-
Osoblje foruma
Odradili smo pregled, tj. takozvani follow up s reproduktivcem (a.k.a. Dr House
).
Nadam se da sam sve dobro popamtila. Ovdje, kao sto rekoh, ne dobijes nikakve papire. No potpisala sam release za svu medicinsku dokumentaciju od prvog dana kod njih, vrijedi godinu dana, pa bismo valjda sve dosadasnje stvari trebali dobiti postom. Gos'n doktor je dosao s finom pricom o nama, isprintanom na tri A4 papira. I tata bi sine.
Enivej.
Spermiogram je u granicama normale, onako okvirno, a detaljnije ipak mildly zeznut. Morfologija je 3%, a normalno je 4%. Koncentracija je nesto niza, takodjer. No nista prestrasno, kako House rece - We can work with you.
Moj nalaz je bezvezan iliti los, laicki receno, AMH rezerve se jedva naziru. No ipak to ne znaci puno previse u ovom trenutku jer nemam niti jedan drugi test. A i AMH je em nova, em ne posve pouzdana metoda. No dovoljno dobra kao nekakva bazna smjernica o tome u kojem smjeru treba krenuti itakoto.
A krenuti trebamo prema ostalim testovima. Super sto sam prestala s Yasminom - to bi nam ionako bio predlozio. Vracam se nazad 21. dan ciklusa, ovog sad, napraviti progesteron. Pada na 14.07., taman kad slijecu sestra mi i decko joj. Klinika je 10 minuta autom od aerodroma. Ujutro cu, dakle, na bockanje, a onda po njih. Sve pet. Osim posla. Tu ce biti njesra.
Nakon toga se moram vratiti 3. dan ciklusa (jos njesra na poslu, nazalost), sljedeceg, prvog izazvanog mojom redovnom mengom, obaviti hormone s pocetka ciklusa. Koliko sam uspjela pohvatati dok me sestra upisivala u kompjuter (doktor je prije nje sve izrecitirao), svakako taj dan vadim FSH i, ako se ne varam, E2. I onda cemo ponoviti i AMH, jer bi i on volio vidjeti kakav ce biti nakon sto se tijelo ocisti od sintetskih hormona, iako ne ocekuje bas neke vece promjene. Nema posebnih komentara na studiju o debelima i antibebi jer je uzorak malen, a i postotak, u mojem slucaju (niska koncentracija) ne bi bas znacio neku vecu promjenu.
Drugi hormoni, kaze, ovaj cas nisu potrebni. Pogledao je i nalaze iz 1999. i kaze da su preodlicni. Ono, apsolutno savrseni. Postoji nada da je sve to i dalje takvo, ali tko ce znati, jel. Dakle sto se ostalih hormona tice, ici cemo kao dalje po listi, kako sto bude trebalo. Vjerujem da zna sto radi, a s obzirom na cijene pretraga, nemam ga sto ne poslusati. (Ako je AMH preko 80 dolara, iz mog dzepa, onda ostali ne mogu biti manje, a mogu biti vise, ovo ono... skupo.) Kad se vratim taj treci dan ciklusa, napravit cemo i UZV u lovu na antralne folikule.
Pitala sam ga za nalaz iz 2009-te, onaj gdje imam dva folikula relativno rano u ciklusu pa kaze da bi za to moglo biti dvojako objasnjenje - jedno da ovuliram duplo po ciklusu, cak stovise iz oba jajnika, a drugo dolazi s pricom o pripremi za klimaks - pojacanoj plodnosti u zadnjim godinama (zbog cega dolazi do cescih viseplodnih trudnoca u kasnim tridesetima i ranim cetrdesetima). Ok, po godinama zivota nisam u toj grupi, ali po AMH-u, barem ovom prvom - jesam. Uglavnom, u ovom trenutku ne zna koje od ovo dvoje je prava stvar, ako ijedno. Saznat cemo s vremenom, valjda.
Sto se tice prvog ciklusa nakon antibebi, ovog u kojem sam sad, ne trebam ocekivati nista posebno. Kako je on to objasnio, odredjenim grupama zena se propisuju tablete u pripremi za IVF itd., a u cilju iskoristavanja hormonske situacije nakon skidanja. Prema njegovom razmisljanju, ne spadam u tu grupu. Ali ne brine se, za sad, ni da cu pasti u onu koju oralna kontracepcija toliko smrda da prvi vlastiti ciklus cekaju mjesecima i najcesce ga izazivaju drugim hormonima. No cijeli ovaj dio pada u kos - zivi bili pa vidjeli, s obzirom na tri i pol godine neprekidnog Yasmina.
Bio je jako sretan sto sam pocela s bazalnom i LH trakicama vec u ovom ciklusu, jer mi je to namjeravao predloziti. Ovdje se, jel, nista ne provjerava UZV-om kao kod nas. Osim kad pregledi spadaju u dio postupka. Znaci, na meni je da hvatam ovulaciju, mjerim temperaturu, a onda sve to skupa trebam donijeti k njemu da se i on poigra s podacima. LH trakice su vise nama za zabavu, kako kaze, a bazalna i grafovi trebaju njima. Ajde, valjda se i ja sama moram ukljuciti u proces... za svoju lovu. :laugh: Kaze da ne treba provjeravati LH dva puta dnevno, vec da je dovoljno predvecer/navecer i onda, nakon pozitivnog rezultata, unutar sljedecih 24 do 48 sati.
Super mu je to sto smo odustali od ideje smrzavanja embrija, cekanja Godota i svastanesto, jer ga vjerojatno ne bismo docekali. Ne ovog naseg, eventualnog malog, vec onoga koji bi donio kakve konkretne genetske testove. PGD pada u vodu, naravno, zajedno s ovim smrzlicima koje necemo raditi.
Pitala sam za IVF u prirodnom ciklusu i rece gos'n da to bas i ne rade. Ono, jako jako jako rijetko jer od toga, prema njihovim iskustvima, uglavnom nema nikakve koristi. Previse toga se mora posloziti u pravo vrijeme, s premalim sansama da se isplati vremenski i novcano. Kao, to dodje kao neka utjeha i gubljenje vremena onima koji to zele i/ili ne zele odustati od cijele price.
Ne moze reci jesam li u ovom trenutku low responder, koliko sam daleko od premature ovarian failure-a (ako uopce) i naravno da nemamo nikakvih klinickih planova jer nemam rezultate u principu nikakvih klinickih testova.
Rezultat AMH-a poput mojeg nije prezgodna indikacija za IVF postupak i najcesce ih ne rade sa zenama s ovako niskom koncentracijom - opet previse truda, vremena i financija za, pardon my french, drek od rezultata iliti premalo jajnih stanica. No, opet nije iskljuceno da bi i ovo bila opcija. Znat cemo vise nekad kasnije.
Nakon sto obavim sve ovo sto je ubaceno u kompjuter, opet cemo se malo prodruziti.
U medjuvremenu sve ostaje na kucnoj radinosti, u kojoj su nam, u principu najvece sanse. I najvjerojatnije nam je to najefikasnija metoda.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma