Vidjela sam u dm-u, od jednog poznatog proizvođača dječje opreme neki aparatić na struju koji navodno tjera komarce zvukom, koji ljudi ne čuju. Jel zna netko nešto o tome? Djeluje li to?
Vidjela sam u dm-u, od jednog poznatog proizvođača dječje opreme neki aparatić na struju koji navodno tjera komarce zvukom, koji ljudi ne čuju. Jel zna netko nešto o tome? Djeluje li to?
Eto ja sam baš danas kupila taj, ali na baterije, tako da može na kolica. Radi na principu "ultrazvučnh valova koji iritraju komarce, a da pri tom nemaju neželjenog učinka na ljude." Muž je baš maloprije isprobao djelotvornost ispred kuće, bilo je hrpa tih insekata oko žarulje na terasi i kad je približio aparatić, svi su se razbježali i nije ih bilo dok god ga nije maknio. Pa, nadam se da djeluje, jer nije ni jeftin.
meni je taj aparatić na zvuk koma, ja se mogu zakleti da ga čujem, i smeta mi. sad da li je to stvarno tako ili sam si umislila, to ne znam. što se tiče aparatića protiv komaraca imam ga, onog sa tekućinom i nismo imali nikakve (primjetne) neželjene reakcije. inače mi se čini da su sve te "smrdljive" stvari puno manje otrovne od onih kojima miris uopće ne osjetiš
Zapravo nisi u pravu. Ljudski slušni sustav je prilično nelinearan i ima dosta izraženu kvadrirajuću komponentu, a to znači da "demodulira" ultrazvuk. Konkretno, ovi izvori zvuka protiv gamadi i glodavaca rade s isprekidanim niskim ultrazvukom (<30kHz), a to se čuje kao niz udaraca. Isto tako se poput cvrkuta može čuti šišmiše između zgrada.
Dakle, kontinuirani ultrazvuk se stvarno ne čuje, ali svaka komponenta superponirana na ultrazvučni nosilac, uključujući dopler i isprekidani rad se čuje.
Digresija: bebe u trbuhu čuju dijagnostički ultrazvuk kao oštro zujanje.
e pa ja čujem, izgleda da ipak nisam skrenula. a imam i dva glodavca, i iako su već starije zamorke u godinama 100% sam sigurne da bi izludile od zvuka. što se tiče mm-a, on je gluh ko top i njemu ziher ne bi smetao. ostajem pri aparatiću sa tekućinom, kao što rekoh nismo (još) primjetili neke posljedice