da, ok je ulagati u fizičko zdravlja i prevenciju ali nije u psihičko. To se predrasuda s kojom se psiholozi svakodnevno susreću u svojem radu.

sada razmišljam o ovom razredu za napredne ili darovite. Ja bi vjerojatno kao dijete bila okarakterizirana kao napredna i vjerujem da bi meni super bilo u takvom jednom razredu, da bi dobila puno i iskoristila puno. Ali, ja sam bila dijete krojeno po mjeri naseg skolskog sustava. A opet, sjetila sam se epizode iz svojeg skolovanja koja je meni osobno bila izrazito vazna i jako je utjecala na moj osjecaj uspjesnoti i samopouzdanje, trebale su mi godsine da si to poslozim u glavi (pazite, jedan jedini događaj!) a nitko iz moje okoline to nije prepoznao niti poradio samnom na tome: dakle, 7. razred, natjecanje iz prirode, nas četiri pripremile rad ua općinsko natjecanje. Ja rasturam, na svim pripremama najbolje, na samom natjecanju me pojede trema u nastutu, spetljam se i ne verbaliziram cijelu pricu najbolje. rezultat: osvojile smo nagradu ali samo tri mogu dalje na republičko, ja ostajem doma jer sam bila najlošija u prezentaciji. Ja se ne mogu sjetiti da je naša profesorica rijec posvetila takvom raspletu situacije. Zaključak: zalud ti pamet, zalud ti znanje i posebni razredi ako netko nema djetetu pomoći razrijesiti emocionalne probleme koji se redovito pojavljuju i koji se isto tako uče savladavati.