Stranica 10 od 12 PrviPrvi ... 89101112 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 552

Tema: Ovo je zabranjeno!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    roza, a kako ti zamišljaš raspravu na forumu
    ti napišeš kako bi ti, ja napišem kako bi ja, i?
    meni je to turbo dosadno
    Pa možemo raspravljati, ali jesam ja ikad baš "tebe" uzela za primjer? Jesam li "tvoje" stavove ismijavala, razvikivala okolo kao primjer i ne znam ni ja što još? Ja napišem da mi none nije čitala knjige, odma Apri skoči defenzivno ko da sam joj maltene pp poslala da su knjige koje čita glupe. Rečem da je sistem loš, odma se nađe 50 njih koji se ponašaju ko da sam napisala E ti ti i ti ste fakat glupe i grozne...dosadilo mi je to. Pogotovo mi je dosadilo što ja uvijek pišem općenito a masu vas piše direktno meni, od toga da bi mi zabranile HS do toga da sam luđakinja i fanatik. Jednostavno mi ide na živce to neko forumsko nadjeb*** koje uvijek ispadne witch hunt. I da, meni je osobno draže to dosadno raspravljanje, ne realiziram se preko foruma a kad sam nervozna mlatim muža tepsijom.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mene odgoj pretvorio u ono što jesam već život.
    kakve onda koristi od strogoga odgoja :D kad će dijete bit ono što doživi, a ne ono što mu tvrdiš(mo) da je ispravno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja mislim da je djecu pametnije odgajati vlastitim primjerom (tj. truditi se živjeti i biti ono što želimo njima) nego stezati obruč i stavljati ih na lajnu. To ne funkcionira.

S druge strane, roditelji nisu jedini utjecajni faktor, ali su jako velik i značajan pogotovo dok su djeca mala. Daklem, puno je pametnije i vjerojatno dugoročno bolje djecu odgajati djelima nego riječima (pogotovo ako iste nisu u skladu s djelima).

Meni su znali braniti noćne izlaske, a onda otići sa svojim društvom i zaružiti... Rezultat: mislila sam da mi uskraćuju nešto što je moje pravo, pa sam brisala kak sam znala dok se nisam osvjedočila da noćni život provincijskog gradića i nije bogznakaj, pa sam sama od svoje volje svela to na neku razumnu mjeru.

Danas kad imam svoju djecu uhvatim sebe da se ponekad pretjerano zaštitnički ponašam i trudim se svjesno olabaviti uzde na vrijeme, da ne popucaju kad dečki krenu npr. u srednju školu. Polako se izmičemo. S druge strane, sloboda postoji dok se ne zloupotrijebi, pa neki neprimjereni postupci imaju posljedice u vidu gubitka dijela slobode i privilegija. Trudim se ništa ne raditi na silu - djeca znaju što se od njih očekuje, stalno ispituju granice (to je njihovo pravo i normalno je) a naše je da se isto malo pomalo prilagodimo njihovoj dobi. To je dinamika... Teško je meni sada (dok djeca imaju 10 i 11 godina ) znati da li ću im nešto braniti za 3, 5 i više godina. Ne znam.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.google.hr/search?sourceid...ilovao+staricu

ifigenija, aj pogledaj koliko linkova na ovom linku... de mi reci - kako su ih te izazvale. odjećom, slobodnim ponašanjem??????????????

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    I ja mislim da je djecu pametnije odgajati vlastitim primjerom (tj. truditi se živjeti i biti ono što želimo njima) nego stezati obruč i stavljati ih na lajnu. To ne funkcionira.

S druge strane, roditelji nisu jedini utjecajni faktor, ali su jako velik i značajan pogotovo dok su djeca mala. Daklem, puno je pametnije i vjerojatno dugoročno bolje djecu odgajati djelima nego riječima (pogotovo ako iste nisu u skladu s djelima).
    upravo to
    djeca znaju (saznaju) što su im roditelji radili i kako (su) živ(j)e(li) i znaju razmišljati, ako im dozvolimo i ne treniramo ih-u pravcu: moja je mama nosila oskudnu odjeću, izlazila, pila, pušila travu, imala raznorazne seksualne partnere i sve što radi-radi na temelju toga iskustva.
    što ako meni to uskrati-koji su njeni motivi? Ako je želja da živim kao ona i ako sam tako odgajan(a)-živjet ću tako i kad sve prođem i doživim.
    Ako želim živjeti potpuno drugačije...otkud moji roditelji znaju koje su posljedice neizlazaka, neseksanja, nenošenja lude odjeće, ako takav pobožni život nisu probali do 30e?
    Ja ne želim niti pomisliti da će moja djeca biti iole gluplja od toga da su svjesna da ne moraju biti po PSu, jer oni što ih odgajaju nisu po PSu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku

ifigenija, aj pogledaj koliko linkova na ovom linku... de mi reci - kako su ih te izazvale. odjećom, slobodnim ponašanjem??????????????
    ma ko i one što ih muž ulema do krvi, stoposto su ga jadnog trudbenika nanervirale...

takve komentare preskačem, jer me želudac zaboli...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Peterlin, super su ti postovi.
    Kad se sjetim sebe u toj nekoj dobi znam da sam imala svoje planove. I da sam ih ostvarivala, vec bi nasla neki nacin da realiziram zacrtano. Starcima nisam lagala, neke stvari bih jednostavno presutila. Da su me izravno pitali, vjerojatno bih im cak i rekla. Bila sam lijena lagat. Imala sam frendicu koja je tako masne lazi pricala roditeljima, da meni nikakko nija bilo jasno kako uspjeva plivati u tim pricama... Meni se to nije dalo. Nadam se da moja djeca neće raditi ništa gore od onog što sam ja radila. Mogu im reci da su neki od tih poteza bili glupi, da ne mogu biti gluplji, ali svjesna sam da ih necu moci sprijeciti da neke od njih ponove. Pa da se uvjere sami. Nadam se da cu ih sacuvati od bolesti i kriminala, ostalo nek rjesavaju sami.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa da, dijete uči od okoline na različite načine...

Razne životne situacije koje nisu uvijek ugodne ponekad naglo izbace djecu/mladunce iz udobne kolotečine i prisile ih da prihvate dio obveza koje im inače ne bismo nametali. Već sam negdje napisala da sam ja svoju djecu prvi put pustila same u glazbenu školu kad sam morala ostati u bolnici, a mm nije bio doma da ih vodi. Da se to nije dogodilo, možda ne bi sami išli tamo do iduće školske godine, ali sad znaju da mogu, pa povremeno idu sami i kad ih ima tko voziti. Život nas prisili na kojekakve kompromise. Dijete koje može dobiti vozačku dozvolu može i samo odlučivati koliko će dugo ostati vani, ali davno prije trebalo bi ga uputiti čega se i kako treba čuvati.

S druge strane, ne možemo sve predvidjeti ni sebi ni drugima, pa valjda zato i imamo razum da možemo samostalno odlučivati. Ponekad ćemo (i mi i djeca, kao i bilo koji čovjek) i pogriješiti i donijeti krivu odluku. Ponekad će se dogoditi nepredviđene situacije... Ja nisam skrivila nesreću u kojoj me pijani tip pokupio na semaforu. Nisam ništa činila da to izazovem, a opet se dogodilo i ne jednom. Čak i kad učinimo sve što možemo da se zaštitimo, nema 100% garancije da se nešto loše nipošto neće dogoditi. To nije razlog da se zatvorimo u 4 zida i da živimo u strahu, ni za sebe ni za djecu.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, super su ti postovi.
    Kad se sjetim sebe u toj nekoj dobi znam da sam imala svoje planove. I da sam ih ostvarivala, vec bi nasla neki nacin da realiziram zacrtano. Starcima nisam lagala, neke stvari bih jednostavno presutila. Da su me izravno pitali, vjerojatno bih im cak i rekla. Bila sam lijena lagat. Imala sam frendicu koja je tako masne lazi pricala roditeljima, da meni nikakko nija bilo jasno kako uspjeva plivati u tim pricama... Meni se to nije dalo. Nadam se da moja djeca neće raditi ništa gore od onog što sam ja radila. Mogu im reci da su neki od tih poteza bili glupi, da ne mogu biti gluplji, ali svjesna sam da ih necu moci sprijeciti da neke od njih ponove. Pa da se uvjere sami. Nadam se da cu ih sacuvati od bolesti i kriminala, ostalo nek rjesavaju sami.
    Ovako bih i ja to sročila.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa, eto, to je tvoje mišljenje. sve pet.
    ja ne vidim razloga da maltene punoljetnu osobu ne pustim da izlazi van u srednjoj. meni je to recimo bilo prekrasno razdoblje, i drago mi je da sam ga proživjela.
    ne želim živjeti u kulturi straha.

edit: odgovor sikapiki, nije mi prihvatio quote
    Posljednje uređivanje od jennifer_gentle : 27.06.2011. at 12:15

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Bolesnik je bolesnik, i bira slabe i nezaštićene.
    Neki ne biraju.
    Kažem da moramo čuvati djecu što je moguće više. I sebe. I starice. Jer ima svakakvih ljudi, nažalost.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Uživam čitati što piše Peterlin. Ne samo na ovoj temi, već i na ostalima. Čini mi se da sam mlađa od nje, imam mlađe dijete i njeni savjeti i iskustva mi uvijek dobro dođu. Ne volim čitati postove koji počinju sa đizis, zgražanjem, osuđivanjem, istjerivanjem pravde. I baš ste napale na Rozu. Nije svaka njena riječ kriva. Možda je i prekruta u nekim svojim stavovima, ali zašto ih ne bi napisala???
    Ja mislim da su djeca naše ogledalo. Barem to primjećujem kod svog djeteta. Uči od obitelji, tj. od nas. Svojim ponašanjem mu dajemo primjer. Daleko je od puberteta. Kako ćemo onda funkcionirati, stvarno ne znam. Imam planove, no hoće li se oni i realizirati to tek preostaje vidjeti. Nisam za čvrste okove, stegu, bilo kakve represivne mjere. Nisam konzerva. No ne sviđa mi se ni ovaj današnji liberalizam iliti sloboda. Sloboda ovoga, sloboda onoga... sve neke slobode, i globalno gledajući baš nam je društvo krasno.
    Nemam žensko dijete. Da imam, da- zabranila bi dopičnjake i u osnovnoj školi izlaske do rane zore. O Sarajevu ne želim ni razmišljati. Da se dogodi, uopće mi ne bi bilo na ponos, jer eto moje dijete je samostalno i svojevoljno otišlo iz gnijezda. U našoj kući nema svojevoljnih odluka. Sjedimo i dogovaramo se. A viš čuda, odrasli i punoljetni! Imamo svoj krov, pa ne provodi svatko svoju volju kako mu se sprdne. Dakle, ne očekujem od svog djeteta da mi Sarajevom dokazuje svoju spremnost na izlet iz gnijezda. Oko Sarajeva se samo možemo dogovarati i razgovarati, ali lupanje vratima pred mojim nosom i zatvaranje istih sa vanjske strane ne dolazi u obzir.

I još nešto, Đizis, ali intuicija me rijetko vara. Narajđe bi upotrijebila smajlića koji se belji, ali neću, neću iz pristojnosti.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A dajte mi recite vi koje očekujete da dijete igra kako vi svirate, što kada dijete ne ispuni vaša očekivanja? Jednom članu moje rodbine se to dogodilo i totalno je na živce obolila! Zamislite-dijete se rastalo, a ona koja je totalni kontrol frik, nije to uspjela spriječiti!
    I znam da me u životu sa ovih mojih troje čeka milijun nepredviđenih stvari i more izgubljenih živaca i baš zato ne mislim opterećivati ni sebe ni djecu još i nekim nepotrebnim stvarima.

I znam da je totalni offtopic....ali gledam sinoć Big Brother i Marijaninog oca...kćer mu nije ispunila njegova očekivanja i došao ju je podržati! Ne znam koliko bi nas na ovom forumu to moglo! I svaka mu čast na tome! Za mene je on pravi roditelj!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako mom djetetu ikada padne na pamet da se prijavi u BB Show, ja neću ispuniti SVOJA očekivanja, od sebe kao roditelja. Koji crni pravi roditelj.... kajgod, draga, sorry... za tako nešto od mene ne bi dobili ni mrvu podrške. Ne bih im branila (njihova stvar, to je za punoljetne), ali mi na kraj pameti ne bi padalo da to podržavam.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

x na peterlin
    posebno sto je taj 'pravi' roditelj prije toga razglasio novinama da je kcer za njega mrtva...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ček malo, em da moram gledat kako se tri mjeseca mrda pred svekolikim pučanstvom regiona i još da je dođem na televiziju podržat? da bi bila pravi roditelj?
    no way.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eee, al da ti doma donese sto keka eura... možda bi i razmislila, a?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sto tisucica dize ljude iz mrtvih :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uh,uh, pa ti uči dijete da bude pošteno, taman u radnom vijeku zaradi sto i koju keku

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma to ona i onaj lepi lapo-lapo sto posto

majkemi, nisam pratila

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sto se tice BB-a, moj stav je da se svatko tko i razmislja o odlasku u kucu pozdravio sa zdravim razumom, bio on toga svjestan ili ne

i u tom smislu me stvarno nista u vezi ljudi, ponasanja i situacija u toj kuci ne moze iznenaditi

tak da bi ili ga potpuno podržala od pocetka do kraja ili nemala veze s time potpuno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja imam poznanika koji je bio u BB, ne u ovom.
    kao, provodio neki eksperiment nad samim sobom
    i kaže da je to strašno.
    na granici ludila.
    da je opasno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    x na peterlin
    posebno sto je taj 'pravi' roditelj prije toga razglasio novinama da je kcer za njega mrtva...
    A taj "pravi" roditelj nije se zapitao da li s njegovim odgojem štogod možda nije valjalo pa se kćer otišla "dokazivati" u BB Show...

Kad vidim roditelje, često mi bude puno jasnije što nije u redu s djecom.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A taj "pravi" roditelj nije se zapitao da li s njegovim odgojem štogod možda nije valjalo pa se kćer otišla "dokazivati" u BB Show...

Ja stvarno mislim da su je trebali doći podržati jer to je kruška sa njihova stabla, nek sad kusaju što su skuhali. Iako mi je uvjerenje svih gledatelja da su puno bolji od te nesretnice i ono izviždavanje na izlasku iz kuće bilo licemjerno do bola. Svi se uhvatili kamenovat je kao da su sami bez grijeha. Fuj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa možemo raspravljati, ali jesam ja ikad baš "tebe" uzela za primjer? Jesam li "tvoje" stavove ismijavala, razvikivala okolo kao .
    ti mlati muža tepsijom, meni bolje ovdje mlatit nešto drugo
    a slušaj, da ja napišem nešto ekstremno, samo na drugu stranu ekstremno, tipa ja ću svojoj M za 18 rođendan poklonit plastičnu operaciju i nove sise, ne znam ko se ne bi zakačio

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ti mlati muža tepsijom, meni bolje ovdje mlatit nešto drugo
    a slušaj, da ja napišem nešto ekstremno, samo na drugu stranu ekstremno, tipa ja ću svojoj M za 18 rođendan poklonit plastičnu operaciju i nove sise, ne znam ko se ne bi zakačio
    ja

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A i to da je ekstrem uvijek loš je zabluda, ponekad je loš ponekad dobar, a ponekad uopće nije extrem nego ga se tako percipira, ovisi sve o tome ko ga proglašava extremom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja stvarno mislim da su je trebali doći podržati jer to je kruška sa njihova stabla, nek sad kusaju što su skuhali. Iako mi je uvjerenje svih gledatelja da su puno bolji od te nesretnice i ono izviždavanje na izlasku iz kuće bilo licemjerno do bola. Svi se uhvatili kamenovat je kao da su sami bez grijeha. Fuj.
    Ja to ne gledam (gledala početne epizode prve godine i zaključila da to nije nešto što bi se u našoj kući gledalo. Ako mm i ja ne gledamo, ne gledaju ni djeca. Čuju od prijatelja, pogledaju minutu ako slučajno nalete dok traže nešto suvislo i to je sve. Oni koji to gledaju imaju veće šanse da im se djeca danas-sutra prijave... Sustav vrijednosti klimav nam je i bez ovakvih udica. A vrijeme mi je predragocjeno da bih ga (i sebi i djeci) trošila na tv, a posebno na reality cirkuse.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jer to je kruška sa njihova stabla, nek sad kusaju što su skuhali.
    nisam sigurna da je to tako.
    niti ja nisam "ispala" kako su moji roditelji željeli da budem i odgajali me u tom nekom, njima zamišljenom, smjeru.
    niti će moja djeca biti onakva kakva bih ja htjela da budu.
    nije to samo copy paste, puno toga je u igri.

djeca nisu rođena kao tabule rase, pa da mi samo ispisujemo po njima, sa nečime se i rode.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

, a posebno na reality cirkuse.
    kako koji, ja sam bome masterchef religiozno pratila
    evo, tu bi ih podržala da se prijave, jadnici, ubili se od kuhanja, a za niti 30 keka, kako vi kažete.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    nisam sigurna da je to tako.
    niti ja nisam "ispala" kako su moji roditelji željeli da budem i odgajali me u tom nekom, njima zamišljenom, smjeru.
    niti će moja djeca biti onakva kakva bih ja htjela da budu.
    nije to samo copy paste, puno toga je u igri.

djeca nisu rođena kao tabule rase, pa da mi samo ispisujemo po njima, sa nečime se i rode.
    Uf ne znam, baš ovaj slučaj mi je nekako too much da ne bi roditelji bili jedni od krivaca.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja imam poznanika koji je bio u BB, ne u ovom.
    kao, provodio neki eksperiment nad samim sobom
    i kaže da je to strašno.
    na granici ludila.
    da je opasno.
    pa to je svakom sa imalo soli u mozgu jasno da je opasno. potpuno neprirodna okolina , 24 sata promtrani , sa totalno suludim načinima ispunjavanja vremena. ja bih zabranila snimanja takvih emisija, kad smo kod zabrana već.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je baš bilo lijepo i ljudski što ju je tata došao dočekati, pa makar je se javno odrekao koji mjesec prije.
    da mi je dijete napravilo ne znam kakvu glupost i da se sad kolektivno pribija na stup srama, došla bih pred njega, makar da mu budem jedino prijateljsko lice u huškačkoj svjetini.
    svaka čast za tatu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni je bilo prekrasno sto je tata dosao..ja bb nisam pratila ali sam jucer pogledala finale
    nisam bila ni najmanji fan bb-a a jos manje njenih poteza ali nisam nitko da je osudjujem..i bilo mi ju je prezao jucer kad su je pred milijun gledatelja vrijedjali ljudi..barem ima novce za solidan pocetak s djetetom

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kako koji, ja sam bome masterchef religiozno pratila
    evo, tu bi ih podržala da se prijave, jadnici, ubili se od kuhanja, a za niti 30 keka, kako vi kažete.
    I ja, i sada ću biti kriva ako mi se djeca za koju godinu prijave.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ifigenija, moram reći da mi tvoja logika nikako ne drži vodu nije mi jel, logična . ne želim doista da ovo shvatiš kao napad, al nikako mi nije jasno kako ti ne vidiš od drveta šumu? pa ne možeš dijete zaštititi tako da mu kontroliraš apsolutno sve, da ne ide nikuda samo, da ne oblači odjeću koja bi svrnula pogled bolesnika na njih, ma onda nemoj ni na more voditi da ne bi neki pacijent buljio u naga dječja tijela, jer gle, takvih ima...
    mislim, tehnički možeš, al oprosti čemu onda i živi. ja ne znam da li ja pretjerano uzimam tvoje komentare al su mi prilično radikalni i zbrkani istovremeno. baš osjećam jedan veeeliki strah a doista mislim da je on kontraproduktivan i da iz njega činimo mnoge gluposti.
    možeš ga donekle zaštititi usađivanjem odgovornosti, razvojem samopouzdanja, učenju vještina koje mu mogu glavu spasiti,. moraš ga učiti koliko je bitno kretati se u čoporu ako dođe do nužnosti kretanja noću, autostopiranju koje nikako ne bi trebalo biti pod normalno, al eto, nekad baš može biti hitno. možeš ga učiti milionu stvari, tisuću puta ga zaključati, i opet ne znaš hoće negdje iza nekog ćoška izbiti neki Paravinja.
    hoću reći da će svatko od nas poduzeti sve što smatra potrebnim ali život je cesta na kojoj nemaš garancije na ništa.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je baš bilo lijepo i ljudski što ju je tata došao dočekati, pa makar je se javno odrekao koji mjesec prije.
    da mi je dijete napravilo ne znam kakvu glupost i da se sad kolektivno pribija na stup srama, došla bih pred njega, makar da mu budem jedino prijateljsko lice u huškačkoj svjetini.
    svaka čast za tatu.
    sad znam jer sam pogledala po netu, nisam znala da je takva huškačka završnica bila. do sad su sve pobjednike pristojno ispratili. nadam se da je ovo zadnji bb.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    O Sarajevu ne želim ni razmišljati. Da se dogodi, uopće mi ne bi bilo na ponos, jer eto moje dijete je samostalno i svojevoljno otišlo iz gnijezda. U našoj kući nema svojevoljnih odluka. Sjedimo i dogovaramo se. A viš čuda, odrasli i punoljetni! Imamo svoj krov, pa ne provodi svatko svoju volju kako mu se sprdne. Dakle, ne očekujem od svog djeteta da mi Sarajevom dokazuje svoju spremnost na izlet iz gnijezda. Oko Sarajeva se samo možemo dogovarati i razgovarati, ali lupanje vratima pred mojim nosom i zatvaranje istih sa vanjske strane ne dolazi u obzir.
    nitko nije "zalupio" vrata. samo je mama došla do spoznaje da ga je mogla odmah pustiti (znajući da je odgovoran), no u tom trenutku je prevladao "formalni autoritet".

a koliko je staro tvoje dijete sada?

p.s. NIKAD ne reci "nikad".... .

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    svaka čast za tatu.
    slažem se s tobom.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neću s tobom na kavu!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    pa to je svakom sa imalo soli u mozgu jasno da je opasno. potpuno neprirodna okolina , 24 sata promtrani , sa totalno suludim načinima ispunjavanja vremena. ja bih zabranila snimanja takvih emisija, kad smo kod zabrana već.
    potpis
    a na RG koja mlati muža tepisijom umirem od smijeha -eh ekstrema, zašto bi RG bila ekstrem a ovo luđaštvo od BB mainstream, pa ja bih te sve koji su uopće prijavili stavila na jednu poštenu radnu akciju i na kraju imamo sveučilišnu bolnicu i autoput do Moskve, a njima fantastična radna terapija džabe.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    Ifigenija, moram reći da mi tvoja logika nikako ne drži vodu nije mi jel, logična . ne želim doista da ovo shvatiš kao napad, al nikako mi nije jasno kako ti ne vidiš od drveta šumu? pa ne možeš dijete zaštititi tako da mu kontroliraš apsolutno sve, da ne ide nikuda samo, da ne oblači odjeću koja bi svrnula pogled bolesnika na njih, ma onda nemoj ni na more voditi da ne bi neki pacijent buljio u naga dječja tijela, jer gle, takvih ima...
    mislim, tehnički možeš, al oprosti čemu onda i živi. ja ne znam da li ja pretjerano uzimam tvoje komentare al su mi prilično radikalni i zbrkani istovremeno. baš osjećam jedan veeeliki strah a doista mislim da je on kontraproduktivan i da iz njega činimo mnoge gluposti.
    možeš ga donekle zaštititi usađivanjem odgovornosti, razvojem samopouzdanja, učenju vještina koje mu mogu glavu spasiti,. moraš ga učiti koliko je bitno kretati se u čoporu ako dođe do nužnosti kretanja noću, autostopiranju koje nikako ne bi trebalo biti pod normalno, al eto, nekad baš može biti hitno. možeš ga učiti milionu stvari, tisuću puta ga zaključati, i opet ne znaš hoće negdje iza nekog ćoška izbiti neki Paravinja.
    hoću reći da će svatko od nas poduzeti sve što smatra potrebnim ali život je cesta na kojoj nemaš garancije na ništa.
    Znaš što, imaš pravo.
    Na temelju onoga što pišem ispadam stvarno ludača.
    Zapravo, pišem imajući u vidu dvije stvari, konkretne, koje me muče.
    Prva je da je meni bliska osoba doživjela silovanje. Hodala je mračnom ulicom grada i čovjek ju je nožem prisilio da uđe u haustor i silovao je. Ona ga je uspjela odgurnuti, on ju je zarezao po vratu...
    Okej.
    To je jedna priča.
    Druga je da živim u dijelu grada gdje ima stvarno mračnih i mrtvih ulica kraj šume.
    Kad se vraćam iz bapskih izlazaka redovito viđam curice od 45 kg u minjacima i tajicama i štiklicama kako same hodaju vani, ili se vraćaju odnekud. Meni to digne svaku vlas kose na glavi. Valjda zbog te priče s rodicom koja je silovana. Nekoliko puta sam htjela stati, ali si mislim - ne mogu tek tako vozati dijete koje ne poznam, još me može neki tata zatuć. Plus - ako ih vabim da uđu u moj auto, valjda legitimiram da općenito ulaze ljudima u auto.
    I tako bih ja rado rekla nekome - čuvajte tu dječicu u minjanicma, tako zrihtanu, vozite to gdje god da ide, a nemam kome.
    Pa trolam po forumu...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pa vjerujem ti da te hvata jeza kad sve to skupa vidiš, i mene bi vjerojatno. i to je normalno, ja jesam za odgoj s granicama, sigurno. samo su te granice fleksibilne. pmoiču se, rastežu, ovisno o stupnju zrelosti, o postupcima i djelima. ili se naprotiv, sužavaju također proporcionalno gore navedenom.
    i dalje smatram da ogoj s bedemima od granica nije učinkovit. da prije ili kasnije dođe do kratkog spoja.
    a vidjet ćemo, ovo je sve ipak još puka teorija...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

vezano za BB, ne mislim da itko iole pametan može sebi dozvoliti da se tamo prijavi.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću samo reći da je u moju srednju školu išla cura iz krajnje konzervativne obitelji koja je morala dolaziti bez šminke i "smjerno" odjevena. Da, do prvog odmora. Tada bi uletjela u wc, našminkala se, natapirala kosu i presvukla u darkericu.

Kad nam je u školu jednog dana nenajavljeno uletio fotograf, nije se imala vremena presvući u svoju "smjernu" odjeću, pa se na brzinu slikala u darkerskom izdanju. Kad je njezin tata vidio slike, samo je tužno rekao: "Šteta što nisi bila u školi kad ste se slikali, to bi ti bila krasna uspomena". Nije su čovjek prepoznao.

Toliko o uspješnoj kontroli.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nitko nije "zalupio" vrata. samo je mama došla do spoznaje da ga je mogla odmah pustiti (znajući da je odgovoran), no u tom trenutku je prevladao "formalni autoritet".

a koliko je staro tvoje dijete sada?

p.s. NIKAD ne reci "nikad".... .

Slučajno si preskočila jednu rečenicu iz mog prethodnog posta pa sam je kopirala "Kako ćemo onda funkcionirati, stvarno ne znam. Imam planove, no hoće li se oni i realizirati to tek preostaje vidjeti."
    Dakle, ja sve opcije ostavljam otvorene. Sve je moguće osim drvene peći. Čekam da mi dijete naraste.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ifigenia, vjerujem da sto bolje pokusavas zastiti svoju djecu ali ludjaci ne biraju svoje zrtve, niti je njihov napad nuzno vezan uz los kvart ili doba dana.
    Eto ti mene kao primjera. Prije nekoliko godina sam u 10h ujutro setala po novoj Vesi (nije bas obskuran kvart jel´da?!) i nasrnuo je neki bolesnik na mene.
    Reda rada cu opisati sebe tog dana: 38 god., 70+ kila siva suknja, crna majica, mokasine, u 4. mjesecu trudnoce (trbuh se vec jasno nazirao).

Osim sto sam se beskrajno prepala i sto sam bila bjesna, dobro sam prosla. Policija je dosla za par minuta - sama sam ih pozvala dok su mi se ruke i noge jos tresle.
    Sto je mene sokiralo je sto covjek koji je hodao iza mene nista nije poduzeo da mi pomogne a po meni je to bas kljucan problem naseg drustva, nema vise socialne kontrole i angazmana zajednice niti zajednickog duha odgovornosti. Nemozemo sami stititi svoju djecu, za to nam je potrebna podrska zajednice!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

prije nekoliko godina sam se u jednoj EU metropoli vozila sama u metrou, u večernjim satima (nekih 8-9 sati navečer, ne prekasno). utrčala je grupa pijane, nadrogirane mlađarije i počela demolirati vagon. doslovce su kidali sjedala i bacali ih kroz stakla, razbijali sve što su mogli u vagonu. od straha sam se skamenila, ostala na svom mjestu i zabuljila kroz prozor, pravila se da ih ne vidim. nisam mogla u idući vagon jer bih trebala proći kroz njih, a to nisam htjela. ne moram reći da mi nikad nije vrijeme sporije teklo, tih 3-4 minute dok nismo došli do iduće stanice. na njoj su izletili van ko neka divlja horda. u to je vrijeme već došla policija, odspojila vagon od kompozicije (bio je zadnji), ja sam prešla u idući vagon i nastavila vožnju.

i šta bih sad trebala, na osnovu tog ružnog iskustva više ne putovati metroom ? zabraniti svojoj djeci da ne putuju istim ukoliko se nađu u situaciji da trebaju ?

to bi stvarno bila glupost. ovakve situacije čovjek ne može niti izbjeći, niti predviditi.

ne postoji način s kojim se dijete može 100% zaštititi. ženske mogu penziju dočekati u minici i štiklama a da maksimalno dožive neke komentare i dobacivanja sa strane. a onda se presvuku u trenirku pa ih napadne neki paravinja iza ugla.
    kao što su cure već rekle, djecu se može dobro pripremiti da se kreću u grupama, da ne razgovaraju s nepoznatima i ne uzimaju od njih slatkiše ili već šta nude, ne ulaze ni u kom slučaju s neznancima u auto, ... eto to mi trenutno pada na pamet.

osim manijaka koji vrebaju na dječicu uvijek mi se kosa dizala na glavi kad bi po malim mjestima viđala djecu (osmoškolce) kako idu u školu po cesti, bez nogostupa, a kraj njih šišaju auti. i stvarno ne razumijem roditelje koji puste tu djecu do škole takvim putem, ne vjerujem da nema nekog drugog rješenja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

neću s tobom na kavu!
    Šteta, možda bi se baš fino složile...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću samo reći da je u moju srednju školu išla cura iz krajnje konzervativne obitelji koja je morala dolaziti bez šminke i "smjerno" odjevena. Da, do prvog odmora. Tada bi uletjela u wc, našminkala se, natapirala kosu i presvukla u darkericu.
    Puno vas spominje ovakav scenario. Činjenica da je netko konzervativan ne znaći automatski da taj netko ima i ispravne moralne smjernice. Ja isto znam puno nazovi konzervativnih obitelji, jedni su ovakvi kakve ti spominješ - konzerve, al bez pokrića pa zbunjuju djecu koja na kraju pokažu bunt prema tome što oćito ne drži vodu - ovakvih obitelji ima jako puno. A drugi su oni koji su jasno definirali moralne smjernice i sebi i djeci, i kako ja volim reći they walk the talk. Ovakav slučaj kakav si navela je skoro pa nemoguć u obiteljima koje žive svoju priču kako spada. Kad učiš svoju djecu da je recimo važno da nisu robovi mode i da se oblaće skromno i jednostavno, kad ih učiš da su sexualni odnosi prije braka loši za njih, kad im za sve to, kao što ću ja, daš riječ Božju kao ultimativan moralni zakon koji to sve nalaže i objašnjava razloge, i pri tom živiš onako kako govoriš, ne vidim baš previše mogučnosti da ti dijete sa 17 bježi od kuće i oblaći se u nešto što je naućeno smatrati neprikladnim. Važno je djetetu objasniti ZAŠTO je nešto loše i koje su posljedice, a kad imaš Bibliju kao moralnu smjernicu onda ti je posao puno olakšan jer postoji taj viši autoritet čija riječ je nepobitna.

Poznam puno ovih "walk the talk" krščanskih obitelji koji HSaju, djeca su pristojna, poslušna, sretna, vesela, obrazovana bar jednako kao i djeca u školskom sistemu, vrijedna, i sve to ne jer se boje roditelja, nego jer su od malena odgajana na određen način i prihvačaju roditeljska pravila kao nešto dobro za njih. Nisu amebe koje nemaju dječjeg duha u sebi, ima i pobuna naravno, ali te pobune nisu na razini onog; otišo u Sarajevo bez da mu je mama dozvolila.

Strogost o kojoj ja pričam nije nešto što izuzima igračke, veselje, sladolede, crtiće, cugu s frendovima ili putovanja - ne živimo u samostanu. Ali izuzima ono što je po Bibliji grijeh.

Uvijek dajete primjer nekih obitelji koje su kao konzervativne (pretpostavljam vjernici) a uopće ne žive sukladno sa biblijskim načelima nego idu nedjeljom na misu i misle da je to to. I to što je neka obitelj krenula tim putem i nije uspjela nije nikakav argument protiv "mojih" nastojanja da ustrajem u takvom odgoju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •