Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 234

Tema: Raditi ili ostati doma... a šta da radim????

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni nije jasno zašto se hvalite s time da ste ostali doma radi nekih sebičnih razloga :/ tipa polaganje pravosudnog???Pa HZZO, tj mi koji radimo i u trudnoći plaćamo polaganje pravosudnog 4200kn mjesečno.Ok, odabrali ste tako.Onad očekujem da se barem ne priča o tome? :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

o curama s problemima, krvarenjima, s IVFa, koje moraju čuvati trudnoću itd...tu nije riječ :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    meni nije jasno zašto se hvalite s time da ste ostali doma radi nekih sebičnih razloga :/ tipa polaganje pravosudnog???Pa HZZO, tj mi koji radimo i u trudnoći plaćamo polaganje pravosudnog 4200kn mjesečno.Ok, odabrali ste tako.Onad očekujem da se barem ne priča o tome? :/
    Zato sto neki misle da im to placa drzava, a zaboravljaju da te novce uplacuju ljudi koji rade. Dok oni doma uce jezike, spremaju ispite

zrinska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pozdrav forumašice...
    Čitajući neke postove jednostavno moram reagirati. Moram priznati da imam osjecaj da sam prozvana. Ostala na bolovanju s 10 tj. dijagnoza prijeteći pobačaj, uz dijagnozu bih dodala užasne glavobolje i mučninu.
    Sve to me prisililo ostati na bolovanju. Inače radim u školi, pa mi svi vi koji mislite da je to luksuz ili simuliranje ili što god recite kako da ostavim klince, izađem iz razreda i otiđem do wc-a ili uz tu dijagnozu sigurno hodam hodnikom za vrijema odmora????
    Što se pak tiče naknada. Lijepo piše da se isplačuje 100% osnovica plače, da moš mislit...moja plača ne iznosi 4250...
    I na kraju...mislim d nije odluka ostati doma iline na trudnicama...Postoje nalazi, dijagnostika i na kraju krajeva nečija savjest...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ocito nisi citala sve postove.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

na kraju krajeva nečija savjest...
    istina.

zrinska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

svakako pročitala sve postove...isprika izuzecima koji bolovanje doživljavaju razumno

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zato što je to u našem narodu normalno i ukorjenjeno. Mene su svi blijedo gledali zašto idem raditi i ne uzmem bolovanje. Maltene da me nisu doživljavali kao zločinca. Nedavno sam na jednom topicu napadnuta i objašnjeno mi je kako bi sve trudnice trebale biti kući ako one tako odluče jer su time što su trudne to i zaslužile. Odmarati i ne zamarati se poslom.

I još neke stvari su u naš mentalitet ukorjenjene. Mito, korupcija na svakom koraku. Ljudima je to postalo svakodnevno i normalno. Ja sam se prestala čuditi, samo mi je postalo žalosno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj zrinska prvotno napisa
    svakako pročitala sve postove...isprika izuzecima koji bolovanje doživljavaju razumno
    Daj mi molim te nađi tko je reako da trudnice moraju ici raditi ako imaju nekih poteskoca ili medicinsku dijagnozu. Odnosno, daj mi molim te citiraju one druge, "nerazumne".

zrinska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nerazumno je ostat doma i posvetit se stranim jezicima, kavama i sl...ako je u pitanju bolovanje...teško..u tom smislu sam i reagirala...a ni na kraj pameti mi nije nekog ispravljat, citirt ili prozivat...napisala samo svoje mišljenje...eto

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

o curama s problemima, krvarenjima, s IVFa, koje moraju čuvati trudnoću itd...tu nije riječ :/
    znam

meni pak neki (da ne kažem dosta njih) nisu vjerovali da stvarno imam problema i da moram mirovati
    ono, baš super, sad uživaš!
    aha, 3,5 mjeseca biti prikovan za krevet i krvariti cijelo vrijeme je stvarno uživancija :/
    al iskreno, baš me briga šta si oni misle, ja znam da sam doma s razlogom

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam na komplikacijama, a nemam (gotovo) nikakvih problema. kada sam saznala da sam trudna, otisla sam kod gin. i drugi dan sam se jos pojavila na poslu i rekla sefu da sam trudna. pitao me do kada cu raditi. moj odgovor je bio: do 3! tada nisam imala apsolutno nikakvih smetnji, mogla sam raditi, dapace htjela sam, ali moj sef je uredno dozvolio da je po uredima dozvoljeno pusenje, pa tako i u mom, u kojem sam natjerana da sjedim 8 sati svaki dan sa pusacima, koji popuse svaki valjda kutiju u tih 8 sati. naravno da sam u njihovim ocima ispala da varam i kradem zakon i drzavu, i da trosim njihov novac, jer oni svaki mjesec odvajaju za zdravstveno, a ja sam doma bez ikakavih komplikacija. istina, nemam komplikacija, cak nisam ni jednom ni povratila, sad sam trudna 20 tj. ali nemam ni malo griznju savjesti, jer oni su bili prvi ti koji su prekrsili zakon. iskreno, meni je dosadno doma, i zbog toga ucim strani jezik, putujem, odlazim svakodnevno u setnje, druzim se s prijateljicama (na kave bas i ne idem - ne volim kafice) i uzivam. i ne pece me savjest ni malo. i svi oko mene koji ne znaju situaciju na mom poslu mi govore da zasto sam tako rano otisla, da sam lijena, ne da mi se raditi...ali meni se zaista ne da svima objasnjavati zasto sam tako odlucila.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

moram priznati da kad sam 2. put ove godine vidjela +, nisam niti sumnjala da ću imati školsku trudnoću i raditi do kraja, jer mi posao kao nije naporan, al za*jeb, u 5. tjednu, sam premještala neke kompove po uredu ( to mi je dio posla) nakon instalacije si pravila mjesta i nakon 15min, užasna bol negdje oko rektuma, otišla u wc i ono izljev krvi, kolega me odvezao kući, mislila sam-opet spontani, smiriti ću se, pa vidjeti što će biti jer jurenje do dr neće pomoći, nakon sat dva krvarenje potpuno stalo i ja ujutro sva zbunjena otišla dr, beba sve ok, ali od krvarenja nastao hematom uokolo nje, krvarila sam svaki tjedan po 1 dan do 11tj, a onda je beba prerasla hematom i "prestala opasnost" da ju on povuče van, te sam i dalje morala mirovati, al ne više strogo, već se pripremila bit će sad sve ok i mučnine su stale, mogu ići na posao, al niš od toga, kkako je počeo intenzivniji rast bebe i posteljice, hematom je pukao i ja sam opet prokrvarila u 15tjednu i svaki dan-dva-tri do 19tj kad je sve stalo i hematom se napokon očistio i moja trudnoća proglašena urednom
    naravno opet rade crvići u guzi, ja bi išla raditi, a s druge strane kad stavim popis mojih dužnosti na poslu na papir, mogu ih realno obaviti max 30%(plus što mi je dio dužnoti na bolničkim odjelima, a tamo baš i ne želim ići trudna, smanjenog imuniteta) i kao takva ne mogu pomoći kolegi u uredu, dakle bolje za njega da dobije zamjenu, a za mene da se napokon opustim i počnem uživati u trudnoći.
    i mogu reći da sad punih 6tjedana zaista uživam, kuham, spremim ono što sam zapustila dok nisam smjela čistiti, dragi mi obavi veliki šoping (ili zajedno), a ja nastojim svaki dan prošetati par km dok je lijepo vrijeme i kupiti koju stvarčicu za bebaća
    a danas krećemo na trudnički tečaj

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj marie26 prvotno napisa
    ja sam na komplikacijama, a nemam (gotovo) nikakvih problema. kada sam saznala da sam trudna, otisla sam kod gin. i drugi dan sam se jos pojavila na poslu i rekla sefu da sam trudna. pitao me do kada cu raditi. moj odgovor je bio: do 3! tada nisam imala apsolutno nikakvih smetnji, mogla sam raditi, dapace htjela sam, ali moj sef je uredno dozvolio da je po uredima dozvoljeno pusenje, pa tako i u mom, u kojem sam natjerana da sjedim 8 sati svaki dan sa pusacima, koji popuse svaki valjda kutiju u tih 8 sati. naravno da sam u njihovim ocima ispala da varam i kradem zakon i drzavu, i da trosim njihov novac, jer oni svaki mjesec odvajaju za zdravstveno, a ja sam doma bez ikakavih komplikacija. istina, nemam komplikacija, cak nisam ni jednom ni povratila, sad sam trudna 20 tj. ali nemam ni malo griznju savjesti, jer oni su bili prvi ti koji su prekrsili zakon. iskreno, meni je dosadno doma, i zbog toga ucim strani jezik, putujem, odlazim svakodnevno u setnje, druzim se s prijateljicama (na kave bas i ne idem - ne volim kafice) i uzivam. i ne pece me savjest ni malo. i svi oko mene koji ne znaju situaciju na mom poslu mi govore da zasto sam tako rano otisla, da sam lijena, ne da mi se raditi...ali meni se zaista ne da svima objasnjavati zasto sam tako odlucila.
    Ajde, jedan iskren odgovor!

Cuj, stvarno mislim da se problem pusenja u uredima rjesava na drugi nacin.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

da, i ja sam mislila da se problem pusenja rjesava na drugi nacina, ali kad dodes u tu situaciju, ne mozes vjerovati kako je tesko biti jedan protiv svih, i to u firmi sa puno ljudi.....na taj problem sam ja upozoravala puno ranije nego sam zatrudnila, ali nije bilo sluha. pa sam napravila ovo sto sam napravila. bila sam 5 tjedana trudna kad sam otisla doma.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A da li si probala razgovarati sa sefom, reci da kao trudnica ne mozes raditi tamo gdje se pusi?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    A da li si probala razgovarati sa sefom, reci da kao trudnica ne mozes raditi tamo gdje se pusi?
    pa naravno da jesam, cak i puno prije trudnoce, sef je znao da planiram trudnocu, razgovarala sam s njim i molila ga da ucini nesto, ali ponekad je lakse razgovarati sa zidom, nego sa umisljenim velicinama.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisam se htjela hvaliti time da sam ostala doma učiti za pravosudni. Samo sam iskoristila situaciju da sam doma i prihvatila se knjige. Jer me to ionako čeka kad tad.
    A osnovni razlog što sam ostala doma je činjenica da ne mogu obavljat svoj posao na način kako sam mogla prije trudnoće. Ne, moj posao nije fizički i nije zbog kemikalija opasan za zdravlje. Ali je činjenica da je stresan i zahtjevan i da sam i prije trudnoće doma dolazila umorna. Ali tada bi mi bilo dovoljno pola sata - sat da se odmorim a sada nije dovoljno ni višesatno odmaranje. A otkad sam trudna vikend mi je bio pravi raspad sistema. Jednom sam skoro povraćala od premorenosti. A nisam se dodatno umarala. Zato i da imam položeni ispit bi ostala doma jer sam uvidjela da ni sebi ni drugima ne činim dobro time što se iscrpljujem. A nažalost oko sebe sam vidjela previše komplikacija u trudnoći potaknutih stresom i premorenošću.
    Sve što sam svojim postom htjela reći je da smatram da je svaka trudnica i svaka trudnoća drugačija i da trebamo biti sretne da nam je omogućeno da zaštitimo sebe i svoje djete.
    Također iz iskustva žena koje su rodile dva ili više puta znam da je svaka trudnoća različita pa tako, ako se u sljedećoj budem osjećala dovoljno dobro da radim do pred kraj trudnoće, ne vidim razloga zašto ne bih.

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo i ja sve ovo čitam i moram reći da je to zbilja tužno. Upravo radi činjenice da se "čuvanje trudnoće" koristi za ispite, kuhanje i šetnje, opravdava činjenicu da žene ne dobivaju svoju plaću već max. 4250 HRK.

Za ove što se opravdavaju da im je bilo zlo i boljela ih glava. Ja sam direktor u odjelu koji ima preko 30 zaposlenih. Tek ovaj tjedan, u 15 (!) tjednu sam rekla da sam trudna. Mučnine sam rješavala u hodu, malo se skrivala u svojoj sobi, ustala jedno sto puta sa sastanaka na kojima su bili samo muškarci na wc. Navečer sam redovno imala mučnine i danas ih imam, po mojem mišljenju samo radi iscrpljenosti.

Danas sam prvi dan od početka moje prve trudnoće u 35. godini ostala doma jer imam neku virozu. Lijepo mi je kuhati ručak, gledati kroz prozor šumu, odspavati...ali ne mogu se pomiriti s tim, da zato jer "iskorištavam " sistem koji je postavljen za one koje nisu sretne u trudnoći kao ja što se tiče problema, koristim zato jer mi se piju kavice i slično.

U biti, to je rak rana našeg društva, koje njeguje izbjegavanje obveza, a onda jal, zavidnost i slično. Evo to je moje najiskrenije mišljenje.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj misliteljica prvotno napisa
    Upravo radi činjenice da se "čuvanje trudnoće" koristi za ispite, kuhanje i šetnje, opravdava činjenicu da žene ne dobivaju svoju plaću već max. 4250 HRK.
    samo što isti taj iznos dobivaju i one koje imaju razloga biti na bolovanju

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Za ove što se opravdavaju da im je bilo zlo i boljela ih glava. Ja sam direktor u odjelu koji ima preko 30 zaposlenih. Tek ovaj tjedan, u 15 (!) tjednu sam rekla da sam trudna. Mučnine sam rješavala u hodu, malo se skrivala u svojoj sobi, ustala jedno sto puta sa sastanaka na kojima su bili samo muškarci na wc. Navečer sam redovno imala mučnine i danas ih imam, po mojem mišljenju samo radi iscrpljenosti.
    skrivati se u sobi zbog mučnina - meni je muka od toga, a ne ako netko dobije na poklon nekih 20.000,00 kn (cca 5 mjeseci komplikacija) od države koje, ajde recimo, nije zaslužio.

svi pričaju o tome kako se krade državna kasa u koju svi uplaćujemo.

a što je s mojim prekovremenim radom i još više prekovremenim radom od mm-a, tko taj rad krade? poslodavac na račun njega dobije ekstra profit, a država u svoju kasu preko poreza na dobit.

e, pa smo si te novce uzeli natrag time što sam ukrala tri mjeseca komplikacija - ukupno 12.600,00 kn. mislim da računica ipak ne štima i da smo još u minusu. :/

a ono što bih napravila (da imam vlast ) bi izjednačila žene i muškarce kad je riječ o godinama odlaska u penziju. i za tih 5 godina više punjenja državne kase, sve žene bi mogle u miru kući, naravno ako to žele, uživati u svom drugom stanju.

i potpisujem ovo:

Da, a nije doprinjeo poslodavac koji bi iskoristio maksimum maksimuma bez imalo primisli o tome da trudnoca nije bolest, ali nije ni vrijeme u kojem bi skodilo malo ekstra skrbi, njege i brige i sa zakonske strane?
    Nisam za to da se koristi drzava, ali nista mi manje nisu odbojni ni ovi stavovi: gle, stomak do zubiju i nije mi nista. Ok, nije ti nista, ali ne prozivljavamo i dozivljavamo trudnocu svi jednako. I ne vidim zasto bi netko morao biti zdravstveno ugrozen da bi se ta cinjenica priznala.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Bila sam sigurna da se neću javiti, ali nekako ipak moram. Na bolovanju sam od 2 mjeseca trudnoće. Nisam planirala tako, ali eto ispalo je. Moj dr. je tražio da idem odmah na bolovanje jer radim u vrtiću i što svaki dan putujem 120 km na posao. Ispočetka mi nije bilo teško i nisam mislila na bolovanje. Počele su gadne mučnine i jedva sam izdržavala smjenu. Sama s djecom u grupi, nisam imala mogućnosti izlaska iz sobe, uhvatit zraka, otići na wc, a bilo je tu i drugih zaduženja budući da radim kod privatnika. Definitivna odluka je pala kad sam se umalo onesvijestila, uspjela me uhvatiti spremačica koja je baš stizala na posao. Bilo me strah ostajati sama s djecom da se ne bi ponovilo, a kad si zadnji u smjeni ostaješ sam u vrtiću, jedina odrasla osoba. Da li bi bilo fer od mene da sam ostala i kojim slučajem dovela u opasnost tu divnu dječicu!? A i ko za peh, pojavile su se vodene kozice, šarlah i konjuktivitis te mi je doktor objasnio da ne želi biti odgovoran ako nešto pođe po zlu. A i nije mi bilo svejedno, bilo je dosta straha dal sam se možda zarazila. Srećom nisam.
    Kad su mučnine prestale, pomislila sam vratiti se na posao. Tad to nije odgovaralo mojem poslodavcu, jer je uzeo zamjenu za mene, a kaj će sa mnom kad ću tak ionak za 3 mjeseca opet otići.
    Smatram da svojim postupkom ne potkradam državu. A što je sa svim onim silnim ljudima koji su po bolovanjima, a to im ne treba? Znam podosta takvih, kad im se ne radi, malo kod doktora, ćopila me kičma i sl.
    Ja sam odlučila biti na bolovanju, zbog zdravlja svog djeteta! Pa nek me osuđuje tko hoće!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A valjda je na forumu gdje prevladavaju žene od kojih je trećina trudna, trećina baš rodila, a tri četvrtine u nekim dana mjeseca normalno da se stalno netko osjeća osuđen, uvrijeđen, prozvan i slično, ali ja se svejedno neprestano ponovno čudim kako uspijete iščitati da svi moraju raditi do poroda i da je svako trudničko bolovanje krađa.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

o da sve pršti od tolerancije, a posebno od veličanja sebe i svojih stavova.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Odluka svake trudnice da radi ili ne radi je njezina osobna odluka u dogovoru s ginekologom. Pričati o tome da netko krade novac od ostalih koji uplaćuju za mirovinsko zbog toga što je na bolovanju zbog komplikacija po meni je nepovezivo. Svaka od nas zna kakva joj je situacija na poslu i može li ili ne može kvalitetno i dobro odradtiti svoj posao. Ne razumijem zašto se netko mora veličati ko narodni heroj jer je radio u trudnoći, odnosno zašto kuditi nekoga tko je bio na bolovanju iz ovih ili onih razloga.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa
    Upravo radi činjenice da se "čuvanje trudnoće" koristi za ispite, kuhanje i šetnje, opravdava činjenicu da žene ne dobivaju svoju plaću već max. 4250 HRK.
    samo što isti taj iznos dobivaju i one koje imaju razloga biti na bolovanju
    Je draga , baš me ždere ta mala naknada. A baš bih trebala napravit neke preinake u stanu, kupit sušilicu, a da o svim silnim sitnicama ni ne pričam. :/ Zalihe se istrošile u postupcima IVF-a, znaš i sama... Da mogu, rado bih zaradila dvostruko više i digla kredit bez razmišljanja znajući da ću ga s par većih rata otplatiti ....
    Ovako, čamim doma, gledam sunčani dan s prozora ko malo pseto isplažena jezika, bojim se otić u grad, stan mi zarasta jer ga ne mogu ribati ko inače... i onda mi se nađu tri žemskice dovoljno nesmotrene da mene i tebe, i sve ostale cure koje zaista čuvaju trudnoću izjednače sa zabušanticama.
    A zabušantice si nabiju cvike 8) i skakuću od kavice do kavice. I usput se malo rugackaju svima po redu
    A sad odoh izvjesit veš. I probat malo odspavat kad već nisam mogla noćas.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vmartina prvotno napisa
    Odluka svake trudnice da radi ili ne radi je njezina osobna odluka u dogovoru s ginekologom. Pričati o tome da netko krade novac od ostalih koji uplaćuju za mirovinsko zbog toga što je na bolovanju zbog komplikacija po meni je nepovezivo. Svaka od nas zna kakva joj je situacija na poslu i može li ili ne može kvalitetno i dobro odradtiti svoj posao. Ne razumijem zašto se netko mora veličati ko narodni heroj jer je radio u trudnoći, odnosno zašto kuditi nekoga tko je bio na bolovanju iz ovih ili onih razloga.
    Upravo tako, pa zašto onda odmah iz rodilišta ne odu natrag u kancelariju.

Jesam ja pametna što sam vodila maturalac u trećem mjesecu trudnoće ?

Nisam, of kors. Jaaaaaako je pametno ne spavati 5 dana u komadu i bauljati okolo na plus 35 . A imala sam i godinica pune 32. i povišen tlak.

Jesam ja pametna što sam se u 6 mjesecu trudnoće penjala uz brdo i onda pol sata disala na škrge i dnevnikom čuvala trbuh na hodniku da me koje empatično i milo dijete ne opali. Nisam .

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam u 23 tjednu i radim; radit ću do 45 dana prije poroda i mogu se provizorno hvaliti time i time što ću na posao 6 mjeseci nakon poroda, ali ostaje činjenica da to radim iz financijskih razloga i ne mogu garantirati da je naknada komplikacijama jednaka mojoj plaći, da ne bih istog trena ostala doma.
    Ali o strensnosti posla mi je totalno bez veze razglabati jer je velikoj većini nas posao stresan i dolazimo doma umorne. Pa ne dižem se u 6 da bih se išla odmarati.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    znam da je OT, ali na ovo ne mogu sutit - svi se cude zasto onda RODE zovu ORLOVIMA /ili je bila neka druga manje ponosna vise ratoborna vrsta ptica sa ostrim kljunom :? /
    ajmo cure, svi imaju pravo na misljenje i stav. u svemu se moze naci 2 strane a ponekad i vise..
    povremeno pomislim zbrisat s ovog foruma jer se puno tema pretvorilo u ovo - prepucavanje tko je u pravu i zasto, sa gomilom uvrijedjenih i povrijedjenih osoba...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    ajmo cure, svi imaju pravo na misljenje i stav. u svemu se moze naci 2 strane a ponekad i vise..
    Točno. Ali nitko također ne može poreći da je boravak na komplikacijama trudnice bez komplikacija kršenje zakona od strane njenog ginekologa i nje.
    To što nas masa to radi i što ja prva priznajem da bih da mogu, ne čini to više legalnim i ne opravdava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maria, pa sta sta hoces, bila si trudna, a ne bolesna.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jesam ja pametna što sam se u 6 mjesecu trudnoće penjala uz brdo i onda pol sata disala na škrge...
    Ja sam bila na Plitvicama

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Maria, pa tko je rekao da trudnica koja ima komplikacije mora raditi? Raspravljamo o otvaranju komplikacija bez razloga, samo da se dobije naknada. Bilo je i slicnih topica na pravnim pitanjima oko fiktivnog zaposljavanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sto bi to sve islo pod komplikacije s razlogom? Npr. imam prijateljicu u Becu koja je otisla s posla tijekom trudnoce jer se cesto osjeca umorno, tj. umornije nego inace, pospana je i ne moze se tako dobro koncentrirati na posao.
    Sta s trudnicom koja se osjeca dobro i normalno radi i onda nesto krene po zlu jer kasnije ispadne da se ipak preforsirala? Ajmo malo stilom m. courage , mozemo li mi sa sigurnoscu tvrditi da ce trudnoca proci kako treba samo zato jer nam to osjecaj i jednomjesecni pregled kazu?
    Sta je s mucninama?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ako to okrenemo- možemo li sa sigurnošću reći da će sve biti ok s bebom ak budemo sve ko "mile gere" ljenčarile kući, zna se da se u trudnoći smajuje koštana masa trudnice- a znaš li koliko se to smanjenje poveća ak nemaš dovoljno aktivnosti tijekom trudnoće?
    ležeće trudnice znaju izgubiti i do 10%, što će reći ponašaj se normalno, radi što ti paše, koliko ti paše, naravno na nekim radnim mjestima je to nemoguće, al nisu svi šefovi s bičem u ruci da promatraju svaki tvoj korak i da ti diktiraju tempo

a što s mučnimama,. bilo mi je muka i kod kuće, ležeći, možda još i više jer se nisam mogla ničim zaokupiti, mučnina na poslu il kod kuće uvijek je -mučnina
    naravno izuzetak su prekomjerno povraćanje, koje je dijagnoza za ostati kući

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A cujes, tko govori o lezecim trudnicama?
    Osim toga, ako je nekome muka, lezati mozda mora. Kad se meni rigalo tijekom trudnoce, stvarno me nije bilo briga za pricu o misicnoj masi.

Ne znam za tebe, ali meni nikako nije isto gdje ja moram biti tijekom mucnine, moram li biti negdje i prisiljavati se da skrenem misli i pravim se kako sam ok ili mogu biti doma i pokusati sebi olaksati situaciju.
    Ista stvar je s trudnickim umorom.
    Sjecam se da sam tijekom druge trudnoce mogla komotno prespavati prva cetiri mjeseca. Nije dovoljno dobar razlog za ostanak doma? Ok, ja nisam radila, ali da sam tada morala ici negdje svaki dan nitko me ne bi mogao uvjeriti da se ne bi radilo o necemu sto nije lose za mene u tom i tadasnjem stanju. Ma kako se razlog cinio banalan.
    I nemoj mi molim te s ovim pricama o ljencarenju kuci....ne podnosimo svi sve jednako, a ovo mi sve skupa pomalo ide na zivce jer upravo dokazuje netolerantnost drustva prema pojedinim stanjima i stadijima zivota zene i to sto netko misli da je super emancipiran i sposoban jer je radio tijekom trudnoce u biti govori nesto sasvim suprotno.
    Sto ne znaci da nema zena koje stvarno s lakocom prodju kroz trudnocu. Ali, niti smo svi isti niti je svaka trudnoca ista niti je svaki razlog isti.

Meni osobno se cini humanije riskirati poneku manipulaciju s razlozima za ostanak doma nego riskirati komplikacije u trudnoci radi neuvidjavnosti zakonodavaca prema zenama. (ma kako to nefeministicki zvucalo )

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja mislim da mozda cak i nije toliko stvar u pojedinoj trudnici, vec u cijelom drustvu. ja npr. radim od svoje 15-16-te godine (sto preko student servisa, sto za stalno). sad imam 29 godina. dakle, ja zelim raditi, nije mi uopce problem, dapace dosadno mi je doma - nisam navikla biti samo domacica, supruga i majka. ali mislim da je veliki problem u cijelom drustvu, u mentalitetu. tako sam ja sad zaposlena u velikom sustavu koji je jos uvijek dobrim dijelom u duhu socijalizma, na zalost. i sad se ja nalazim u situaciji kada bih radila u trudnoci, jer se dobro osjecam i nemam komplikacija, ali situacija na poslu je takva da se pusi u uredima, i da nitko nema sluha i osjecaja za trudnice - komentar je tipa: vise ispusnih plinova udises na cesti od automobila, nego od nasih cigareta; za trudnicu koja i radi kod nas koji tjedan, mjesec nerijetko se cuje: sta radi ako ne moze dignuti kutiju, komp..., ako ne moze ovo, ono. za mene kad sam otisla sa 5 tj. trudnoce doma, isto su komentari: nije joj nista, a doma je. kad sam pitala mogu li dobiti svoj ured gdje se nece pusiti - naravno da sam ismijana, da kakve bih povlastice ja htjela. tako da, tko zna koliko nas radi u takvim uvjetima, sa takvim primitivcima, i jednostavno, ponukane time, mozda cak i podsvjesno, i revoltirane takvim ponasanjima automatizmom zelimo ostati doma. vjerujem da vecina nas, kad bi radila sa normalnim ljudima, u normalnim uvjetima, ne bi razmisljala bez ikakavih problema ostajati doma. smatram da sam ja potpuno ispravno postupila sto sam ostala doma, i sto mi je dr. napisala da imam koplikacije, i uopce ne mislim da kradem drzavu ili ne znam koga.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije nego se ova rasprava jos vise zahukta, da naglasim nesto.

prema pravilima foruma, moramo postivati zakone rh.
    poticanje, velicanje, propagiranje ZAKONSKI NEDOZVOLJENOG PONASANJA NIJE DOZVOLJENO.

zagovaranje proizvoljnog odlaska na bolovanje uslijed medicinski nepotvrdjenih komplikacija NE SMIJEMO tolerirati.

ne zato sto mislimo da bi svaka trudnica morala raditi do poroda, niti sto mislimo da je svaka zena koja ode na komplikacije prevarantica, nego zato sto time krsimo zakone zemlje u kojoj zivimo i odgovorni smo ih postivati.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

da, samo ja ne znam kako da ja postujem zakon, kad moj poslodavac ne postuje onaj osnovni - a to je pravo na cisti zrak i zabrana pusenja. znam da je to sad vec mozda i druga tema, ali osuđuje me drustvo sto sam doma, ali sta da radim???

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Marie, ja mislim da si potpuno ispravno postupila što si ostala doma...ja sam pušenje i u kući zabranila, a mm zapali koju uz kafu, dakle nije da je ko dimnjak...to je jako loše i za trudnicu i za bebu. Nema te zašto peći savjest.
    A i država nije da je baš neka savršena sa divnim uvjetima opčenito, i to što ti dobijaš neki minimalac od HZZOa je full manje nego što dobije premijer ili bilo tko od njih za svoja s*anja koja su apsolutno zakonita?!...mene to niti malo ne tangira i evo ja radije platim da bi ti bila na bolovanju nego da ta lova završi u neki tuđi špag, ja to moram platit bila ti na bolovanju ili ne...pa što me onda briga...i ovako plačam za svakakve gluposti i za sve one tisuče njih koji su na berzi rada a "ništa" ne rade i dobijaju socijalnu pomoć (a-ha a svi na rcno zarađuju možda i više nego ja). To nije na meni da osuđujem, mislim da je apsolutno država kriva što do tih stvari dolazi.

Na sreću imam svoju firmu, direktorica sam i radim od kuće (iz kreveta), tako da iako me doktorica htjela staviti na komplikacije i ja doma mirujem i ne smijem niti izaći iz kuće, ne smijem od jučer niti ručak kuhat, dakle zaista storogo mirovanje, još nisam niti ću sigurno sljedečih mjesec-dva ići na bolovanje, čisto zato jer zaista radim pa mi je bedasto ič na bolovanje. A nema te osobe koja se nije načudila što ja nisakm od početka na komplikacijama.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I samo da se osvrnem na Dorotheu, to sam ja bila koja je rekla da žena ne treba raditi KUČNE POSLOVE ako se ne osjeća da ih može ili želi raditi...mislim da to nema veze s ovom temom....tamo je tema bila neprimjereno muževo ponašanje...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Joj što se uvijek mora filozofirati i ulaziti u tolike dubine, komplicirati, secirati svaka izjava. Ova povraća, ova je umorna, ovu boli desni kuk, ovoj puše itd. Uopće se nitko ne treba opravdavati i nalaziti izgovore. Izgovor se uvijek može naći i tema se vječno može protezati do unedogled. Onaj kojem se ne radi naći će neki izgovor i kad je trudan i kad nije trudan. Nitko ne spočitava trudnicama kojima trudnoća nije uredna što idu na komplikacije. Ja bih voljela samo da se pokaže mjesto gdje je to netko napisao.
    Na komplikacije bi trebale ići one žene koje nisu sposobne za rad pa makar to bilo i povraćanje ili bol u leđima ako takvo stanje zahtijeva mirovanje i onemogućava ženu u obavljanju posla. No poanta svega ovoga je što jako puno njih iskorištava sistem i nemogućnost dokazivanja nepotrebnosti bolovanja pa se komplikacije koriste kao svojevrstan godišnji odmor. Tko to radi sam za sebe zna, jedino ako i svoju savjest nije uspio uvjeriti u suprotno Nema potrebe da se svi redom opravdavaju i dokazuju te pokušavaju uvjeriti kako bi trudna žena samim time što je trudna trebala mirovati i biti pošteđena. Ustvari, ja se slažem da bi, ali u jednoj utopijskoj zemlji u kojoj su neke važnije stvari uređene, gdje je ono najbitnije idealno i gdje se onda ima financijskog prostora za omogućavanje ženama da neopterećene poslom uživaju u trudnoći. Dokle god nam je zdravstvo, gospodarstvo, školstvo i ostalo takvo kakvo je, ovakvo "rasipništvo" nije uredu. No svatko radi po svojoj savjesti kao i onaj političar koji opljačka državu tako i trudnica koja ode BESPOTREBNO (molim da se ovo doslovno shvati, a ne da se horda žena s komplikacijama opet nađe uvrijeđena) na komplikacije ili čovjek koji lažira bolovanje itd......

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Joj što se uvijek mora filozofirati i ulaziti u tolike dubine, komplicirati, secirati svaka izjava. Ova povraća, ova je umorna, ovu boli desni kuk, ovoj puše itd. Uopće se nitko ne treba opravdavati i nalaziti izgovore. Izgovor se uvijek može naći i tema se vječno može protezati do unedogled. Onaj kojem se ne radi naći će neki izgovor i kad je trudan i kad nije trudan. Nitko ne spočitava trudnicama kojima trudnoća nije uredna što idu na komplikacije. Ja bih voljela samo da se pokaže mjesto gdje je to netko napisao.
    Na komplikacije bi trebale ići one žene koje nisu sposobne za rad pa makar to bilo i povraćanje ili bol u leđima ako takvo stanje zahtijeva mirovanje i onemogućava ženu u obavljanju posla. No poanta svega ovoga je što jako puno njih iskorištava sistem i nemogućnost dokazivanja nepotrebnosti bolovanja pa se komplikacije koriste kao svojevrstan godišnji odmor. Tko to radi sam za sebe zna, jedino ako i svoju savjest nije uspio uvjeriti u suprotno Nema potrebe da se svi redom opravdavaju i dokazuju te pokušavaju uvjeriti kako bi trudna žena samim time što je trudna trebala mirovati i biti pošteđena. Ustvari, ja se slažem da bi, ali u jednoj utopijskoj zemlji u kojoj su neke važnije stvari uređene, gdje je ono najbitnije idealno i gdje se onda ima financijskog prostora za omogućavanje ženama da neopterećene poslom uživaju u trudnoći. Dokle god nam je zdravstvo, gospodarstvo, školstvo i ostalo takvo kakvo je, ovakvo "rasipništvo" nije uredu. No svatko radi po svojoj savjesti kao i onaj političar koji opljačka državu tako i trudnica koja ode BESPOTREBNO (molim da se ovo doslovno shvati, a ne da se horda žena s komplikacijama opet nađe uvrijeđena) na komplikacije ili čovjek koji lažira bolovanje itd......
    Potpisujem od riječi do riječi!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo, ja bih još samo jednu misao za našu misliteljicu koja je istaknula da skriva svoje mučnine od kolega i da joj je navečer mučno od iscrpljenosti. Moje iskustvo je sljedeće- zbog novca sam ostala raditi iako imam dosta godina za prvu trudnoću, bilo mi je mučno od mirisa ljudi na poslu, a radim doista s puno ljudi, stalno sam bila na wc-u, dobila i upalu mjehura. I sve to nije bilo dovoljno da sama sebi kažem da više ne mogu normalno raditi, da nisam nezamjenjiva, da će sve funkcionirati i kad ja odem. Ne, opalio me visoki tlak, povisio se šećer, a nakon toga sam i prokrvarila. Sada kad je moje dijete već veliko i kad znam što mu se sve moglo desiti jer je moj ego morao ostati raditi, najradije bih samoj sebi opalila veliku šmaračinu. Nadam se da nećeš morati doživjeti to iskustvo da bi shvatila poruke koje ti šalje tvoj organizam. No hard feelings.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Maria, pa sta sta hoces, bila si trudna, a ne bolesna.
    pa, da tko mi je kriv što radim u školi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A zar nije onda i ova tiha podrska kucnom i neasistiranom porodu takodjer poziv na eventualno krsenje zakona?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A zar nije onda i ova tiha podrska kucnom i neasistiranom porodu takodjer poziv na eventualno krsenje zakona?
    Ali to barem ne ide iz nasih novcanika

Nisi citala raspravu oko toga na onom topicu o Pravu na izbor nacina poroda? Objasnjeno mi je da je razlika u podrsci i propagiranju , cak mi je sugerirano da kako ne razlikujem ta dva pojma...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bravo!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Od nijednog muškarca još nisam čula ništa ružno o trudnicama, ali sam se od žena naslušala stvarno gadosti- te zalegnu čim zatrudne, te su neradnice, ljenčine, glumatala...itd. i to je ono što me u ovakvim pričama najviše žalosti.
    Uvijek se nađu neke koje mogu sve, ići u rodilište sa radnog mjesta, roditi ko od šale, biti na nogama isti dan, vratiti se na posao čim prije...
    i super, svaka čast , ali pustite nas manje sposobne i savršene na miru-ne vjerujem da će baš trudnice uništiti našu nacionalnu ekonomiju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam radila 4 dana kad sam znala da sam trudna, a jedan od njih sam zaspala u uredu, doslovno i bez pretjerivanja, i vrata sam zaključala Složila sam debele manuale na stol, na to stavila glavi u spavala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •