Pokazuje rezultate 1 do 50 od 350

Tema: Razred za naprednu djecu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vi u Zg imate mjesto gdje se dobije "dijagnoza". Mi ga u Ri na sreću nemamo. Neću se više miješati u ovu temu. Znam i Pinkera i mogla bih staviti druge autore koji misle drugačije, ali da je to nekome važno, našao bi sam.

Iz kože "darovitog" djeteta kažem da se dijete nađe, netko prije, netko kasnije. Nijednom stvarno inteligentnom djetetu nije ni malo čudno da je drugačije od drugih. Ono to shvaća i to mu je normalno.

Takvo dijete zna da je pametnije od drugih i da brže sve kuži i najvjerojatnije je sretno zbog toga. I još sretnije ako to svoje znanje može podijeliti. I nikakav "sistem" ni loš učitelj neće spriječiti takvo dijete da nauči i to još na satu. Jednom vidi, jednom čuje i zna reproducirati.

Govorim o osnovnoj i srednjoj školi, kasnije je ipak malo teže.

Tvrdim da djeci nije bitna "dijagnoza", bitna je roditelju. Ne kažem da se morate slagati sa mojom tvrdnjom, ali da ste
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 03.07.2011. at 21:58

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Iz kože "darovitog" djeteta kažem da se dijete nađe, netko prije, netko kasnije. Nijednom stvarno inteligentnom djetetu nije ni malo čudno da je drugačije od drugih. Ono to shvaća i to mu je normalno.

Takvo dijete zna da je pametnije od drugih i da brže sve kuži i najvjerojatnije je sretno zbog toga. I još sretnije ako to svoje znanje može podijeliti. I nikakav "sistem" ni loš učitelj neće spriječiti takvo dijete da nauči i to još na satu. Jednom vidi, jednom čuje i zna reproducirati.
    Postoji i druga strana priče. Dijametralno suprotna, s kliničkom depresijom kao posljedicom neshvaćenosti i neprihvaćenosti tijekom odrastanja.

I to nije zaključak iz moje "kože" (iako u obitelji imam sličnu priču, nimalo lijepu i idiličnu), nego iz razgovora s kompetentnim osobama kojima je to struka.
    Nemojmo tako olako zaključivati samo na temelju vlastitih iskustava. Super za one koji kroz život lako prođu i "nađu se prije ili kasnije", ali na žalost postoji puno onih koji se ne nađu, i koji će cijeli život okrivljavati same sebe, jer ih nitko nije uputio na drugačiji način razmišljanja o sebi i svojim karakteristikama.
    Nije darovitost samo više znanja, da bar jest samo to, pa ne bi ni trebali pomoć ni u kojem aspektu.

Iako, rekla bih da smo se u raspravi udaljili od početnog posta, već se na prošloj stranici došlo do zaključka da planirani "razredi za naprednu djecu" nisu namijenjeni isključivo darovitima, nego natprosječnima po školskom uspjehu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •