YosephK prvotno napisa
Moram priznati da me homogeniziranje razreda ne veseli nimalo. Radio sam i u OŠ i u SŠ, prošao brojne edukacije, nedavno bio na stručnom usavršavanju u Velikoj Britaniji gdje sam proveo nešto vremena kao asistent u nastavi u jednoj boljoj SŠ. Puno toga ovisi o nastavniku, odnosno o pristupu. Imao sam i ja puno bistrića u razredu u OŠ, a sada u SŠ imam nekoliko. Za njih pripremam posebne zadatke primjerene njihovim sposobnostima, a kad i to iscrpe, onda dobiju poseban zadatak da pomažu slabijim učenicima. Procvjetaju! Osjećaju se VAŽNIMA i KORISNIMA. Njima je to bilo kao da sam im dao cijeli svijet! Onaj osjećaj da nekome pomažu je neprocjenjiv, a da ne spominjem razna istraživanja koja dokazuju da se najbolje uči pomažući drugima! Nije poanta nastave (na primjer, nastave matematike) samo prenijeti znanje iz struke; poanta je i u razvijanju određenih socijalnih vještina. A tako nešto je lakše postići u heterogenoj skupini nego u homogenoj.
Usput, nikome u toj školi nije palo na pamet da će i u tom "naprednom" razredu opet biti onih "boljih"?