Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
Ispitivanje jest objektivno: nije to jedan test ni jedan tip testa nego različiti načini objektivnog mjerenja sposobnosti. Tu se ne ispituje znanje, pa nema blokiranja, a osim toga, testiranje se ponavlja.

Ako ti pouzdano znaš da su ova djeca bila "odabrana", da su ih "odabrali" učitelji po svojoj subjektivnoj procjeni, a nisu testirana po stručnim metodama od stručne osobe, onda nemojmo brkati termine - tu ne možemo govoriti o darovitoj djeci.

Stalno se provlači tipična teza o "preambicioznim roditeljima", a to govori o nepoznavanju i nerazumijevanju problematike darovitih. Upoznala sam puno roditelja darovitih koji ogromnom većinom (više od 90%) nisu preambiciozni. Na testiranje i radionice za djecu dolaze zato što se pojavljuju problemi, ne zbog ambicija.
Pri rješavanju svakoga testa može doći do blokiranja što podrazumijeva i to da se npr. desetogodišnjaku živo fućka za test i umjesto da ga rješava gleda kroz prozor i misli kako bi se puno radije vani igrao.

Ne znam pozdano, samo po viđenom pretpostavljam.

I ja sam upoznala puno roditelja darovitih koji velikom većinom (90%) nisu preambiciozni ali sam isto tako upoznala puno roditelja nedarovitih koji malom (10%) većinom jesu preambiciozni.