Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 212

Tema: IVF u Americi, vrlo nizak AMH i svastanesto od cega boli glava

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kaae, s obzirom da IVF u Americi kao tema zasad nije na tapetu, nego je aktualno lovanje LH pika doma, najbolje ti se preselit tj. priključit na PDF Prije začeća jer je tamo know how a propos lovanja LH pika doma.

Ovdje se već dođe kad LH pik više nije tema, kad si u IVF-u i uglavnom se komentiravaju ne trakice, nego nalazi UZV-a i koliko kojoj mm dnevno folikul raste i kad je bio timing punkcije, na što je odreagirala itd.

Hoću ti reći, ekipa koja je ovdje je, vrlo često, pozaboravljala detalje oko piškenja po trakicama, a tebi je sad to the tema, pa bi bilo bolje ići na the mjesto za the temu .

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma ta tema je vise-manje zamrla, sto je ok. Mislim, nemam sto tu analizirati, zapravo. Nije bas da cu ih lijepiti po netu. Valjda.

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kaae, rekla si da ti pada temperatura... Jednom davno, kad sam mjerila bazalnu, konstantno mi je bila niska temperatura. Svi simptomi ovulacije su bili tu, ali temp nije. I onda sam negdje procitala da se to moze desiti ako spavas otvorenih usta (ili hrces, kao ja). Dakle, svasta se desava...
    O niskom AMH ne znam nista, ali cu ti pozeljeti srecu...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hmm. Vidis, vidis, mozebitno je to za uzeti u obzir. Ne hrcem, ali spavam sirom otvorenih usta. I vec treci dan za redom mjerim istu temperaturu (36.27C).

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Napokon smo dobili sve nalaze i povijesti bolesti na kucnu adresu (jupi, americka birokracija).

MM ima laganu oligospermiju. Ima tamo svastanesto sto se brojki tice, ali sto mogu, ne znam to bas citati. Doktorovo objasnjenje je kao sto je i nama rekao - lagano i ne previse bitno u ovom trenutku.

Problem nam je moj uzasni AMH, iako je to jedini podatak koji imamo, pa stoga i nema dijagnoze i/ili uputa za dalje, osim kucne radinosti.

Trebam se vratiti 21. dan ovog ciklusa, prvog prirodnog nakon antibebi, na vadjenje progesterona. Narucili su me 14.07., tako je doktor odlucio, a ako je suditi po bazalnoj, ovulacije jos nema. LH trakice su bile pozitivne preko dana u srijedu i u cetvrtak ujutro. Jajnici ce mi ispasti iz utrobe (valjda sam zaboravila na to tijekom godina na antibebi).

Nakon toga se trebam pojaviti 3. dan ciklusa (sljedeceg, jel) jer zele vaditi FSH i E2. I napraviti UZV u potrazi za antralnim folikulima.

Sve ostalo u papirima je, u principu, ono sto sam vec napisala. Nismo bas neki kandidati za IVF, ali jos nam nista ne moze reci. Naljutio me jer mi je u povijesti bolesti dodao 11-12 kila. Pih.

I to je to. Onda cemo vidjeti kako i sto dalje. I sad mene naravno muci to sto mi nece provjeravati druge hormone, bar ne za sad. Nije da ne vjerujem doktoru, stvarno mi ulijeva povjerenje, ali voljela bih da mi netko napravi obradu po naski. Ovako, mic po mic, ako nista drugo, stalno moram voziti na relaciji selo-moje-malo - Minneapolis, sto je 130 km u jednom smjeru. Plus slobodan dan na poslu, u zemlji u kojoj je to najveci grijeh. Grrrr.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, obrada po "naški" bi vjerojatno trajala, a ono... dok bi nadošli da ti tako mladoj hormone vade... trajalo bi i bilo bi puno "opustite se" sentenci u priči. Više-manje bitno ti je izvadio, ako se FSH i AMH ne poklope, zamoli ponavljanje AMH-a (greška argument), zamoli da ti komentira je li se antralci poklapaju s AMH-om, ako se AMH i FSH ne budu poklapali. Bilo bi dobro kad bi ti i LH 3dc izvadio, pa da se vidi FSH-LH omjer (dobar je 1:1, ako je FSH višekratno veći od LH-a - loše), i prolaktin bi bilo važno čeknut svakako (3dc).

Možeš li ta dva - prolaktin i LH 3dc platit sama?

Pretpostavljam da su ti TSH relativno nedavno vadili u Hrv. (tipa godina dana)? Ako ne, i taj bi bio dobro izvadit 3 dc, možeš li onda ta tri - prolaktin, LH i TSH platit?

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.07.2011. at 16:00

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma sve placam sama, koliko znam. Platila sam AMH, iako ga je on narucio kao dio obrade i dijagnostike neplodnosti (osiguranje mi pokriva dijagnostiku, ali ne i laboratorijske pretrage i postupke, sto god to znacilo, wtf).

Zaboravih reci da vadim i AMH jos jednom taj treci dan ciklusa. Sam doktor nije sto posto siguran da je tocno sto smo dobili, pa zeli provjeriti, za svaki slucaj, i u prirodnom ciklusu.

Zadnje nalaze vise-manje cjelokupne hormonske slike imam iz 1999., kad je sve bilo savrseno.

Uglavnom, bojim se da nista ne mogu naruciti sama, a i razlika mi je placam li jedan hormon ili cetiri-pet-sest, zapravo, ako mi idu iz dzepa. AMH je bilo $84, pa mi se cini da onda ni ostali ne mogu biti puno manje, vec eventualno vise.

Za sad je dr. rekao da cemo ovako, pa onda dalje kad/ako bude trebalo, kad dodje vise rezultata. Trenutno me zapravo najvise brine hoce li mi htjeti napraviti taj UZV 3. dan ciklusa drugi mjesec - on bi rado da se narucim pa dodjem, a ja bih rado da naprave kad sam vec tamo. Sestra koja narucuje je rekla da bi morala pitati predstojnika i da ce me zvati ako tako ne moze, a... ovaj moj doktor je zapravo predstojnik.

Fino se igramo macke i misa po bolnici tamo, sto nije neuobicajeno, enivej.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jos jedna stvarcica koja me pomalo muci...

Zagrebacki ginic je preporucio utrice, vaginalno, od-do u ciklusu (pise na papiru, zaboravila sam; mislim da je bilo od 11-15 dana). Americki doktor je rekao da mi to ne treba, da progesteron u principu ne radi nista, osim u nekim slucajevila tj. kod nekih dijagnoza, a na to kod mene ne sumnja ni priblizno.

I tako sad ne trpam nista. Utrici sjede u ormaru, a ja se nadam najboljem, s obzirom da su sad ti dani.

Jel grijesim, lastane?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo od 1999 moš' zaboravit, to ne znači ništa, to je pred 12 godina. Jesi nedavno vadila makar TSH?

Nekako bi, uz ovo što oni planiraju, bilo dobro LH, prl, i TSH, ali ako imaš urednu ovulaciju - prolaktin otpada kao nešto bitno.

Ostaju LH i TSH.

TSH - ako si bila u ZG-u na sistematskom - otpada.

Ostaje LH, nije sad on toliko bitan ako imaš i FSH i AMH i uzv antralci, kako jajnici općenito izgledaju.

Bottomline - it's ok, do na sitne detalje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jok, nitko nije gledao TSH sto godina. A bas bih rado da se provjeri, ako ni zbog ceg drugog, onda zbog prasetine koje se ne mogu rijesiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Onda ostaješ na FSH, E2 kojeg su ti preporučili, a možda da ga zamoliš makar za TSH?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mozda nekom drugom prilikom, sumnjam da ce mijenjati uputnicu (necu njega ni vidjeti sad drugi tjedan, a ovdje je sve u kompu i nitko drugi ne moze mijenjati napisano).

Probat cu ugnjaviti ovu lokalnu ginicku, trebala bih ionako k njoj na redovni pregled.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos utrića, ne griješiš, Lastane, po meni. Rekoh ti velike razlike paradigmi oko progesterona, di je vani počela prevladavat ta da je on nužan samo u IVF-u i kod užasno rijetkih defekata lutealne faze, nikako da bi ga svaka druga koristila onako... nek se nađe.

Ako te baš muči da ti neiskorišten lijek stoji, a ti stavi u idućem ciklusu, ako ga bude, malo "prošaraj" svoje paradigme. S time da će ti on onda dignut bazalnu, daklem, zaboravi mjerenja, a i menga ne dolazi dok se on tura, plus bi kao trebalo pol sata leć - kako ćeš to izvodit - ili popit - onda ti se manta, plus to turanje-guranje još ćeš i candidu navuć, bespotrebno. Menga dođe obično 3-4 dana nakon utrića, a onda ćeš imat histeriju s piškenjem po testovima i jel' se što vidi il' se ne vidi, dal' stavljat utriće, ili ipak ne itd.

Ovako bi ja - ako u ovom ciklusu uočiš porast bazalne, i ako ti menge sad ni inače ne počinju spottingom, onda bih zaključila da ti nisi jedna od tih rijetkih koje pate od defekta lutealne faze.

Ako uskoro ističu, onda ih turi .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.07.2011. at 16:52

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma ja sam zapravo tenkre koji ni ne kuzi taj spotting. Mislim, menge mi uvijek pocinju smedje, ali to traje mozda par sati, pola dana i zahtijeva ulozak. I nikad me nitko od doktora o tome nije pitao, na primjer. Ne zavrsavaju tako. Zavrse tako da ih u principu vise nema.

Briga me za rok trajanja utrica, ako mi ne trebaju, mogu ih u krajnjem slucaju nekome i poslati. A guranje mi se ne svidja jer ima nuspojave. Da ne pricam o tome da posao ne dozvoljava da legnem, odmorim ili ostanem doma jerbo nesto... guram. Ne dira njih to.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ina, kakve veze ima defekt lutealne faze sa spotingom i koliko trajanje lutealne faze je problematicno?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da nastavim u revijalnom tonu.

Vadilo mi jucer progesteron, danas su popricali s muzem jer me nije bilo doma, pa imam samo nekakve polovicne informacije. Ali bolje ista nego nista.

Progesteron je jucer bio 10.57, sto je sigurno ovulatorni ciklus, rekose. Trebam ih nazvati ako dobijem mengu da se dogovorimo za daljnje hormone i antralne folikule. Jos su mu rekli da mogu piskiti na stapic deset dana nakon ___________ . Tj. sad on ne zna je li mislila na deset dana nakon ovulacije ili deset dana nakon jucer. Mislim, nije bas ni jako bitno.

Puno radije bih da su mi dali i referentne vrijednosti, ili barem jedinice koje koriste za mjerenje. No nisu, naravno. Moram cekati da nalazi stignu na kucnu adresu da bih to vidjela.

Progesteron je vadjen na 21. dan ciklusa (po FF-u 8 DPO).

Ako je ovo dobro, ajd bar nesto.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nakon dugotrajnog kopanja po internetu, jer ovdje naravno ne mozes dobiti nekoga na telefon tko bi barem otkrio tajnu o jedinicama. No pronasla sam informaciju da Amerikanci mjere progesteron u ng/ml, a mi u nmol/l. Kad se moje americki rezultat pretvori u nas, onda je rijec o brojki 33.61. Nakon pocetne histerije, sad mi je malo lakse.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prekosutra (3DC) idem vaditi hormone drugog dana, iliti tko zna sto jer sam zaboravila sto je tocno doktor narucio (ovdje nema uputnica pa ne vidis sto pise). Sigurno su na popisu FSH i E2, a vjerojatno i AMH jos jednom, za svaki slucaj. Mislim da ga za sad ne zanima LH.

Originalno sam trebala odraditi i ultrazvuk u lovu na antralne folikule isto u cetvrtak jer putujem iz drugog grada, blabla. I sad, uglavnom, to ne moze jer doktor u cetvrtak nema vremena za mene, a gos'n primarijus predstojnik bozanstvo i sve ostalo (malo su doktori ovdje neuhvatljivi...) ne zeli da mi ultrazvuk tog tipa odradi obicna ober schwester Hildegard.

Uglavnom, krvna slika ce biti gotova jos ovaj tjedan i onda se odmah mogu dogovoriti za susret s doktorom, a on ce usputno zaviriti i pod haubicu i prebrojati mi jajasca. Lijepo. I to, kaze neka druga ober schwester preko telefona, moze biti bilo koji dan ciklusa, jer je doktor tako napisao u kartonu.

Stvarno? Nije bas da sam neki ekspert, ali sto se ne radi UZV za antralne folikule na samom pocetku ciklusa? Malo sam zbunjena.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    ...sto se ne radi UZV za antralne folikule na samom pocetku ciklusa? Malo sam zbunjena.
    Mislim da se vide, do kad, ne znam, vjerojatno kako dolazi do selekcije ovulacje, da se i ta slika mjenja.
    Meni su ih gledali, onako usput, na 11dc, pa je dr. skomentirala normalno, nije mi se činilo da je bila zaprepaštena ičim, tako da vjerujem da je i taj podatak iole relevantan...
    Pretpostavljam...
    Vidi se valjda da li je veći ili manji broj...
    Valjda...

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Prekosutra (3DC) idem vaditi hormone drugog dana, iliti tko zna sto jer sam zaboravila sto je tocno doktor narucio (ovdje nema uputnica pa ne vidis sto pise). Sigurno su na popisu FSH i E2, a vjerojatno i AMH jos jednom, za svaki slucaj. Mislim da ga za sad ne zanima LH.

Originalno sam trebala odraditi i ultrazvuk u lovu na antralne folikule isto u cetvrtak jer putujem iz drugog grada, blabla. I sad, uglavnom, to ne moze jer doktor u cetvrtak nema vremena za mene, a gos'n primarijus predstojnik bozanstvo i sve ostalo (malo su doktori ovdje neuhvatljivi...) ne zeli da mi ultrazvuk tog tipa odradi obicna ober schwester Hildegard.

Uglavnom, krvna slika ce biti gotova jos ovaj tjedan i onda se odmah mogu dogovoriti za susret s doktorom, a on ce usputno zaviriti i pod haubicu i prebrojati mi jajasca. Lijepo. I to, kaze neka druga ober schwester preko telefona, moze biti bilo koji dan ciklusa, jer je doktor tako napisao u kartonu.

Stvarno? Nije bas da sam neki ekspert, ali sto se ne radi UZV za antralne folikule na samom pocetku ciklusa? Malo sam zbunjena.
    Malo je off topic ali moram ti samo reci da si mi legenda kako pises Tacno te vidim kako kopas po internetu i trazis podatke a oko tebe se sve pusi.Kao da gledam sebe.Ni meni niko nista ovdje ne govori,samo mi zavrnu rukav uzmu sto im treba i Bog te veselio.Niti znam rezultate ni sta cu sa njima.Da mi nije bilo ovih cura na forumu ko zna gdje bi moje tablete zavrsavale i na sta bih na kraju licila od svih silnih hormona koje bi mozda pogresno ''aplicirala''

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas se antralni gledaju početkom ciklusa, pa se može otprilike znati kakav će biti ciklus (jer broj antralaca varira od mjeseca do mjesec) radi možebitnog početka ili odustanka od postupka.
    Ali možda može i drugačije ako se gleda samo informativno (plus tko zna kakvu svemirsku aparaturu imaju tamo kod vas).

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni je jednom doktor V. u Mariboru brojao antralne folikule negdje 25dc, tik pred mengu.
    Još sam ostala šokirana kako to ali mi je onda rekao da se oni vide cijeli ciklus ali ih obično broje prvih par dana ciklusa pred kretanje u postupak

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

jednoj curi su gledani u sredini ciklusa, sve ovisi o tome zbog čega se gledaju, informativno ili za postupak.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moji su informativni, mislim da u nasem slucaju postupka nikad nece ni biti jer Ameri nemaju posla s tetama ciji je AMH gotovo nepostojec. Ali ne znam jos. Ovaj put idemo gledati tek toliko da vidimo, valjda. Cak ni ne znam o kojem ce danu ciklusa biti rijec - em moram isplanirati slobodan dan na poslu, sto je ovdje umjetnost na kvadrat, em gos'n doktor mora pronaci slobodan sat za mene. Mozda se onda i sretnemo negdje jos ove godine.

alma, gdje si ti? Jer ovo ovdje je prava ludnica. Dio dijagnostike je, naravno, utvrdjivanje ovulacije, cisto da vide radi li bilo sto, kad je vec AMH odradio svoje. I sad lijepo posjedujem bazalni toplomjer, LH trakice i... dijagnosticiram. Njima se to ne da, a ultrazvuk u potrazi za ovulacijom, to ne moze u ovom sustavu, preskupo je. Tako da ce, uz doktorova cuda tehnike i staklene kugle, u karton uci i ovo sto kemijam doma. Blago meni. Mozda cu sama i u postupak. Najbolje da mi muz napravi punkciju.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

draga Kaae, pratim te od kad sam se priključila forumu. iskreno i od cijelog srca želim da-uspiješ!

a što se tiče antralnih folikula-meni je prof. u MB gledao antralne 25. dan ciklusa, 6-7 dan prije očekivane mjesečnice. to je bilo informativno brojanje, nije bila priprema za stimulaciju.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala, Inesz! Pratim i ja tebe na drugim topicima, gdje uglavnom snjofam i citam, ne bih li nesto i naucila.

Bas mi je bilo drago kad je srce prokucalo, a nemam pojma zasto nesto nisam tad napisala. Cestitam zato sad!

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moji su informativni, mislim da u nasem slucaju postupka nikad nece ni biti jer Ameri nemaju posla s tetama ciji je AMH gotovo nepostojec. Ali ne znam jos. Ovaj put idemo gledati tek toliko da vidimo, valjda. Cak ni ne znam o kojem ce danu ciklusa biti rijec - em moram isplanirati slobodan dan na poslu, sto je ovdje umjetnost na kvadrat, em gos'n doktor mora pronaci slobodan sat za mene. Mozda se onda i sretnemo negdje jos ove godine.

alma, gdje si ti? Jer ovo ovdje je prava ludnica. Dio dijagnostike je, naravno, utvrdjivanje ovulacije, cisto da vide radi li bilo sto, kad je vec AMH odradio svoje. I sad lijepo posjedujem bazalni toplomjer, LH trakice i... dijagnosticiram. Njima se to ne da, a ultrazvuk u potrazi za ovulacijom, to ne moze u ovom sustavu, preskupo je. Tako da ce, uz doktorova cuda tehnike i staklene kugle, u karton uci i ovo sto kemijam doma. Blago meni. Mozda cu sama i u postupak. Najbolje da mi muz napravi punkciju.
    Ja sam u Belgiji.Mislim da sam u nesto boljoj poziciji od tebe,jer je kod mene u osiguranje ukljuceno puno pretraga dzaba,cak imam pravo i na 6 stimulacija placenih od osiguranja,a transfer embrija i FET ciklus se ne racuna.Sto se financijske strane tice ne smijem se zaliti,ali to da nemam pojma sta se radi ni zasto i da nista ne mogu pitati jer me gledaju ko neku pametnjakovicku to me izludjuje.Kad cujem da neke cure idu na UZ samo da vide bebu i malo se smire,a ja za redovni UZ jedva dobila termin bas budem bijesna.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma joj, svastanesto ima u ovim zapadnim krajevima. Ali sto sad, nije da mogu protiv toga.

Izvadili su mi danas FSH i E2, a onda ponovili i AMH, za svaki slucaj. Sestra koja mi je vadila krv kaze da doktora bas i nije briga za LH jer se pokazalo da je on poprilicno nevazan pa ga vise bas i ne vade. Ajd' dobro.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

FSH je 9.2
    E2 je 32.9 po americki, sto ispada 120.78 pmol/l

I kazu da je to sve u granicama normale i posve ok. Sad cekam taj AMH i antralne folikule, a onda... kud koji. Nadam se u radjaonu za oko 9 mjeseci.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo mene natrag, cisto ako je nekome dosadno pa bi malo citao sto ja kenjuckam.

Stigao mi je danas ponovljeni AMH.

23. svibnja su izmjerili prekrasnih 0.16 ng/ml iliti 1.14 pmol/l

A 18.08. odjednom imam 0.26 ng/ml tj. 1.86 pmol/l

Eto im ga na, konstanta. Kakva konstanta.

Uskoro ce mi i rogovi narasti, a ako pricekam koju godinu i ponovno provjerim AMH, jos cu upasti i u plodno tlo.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sta sam ti rekla! Ma super bas, ali s onakvim grafovima vidi se da ovuliras, nema sta.
    Samo da se poklopi par kockica, i eto!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Odlično Kaae znači kod tebe je AMH ipak varirao i to nabolje
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 26.08.2011. at 08:40

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo mene natrag, cisto ako je nekome dosadno pa bi malo citao sto ja kenjuckam.

Stigao mi je danas ponovljeni AMH.

23. svibnja su izmjerili prekrasnih 0.16 ng/ml iliti 1.14 pmol/l

A 18.08. odjednom imam 0.26 ng/ml tj. 1.86 pmol/l

Eto im ga na, konstanta. Kakva konstanta.

Uskoro ce mi i rogovi narasti, a ako pricekam koju godinu i ponovno provjerim AMH, jos cu upasti i u plodno tlo.
    Cuj, ja imam iskustvo s duljim boravcima u inozemstvu (i povratkom u Zg) - svaki put mi je to jako jaaako nepovoljno utjecalo na hormonsku ravnotezu. Trebalo mi je cak i par godina da to sve dodje na svoje. Mislim da si samo trebas dati vremena... Ipak je to stres za organizam (iako je tome vec dosta vremena) koji ostavlja tragove. Sve ce se to rijesiti... Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kaae, meni se čini da taj minimalni porast za daljnji smjer tvog reproduktivnog puta nije nešto posebno značajan - AMH ostaje jako nizak - a još i taj važan kontekst da si u Americi, posebnoj nesklonoj vrtiti u MPO-u žene koje su (potencijalni) low responderi.

Kako ja to vidim, ništa ti se ne mijenja u preporukama - kućna radinost i dalje, eventualno prohodnost jajovoda, pa možda čak i jedna-dvije inseminacije, IVF s američkim cijenama ne vidim da ima smisla, po onome što sam čula za IVF u Americi, i zbog tih cijena vjerojatno će ti i sami reći da je neisplativ IVF s vl. stanicama. Pitaj svog dr-a kako to da ti je, pa i ovako minimalno, narastao, i koje su preporuke za vaš slučaj.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.08.2011. at 10:44

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoću reći, kako ja to vidim, AMH ti ostaje konstantna, a ova mala i po meni ne značajna razlika je ipak kuriozitet za pitat dr-a za objašnjenje jer po većini teorija on ostaje isti, ne bi se trebao mijenjati.

Druge cure, pls nemojte da ovaj moj komentar "uguši" topic, uvijek je više glava i više mišljenja pametnije, nego jedno jer se isto tako može u nečemu zastranit, niko nije popio svu pamet svijeta, daleko od toga.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaae slažem se s Inom da je pomak u AMH neznačajan u smislu promjene dijagnoze, što vjerojatno znaš i sama, ali je po meni jako dobra vijest FSH! Meni je uz AMH sličan tvom FSH 18. Baš me zanima što će ti reći dr. Kad imate slijedeće viđanje? Sretno!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cure, u razdoblju prije nego što se trajno povisi, FSH može značajno plesati gore-dole-gore, ako dobro shvaćam i godinama, tipa par mjeseci gore-dole, tipa, ako dobro pamtim, kod mene i mojih nekih 39+ kontakata ovako - 20-13 (žena 43 godine) - 10-7-9 (ja, pa onda čak ispada manji vađen 2dc, nego tipa 5 dc - zato ga vadim 2dc da umanjim FSH-nalaz-stres). Pritom se računa vršna vrijednost za neku reproduktivnu prognozu. Ali isto mi se brojka FSH-a od Kaae sviđa.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.08.2011. at 11:13

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Draga Kaae, tak sam ovo vidjela!!!

Držim fige!!!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala cure!

Sto se AMH-a tice, skroz mi je jasno da promjene (nepostojece) dijagnoze nema. Cudno mi je samo to da je narastao za oko 55% u samo tri mjeseca. U mojem slucaju je rijec jos uvijek o katastrofalnom rezultatu, ali 55% u nekom drugom slucaju bio bi ogromna brojka. Nadam se da ce Dr House imati neko dobro objasnjenje (ako ni zbog cega drugog, barem da zadovolji neostvarenog doktora/znanstvenika u meni ).

FSH je vadjen 3DC. Gdja nurse practitioner iliti ober schwester Hildegard je preko telefona bila odusevljena (jednako kao sto je neka sirota pomocnica jucer skoro pocela ridati kad mi je citala taj AMH, a gledajuci moje godine - siroce nije znalo da znam, lol) kad mi je citala FSH i E2.

Sad se toplo nadam da ce doktor naruciti i Inhibin B i LH. Za LH sam se osobito cudila kad su be bockali za 3DC testove, no cura koja mi je vadila krv kaze da doktor ne voli naplacivati ljudima LH reda radi, jerbo od njega uglavnom nikakve koristi tj. poprilicno mu je nevazan. Svidja mi se inace doktor i cini mi se (a ono, opako sam mjerodavna ) da zna sto radi, ali ipak bih platila i LH i Inhibin, a rado bih da netko poviri i u hormone stitnjace, cisto zato sto nisam provjeravala dobrih 12 godina.

Itakoto.

Sljedeci susret je 21.09. jer se nikako nismo mogli usuglasiti oko mojih radnih obaveza i njegovih operacija, kad ga po cijele dane nema za outpatient posjete. Nadam se da ce nakon tri ciklusa i njegova znatizelja biti zadovoljena pa da mogu prestati religiozno gurati toplomjere i pisati na trake jer me ta cudesa, zapravo, samo bezveze opterecuju (zivjela samodijagnostika ). Kad se napokon nadjemo, dobit cu i UZV - jos mi duguje broj antralnih folikula i onda cu, mozda, uspjeti cuti i kakvu presudu. Steta jedino sto ce mi te antralce brojati tamo negdje tri dana pred ovulaciju, umjesto na pocetku ciklusa, ali kazu na klinici da zapravo nema veze. A onda valjda nema (i tu su mi cure rekle da nije bitno ako nije za postupak, a nije).

Sve u svemu, malo sam grrr jer cak ne uspijevam biti zeznuta po peesu, vec sve nesto ni simo ni tamo. Progesteron u redu, E2 u redu, FSH valjda podnosljiv, pogotovo u kombinaciji s ovim katastrofalnim AMH-om. Izgleda da ovuliram kao urica, tocno na pola ciklusa, koji je finih 26-27 dana. S obzirom na zbrckanu povijest iz perioda prije antibebi, jos cu kroz koji godinu dogurati do cistog zena (ako AMH nastavi rasti 55% svaka tri mjeseca, izrodit cu cijelu vojsku kad me krene - taman tamo negdje u 47-oj godini zivota).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kaae, neke žene imaju ful uredne cikluse i do menopauze, unatoč visokom FSH-u (preko 30) i malom AMH-u i lošem FSH-LH omjeru, i ono jednostavno jednog dana ne dobiju mengu i to je to, ako sam dobro shvatila. Druge žene se ono muče s FSH-om 10 i AMH-om 20 pa ono godinu dvije zez s krvrarenjima, spottingiranjima, ulošcima itd. (ja, jedna moja prijateljica koja maltene godinu dana ima stalno uložak) itd. To je sve normalno i očekivano, tako sam ja to shvatila.

LH nema sad neko krucijalno značenje, čim je tu bolja proba - AMH. FSH-LH omjer i FSH bi imalo smisla ponavljat da si u evropskom režimu prirodnjaka pa ono čekate najpovoljni FSH ciklus. Ali, to ti je sve pepavo i rijetko plodo-urađajuće, sikreno, a garantirano je izluđujuće. U kontekstu Amerike i njihovih troškova, valjda im se ne da s tim cincluirati, ne znam.

FSH ti jedan ciklus može bit 9, drugi 12, treći 7. LH isto. Meni FSH-lH omjer u zadnjih godinu i pol varirao s 3:1, na 1:1, opet, nije mi se omjer "popravio", tu računam taj vršni tj. najlošiji omjer 3:1 kao relevantan.

Ako sam dobro popratila priču, a nije ti jednostvno ono piknut krv, platit 100-200 kn i dobit nalaz mejlom za par sati, kao što mi tu to radimo. Previše je gnavaže kod tebe s tom nedostupnošću labova, za malo value addeda u smislu nekih ključnih informacija. LH može bit ovakav i ovakav. Zato je tu AMH, kao konstanta. Više od LH-FSH omjera je pozitivan ponder, po meni, tvoja dob.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.08.2011. at 15:55

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj.ovo "poboljšanje" AMH-a za par jedinica iza decimalnog zareza ne računam kao nešto bitno, osim kao kuriozitet za pitat dr-a, po ovome što sada znam (a sve je to ogrnaičeno i promjenjivo)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I apsolutno te ljudski razumijem da je izluđujuće sve to ako ti se čini da je sve u redu. Ima ovdje 30% onih kojima je potvrđeno sve u redu - od rezerve, preko jajovoda, do spermiograma itd. Barem ono što medicina vidi. Za te MPO-promatrači briju da je stvar u "psihi", a reproduktici i sva literatura kjoa je stručna zovu to idiopatijom - nepoznat uzrok (nije da ga nema, ali je zasad "medicinskim konzolama" nedokučiv).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I daj, pls, da ne bude zbunjole i krivog navođenja, napiši još jednom referentnu tablicu vašeg laba. I tu molim najveće AMH znalice da komentiraju, mare41, tebe zovem .

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

čitam, ina, al ne znam kako taj lab radi, slažem se s tobom da odstupanje nije bitno ni značajno, i vinogradska je mijenjala metodu i promijenila razine hormona...ovdje ne vjerujem da se radi o promjeni metode nego više o laboratorisjkom odstupanju, ne znamo detalje...
    evo jedan amh primjer: mlada cura-mlađa od mene 15 godina, ima moj amh, koji je primjeren mojoj dobi, ne njenoj, i na istu-jaku stimualciju-ja 2 jadna prazna folikula, ona 9 (pozdravljam je)...sve je relativno kad se gleda samo amh, ovdje su važniji uredni ciklusi (zasad) i trud...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sad da i ja pojasnim sto pricam...

Uopce ne gledam na poboljsanje (nazovimo ga tako, jer se ipak, cistom matematikom, ovdje radi o 63% pocetne vrijednosti) u mojem slucaju - nema kod mene poboljsanja. 63% od podrumske vrijednosti je jos uvijek podrumska vrijednost. Ali matematicka cinjenica je, jel, cinjenica. Brojka se povecala za 63% u tri mjeseca. Ono, wtf. Nisu mijenjali skalu, ne znam je li rijec o laboratorijskom odstupanju. Ne znam zapravo nista jer cu se s doktorom vidjeti tek 21.09.

Prica se jedino podudara s rezultatima vrlo male studije napravljene na prasicastim tetama poput mene, a koje su bile na antibebi. Kod njih desetak (stvarno je bila rijec o nekom vrlo malom uzorku), primijecen je nizi AMH testiran na antibebi (moj prvi rezultat je iz tog razdoblja) nego AMH testiran kod istih osoba nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Kod njih je primijeceno odstupanje od otprilike 35%, a ja sam sva tako posebna (rofl), da je 60 i kusur skroz moguce, cisto da se nadje.

Zna ovaj nas reproduktivac za istrazivanje, ali nije ga smatrao ni vaznim ni nevaznim kad sam ga o njemu pitala.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

E da, ina, na prvoj stranici imaš ref. vrijednosti za amh.
    Kaae, stavi link na te radove što si pisala amh prije i nakon antibebi, zanimljivo bi bilo pročitati objašnjenje, a podsjetila si me na fazu Prije začeća, sad s odmakom mi izgleda slatko i naivno, a nadam se da će ti ova tema samo ostati- šta bi bilo da je bilo..., u svakom slučaju pratimo te dalje (s nadom da će biti lijepih vijesti).

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo clanka: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824609/

A sto ce biti s temom i od teme... vidjet cemo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Vezano za ovo odstupanje od 63%, naravno najbolje pitati doktora ali meni jos pada na pamet da je to lakse moguce kod tako nisko izmjerenih vrijednosti koje su samim tim teze mjerljive. Na nekim nalazima cak nema donje vrijednosti nego pise <0.2, nemjerljivo nisko (kod nas u Breyeru za AMH). Kako god...i ja se iskreno nadam da ces ti Kaae ovu temu uskoro zatvoriti objavom plusica!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako sam dobro zapamtila, breyerovska skala se množi sa 7,1, to bi onda ispalo da je ta nemjerljiva "breyerovska vrijednost" preračunato "vinogradska vrijednost" od 1,42 pmol/L.

Opet, sve su to papiri, i to je nova pretraga i jedan nalaz, za kojeg zasad govore da je nova pretraga.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.08.2011. at 16:19

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

High (often PCOS)

Over 3.0 ng/ml

Normal

Over 1.0 ng/ml

Low Normal Range

0.7 - 0.9 ng/ml

Low

0.3 - 0.6 ng/ml

Very Low

Less than 0.3 ng/ml

Ova tvoja ljestvica, i ova ng/ml ljestvica s kojom mi "operiramo" i di je "konverter" množi sa 7,14 ipak nisu iste, ako ja to dobro kužim:

AMH izrazen u ng/ml:

<0.3 = nisko (insuficijencija ovarijuma)
    0.3-0.7 = granicno
    0.7-3.5 = normalno
    3.5-5.0 = granicno (za PCOS)>5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •