlastitog iskustva mogu primjetiti da se obicno neke vece ili znacajnije stvari desavaju istovremeno. Prema tome budes li se odlucila za taj put, vrlo lako moguce da ces bas tada ostati trudna.
S urednom trudnocom, naravno!
Koplikacije o kojima razmisljal mislim da su toliko malo vjerojatne da ih se moze zanemariti. Ti si jos mlada, s tobom je sve u redu i tu ne bi trebalo biti pretjeranog straha od vanmaternicne. A jedino vanmaternicna bi mogla biti ozbiljan problem. A u tom slucaju, sigurna sam da bi se tamo gdje putujes znali pobrinuti za to. Sve ostalo, i biokemijska i miss. ab. npr. mogu se rijesiti i same od sebe, tj. nakon sto se vratis s puta...
Ukratko, moje misljenje je da zbog postupka koji je u tijeku ne odgadjas ovaj put.
-
Lilly ne bih ni ja odgodila...stalno se nešto odgađa zbog postupaka htjeli-nehtjeli, vrijeme leti znaš i sama a onda nam bude žao. Ja bih na vašem mjestu otišla na put u dobroj vjeri da će sve biti dobro, a ako slučajno slučajno slučajno ne bude to su ionako stvari koje se teško mogu predvidjeti i onda se radi što se mora. Svašta se može desiti na putu (nevezano sad za postupke ) ali da tako razmišlajmo gdje bi stigli. Npr. i prirodna trudnoće se može desiti na putu... Olakotna okolnost je da to otac tamo živi, dakle, niste izgubljeni turisti. Sretno što god odlučite!!!
Posljednje uređivanje od Charlie : 27.06.2011. at 13:48
-
Osoblje foruma
-
Potpisujem Charlie i Auroru. Ako ne uspije (a šanse su, oprosti na iskrenosti, veće ipak da neće nego da oće (uspješnost, kako za koji slučaj, je maks 40% po postupku), onda ćeš ti taman bit u razmišljanju o nečem novom za Božić, a dogodine će opet termin za Maribor (ako si sad tamo) itd.
Meni je pouka, nakon svega, bila carpe diem tj. ne odgađaj život, trudnoću ionako ne možeš planirati, a stari ti je Kanađanin i nisi "slučajni turist". A sve i da jesi - mogla si, evo, bit trudna taman pred put, a da i ništa ne znaš.
Ako si u Mariboru, oni postupke načelno ne odgađaju, ako si u KB Rijeka, možda se ne isplati odgodit jer ko zna u kojoj ćeš u 9.-me bit poziciji vezano za budžet, liječničke seminare, tvoju situaciju.
I jare i pare, nakon svog iskustva, rekla bih ti ja. Ukratko - bolje vrabac u ruci, jer je to vjerojatniji slučaj od i jara i para slučaja, tj. bolje je jedno,nego ni nego ni vrapca, ni goluba, oboje na granama, a ti prizemljena i na istom mjestu. Ako bude dvostruki bingo - super, savršenstvo.
Promisli, pozbroji itd. Sretno, ma što odlučila!
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.06.2011. at 15:02
-
E, da, uvijek si možeš racionalizirati tj. igrati na "psiho kartu", na začuđene poglede suborki ili promatrača ili ginića, pa im vratiti nazad omiljeni argument - da si se htjela opustiti, a u sve u svrhu povećanja uspješnosti postupka
)). Ni najmanje se ne zezam, nego ono... iskoristi ono što ti život pruža, ovdje i sada, to ti je iskustvo naučeno na mojoj maratonskoj koži, a to će ti svaki maratonac reći, vidim već iz postova, samo početnici ili oni koji nisu još u IVF-u će ti reći ipak nemoj sad. Po meni. Ali, ti slušaj sebe i TM-a.
A ako budeš išla, raspitaj se trebaš li prijavljivati utrogestane i što još već imaš od terapije na granici, doduše, možda bi samo heparini i šprice izazvali pozornost, to ne znam.
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.06.2011. at 15:06
-
Osoblje foruma
-
-
Inna, Charlie, i posebno Aurora koju i poznajem
sad ste me totalno izbacile iz tracnica.....
Citav dan si mislim kako sam bila jako glupa kad sam planirala tako dalek put u tako delikatnoj situaciji i vec sam muzu objavila kako ipak necemo nikamo jer je takvo ponasanje krajnje neozbiljno i dodjem ovdje da vam objavim odluku i sad ovako....
Sad mi se pak cini da ce biti zlo ako pak ne odemo hahahah
Uhhh kako sma neodlucna, sad cu zvat muza da procita vase postove i odluci za nas hahahaha
Grozna sam!!!!
Btw. od terapije bih vjerojatno nosila samo crinone gel, njega su mi prepisali umjesto utrica.
Ina, ja sma u Kbc Rijeka inace.....
To fly or not to fly that is the question.....
Mogli bi eventualno cekati betu, ako bude pozitivna ostati doma a ako bude negativna traziti neki last minute let, ako propadne uvijek ostaju bozicni praznici.......
-
LOTV, i ja sam za (ako se računa
), nema koristi od života na čekanju...
-
Lily, sad cu ja ko neki partibrejker i hodajuca komplikacija u trudnoci rec da bih ja ipak odvojila te dvije stvari: takvo putovanje i postupak/mogucu trudnocu. al jbga, to je ipak samo moje osobno misljenje, bazirano na mojim losim iskustvima.
ipak, ponovila bih jos sto su vec cure rekle, jedino pitanje zivota i smrti moze biti vanmaternicna, sve ostalo se razvlaci, kao sto je vec i ina33 rekla. nije opasno, ali kida zivce.
a da bude i vuk sit i ovce na broju i ja sretna
, radije bih, ako je ikako moguce, putovala sto prije nakon transfera pa ta tri i pol tjedna ni ne znala da/dal sam trudna. tad su i komplikacije najmanje vjerojatne, a i nije da mozes na ista utjecati. vratis se taman na prvi uzv i da cujes srceko/a.
sretno stogod odlucila!
-
-
LOTV, ovo je super šta visibaba kaže (osim što ne možeš znati unaprijed točan datum i rezervirati kartu), to sam napravila i ja lani, odmah nakon transfera na put na 3 tjedna i nije me sekiralo što na tom putu nemam gdje vadit betu, sretno kako god odlučila!
-
Ovo što govori Visibaba stvarno se ne čini kao loša ideja, ja isto ne bih odgađala put da sam recimo na tvom mjestu rađe bih odgodila postupak al dobro kad si već počela s terapijom sad je malo blesavo prekidat.
-
Evo, ja sam, of kors, neplanirajući da ću (ikad) ostat trudna, ošla na Vis nakon transfera... dobro, nije Kanada, ali ono... Vis... nearest ginić i lab su 3 sata vožnje udaljeni, plus trajekt ide 1 dnevno i katamaran 1 dnevno. Ti ideš u neki grad, pretpostavljam? Betu sam vadila u ST-u i putovala trajektom. Brojne cure su pitale "ideš sad ipak na more?" itd. Normalno sam se kupala i bila aktivna, jedino sam pazila (relativno) na sunce i vrućinu.
Mislim da je puno ograničenja u našoj glavi. Žena koja je spontano začela ne bi pojma imala da je uopće trudna, niti puste dileme imala, a ni IVF, ni spontano začeće nisu različiti po tijeku trudnoće (osim što IVF može bit blizanačka i u tom smislu je napeto), ali ono... kakve su šanse da u toj ranoj trudnoći bude nekih problema koji uzrokuju stvarno nešto katastrofa i koji neupravljivi, osim vanmaternične, koju će ti ishendlati, valjda, i hitna, ipak Kanada nije Amerika di se ginići boje tužbi?
Ako bude neko krvarenje, moje dubinsko uvjerenje je da se prijeteći spontani ne može spriječiti, da je ovo mirovanje plus utrogestani, više-manje, placebo za umirit pacijenta i na miru iščekat kako će se stvar razvijat (dobit malo na vremenu, jer se ionako ne može ništa drugo radit, tj. to je najjednostavnije, neće sad se žene na loše duplirajuće bete odmah jednoznačno odlučivat prekidat trudnoću, osim rijetkih kužera kojima se to dogodilo x puta pa im je pun kufer).
Tj. da krvarenje-nekrvarenje nema toliko veze s tijekom trudnoće i da nije opasno.
Ono što je opasno je hiperstimulacija u trudnoći i tad bih ti jednino rekla - stoj tu di jesi. Ali, ti nisi PCOS-ovka, jel' da, nemaš povijest hiperstimuliranja, nisi ono da ti je 23 godine pa možda burno odreagiraš, plus ideš na ove novozakonske protokole, jel' da? Koliku stimulaciju (koliko ampula gonala/menopura) planiraju? Ako ti je ovaj minimiksić tipa 10-tak menopura, malo klomifena, a ti nisi PCOS i nemaš tipa 23, toga se ne bih bojala.
Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2011. at 12:03
-
Tj... evo, meni ti to tipa što ću napravit sad, a trudna sam, uopće nije bila dilema u glavi, ne nakon toliko godina - mislila sam se, dite , ako si mi suđeno, rodit ćeš se, ako nisi - nećeš, sori, ali ja se više ne mogu na trepavice postavljat, gotta life to live, a ti dođi, ako ti se dolazi, nemoj, ako nisi suđeno, ja tu više ništa ne mogu napravit, osim ovoga što sam već napravila. I to ti je prava istina, po meni (doduše, ja ne vjerujem u potrebitost mirovanja nakon transfera osim ako nisu zdrav. komplikacije tipa hiperstimulacija, a uvjerena sam da će zabrane vježbanja i seksanja padat s vremenom - jer sve to rade žene u spontanim začećima i ne treba toliko "titrat" trudnoću, ako nema nekih drugih zdrav. optrećenja, ili ako nije blizanačka, ali onda taj oprez dolazi ipak kasnije, a ne u prvih par tjedana). A ne vidim kakvve ima veze, jednom kad se dogodila implantacija, jel embrij nastao u posudici ili jajovodu, on to ne zna.
Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2011. at 12:08
-
Također, ovo razmišljanje - ne mogu sad, sad je stvarno bitno... na kraju se maratoncu cijeli život pretvori u jedan veliki Sad, sad je ovo, sad je ono, sad čekam postupak, sad nalaze od briseva, sad sam u postupku, pa će mi za mjesec dana postupak, pa je doktor na seminaru pa je sad ipak pomaknuto na ranije itd. Pa ipak ne mijenjat posao, ne ići na put, ako sam za xy mjeseci u postupku i tako do... često dugo, a rjeđe vrlo kratko - bingo i evo bebe nakon prvog postupka.
Tako da - ako je svo vrijeme postalo taj SAD, onda je timing, u stvari, nebitan. I nije to "takva je karma", nego, po meni - treba probat zanemarit ove kao posebne okolnosti postupka, jer su posebne okolnosti maltene svaki mjesec do dva, pa se onda iz posebnih pretvore u normalne - to je takav život. Ako nisu, i ako je to upravljivije, tipa ide se na jedan postupak godišnje, onda ta logika što sam ga ja zvala "Svetog Sada" ima više smisla.
Sori ako ti ovo zvuči onako... ne znam kako, možda pregrubo, ali carpe diem je, u stvari, jedna baš lijepa poruka o ljepoti života sada. Vi prosudite, of kors, i napravit nešto s čime ste mirniji, nekome će ovo moje zvučat hektično, ali to sam ja, ja sam više šizila na ta odgađanja i "ne sad", di taj sad traje ono... godinama. Jedna moja ex suborka je rekla, čovječe, meni se čini kao da sam već 10 godina trudna, te pazi na ovo, te pazi na ono itd., te ne pij kavu, te jedi zdravo, te čekaj itd.
Evo, promisli i o ovoj strani priče pa presudite - kako god odlučite, dobro će bit, jer će bit vaša odluka
.
-
Inna ti si mi stvarno za 10
Bas ti hvala, glas iskustva, znanja i mudrosti u jednom
Hvala ti!!
PCOS me mucio u ranim dvadesetim pa se normalizirao, imam malo produzene cikluse, ovulaciju uglavnom na cca. 17-18 dan i nisam bas skolska zena, ali u prvom postupku je sve bilo uredu, 8 jajnih stanica i ni naznake hiperstimulaciji. Sada ponavljamo isti taj protokol koji je bio ove zime, odnosno, decapeptyl od 21 dc. pa sve do kraja, a nakon sto prokrvarim cu od 3 dc. dodati jednu ampulu menopura. Zadnji put sam s tom terapijom imala aspiraciju vec 11 dc.
Bas su me ohrabrile vase price, inace svugdje gdje sam citala svi se striktno pridrzavaju svega i jos si sami otezavaju dodatnim mjerama predostroznosti, vec sam se pocela krivit sto ja nisam tako pazljiva, ali sad vidim da sto duzi staz (nazalost) tim manje nepotrebnog mucenja.....
Osim toga uvijek sam mislila da su ivf trudnoce ipak puno osjetljivije i kompliciranije od spontanih, nije li tako?
Neznam ako sam rekla, idem Victoria, BC Canada, znam da ga posprdno nazivaju "geriatric city" :D pa pretpostavljam da ima i dosta lijecnika hahahah
Stari mi je malo neozbiljan tip, ali valjda do sad zna sto i gdje ako zatreba......Jos nismo sigurni sto cemo, ali stvarno sam vam zahvalna na svim ovim savjetima i idejama, imam o cemu misliti i ima i dosta opcija, ljubim vas sve!!
-
Geriatric city, valjda nemaju samo fizijatre i ortopede (šala). Ovo da si PCOS mi malo sad unosi nemira, ali ako nisi nikad hiperstimulirala, onda je to dobro, ali tu bih ipak možda bila opreznija - ako ništa, isprintaj si ono sve o simptomima HS-a. Kako misliš da te PCOS prije mučio, a sad ne... to je neprolazno stanje, osim ako se jajnici nisu ispuhali jer je ovarijska rezerva pri kraju, ali ako si dobila 8 stanica na malu stimulaciju, nije to to. Moraš znat da se HS pogoršava s trudnoćom, i da nastaje nakon transfera, tipa 5-6 dana (znači, kad si već izvan redovitog UZV monitoringa) ne prije.
U biti, ovo je tebi tek drugi IVF.... ne znam onda, koliko je to, znači, bilo menopura, samo 8 ampula i na to si dobila 8 stanica? Ne znam, sad bih pak bila opreznija s obzirom na PCOS - to ti je neko napisao da si PCOS, nema ti ga u potpisu?
Betu možeš najranije vaditi, po meni, 10-tak dana nakon transfera.
Probaj sad to vidjet s datumima - hoćeš imat vremena za neku last minute kartu kupit ipak nakon testa. Naime, HS stvarno nije zafrkancija, dok, po meni - ovo mirovanje nakon stavljanja utrogestana, mirovanje nakon transfera... više je ono domena "to be on the safe side" i ono... ako ti je putovanje napeto, a samo to je na vazi, onda uteg putovanja preteže, ali ako je na dvije strane vage putovanje versus hiperstimulacija, onda hiperstimulacija preteže.
Sori, sad se ipak komplicira, po meni, a ja ti nisam ginić, niti nisam ti, niti ti imaš ono 2-3 postupka da znaš kako to ide - imaš samo 1.
Dakle, nemaš na vagi "kompliciranost IVF trudnoća" (po meni, non-existant u prvih par tjedana) i put, nego "posljedica ovarijske stimulacije kod PCOS-a u slučaju trudnoće - tj. procjena kolika je šansa da ćeš hiperstimulirat" i put, a to ti ne mogu procijeniti.
-
Lily, imaš Pp što bih ja na tvom mjestu, uz uvjet da možeš to sve tako.
-
Hvala ti ina, vidjela sma i odgovorila
Nezna, ja cim sam dobila prvu menstruaciju s 13 godina vec je bilo problema s nepravilnim ciklusima i vec s 15 sam stavljena na pilule (Diane 35) i tako sam na njima (kasnije i na yasminu) bila sve do negdje 27 godina, s tu i tamo nekom vecom ili manjom pauzom. Imal asam navodno pcos, ako nisam pila tablete znalo se desiti i da po 6 mjeseci ne prokrvarim, ali to se unatrag 5-6 godina u potpunosti izreguliralo. Ultrazvuk opetovano kroz vise godina nije pokazivao policisticne ovarije, hormoni su bili uredni (doduse bili su mi uredni i kad je bio navodni pcos) i opcenito osim poremecenog ciklusa nisam imala nikakve druge nuspojave, osim malo necistog tena koji mi je i genetski.
-
Ne znam, odgovorila sam ti - preburna ti je, po meni, reakcija 8 stanica na 8 menopura, i izaziva oprez. Recimo da su ti šanse da zatrudniš u KB Rijeka nekih 30%, možda manje. Ali, ako zatrudniš, šanse su ti, ako naginješ PCOS-u, za HS relativno velike onda, a ko će ti to hendlat u Kanadi - a hiper se vidi baš početkom trudnoće je treba popratit - tipa 5-6 dana nakon transfera počinju tegobe. Sad mi nekako preteže taj argument. Pitaj svoju ginićku što misli o putu nakon stim., on ti je ipak vidio jajnike na UZV i vidio reakciju.
-
-
a moja kaae, torch 500 dolara? a da se vi malo preselite u rh, čisto dok krv povadite? užas od cijena
-
Osoblje foruma
TORCH 600 dolara, a ne 500. Danas sam napokon dobila na uvid specifikaciju troskova. Onih 70 i kusur je dio koji testira na rubeolu, a ostatak torcha je $499. No pokrilo mi ga je osiguranje u cijelosti. I reproduktivca, prvi put, no ne i sam AMH test. Vadjenje krvi kosta $12 - bas ono dio gdje te ubode jednokratnom iglom itakoto. Onda je ostatak, nekih 70 i kusur, bas sam hormon.
U principu sam zbog ovog osiguranja i odlucila do daljnjeg ostati u firmi u kojoj mi se vise ne da raditi. Ako nista drugo, primam skroz dobru placu i imam osiguranje od kojeg mi se mrvicu manje tresu gace. Mislim, frka je, ali moglo je biti puno, puno gore. (Zbrajala sam troskove do sad - nisam jos napravila ama bas nista, a na vadzajnu tj. razgovore vezane uz nju, plus dva krvna testa, potroseno je oko $1200. Od toga sam iz vlastitog dzepa platila oko $220. No okrenut ce se na gore, pretpostavljam, kad ovaj reproduktivac naruci testove. To mi osiguranje ne pokriva, koliko kuzim.)
-
Kaae a šta ti osiguranje pokriva IVF ili ne? Tebi bi se ja mislim isplatilo otić u Češku il Sloveniju na IVF ako ti osiguranje ne bude pokrivalo
-
Kaae, samo da ti poželim puno sreće
-
-
Osoblje foruma
Odradili smo pregled, tj. takozvani follow up s reproduktivcem (a.k.a. Dr House
).
Nadam se da sam sve dobro popamtila. Ovdje, kao sto rekoh, ne dobijes nikakve papire. No potpisala sam release za svu medicinsku dokumentaciju od prvog dana kod njih, vrijedi godinu dana, pa bismo valjda sve dosadasnje stvari trebali dobiti postom. Gos'n doktor je dosao s finom pricom o nama, isprintanom na tri A4 papira. I tata bi sine.
Enivej.
Spermiogram je u granicama normale, onako okvirno, a detaljnije ipak mildly zeznut. Morfologija je 3%, a normalno je 4%. Koncentracija je nesto niza, takodjer. No nista prestrasno, kako House rece - We can work with you.
Moj nalaz je bezvezan iliti los, laicki receno, AMH rezerve se jedva naziru. No ipak to ne znaci puno previse u ovom trenutku jer nemam niti jedan drugi test. A i AMH je em nova, em ne posve pouzdana metoda. No dovoljno dobra kao nekakva bazna smjernica o tome u kojem smjeru treba krenuti itakoto.
A krenuti trebamo prema ostalim testovima. Super sto sam prestala s Yasminom - to bi nam ionako bio predlozio. Vracam se nazad 21. dan ciklusa, ovog sad, napraviti progesteron. Pada na 14.07., taman kad slijecu sestra mi i decko joj. Klinika je 10 minuta autom od aerodroma. Ujutro cu, dakle, na bockanje, a onda po njih. Sve pet. Osim posla. Tu ce biti njesra.
Nakon toga se moram vratiti 3. dan ciklusa (jos njesra na poslu, nazalost), sljedeceg, prvog izazvanog mojom redovnom mengom, obaviti hormone s pocetka ciklusa. Koliko sam uspjela pohvatati dok me sestra upisivala u kompjuter (doktor je prije nje sve izrecitirao), svakako taj dan vadim FSH i, ako se ne varam, E2. I onda cemo ponoviti i AMH, jer bi i on volio vidjeti kakav ce biti nakon sto se tijelo ocisti od sintetskih hormona, iako ne ocekuje bas neke vece promjene. Nema posebnih komentara na studiju o debelima i antibebi jer je uzorak malen, a i postotak, u mojem slucaju (niska koncentracija) ne bi bas znacio neku vecu promjenu.
Drugi hormoni, kaze, ovaj cas nisu potrebni. Pogledao je i nalaze iz 1999. i kaze da su preodlicni. Ono, apsolutno savrseni. Postoji nada da je sve to i dalje takvo, ali tko ce znati, jel. Dakle sto se ostalih hormona tice, ici cemo kao dalje po listi, kako sto bude trebalo. Vjerujem da zna sto radi, a s obzirom na cijene pretraga, nemam ga sto ne poslusati. (Ako je AMH preko 80 dolara, iz mog dzepa, onda ostali ne mogu biti manje, a mogu biti vise, ovo ono... skupo.) Kad se vratim taj treci dan ciklusa, napravit cemo i UZV u lovu na antralne folikule.
Pitala sam ga za nalaz iz 2009-te, onaj gdje imam dva folikula relativno rano u ciklusu pa kaze da bi za to moglo biti dvojako objasnjenje - jedno da ovuliram duplo po ciklusu, cak stovise iz oba jajnika, a drugo dolazi s pricom o pripremi za klimaks - pojacanoj plodnosti u zadnjim godinama (zbog cega dolazi do cescih viseplodnih trudnoca u kasnim tridesetima i ranim cetrdesetima). Ok, po godinama zivota nisam u toj grupi, ali po AMH-u, barem ovom prvom - jesam. Uglavnom, u ovom trenutku ne zna koje od ovo dvoje je prava stvar, ako ijedno. Saznat cemo s vremenom, valjda.
Sto se tice prvog ciklusa nakon antibebi, ovog u kojem sam sad, ne trebam ocekivati nista posebno. Kako je on to objasnio, odredjenim grupama zena se propisuju tablete u pripremi za IVF itd., a u cilju iskoristavanja hormonske situacije nakon skidanja. Prema njegovom razmisljanju, ne spadam u tu grupu. Ali ne brine se, za sad, ni da cu pasti u onu koju oralna kontracepcija toliko smrda da prvi vlastiti ciklus cekaju mjesecima i najcesce ga izazivaju drugim hormonima. No cijeli ovaj dio pada u kos - zivi bili pa vidjeli, s obzirom na tri i pol godine neprekidnog Yasmina.
Bio je jako sretan sto sam pocela s bazalnom i LH trakicama vec u ovom ciklusu, jer mi je to namjeravao predloziti. Ovdje se, jel, nista ne provjerava UZV-om kao kod nas. Osim kad pregledi spadaju u dio postupka. Znaci, na meni je da hvatam ovulaciju, mjerim temperaturu, a onda sve to skupa trebam donijeti k njemu da se i on poigra s podacima. LH trakice su vise nama za zabavu, kako kaze, a bazalna i grafovi trebaju njima. Ajde, valjda se i ja sama moram ukljuciti u proces... za svoju lovu. :laugh: Kaze da ne treba provjeravati LH dva puta dnevno, vec da je dovoljno predvecer/navecer i onda, nakon pozitivnog rezultata, unutar sljedecih 24 do 48 sati.
Super mu je to sto smo odustali od ideje smrzavanja embrija, cekanja Godota i svastanesto, jer ga vjerojatno ne bismo docekali. Ne ovog naseg, eventualnog malog, vec onoga koji bi donio kakve konkretne genetske testove. PGD pada u vodu, naravno, zajedno s ovim smrzlicima koje necemo raditi.
Pitala sam za IVF u prirodnom ciklusu i rece gos'n da to bas i ne rade. Ono, jako jako jako rijetko jer od toga, prema njihovim iskustvima, uglavnom nema nikakve koristi. Previse toga se mora posloziti u pravo vrijeme, s premalim sansama da se isplati vremenski i novcano. Kao, to dodje kao neka utjeha i gubljenje vremena onima koji to zele i/ili ne zele odustati od cijele price.
Ne moze reci jesam li u ovom trenutku low responder, koliko sam daleko od premature ovarian failure-a (ako uopce) i naravno da nemamo nikakvih klinickih planova jer nemam rezultate u principu nikakvih klinickih testova.
Rezultat AMH-a poput mojeg nije prezgodna indikacija za IVF postupak i najcesce ih ne rade sa zenama s ovako niskom koncentracijom - opet previse truda, vremena i financija za, pardon my french, drek od rezultata iliti premalo jajnih stanica. No, opet nije iskljuceno da bi i ovo bila opcija. Znat cemo vise nekad kasnije.
Nakon sto obavim sve ovo sto je ubaceno u kompjuter, opet cemo se malo prodruziti.
U medjuvremenu sve ostaje na kucnoj radinosti, u kojoj su nam, u principu najvece sanse. I najvjerojatnije nam je to najefikasnija metoda.
-
-
Mislim da si kod odličnog dr-a, Kaae!
Rekao ti je ono što sam čula i od naših dr-ova i što mi se nekako posložilo nakon raznih priča i iskustava cura i reakcija na stimulacije i praćenja AMH-ova, POF dg-a, starije ekipe itd., u glavi - da je upitno koliko je taj AMH čvrst pokazatelj, do na to da, ako je, IVF u Americi nema smisla jer ne rade prirodnjake - koji su isto ovdje vrlo često samo emotivna utjeha, plus ih je lakđe odrađivat, ono, doslovno iz mjeseca u mjesec, pa ima više smisla nego u Americi, sve ti je to lijepo objasnio, i s doktorskim autoritetom.
Ono, po mom je guštu skroz na skroz, po meni sve to tako treba raditi baš kako on radi.
I ti se definitivno moraš još više mentalno (i logistički) uključit u taj proces - u smislu da prihvatiš da se stvarno mora doći 21 i 3 dc i probaš to nekako s poslom sredit, kako god znaš, da se uključiš u LH praćenje itd.
Ipak ti je rekao 21 dc unatoč dugim ciklusima (naglasila si mu trajanje ciklusa, jel' da?). Vjerojatno te jednostavno mora baždarit po najstandardnijim mjerilma da vidi uopće di si ti, nakon tolike pauze s antibebi. I, na kraju, pijenje antibebi u tvom slučaju ispalo najbolje što si mogla napravit prije nego što si postala spremna na dijete, jer je makar malo očuvalo rezervu.
Vrlo pametno postupa, iskren je, ne žuri sa zaključcima, niti malja katastrofe, niti tješi bit će savršeno, ne odgađa, nije ni u kakvom povišenom emotivnom registru i komunicira na fer način, dobar mu je hodogram - po meni state-of-the-infertility-art i možeš bit mirna da si u dobrim rukama
!!!
I - sretno
!!! Mislim da mi je jedan od mojih dr-ova rekao da je (kako ja volim postotke) u sreći nekih 30%, tako da to uopće nije nevažan dio varijable
!
Posljednje uređivanje od ina33 : 30.06.2011. at 11:39
-
Imam jedno pitanje šta pilula stvarno utječe na očuvanje rezervi? Nisam baš puno upoznata kako to točno funkcionira ali ja sam mislila da ona utječe samo na sprečavanje ovulacije, znači dok se ona uzima jajnici su u totalnom mirovanju?
-
Osoblje foruma
Moram priznati da zapravo ne znam sto i kako s pilulom. Zaprao sam totalni tutle za sve ovo, jos uvijek. Na jednom od UZV pregleda za vrijeme pilula, jos u Zg, nadjeni su folikuli na oba jajnika, na primjer, prilicno rano u ciklusu. I nisu bili ciste.
Izgleda da im hormoni za 3. dan ciklusa moraju biti iz mog vlastitog, dakle skroz nakon tableta, a ovo s 21. danom i progesteronom... a valjda zna gos'n sto radi. Do sad mi se cini da je sve dobro napravio pa neka mu i ovo bude. Lako cu izvaditi krv jos koji put kasnije, ako zatreba.
Trenutno najvecu muku mucim s ovim LH trakicama, ono, cini mi se kao da nikad necu prepoznati pravu boju. I Fertility Friend mi je sve samo ne prijatelj. Ali sta sad, mora se odraditi zadaca. 
Lily, ovaj moj je dobio titulu Dr Housea jer su na netu pisali da je prestrasan, strucan, ali da je strog i da tjera ljude iz ordinacije i svastanesto. Ne znam jesu li mu u medjuvremenu napravili kakvu polovnu lobotomiju, ali ovaj nas doktor, istog imena, prezimena i klinike, je sve samo ne bezobrazan i strog. Ono, bas je neki ok, cak i duhovit. I strpljiv. I svastanesto.
-
da, i meni se svidio dr house.
nadam se da će se amh popraviti i ostali hormoni biti barem približno savršeni ko 99.
-
Kaae, ma meni je najbitnije da je dr. odlican u onome sto mu je uza struka, oni koji trebaju podrsku bolje onda da ne biraju dr-e s losim socio-vjestinama ili da uz takve kombiniraju psihologe ako nemaju dovoljnu potporu kod kuce. Moju dr. isto bije los glas po pitanju ophodjenja, ali nakon prvotnog razocarenja sada sam dapace sigurna da nijednom drugom nebih otisla, dublji odnosi cini se cesto pocnu svadjom
Apropos LH trakica, koristim ih vec godinama i uvijek me zbrckaju te nijanse, ali u principu dokle god testna linija nije jednaka ili tamnije boje od kontrolne LH nije dovoljan da potakne pucanje folikula. Kod mene je gotovo pravilo da mi ovulacija nastupi oko 24 sata od najtamnije crtice, znam to jer osim toga pratim i bazalnu, i sluz, a nekoliko puta je to pottvrdio i UZV. Osim toga ja cim folikul prsne osjetim olaksanja u lijevom jajniku (iz njega uglavnom ovuliram) jer iz neznanih mi razloga lijevi jajnik me uvijek boli u ovulacijskom periodu i nesto kasnije (uglavnom svaki put kad je povecan). Eh da i ne treba kupovati one trakice koje su preosjetljive jer one mogu dovesti do konfuzije, osobito kod zena s policisticnim jajnicima kojima LH skace cesce u ciklusu bez obzira na ovulaciju.
-
Osoblje foruma
Nemam policisticne jajnike, ili se barem nikad nisu spominjali kao dijagnoza (odradila sam jednu vodenu cistetinu, druzile smo se valjda dvije godine, ali otisla je sama, kako je i dosla). Pojma nemam koje trakice imam, s neta su, kupljene na Amazonu. Mislim da su bas ove. Onako su u rinfuzi, u vrecici, svaka naravno u svojem pakiranju. S jednom od vrecica je doslo i nesto testova za rano otkrivanje trudnoce.
Bazalnu sam takodjer pocela pratiti tek u ovom ciklusu pa nemamo ni ja ni Fertility Friend nista pametno za reci. Jedino vidim zadnjih par dana da temperatura skroz opada. No nista o tome ne znam. Sto se ovih trakica tice, nije bilo nista osim kontrolne crtice prije zadnje menge, a i za vrijeme. Sad tri dana za redom imam obje, ali je testna svjetlija od druge. Kog vraga se uopce pojavljuju bilo kakve, ako nije pozitivan rezultat.
-
a tesko je to valjda izbazdariti ...neznam...super je kod ovih za trudnocu, il je ima (pa makar i najblijedja) il je nema, samo sto onda (bar ja) jos dugo tupo buljis tamo gdje je nema a ti bi htio da bude pa si umisljas da se nesto ipak nazire
Ne kuzim dobro po slici koji su ti testiti, moji su na isti nacin pakirani ali ne znam jesu li bas isti isti....i kao napravljeni su prema klasicnoj zeni haha, hocu rec, prema nekim standardnim vrijednostima I guess pa vjerujem da su i tvoji takvi jer se takvi masovnije prodaju a ako ti trebaju osjetljiviji onda pitas proidavaca da ti posalje takve. A ovi za trudnocu koje ja imam detektiraju (navodno) vec od 10 jedinica hcg-a u mokraci. Ako ti temp. pada moguce je da si tik pred ovulaciju (osobito ako je i LH test pozitivan i ako si primjetila egg white sluz na toalet papiru kad se obrises) ili si pak tik pred mjesecnicu kad takodjer dolazi do pada bazalne. Koji ti je danas dan ciklusa i koliko ti inace traju?
-
Osoblje foruma
Danas je 7. dan ciklusa, prvog nakon tri i pol godine yasmina (no jos uvijek izazvanog yasminom) pa nemam ni najmanju ideju o tome kad bih mogla ocekivati sljedecu menstruaciju. Nadam se u nekom doglednom roku. Prije antibebi sam imala cikluse od 38-40 dana, ali redovite.
Temperatura pada zadnja tri dana i stvarno nemam blagog pojma ima li to veze s ovulacijom. Zadnja tri dana, otprilike, imam i tu svijetlu testnu crtu na LH trakici.
-
Ma mislim onda da ipak nisi blizu ovulacije, svjetle crtice ne znace nista (ali to je moje iskustvo). Mozda ne mjeris precizno temperaturu? Svaki dan na isto mjesto pod jezikom, prije nego ustanes/pricas/pijes/dugo se vrtis po krevetu i slicno a nakon barem 4 sata spavanja...... Imas li termometar s dvije decimale? Mislim nije nuzno, ali je preciznije.... Probaj osluskivati i druge simptome, kako izgledas, kako se osjecas, kakav ti je sex drive i tako...obicno u prvoj polovisi ciklusa sve budemo ljepse i vise high i pune elana nego u onoj drugoj polovici
-
Osoblje foruma
-
Kaae imaš dosta o FF i trakicama i na temi Prije začeća, tamo smo svojedobno znale proučavati trakice i slikati i komentirati do besvijesti
samo sam se ja ipak preselila ovdje, ali možda i danas ima tamo kužera.
Posljednje uređivanje od Charlie : 01.07.2011. at 09:09
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma