Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 234

Tema: Raditi ili ostati doma... a šta da radim????

Lila ha avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Raditi ili ostati doma... a šta da radim????

Prvi put sam trudna i zbog toga sam jako, jako, jako sretna i MM naravno. U 8/9 tjednu sam i sutra idem na drugu kontrolu. Vrlo brzo bih se trebala odlučiti hoću li ostati doma ili nastaviti raditi. Liječnica opće prakse mi je savjetovala, obzirom da sam krhka, a doba je gripa i viroza da ostanem doma na čuvanju trudnoće. Za sada se osjećam sasvim dobro imam blage mučnine i vrtoglavice, ali sve u svemu ok.
    Inače sam na poslu u stalnom kontaktu s većim grupama ljudi.
    Što vi kažete curke, da li je već neka imala ovakav problem? Help i hvala.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam u prvoj trudnoći oko 6. tjedna krvarila pa sam skroz bila doma, ali ionako se tada nisam imala kamo vratiti jer mi je taman završio staž (na određeno, naravno.)
    Sada sam dobro i namjeravam raditi dokle god ću moći. također sam na poslu okružena bolesnim ljudima, ali nadam se da ništa neću pokupiti.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako ti ostanak doma baš ne pada teško i ako ti to neće praviti financijski neke veče probleme, ja bi na tvom mjestu ostala doma. Tj. i ostala sam skoro cijelu trudnoću.
    Iskoristi to za duge šetnje, druženja s prijateljicama, nekakve svoje hobije, uglavnom ugađaj sebi maximalno jer kad dođe bebica sve će to morati neko vrijeme pričekati i nikad ko sad nećeš imati toliko vremena samo za sebe i svoje gušte.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam u tom periodu 8,9,10 i 11 sedmica bila takodjer na bolovanju kako bi se bebica "ucvrstila" i kako bih izbjegla kojekakve stresne situacije i vozarenje na posao. Nakon toga sam nastavila normalno raditi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam prokrvarila u 7. tjednu, i otišla na bolovanje. Danas sam se vratila na posao (13+5), jer je sve u redu i sa mnom i s bebicom, nisam više mogla izdržati doma, pogotovo zato jer se super osjećam. Srećom, protiv gripe sam se cijepila prije trudnoće, ali i da nisam vratila bih se (radim u ljekarni). Viroze i prehlade mi može prenijeti i MM, ili mogu pobrati nešto u dućanu, u kafiću, bilo gdje. Mislim da je za mene trenutno puno bolje da radim, jer mi je doma bilo stvarno koma. S druge strane, drago mi je da sam prvo tromjesečje bila na bolovanju.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bok cure! Dugo već čitam tekstove i forume na RODI, ali evo prvi put se javljam!
    Ja sam u 9. tjednu trudnoće, i prije tjedan dana sam imala 2 dana pojavu sukrvice. Ginekolog mi je rekao da mirujem do slijedećeg pregleda za 4 tjedna! Doktorica opće prakse mi je rekla da mi ne može otvoriti bolovanje na teret firme duže od 3 tjedna (a to mi više paše radi plaće), te da poslje toga mogu ići na bolovanje preko HZZO-a.

MartinaP i gigamama, vi ste bile na bolovanju preko HZZO-a?
    To se može prekidati? (kažete da ste se poslje vratile na posao)
    Lila ha, tvoj ginekolog ti je dao bolovanje bez problema? Šta si mu rekla?

Molim vas za neki dobar savjet šta se toga tiče, jer se još nisam definitivno odlučila hoću li ostati na bolovanju ili se vratiti na posao!

Veliki pozdrav svima! 8)

Lila ha avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bok Jagi! Nisam ni ja još na bolovanju, ali mi je ginokologica rekla sljedeće, ukoliko prepiše dijagnozu mogućnost spontanog pobačaja za to možeš dobiti max 60 dana, a za dijagnozu pretjerano povraćanje možeš dobiti max 90 dana. U svakom slučaju i jedno i drugo su dijagnoze komplikacija u trudnoći tako da ja mislim, idu preko hzzo-a. Opća praksa ti može odobriti max bo do 3 tjedna.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a da li se tebi radi ili bi radije ostala doma?

naravno, ako ima bilo kakvih komplikacija bolje je ne riskirati. ali ako je s trudnoćom sve u redu a ne radiš posao koji bi je mogao ugroziti, zašto sjediti doma? trudnoća nije bolest.

druga je priča ako imaš doma dijete s kojim želiš provesti više vremena, ako želiš završiti faks, položiti vozački ili nešto slično.

ja sam radila, bilo mi je dosadno i ono malo što sam bila na bolovanju. uz to sam se stigla i vjenčati :namig:, pokupovati sve za bebicu i općenito normalno funkcionirati. iz ove perspektive , možda bih malo više ljenčarila, ispijala kavice i i slično, ali 9 mjeseci bi mi definitivno bilo previše.

poanta: napravi kako želiš, ali trudnoća sama po sebi nije razlog za "izvanredno" ponašanje. :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    naravno, ako ima bilo kakvih komplikacija bolje je ne riskirati. ali ako je s trudnoćom sve u redu a ne radiš posao koji bi je mogao ugroziti, zašto sjediti doma? trudnoća nije bolest.
    Potpisujem, ali s malom ogradom.
    Kod mene je sve bilo super, savršeno, radila sam do 7. mjeseca (to je bilo taman pred sezonu godišnjih), i tada... šefu je došlo do mozga da ću otići i neće me biti godinu dana i onda su me upregli... zadnja tri tjedna radila sam ko sumanuta, jurcala po stepenicama gore-dolje (od jednog do drugog labosa, od frižidera do frižidera), u to vrijeme mi je i trbuh naglo narastao, i da skratim, na sljedećem pregledu sam završila na strogom mirovanju, Preparima i kontrolama svaka dva tjedna. Cijelo ljeto nisam se maknula iz kuće, kondicija mi se istopila, a o psihičkom stanju da ne govorim.
    Zato bih još dodala: dobro je raditi svoj posao dokle je to moguće, ali treba znati na vrijeme usporiti. U sljedećoj trudnoći nema šanse da mi se ovakva situacija ponovi!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam prokrvarila u 6. tjednu i od tada imam šifru bolovanja 020.0 (prijeteći pobačaj). Ne radim, odmaram kod kuće i lijepo mi je. Istina da mi nekada teško pada gotovo cijelodnevno ležanje (naime, ja nisam skroz dobro, moram mirovati), ali znam da je to za dobrobit i mene i moje bebe. Doduše, ja sam ti radila kao manager, mislim da sam zbog stresa na poslu i prokrvarila, tako da meni dobro dođe što sam doma. Sve ovisi kako se ti osjećaš. Moje razmišljanje je da nam posao neće pobijeći, naradit ćemo se cijeli život. Moje radno vrijeme je bilo 9-10 sati na dan. Sad ću postati majka, znači nema odmaranja kad se vratim s posla i sl... Uživaj, odmaraj se ako možeš. Rad s ljudima zna biti stresan, a tebi treba mira.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ako si podložna stresu, ako ti financijski ne šteti i eventualno zbog te velike količine ljudi s kojom kontaktiraš svaki dan (a s obzirom na doba gripe), možda bi trebala ostati doma.
    Trudnoća apsolutno nije bolest, ali je ipak posebno stanje i mislim da se žena prvo mora posvetiti sebi.
    Ako si doma ne znači da ti mora biti dosadno. Možeš si to vrijeme iskoristiti za sve ono za što inače nemaš vremena. A i nećeš vjerovati kako tih 9 mjeseci brzo prođe.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam htjela od početka na čuvanje, a i imala sam smećkastog iscjetka, ali kako me za sada nema tko zamijeniti na poslu, pričekat ću da mi nađu zamjenu. Rekla sam im da 15.02. odlazim pa nek se dalje snalaze.

Za 3 tjedna idem na pregled kod dr. Ujevića i pretpostavljam da mi on neće raditi problema oko otvaranja bolovanja?

A s obzirom da će mi "plaća" od HZZO-a biti minimalno manja od moje stvarne plaće, fakat mi se isplati ostati doma. Manji troškovi prijevoza, sama kuham, ne moram kupovati odjeću za posao (trenirka će mi postati najbolji prijatelj ). Uglavnom, tako sam sva nestrpljiva još tih mjesec dana da bih najradije sada ostala kući.

I jako se veselim tom periodu jer ću se iznauživati do kraja. Nema šanse da mi bude dosadno - kavice s trudnicama, kuhanje kod kuće (za što inače nemam vremena), šetnje, ma sve! :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Draga Lila ha, moje misljenje je ipak da bi trebala raditi i u potpunosti se slazem s ms Ivy. Trudnoca nije bolest i zasto sjediti doma i ljencariti ako se dobro osjecas i ako ti posao nije naporan i stresan. Doci ce vrijeme kad ce ti biti tesko raditi, stajati, kad ces se osjecati lose, e onda si uzmi bolovanje i odmaraj. Razmisli si sto bi radila po cijele dane sama doma, svaki dan jedno te isto, ljudi oko tebe rade i nemaju vremena prije 16-17h za tebe...Prvi tjedan-dva bi ti mozda bilo super jer bi se malo odmorila a poslje bi htijela poludit od dosade. Nadalje imaj na umu da dobivas puno manje novaca nego sto ti je visina place! HZZO ti isplacuje onoliko na koliko si prijavljena, i to u Hrvatsku postansku banku, a ukoliko slucajno (ko vecina hrvata) imas minus u svojoj banci - bit ce ti ukinut i morat ces ga podmirit pod hitno! Neznam dal postoji neko drugo rijesenje... ako koja od cura ima iskustva s tim neka se javi.... Pozdrav

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah, zlato, srecom da smo to uspjeli promijeniti

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mala ispravka, ja NE mislim da bi lila trebala raditi, samo sam iznijela svoje viđenje stvari.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ispravka- HZZO više ne isplaćuje naknade samo na Hrvatsku Poštansku Banku, već i na sve druge banke. Ja sam u RBA i uredno dobivam naknadu svaki mjesec na tekući.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj michelle zg prvotno napisa
    Ispravka- HZZO više ne isplaćuje naknade samo na Hrvatsku Poštansku Banku, već i na sve druge banke. Ja sam u RBA i uredno dobivam naknadu svaki mjesec na tekući.
    Uffff, dobro je da si to napisala jer sam već protrnula. A ako je za minus informacija točna, hvala Bogu s time nikad nisam imala problema.

Zlato, kao što rekoh, razlika HZZO-ove plaće i moje trenutne je nezamjetna, možda je i kod lile tako.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jagi, bolovanje mi je otvorila dr opće prakse na preporuku ginekologice, zbog prijetećeg pobačaja (šifra dijagnoze O20, mislim da je šifra bolovanja GO). Isto tako, na preporuku gin sam i zatvorila bolovanje (ista je procedura s doznakama kao i kad si na bolovanju, samo datum na doznaci nije zadnji u mjesecu, nego dan s kojim sam zaključila bolovanje).
    Zbog komplikacija u trudnoći imaš pravo na 60 dana bolovanja, a nakon toga ideš na komisiju koja ti produži bolovanje koliko je potrebno (koliko ja znam, to je formalnost, komisija ne radi probleme trudnicama), pa možeš biti i cijelu trudnoću na bolovanju, do porodiljnog.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjela bi malo uletiti kao moderator na ovaj topic da naglasim samo jednu stvar:

Bolovanje je opravdani izostanak s posla za što mora postojati nalaz i preporuka lijecnika (u ovo slučaju preporuka ginekologa).

Po meni je neprihvatljivo ići na bolovanje tek tako, bez nekog posebnog razloga i ne želim da ga se opravdava i potiče na ovom forumu.

Toliko kao moderator.

Osobno sam u prvoj trudnoći radila do 28 dana pred termin. I stvarno mi je bilo super. Kolege su me mazile i pazile. Muž je imao takvo radno vrijeme da je uvijek dolazio po mene. Posao me ispunjavao. Plaća je bila dobra. Znam da to nije baš česta situacija, ali da sam tada išla na bolovanje onda bi to stvarno bio čisti hir.

U ovoj trudnoći moram biti na bolovanju. Nisam uopće to očekivala i prve dane nisam znala kud bi sama sa sobom. Sad sam se priviknula, ali činjenica koja me jako muči je da je naknada preko HZZO-a drastično manja od moje plaće pa sad gledam što sve moram skresati. Ipak sitacija na poslu sad nije baš bajna, pa mi je kao pozitivna strana ovog bolovanja ipak puno, puno manje živciranja.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Cure, hvala vam svima na vašem iskustvu i stavovima!
    Ja prvenstveno želim biti informirana o svojim pravima i mogućnostima, a dakako da sve ovisi o preporuci doktora. Kao što sam već rekla za sad mi je preporučeno mirovanje, a nakon slijedećeg pregleda ću vidjeti što će mi ginekolog dalje reći.

Pozdrav svima!

P.S.
    Jelka, blizu smo s terminima! Moj je 28.8.06.

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam definitivno da trudnica ide na bolovanje što prije! Plaća je ista kolika je i u firmi u kojoj radite (na koliko ste prijavljeni), ako nije onda vas netko dobro, da ne kažem šta! Uostalom,imate cijeli život za radit. Ovo je vrijeme da se posvetite sebi, svom djetetu, a ne da svojih osam sati dajete nekom ko vam ništa u životu ne znači, a ni vi njemu (nadam se da ste sve svjesne toga, a ako niste, razmislite malo)! Neodlazak na posao ne znači da se izležavate i pijete kavice po kafićima! Pa valjda imate mašte-učinite nešto za sebe, nešto što inače nemate vremena, čitajte, šetajte, učite strani jezik, ako je trudnoća u redu, otiđite nekamo..... Zar je biti na poslu i nekome slagati papire ili stajati na nogama ili sjediti po osam sati bolje od toga??!!
    Uopće mi nije jasno kako bilo tko može podržavati da trudnica radi!?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ruby prvotno napisa
    Ja sam definitivno da trudnica ide na bolovanje što prije! Plaća je ista kolika je i u firmi u kojoj radite (na koliko ste prijavljeni), ako nije onda vas netko dobro, da ne kažem šta! Uostalom,imate cijeli život za radit. Ovo je vrijeme da se posvetite sebi, svom djetetu, a ne da svojih osam sati dajete nekom ko vam ništa u životu ne znači, a ni vi njemu (nadam se da ste sve svjesne toga, a ako niste, razmislite malo)! Neodlazak na posao ne znači da se izležavate i pijete kavice po kafićima! Pa valjda imate mašte-učinite nešto za sebe, nešto što inače nemate vremena, čitajte, šetajte, učite strani jezik, ako je trudnoća u redu, otiđite nekamo..... Zar je biti na poslu i nekome slagati papire ili stajati na nogama ili sjediti po osam sati bolje od toga??!!
    Ja takodjer mogu samo zakolutati ocima na ovo. evo:

Ja svoje radne sate ne dajem nekome tko mi nista ne znaci u zivotu, nego ih dajem svojoj djeci, sebi i svom muzu, dakle svojoj obitelji kao i firmi u kojoj radim.
    Nedavno sam otvarala porodiljni i doktorica nije znala ispuniti papire jer prije toga nisam bila na bolovanju... :shock: Osjecala sam se ko Marsovac dok je ona zivkala naokolo i zapitkivala kako to sad ide kad "ima tu jednu koja je RADILA DO KRAJA".

Nije ni cudo sto je ova zemlja u gov.... do grla kad hrpa ljudi samo gleda kako radit sto manje. I jos jedan detalj, naknada nije ista ko u firmi, jer postoji gornji limit preko kojeg HZZO ne ide.

I totalno potpisujem Fidji.
    Bolovanje je opravdani izostanak s posla, dakle, jedno je izmisljnje dijagnoza i svjesno varanje od poslodavca pa nadalje, a sasvim nesto drugo cuvanje rizicne trudnoce ili izbjegavanje mogucih rizika.

A sto se tice citanja, setanja i ucenja stranih jezika, to sve mogu raditi i radim i s dvoje djece i poslom. Dakle ne moram zatrudnit da bih pobjegla s radnog mjesta pa da mogu ucit japanski, strikanje ili slikanje portreta, jerbo neki ljudi naime imaju pod normalno nesto sto se zove hobi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

joj, zakon, nemate pojma koliko me sarafilo zbog tog minusa - juuuuppppppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!! !!! Hvala Vam. Nemam mogucnosti da ga podmirim jer je kao sto znate u RBA mogucnost od 300% minusa koji sam ja naravno iskoristila u potpunosti. I vec 2 godine nikako da se iskoprcam iz njega. MD do prije tjedan dana nije mogao naci posao i ono, situacija je bila koma. Joj super, a ako je stvarno tako, pa onda Lila - uzivaj na bolovanju... Bar prva 3 mjeseca - dok ne prodje kriticni dio. Meni je najvise bilo zbog NOVACA... Prokleti novci, sto mozemo kad se svijet okrece oko njih....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zaboravila sam napomenuti da popisujem fidji i martu. Moja je placa 6200 kn i na toliko sam prijavljena. A HZZO najvisu naknadu isplacuje od 4600 kn. Imam sluzbeni auto, sluzbeni telefon, placen topli obrok. Stoga meni je uvijek ostaja cista placa za ostale racune nevezane za posao (stanarina, rezije, krediti). A sa 1600 kn manjom placom (rata kredita) cu se morat nekako snaci. Sva sreca da mi je MD nasao posao - pa ce biti lakse s 2 place.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Bolovanje je opravdani izostanak s posla, dakle, jedno je izmisljnje dijagnoza i svjesno varanje od poslodavca pa nadalje, a sasvim nesto drugo cuvanje rizicne trudnoce ili izbjegavanje mogucih rizika.
    Ok, onda ti meni pomozi da se otarasim osjećaja kako bih svaki tren mogla pobaciti jer smo pokušavali 2,5 godine, bili na 4 bezuspješna postupka MPO-a, jer sam u početku imala smećkasti iscjedak...

Ako si ti imala savršene uvjete na poslu, to ne znači da je to generalna slika Hrvatske. Naprotiv, složit će se većina da je situacija upravo potpuno drugačija. A zato što smo do grla u g..., ne krivi radnike! Barem ne 100%. Hajde ti meni reci kakav je to poslodavac koji trudnicu/majku zadržavana na poslu prekovremeno, tj. obveza joj je duže raditi jer ako se posao ne napravi u roku, bit će manje novaca.

itd.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj se posto vecim dijelom odnosio na sljedecu recenicu:

Citiraj ruby prvotno napisa

Pa evo Jelka, idem quotat samu sebe:

Bolovanje je opravdani izostanak s posla, dakle, jedno je izmisljnje dijagnoza i svjesno varanje od poslodavca pa nadalje, a sasvim nesto drugo cuvanje rizicne trudnoce ili izbjegavanje mogucih rizika. A krvarenje u trudnoci definitivno spada u najmanju ruku u rizike...

Inace, mislim da trudnice ne mogu raditi prekovremeno.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A krvarenje u trudnoci definitivno spada u najmanju ruku u rizike...
    Odi na Potpomognutu i vidjet ćeš puno cura koje su zatrudnile pomoću nekih od postupaka (ili prirodno, kao ja), pa srećom nisu imale krvarenja. Jel one moraju ići raditi bez obzira na to?

Ma da se maknemo od MPO-a. Jednostavno žene koje se boje za svoje dijete. Točka.

Ja također mislim da je ruby malo pretjerala s tom zadnjom rečenicom. Ali možda ima takvog poslodavca pa puše i na hladno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jelka draga, nemoj se zivcirati, kod nekih je drugacije a kod nekih je stvarna potreba za bolovanjem. kao npr kod tebe. Nisu one mislile nista lose za tebe i cure tebi slicne sa rizicnom trudnocom i problemima poput krvarenja i losim poslovnim okruzjem. To se odnosilo na cure koje nemaju nikakvih problema u trudnoci kao npr Lila ha. Ako nemaju problema u trudnoci, zasto bezveze otvarat bolovanje. Gripa se moze zaraditi i na kavi s frendicama i kod kuce i na milijun nacina. Ne zelim da se itko uvrijedi, jasno mi je da je nekima ljepse doma bez obaveza, a nekima je ljepse na poslu, jer bi doma mjesecima izludile, svi smo mi razliciti i jedinstveni, zato i jesmo tu da izmjenimo iskustva i misljenja.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Inace, mislim da trudnice ne mogu raditi prekovremeno.
    Da, zaboravila sam ovo. Misliš da sve ove nove strane firme pitaju koliko te djece čeka kod kuće, jesi li bolesna i da li si trudna? Meni je šef jednom rekao (radim u stranom predstavništvu) da nije bitno koliko radiš, već da je posao napravljen. Isto tako, bila sam na razgovoru za posao u jednoj francuskoj firmi gdje mi je direktor ravno u lice rekao (bez ustručavanja i okolišanja) da ako zatrudnim u iduće min. 2 godine, da će se pobrinuti da se ne vratim na posao (velika firma, btw, i naš čovjek). A još sam mu bila u "rizičnoj" skupini - mlada, udata, bez djece. Najrizičnija skupina su mu mlade, udate i s malom djecom (koja često obolijevaju)! Pa ti sad vidi. :/

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I Zlato, slažem se s tobom, ovdje smo da izmijenimo iskustva, pa makar ona bila malo žustrija.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakve veze to sve ima s necijom izjavom da trudnica treba momentalno na bolovanje cim otkrije da je trudna i da otkud joj uopce ideja da nastavi raditi, jer to maltene nije normalno?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kakve veze to sve ima s necijom izjavom da trudnica treba momentalno na bolovanje cim otkrije da je trudna i da otkud joj uopce ideja da nastavi raditi, jer to maltene nije normalno?
    Kao što rekoh, izjava je bila malo ishitrena, ali možda postoji pozadina.

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kao prvo uopće nisam rekla da nije normalno raditi kao trudnica, već sam rekla da mi nije jasno kako je nekome draže na poslu nego doma. Dobila sam odgovor: novac! Ok, ali nemojte se zavaravati da svoje sate dajete svom mužu i svojoj djeci, jer to nije istina! Dajete ih poslodavcu i njegovim potrebama i željama. I ne brinite, jako vam dobro to naplati, niste ni svjesne. Samo za novac koji dajete zdravstvenom, trebale bi rađati u privatnim ordinacijama!! A to je vaš novac, cure, vi ste ga zaradile, a ne poslodavac! A što se tiče dobivanja auta, mobitela i sličnih "beneficija" na poslu, niste li već time izložene riziku za svoju trudnoću?! A te plaće od 6000 kn su vrlo rijetke i kako je netko napisao ne spadaju u prosjek hrvatske plaće!
    Moje radno mjesto je odlično! Ipak ga ne bi mijenjala sa blizinom svoga muža i toplinom svog doma!!
    Ali naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ne želim nikoga vrijeđati, samo sam iznijela svoje.

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ok, shvatila sam zašto ste nabrušene. Dakle, samo sam htjela reći, da ako dobivaš iste novce na poslu i sa zdravstvenog, ja bih svakako preporučila ostanak doma! To je bila poanta mog izlaganja !

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mislim da nitko nikog ne treba osuđivati. Ako neka žena ima ružan posao i ne želi se dodatno izlagati stresu, zašto ne bi bila kod kuće?! Po drugoj strani, neka žena koja voli svoj posao i za to je još i bogovski plaćena (a ta kategorija je u ovoj državi rijetkost) nek radi. I to je to. Ja sam karijeristica i dobro plaćena, no budući da sam prokrvarila (a kao razlog nije isključen stres na poslu), ne pada mi na pamet ići raditi. Nekad je doma i dosadno, no čemu se izlagati opasnosti. Pogotovo meni, koja sam u 34. godini i pokušavala zatrudnjeti više od 3 godine. Dakle, mislim da je svaka žena slučaj za sebe i svaka ima pravo na svoj izbor. Konačno, ako netko i ostane kod kuće, ne znači da je neradnik. Pa u životu nismo baš često trudnice....

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Jelka draga, naj se bezveze uzrujavati. To ti sad ne treba, pazi na mrvicu.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ali bih molila da se nas koje smo bile na bolovanju ne proziva lijenčinama i da je zbog nas i nama sličnih zemlja u g.... do grla. Ne znate pozadinu nečijeg bolovanja. I ja sam iz vrlo specifičnih razloga otišla na bolovanje ali o tome mi se ne da sada raspravljati. Samo ću reći da sam radila 8,5 godina kod jednog privatnika i uvijek sam mislila da ću čim zatrudnim doslovce pobjeći na bolovanje, jer tu količinu istresanja vlastitih nezadovoljstava, kompleksa i ostalih frustracija moga šefa sam jedva podnosila i netrudna. Vjerojatno ćete se pitali kog sam vraga radila tamo 8,5 godina ako mi nije odgovaralo. Nažalost, uglavnom zbog novca jer je tužna istina da u ovoj zemlji moraš biti sretan ako plaću dobiješ na vrijeme i ako si prijavljen na puni iznos.
    Odoh ja u neke druge teme...
    Samo sam htjela reći da mi je jako glupo kad se nekoga za nešto optužuje, a ne zna se cijela priča. I neka svatko radi kako misli da je najbolje.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još jednom ponavljam kao moderator:

Po meni je neprihvatljivo ići na bolovanje tek tako, bez nekog posebnog razloga i ne želim da ga se opravdava i potiče na ovom forumu.

Znam da smo mi trudnice malo osjetljivije i burnije reagiramo, ali nitko ovdje nije prozvan ljenčinom. Pogotovo cure s potpomognute. I sama sam sad na bolovanju pa potpuno razumijem kako je biti u ovoj koži.

Ako se nastavi ovakav ton ovog topica i propagirati sistem baš svaka trudnoća = bolovanje ja ću ga zaključati.

Netko je dobro napomenu da je svaka osoba individua za sebe i treba odlučite za sebe. Ono što ja ne dopuštam na ovom topicu je generaliziranje.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

HZZO najvisu naknadu isplacuje od 4600 kn
    Ispravak netočnog navoda, najviša naknada je 4250 kn osim ako se nešto promijenilo u zadnjih mjesec dana. 8)

Moje mišljenje je također da trudnoća nije bolest i da nema razloga da trudnica ne radi ukoliko poslovno okruženje nije opasno po trudnoću (npr. rad s opasnim tvarima, na rendgenu i sl.) i ukoliko trudnica nema poteškoća u trudnoći.

Sama sam u prvoj trudnoći radila do 28 dana prije termina i poznajem još samo jednu curu koja je radila toliko.
    Sada sam u šestom mjesecu trudnoće i namjeravam opet raditi do kraja, osim naravno u slučaju nedajbože nekih nepredviđenih komplikacija.

I da, bolje mi je na poslu nego doma. Osjećam se korisno, produktivno, volim svoj posao i uživam u njemu, družim se s ljudima.
    A doma bi bila sama, jer i mužić radi. A dijete je u vrtiću. I da ga kojim teoretskim slučajem ne odvedem u vrtić već ostavim doma sa mnom koja sam teoretski na bolovanju, nakon dva dana bi me kumio i molio da bi on malo išao svojim prijateljima u vrtić. Provjereno i isprobano.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala Barbi na informaciji. Mislila sam da je vise, ali nema veze. Sto je, tu je. Mislim da bi bilo najbolje akljucit ovaj post, jer je Lila vjerojatno dobila svoju sliku, a nema smisla ovdje se prepucavati oko gluposti. Ajmo radije pisati o micanju nasih malisana, kako se nosimo s losim spavanjem, kako se pripremamo za porod....

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ruby, ima nas koji i uživamo u svom poslu. Ja stvarno s radošću idem raditi, i ne doživljavam svoj posao kao kaznu. Da ga tako doživljavam, isti čas bih dala otkaz i išla raditi nešto drugo! Imam dobrog poslodavca koji je maksimalno korektan prema meni, nevezano za trudnoću.
    Sve i da mi je naknada ista kao i plaća, ipak bih išla raditi sve dok je sa mnom i bebicom sve u redu, dok god moja gin ne procijeni da bih trebala na bolovanje. Bila sam na bolovanju toliko dugo dok je to bilo stvarno potrebno, sama sebi bih bila kreten da izmišljam pred bilo kim da mi je loše, a nije. To što sam trudna ne znači da sam invalid ili bolesna.
    I uz posao stignem raditi sve što mi predstavlja užitak (hobiji i sl.).
    Slažem se da ima žena kojima su uvjeti na poslu stvarno loši, i kojima je sami posao (bilo fizički, bilo psihički) rizik za trudnoću. Ali sigurna sam da je manje takvih, a više onih kojima se ne da raditi, kojima je trudnoća samo dobra izlika.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a ima i nekih koji rade na jako stresnim poslovima,pa uz početnu neproblematičnu trudnoću zaglave s problemima......

pa sad što učiniti u takvom slučaju?

ja znam što sam trebala učiniti i jako mi je žao što nisam

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja mislim da je najvažnije kako se tko osjeća. Ja da sam bila cijelu trudnoću doma, poludila bih. A ovako, mirovala sam prva dva i pol mjeseca, radila sljedeća 4, sad sam u 7. i opet doma. Ja sam za to da se radi ako se može, a kad postane naporno, tjedan dana doma zbog prehlade, pa opet malo raditi, i tako...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Sonnya prvotno napisa
    Ja sam za to da se radi ako se može, a kad postane naporno, tjedan dana doma zbog prehlade, pa opet malo raditi, i tako...
    E, a vidiš ja to npr. nisam mogla. Moj posao je određenih dana u mjesecu (ne mojih ) jako stresan i zahtjeva prekovremeni rad, tako da ne bi bilo u redu da radim cijelo vrijeme, a kad prigusti i kad sam najpotrebnija, ja odlepršam na bolovanje. Ovako sam bila od početka na bolovanju zbog jedne kapljice krvi i malog hematoma, ali meni dovoljno da budem i više nego oprezna.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To je jako individualno...
    U početku mi je bilo bolje na poslu nego doma. Uopće nisam osjećala mučnine niti povraćala dok nisam došla doma. Onda mi je postalo naporno. Par dana super, pa par dana koma. Pa došli problemi....
    S obzirom da radim u školi nikome ne bi bilo u interesu da sam ostala raditi i svako malo otvarala i prekidala bolovanje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, baš je individualno. Eto, ja ulazim u 18. tjedan, nakon krvarenja mirujem i sve je ok. No nikako se ne bi vratila na posao. Prvenstveno zbog straha od ponovnog krvatenja(nažalost moram i mirovati), a i zbog mojih kolega. Jer ja kao manager imam određene klijente o kojima brinem. Kad sam otišla na bolovanje, moj posao su preraspodjelili i kolege su se fino snašli. Ne bi bilo fer do njih ni do klijenata da sada dođem raditi na mjesec-dva, pa mi sve predmete vraćaju, pa opet nakon toga da sve prebacuju po sektoru. Druga stvar da radim neki back office posao...

Tinkili avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Bas dobro sto sam naisla na ovu raspravu na forumu, jer se upravo nalazim u slicnoj situaciji kao mnoge cure. Usla sam u 9. tjedan i vrijedno radim, medjutim, situacija na poslu je napeta, nervozna i totalno nestimulirajuca. Naravno kao i mnoge od nas radim za stranog poslodavca kojemu je trenutno najveci prioritet smanjenje broja zaposlenih, tako da je i meni u rukavicama receno da bi se lokacija mog radnog mjesta trebala prebaciti uz upravu, te da dugorocno necu moci raditi moj posao iz Dubrovnika. Drugim rijecima - snadji se prije nego te mi otkantamo. U cijeloj toj ludnici odbila sam dvije izvrsne ponude za posao jer sam vjerovala u uspjeh potpomognute oplodnje, i intuicija me nije iznevjerila, uistinu sam docekala taj dugo zeljeni + na testu. Sada sam donekle "mirna" obzirom da sam usla u kategoriju zasticenih radnika, medjutim, uzasno me smeta situacija na poslu i razmisljam se o odlasku kuci. Pored svega, zavrsavam fakultet, ostalo mi je svega jos 5 ispita do kraja, ovaj mjesec polazem ih dva. Zbog svega toga mislim da imam dovoljno opravdanih razloga za boravak kuci. Pored toga radim i dodatni posao za jednu neprofitnu organizaciju te fizicki ne mogu podnijeti sve obveze. Ipak mislim da mi je mir, dovoljno sna, izostanak nerviranja i diploma pred nosom dovoljan razlog da nakon 12 godina staza napokon uhvatim par trenutaka za sebe i svoje zdravlje a ne za poslodavca koji me ionako planira otpustiti.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sonnya prvotno napisa
    Ja sam za to da se radi ako se može, a kad postane naporno, tjedan dana doma zbog prehlade, pa opet malo raditi, i tako...
    tako nekako sam i ja razmisljala, nisam imala velike potrebe za bolovanjem, normalno sam radila od pocetka trudnoce.

bila sa na bolovanju dva puta do sad (trudnoca punih 14 tjedana), jednom tri dana jer me uhvatio propuh i imala sam temperaturu, drugi put ovaj tjedan, dva dana, jer sam pala na cesti i boljela me noga, prakticki dva dana nisam mogla hodati.

i sad, sto mi kaze kolegica da joj je rekla sefica kad mene ova dva dana nije bio? da ne zna kak cemo s poslom jer sam ja stalno bolesna :/
    prije trudnoce nisam izostajala s posla, a sad vidim da joj s dize kosa na glavi kad kazem da necu danas doci. ne kaze nista, ali osjecam da joj se ne svida.

osim toga, pocela se nekako negativno ponasati prema meni, sto mi se uopce ne svida, a kad mi je kolegica rekla za ovo da sam 'stalno' bolesna me toliko povrijedilo i uznemirilo da sam se rasplakala u taksiju kad sam isla doma. inace idem tasijem kad mi je muz na putu jer nisam bas u stanju ici metroom, iako je vremenski isto.

i tako si ja mislim da bi bilo bolje da sam odmah uzela bolovanje (jer sam mogla s razlogom, nista opasno, ali postoji), nego da se gombam s necijim negativnim vibracijama i neutemeljenim optuzbama.

sva sreca sto imam super kolegicu koja joj je rekla na sve to da je normalno da se brinem za zdravlje i da mi je sad priritet dijete i da bi ona ucinila isto. nevjerojatno, jer moja kolegica je danas navrsila tek 24 godine, a sefica ima 35, i prije 4 mjeseca je izgubila jednogodisnje dijete, bilo ej bolesno. i bas od nje takvo nerazmijevanje :?

inace mi se nije niko 'prijetio' zbog trudnoce, jedino je sad velika frka jer je tesko naci zamjenu za moje radno mjesto. al sta cu im ja, imaju srece sto su mene uopce nasli, i sto sam pristala raditi za njih.

ukratko, nastavit cu raditi dok god budem zdrava, ne mogu reci da bi mi doma bilo dosadno, ali moj posao je lijep i volim drustvo kolega na poslu. neki puta me nesto uznemiri, ali ima mnogo stvari koje me vesele.

ne mislim da je neki veliki kriminal ako neko i ostane doma, a nema nikakvih problema. pa sta onda, to je zeni zadnji pravi odmor, dugo nakon rodenja djeteta nece imati prilike za tako nesto. to je nesto kao ljeto izmedu srednje skole i faksa, nakon toga ljetni praznici vise nikad nisu isti

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Radila od početka trudnoće do 30 tj.bez dana godišnjeg i bolovanja.Završila u bolnici u 30 u tj.,prijeteči prijevremeni porod,priključena na tokolizi 24h do 35 tj.;rodila prije vremena u 36 tj. ;nisam kupila niti jednu stvar za bebu-nisam stigla(hvala mojoj mami koja je sve pripremila dok sam ležala).Želim samo reći da je moja trudnoća od prvog dana bila uredna,ali se naglo zakomplicirala.Posao mi je bio naporan i osječala sam da nemam više snage za taj tempo,ali naravno ja sam se junačila jer se to očekivalo od mene.Iskreno ,nije mi bilo baš lako biti na nogama sedam sati dnevno i raditi sa ljudima,ali poslodavac je od mene očekivao da radim do kraja,a medicinskih indikacija za bolovanje nije bilo...i što tad misliti? :?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da, ja valjda imam sreću pa si mogu sama raspodijeliti posao i odrediti tempo rada. A i kolege su bile prilično puni razumijevanja za moje drugo stanje i ustvari zahvalni što uopće radim, a ne moram.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •