Ja sam zapravo negdje između. S jedne strane jako jako jako dobro kužim što vertex priča, ja sam zapravo osjetila forsiranje da moram biti "više dijete"-ne toliko od roditelja (mada su i roditelji više željeli da se "uklopim" nego da se "pronađem") koliko općenito, od okoline, društva, u školi... Meni je bilo neusporedivo draže čitati, računati i proučavati-nego igrati se, bolje sam živjela sama, nego u okolini, alterirala sam s ponašanjima kao da imam šizofreniju i bila stvarno vrlo vrlo teška za hendlati. U nekoj točki sam se pogubila između onog što sam ja i što je normalno. Rekla bi da sam se tek nakon fakulteta vratila u svoje starmalo, preozbiljno ja-koje se ne boji biti nezabavno. Al dobro, nisam ja tema. Al dobar je primjer onog što vertex kaže-hBd da živimo na mjestu i u vremenu di je savršeno ok biti "neobično" dijete i gdje imamo barem donekle mogućnosti djetetu koje je "takvo" pomoći da ne izgubi sebe.
S druge strane, malo me i muči ta "najezda" nadarenih. Ja inače imam averziju prema najezdama

, od hiperprodukcije VSSa, do hiperprodukcije genijalaca.
Gotovo da ne poznajem roditelja (pogotovo ovako virtualno) čije dijete nije trebalo pomoć naše poznate dječje psihologice koja radi s nadarenima, čije dijete nije bilo "nadareno i asocijalno". Tu opet vidim ono što me muči kad se radi o otvaranju nadarenih razreda - pitanje dali su sva ta djeca uistinu "teška, posebna, genijalna" ili se spektar "normalnog" (ispričavam se, al normalno je jedina riječ koja mi pada na pamet) proširio, a roditelji uistinu žele da njihovo dijete bude "posebno" ili još gore-muči ih ako njihovo dijete nije savršeno po PSu, pa žele provjeriti što to zapravo nije ok.. Ne znam.