Pokazuje rezultate 1 do 50 od 350

Tema: Razred za naprednu djecu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam što to znači "da suna krivi način odabrani kao bistrići"? Djeca ne mogu biti odabrana da budu darovita; objektivna testiranja pokažu ili ne pokažu darovitost, odnosno kognitivne sposobnosti na razini darovitosti.
    Pa na krivi način znači: ne objektivnim testiranjima (iako mislim da tu nema potpune objektivnosti, neka vrlo darovita djeca se na testiranjima totalno zblokiraju) nego tako da su učitelji možda pod pritiskom preambicioznih roditelja proglasili dijete darovitim.
    Djeca koju sam imala prilike upoznati kao "bistriće" bila su iz raznih razreda iste škole i zaista nisu bili kao djeca koja se u pojedinim običnim razredima istaknu (tj. koja se meni učine darovita i nad čijim se pitanjima zabezeknem, a potpuno sam sigurna da im nitko nije rekao da bi me to trebali pitati), zato sumnjam u kvalitetu odabira.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj jedna2 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa na krivi način znači: ne objektivnim testiranjima (iako mislim da tu nema potpune objektivnosti, neka vrlo darovita djeca se na testiranjima totalno zblokiraju) nego tako da su učitelji možda pod pritiskom preambicioznih roditelja proglasili dijete darovitim.
    Djeca koju sam imala prilike upoznati kao "bistriće" bila su iz raznih razreda iste škole i zaista nisu bili kao djeca koja se u pojedinim običnim razredima istaknu (tj. koja se meni učine darovita i nad čijim se pitanjima zabezeknem, a potpuno sam sigurna da im nitko nije rekao da bi me to trebali pitati), zato sumnjam u kvalitetu odabira.

niti jedan učitelj sam ne može na osnovu svoje procjene proglasiti dijete darovitim. tako nešto mogu samo vrlo specijalizirani dječji psiholozi ili cijeli tim, nakon vrlo opsežnih temeljitih testiranja na više razina. zapravo su takva testiranja prilično objektivno i sam subjektivan dojam je samo jedan mali dio priče, ali daleko od toga da se na osnovu samog dojma dijete proglašava darovitim ili ne.
    Posljednje uređivanje od sirius : 01.07.2011. at 23:19

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    niti jedan učitelj sam ne može na osnovu svoje procjene proglasiti dijete darovitim. tako nešto mogu samo vrlo specijalizirani dječji psiholozi ili cijeli tim, nakon vrlo opsežnih temeljitih testiranja na više razina. zapravo su takva testiranja prilično objektivno i sam subjektivan dojam je samo jedan mali dio priče, ali daleko od toga da se na osnovu samog dojma dijete proglašava darovitim ili ne.
    Hm, pa Tanči koja je otvorila ovu temu je napisala:
    "Da,to je odluka koju je netko donio bez da pita djecu,roditelje,bez ikakvog testiranja i konačna je."
    Posljednje uređivanje od jedna2 : 01.07.2011. at 23:26

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hm, pa Tanči koja je otvorila ovu temu je napisala:
    "Da,to je odluka koju je netko donio bez da pita djecu,roditelje,bez ikakvog testiranja i konačna je."
    u kasnijim postovima je navela da su djeca testirana i kojim metododama.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    u kasnijim postovima je navela da su djeca testirana i kojim metododama.
    Da, napisala je ovo:
    Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Od testiranja je jedino provedeno TIMSS i PIRLS testiranje,ali su samo dva četvrta razreda pisala te testove,ne svi.
    To su međunarodni testovi koji služe za rangiranje škola.
    Rezultate nismo dobili,rekli su da tek nagodinu.
    Mislim da taj test nije poslužio za nikakvu drugu svrhu..
    a ja iz toga ne mogu zaključiti da su djeca odabrana opsežnim temeljitim testiranjima na više nivoa.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ispitivanje jest objektivno: nije to jedan test ni jedan tip testa nego različiti načini objektivnog mjerenja sposobnosti. Tu se ne ispituje znanje, pa nema blokiranja, a osim toga, testiranje se ponavlja.

Ako ti pouzdano znaš da su ova djeca bila "odabrana", da su ih "odabrali" učitelji po svojoj subjektivnoj procjeni, a nisu testirana po stručnim metodama od stručne osobe, onda nemojmo brkati termine - tu ne možemo govoriti o darovitoj djeci.

Stalno se provlači tipična teza o "preambicioznim roditeljima", a to govori o nepoznavanju i nerazumijevanju problematike darovitih. Upoznala sam puno roditelja darovitih koji ogromnom većinom (više od 90%) nisu preambiciozni. Na testiranje i radionice za djecu dolaze zato što se pojavljuju problemi, ne zbog ambicija.

Ima više dobrih knjiga o problematici darovitih koje su napisane na hrvatskom ili prevedene. Koga zanima ta problematika i tko radi s djecom lako se može uputiti o čemu se tu zapravo radi.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ispitivanje jest objektivno: nije to jedan test ni jedan tip testa nego različiti načini objektivnog mjerenja sposobnosti. Tu se ne ispituje znanje, pa nema blokiranja, a osim toga, testiranje se ponavlja.

Ako ti pouzdano znaš da su ova djeca bila "odabrana", da su ih "odabrali" učitelji po svojoj subjektivnoj procjeni, a nisu testirana po stručnim metodama od stručne osobe, onda nemojmo brkati termine - tu ne možemo govoriti o darovitoj djeci.

Stalno se provlači tipična teza o "preambicioznim roditeljima", a to govori o nepoznavanju i nerazumijevanju problematike darovitih. Upoznala sam puno roditelja darovitih koji ogromnom većinom (više od 90%) nisu preambiciozni. Na testiranje i radionice za djecu dolaze zato što se pojavljuju problemi, ne zbog ambicija.
    Pri rješavanju svakoga testa može doći do blokiranja što podrazumijeva i to da se npr. desetogodišnjaku živo fućka za test i umjesto da ga rješava gleda kroz prozor i misli kako bi se puno radije vani igrao.

Ne znam pozdano, samo po viđenom pretpostavljam.

I ja sam upoznala puno roditelja darovitih koji velikom većinom (90%) nisu preambiciozni ali sam isto tako upoznala puno roditelja nedarovitih koji malom (10%) većinom jesu preambiciozni.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •