Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 234

Tema: Raditi ili ostati doma... a šta da radim????

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ja sam radila 4 dana kad sam znala da sam trudna, a jedan od njih sam zaspala u uredu, doslovno i bez pretjerivanja, i vrata sam zaključala Složila sam debele manuale na stol, na to stavila glavi u spavala.

sad si me sjetila da sam i ja jednom zaspala

istina, bila sam malo bolesna tih dana, i imali smo neko predavanje, inace jako zanimljiv tip, al ja nisam mogla izdrzat, zaspala sam sjedeci za stolom! onda me sef probudio i rekao da idem doma.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa
    Od nijednog muškarca još nisam čula ništa ružno o trudnicama, ali sam se od žena naslušala stvarno gadosti- te zalegnu čim zatrudne, te su neradnice, ljenčine, glumatala...itd. i to je ono što me u ovakvim pričama najviše žalosti.
    Uvijek se nađu neke koje mogu sve, ići u rodilište sa radnog mjesta, roditi ko od šale, biti na nogama isti dan, vratiti se na posao čim prije...
    i super, svaka čast , ali pustite nas manje sposobne i savršene na miru-ne vjerujem da će baš trudnice uništiti našu nacionalnu ekonomiju.
    Od rijeći do rijeći Žene stvarno jedna drugoj ne drže baš leđa...nego je to uvijek nekakvo podbadanje i zamjeranje...pa pogledajte Big Brother!!! Uvijek se dečki skompaju a cure se mrze i nominiraju jedna drugu...nema veze s temom, al mislim da je to sličan "pattern" ponašanja

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    prema pravilima foruma, moramo postivati zakone rh.
    poticanje, velicanje, propagiranje ZAKONSKI NEDOZVOLJENOG PONASANJA NIJE DOZVOLJENO.

zagovaranje proizvoljnog odlaska na bolovanje uslijed medicinski nepotvrdjenih komplikacija NE SMIJEMO tolerirati.

ne zato sto mislimo da bi svaka trudnica morala raditi do poroda, niti sto mislimo da je svaka zena koja ode na komplikacije prevarantica, nego zato sto time krsimo zakone zemlje u kojoj zivimo i odgovorni smo ih postivati.
    sve receno!

naslov topika je jasan, stoga vas molim da unutra ne trpate rasprave o big brotheru, (ne)asistiranom porodu doma itd...

hvala.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

To znači i da je odgovor jasan, tj. da nema potrebe raspravljati na tu temu.
    A odgovor glasi: Ako trudnica ima medicinskih indikacija da ide na čuvanje, onda ide i to će joj odmah dr savetovati i propisati, a ako nema, onda ide raditi.
    Sve jasno. Sad se može i zaključati tema.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

prije nego zaključate moram nešto reći na ovu temu...
    kad sam saznala da sam trudna a to je bilo otprilike 4 tj. jer je oplodnja bila planirana i kontrolirana, u dogovoru sa svojom dok. sam u sekund ipo odlučila da otvaram bolovanje.
    1. nakon tri godine pokušavanja da mi je papa šef na poslu rekla bi mu da je meni važnije moje dijete nego i plaća i posal
    2. radila sam u dućanu i kako nismo imali fizikalca naš posal između ostalog je bilo i iskrcavanje kamiona s robon i nošenje gajbi i kutijetina... vi biste sebi to priuštili da ne radite na poslovima di se samo sidi i tipka?????
    3. moje radno vrijeme je liti ujutro od 6-2 i popodne od 1-9, kontaj dizanje u 5 i dolazak navečer kući u 9 ipo. neka mi netko reče i zdrav da ne krepa nakon misec dana takvog tempa!!! kako bi vi cure moje drage nakon noćnog ne spavanja ujutro nabacile osmijeh i išle radit??? bojim se nikako!!!
    4. moja plaća od 2200 kn je osim svega ovoga dovoljan razlog da idem na bolovanje jer sve ovo napravit kontra svoga zdravlja i prvo diteta je ravno umobolnici a za takve pare za koje mi radimo dok nam šefovi i gazde kupuju dionice hajduka... SRAMOTA!!!!

Moja nesreća je da sam nakon par dana po odlasku na bolovanje spoznala tužnu činjenicu da ipak neću uživat u svojoj trudnoći jer sam prikovana uz krevet 24 sata na dan, i zato još više boli ta vaša osuda...

Nosim blizance i uvjerena sam 100% da ću bit doma tri godine koliko i mogu po zakonu jer ni oni meni nisu pružili nikakvu pomoć svo ovo vrijeme pa zašto bi ja njima pomagala... a cure moje drage bili mi na bolovanju ili ne oni će uredno skidat nama s naših plaća doprinose za ovo i ono...

mogla bi još puno pisat na ovu temu al počinjem se živcirat a moj je moto izbjegni šta možeš za dobrobit sebe i djeteta...

e još samo nešto - nema baš veze sa trudnoćom al ima s bolovanjem, moja majka nakon operacije karcinoma grlića maternice i pustih kemoterapija osjećala se jaka i sposobna radit i odlučila da se vraća na posao jer joj je tako svijest nalagala i zato jer je volila svoj posao (a bila je babica) i nakon 6 mj njenog rada i noćnih smjena i raznih čuda zbog bolova u kralježnici išla je na bolovanje i na fizikalnu... malo pomalo otkrilo se da se karcinom vratio na kralježnicu i umrla je godinu dana poslje toga... mišljenje doktora iz raznih sfera zdravstva i iz raznih bolnica Hrvatske i okolice je da nije smila nastavit radit!!! to naša vlada nije usvojila - nekakav vid umirovljenja za teške pacijente!!! a bila je moralna i tila je radit!!!

zato žene, radite ono šta je najbolje za vas i vaše dijete i slušajte doktore, ne šalju oni baš za ludu na bolovanje... i nije ono što vi osjećate i želite uvik ispravno za vaše zdravlje pa makar pokopalo vaše financije...

odužila sam, skužajte a nadam se u svoj ovoj gorčini da ste shvatile šta sam tila reć...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Momze, osvrni se ti i na ove nabrijane koje napadaju i okrivljuju trudnice da iskorištavaju sustav (to isto nema veze sa topicom ili pitanjem koje je postavljeno u naslovu), a ne samo na totalno nevažno spominjanje big brothera ili čega već...a ako nisi skužila, to je reply na post prije, a ne rasprava o big brotheru...

Sigurna sam da cura koja je ovo postala nije htjela jezikovu juhu od savjesnih i časnih trudnih Hrvatica, nego je htjea da joj damo savjet dal da ide u zadimljeni ured radit il ne!

Jobe nemoj se živcirat, Suncokret je sve super napisala...i sad baš zbog ovog posta idem od sutra na bolovanje....na račun države!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Problem je što onaj popis poslova koje trudnice ne bi smjele raditi je jako... hm... kratak, nepotpun. Mislim da nije jednako ako radiš u uredu u kojem nisi u doticaju sa bolesnim ljudima, ne stojiš 8 sati, ne dižeš teške predmete ili na recimo blagajni marketa gdje sve to imaš i to sigurno ugrožava trudnoću ali taj posao jednostavno nije na popisu. Također postoje poslovi koji su užasno stresni i traže cijelo vrijeme 100% tebe tj. ne možeš ih raditi sporije ili manje pažljivo ako ti trenutno nije dobro ( a većina trudnica često ima takve dane ) jer to povlači sa sobom greške ili netko drugi mora odrađivati tvoj posao za istu plaću. Lakše je i tebi i poslodavcu naći ti zamjenu i poslati te doma. Da ne govorim o tome koliko je to zdravije za bebu jer uz takav posao možeš zaboraviti na zdravu ishranu i odmor koji ti je potreban.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

RozaGroza, skuzila sam da je tvoj post odgovor na prethodni, no moj komentar se nije odnosio samo na tebe vec na sve koji se ne drze teme rasprave (eto, pocelo se pricati o porodima doma, uskoro ce o elektivnom carskom rezu itd...)

mene ne zanima da li ce trudnica traziti bolovanje zato sto povraca, imala je serklaz ili jednostavno joj mozak ne funkcionira pa ne moze ici raditi. vi raspravljate o odredjenim simptomima i stanjima specificnim za trudnice i njihovoj opravdanosti za otvaranje bolovanja.

ono na sto je reagiralo osoblje foruma je da se o laziranjima bolovanja tj. laziranju povijesti bolesti ne moze raspravljati na forumu. a to sto ces ti ici iskoristiti sustav i jos se dobro osjecati zbog toga - od volje ti.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne razumijem JoBe zašto se ti ovdje osjećaš prozvanom kad su cure nekoliko puta napisale da se ovdje ne raspravlja o takvima kao ti. Nitko nije niti bi mogao tebi zamjeriti što si na bolovanju. Pročitaj ponovo cijeli topic i vidjet ćeš da se uopće ne radi o tome. Ovdje se radi o normalnim trudnoćama i poslovima, bez ikakvih indikacija za bolovanje gdje žene odu na bolovanje samo zato što su trudne. Bar sam ja to tako shvatila.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sb1977 prvotno napisa
    Ne razumijem JoBe zašto se ti ovdje osjećaš prozvanom kad su cure nekoliko puta napisale da se ovdje ne raspravlja o takvima kao ti. Nitko nije niti bi mogao tebi zamjeriti što si na bolovanju. Pročitaj ponovo cijeli topic i vidjet ćeš da se uopće ne radi o tome. Ovdje se radi o normalnim trudnoćama i poslovima, bez ikakvih indikacija za bolovanje gdje žene odu na bolovanje samo zato što su trudne. Bar sam ja to tako shvatila.
    Izgleda da su potrebne određene sposobnosti da se ovo shvati jer ih očito nemaju svi pa još i dalje trube po svome. Tko će shvatit shvatit će izgleda samo ovako iz prve ili neće uopće ni shvatiti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja mislim da bi najbiolje bilo da svatko gleda svoja posla, i da ne secira tuđa bolovanja.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I ja.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Momze, ne morate rodice brinuti neću ja iskoristiti sustav, kako sam u jednom postu napisala, mene je dok. htjela na komplikacije od prvog dana, jer nosim blizance i na strogom sam mirovanju, ležim već 2 mjeseca, jedini razlog zašto još nisam na bolovanju je to što radim od doma, doslovce iz kreveta na laptopu, za svoju firmu. Ali evo aktivirala sam se od jučer pa je mm pošao po potvrdu i odnjet če je jutros doktoru opće prakse da mi otvori komplikacije.

Potpis na Maria 71

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Ja mislim da bi najbiolje bilo da svatko gleda svoja posla, i da ne secira tuđa bolovanja.
    To bi bilo idealno, kada ne bi ta bolovanja isla iz tuđe kese.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

za otvoriti bolovanje je mjerodavan liječnik, a ne forum.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Slazem se, ali mi se cini d atu veliku ulogu ima savjest. Jer lijecnik ce otvoriti bolovanje na osnovi simptoma koje je opisala trudnica: napor, mucnina, opca slabost, vrtoglavica...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Deaedi sve si upravo tim rekla...nek se javi jedna trudnica na ovom forumu koja ništa od toga nije osjetila! Mislim ra su rijetke sretnice koje samo to osjete! A zašto lječnici smiju na osnovu tih simptoma otvoriti bolovanje? Jer je trudnoća jedno samo po sebi rizično stanje, ne bolest, nego razdoblje kad su žena i dijete extra osjetljivi, i nije isto otić na kafu s frendicama il otič radit 8 sati...to svaki doktor zna...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Iz ovoga sto si ti rekla ispada da svaka trudnica treba na bolovanje.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja bih htjela još smo reći da ja ne poznajem ni jednu trudnicu koja je otišla na komplikacije,a da zaista nije imala komplikacije, ili da joj radni uvjeti nisu normalni za trudnicu (u to ne ubrajam samo ona radna mjesta koja su zakonom propisana, jer nigdje ne piše npr. kao u mom slučaju - kolege puše u uredu - u zakonu o radu piše da to nije dozvoljeno, pa shodno tome ne ubraja se ta opcija kao komplikacije, moja prijateljica radi na mjestu gdje nemaju wc - svaka firma ga treba imati, ali ova ga nema - a žena negdje mora raditi - trudnoća joj je sasvim uredna, a ona na komplikacijama!, i još niz drugih uvjeta koje smatram da nisu normalni za trudnicu, ali eto, neke žene rade u takvim uvjetima, iako se ponekad na prvi pogled i ne čini tako). htjela sam reći da kad mene netko vidi trudnu na kavi s prijateljicom, u šetnji, na tečaju stranih jezika, i ne znam gdje odmah slijedi: šta ne radiš, pa zašto si odmah otišla na bo, iskorištavaš državu, bla, bla... a već sam rekla - ne da mi se svakom znancu i neznancu objašnjavati zašto sam ja doma, šta nekog briga? tako da, čini mi se da se ovdje podrazumijeva da netko tko je na bo, iskorištava državu, a nitko se nije zapitao kakvi su nam stvarno uvjeti na radnim mjestima. znam ja da postoje i radna mjesta gdje su uvjeti super, imam prijateljice koje rade u takvim firmama, i nije bitno koliku plaću imaju, ostat će raditi do kad god budu mogle, ali imaju normalnog poslodavca pa zato. na žalost, nismo svi te sreće. i mislim da nije u redu optužiti trudnicu koju vidite na kavi da iskorištava državu - ne znate šta je u pozadini priče. vjerujem da bi većina nas koje smo na komplikacijama vrlo rado išle na posao, ali da imamo zaista koliko-toliko normalne uvjete!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Pročitaj što je suncokret napisala, ja se apsolutno s tim slažem. Imaš žena koje stvarno mogu i pored mučnina i svega nosit, radit, njivu orat...ali meni te žene nisu nikakava mjerna jedinica za zdravu trudnoću, ako ja ne mogu onda ne mogu. Postoje jednostavno žene koje kad imaju glavobolju ne mogu radit, a ima onih koje mogu radit i pod temperaturom 40! Ali ja ne mislim da bi jedne drugima trebale bit uzor niti prijetnja, jednostavno jedne druge ne bi trebale osuđivat. Ako ti želiš i možeš radit onda radi, ako ja ne mogu radit iz ne znam ni ja kojeg razloga, onda neću...i to je meni zakonom dano pravo i zato mene doktor može stavit na komplikacije i zbog toga...nažalost moje su komplikacije malo kompliciranije od glavobolje...

I btw...nije ni čudo da ti je inbox prazan (šalim se naravno)

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja mislim da si ti ko rođena za uvodit reda u ministarstvo zdravstva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno receno, mene za temu boli briga, ali me stvarno nerviraju dvostruka mjerila i u tom kontestu sam spomenula neasistirani porod. Nije moguce da se ne smije u pitanje dovesti tema o umornoj trudnici koja bi mozda ostala doma jer se bolje osjeca tako, navodi se korisnike na krsenje zakona, jelte. A istovremeno se na portal stavlja prica s poroda cure koja je svjesno isla izvrdati zakon i ostala roditi doma. I iza toga stoji udruga.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vmartina prvotno napisa
    Ja mislim da si ti ko rođena za uvodit reda u ministarstvo zdravstva
    Čuj, to je mene prvi posao obiljezio, nosila sam znacku

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

udarničku ?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jednog nadzornog tijela

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Nije moguce da se ne smije u pitanje dovesti tema o umornoj trudnici koja bi mozda ostala doma jer se bolje osjeca tako, navodi se korisnike na krsenje zakona, jelte.
    Zorana tebe citiram ali moj post odnosi se na sve: mislim da nije problem u umoru i stvarnim problemima čak i u tzv. nepatološkoj trudnoći, nego je izvrdavanje zakona kada žena ode automatski na komplikacije samo zato što su plaćene, a onda istodobno upiše tečaj jezika i slično. Dakle, umorna nije, zabrinuta za svoju bebu nije jer nema razloga biti.

To jest koma iz jednostavnog razloga što HZZO nema novaca za stvarne pacijente. Na stranu loše gospodarenje novcem koji jest tu, i to je dio problema, ali to ne daje za pravo nikome, pa ni trudnicama, da idu na lažna bolovanja. Poznajem ljude koji rade, ne idu na bolovanja (jer im za dane kad su bolesni ostane dovoljno godišnjeg), uplaćuju dodatna osiguranja i još direktno iz svog džepa financiraju dio svojih terapija/pomagala jer ono što je HZZO u stanju pokriti nije dovoljno da im osigura kvalitetu života koja će opet omogućiti da i dalje rade (i uplaćuju doprinose). Jednostavno nemaju izbora. A 4250 kn mjesečno je puno novaca, i oni koji ih uzimaju jer su na lažnom bolovanju zapravo uzimaju i od sebe samih. Jer nikad ne znaš kad ćeš se stvarno razboljeti. A onda ti treba terapija... a onda to HZZO ne može platiti... i tako u krug. Fascinira me taj nedostatak odgovornosti i solidarnosti.

Disclaimer: Moj post je kritika onih koji su na lažnim bolovanjima/trudničkim komplikacijama, ne onih koji stvarno imaju razloga biti na bolovanju tj. ne raditi. Ne ulazim u to što su stvarni razlozi za svaki pojedini slučaj, za to postoje liječnici, pravilnici itd.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno receno, mene za temu boli briga, ali me stvarno nerviraju dvostruka mjerila i u tom kontestu sam spomenula neasistirani porod. Nije moguce da se ne smije u pitanje dovesti tema o umornoj trudnici koja bi mozda ostala doma jer se bolje osjeca tako, navodi se korisnike na krsenje zakona, jelte. A istovremeno se na portal stavlja prica s poroda cure koja je svjesno isla izvrdati zakon i ostala roditi doma. I iza toga stoji udruga.
    Necu ulazit u raspravu o tome koliko je tko umoran i da li joj treba odmor u smislu bolovanja ili ne. Svatko svoju srecu kroji. No cinjenica je da odlazak na bolovanje cim se zatrudni (bez nekih posebnih razloga, nego zato sto se to moze) dugorocnoe ne cini zenama uslugu (eto nas sada na intervjuima pitaju kad mislimo zatrudniti), trose se novci svih nas, na trudnocu se gleda kao bolest, dobiva se bolovanje na osnovu laziranih povjesti bolesti... Gledajuci koliko zena kod nas ode na bolovanje, mozda je logican slijed da nam i kod poroda treba pomoc doktora i svih tih novih tehnologija :/

Nekad da bi se stvari promijenile na bolje, da bi se uveli neki novi izbori za pojedince, jednostavno je nuzno krsenje zakona. Kad hrvatska bude omogucila zenama da rode doma uz asistenciju primalje, nece biti potrebe za krsenjem zakona. Svojim radom do sada i u buducnosti, iskreno se nadam da cemo doci do toga da je to samo jedna od opcija u nizu i da nece biti potrebe za krsenjem bilo kakvih zakona.

Razumijem tvoje pitanje, no nikako mi ona nisu ni slicna.

Prvo pitanje (laziranje bolovanja) dugorocno ne donosi nista dobra - eventualno ce staviti trudnice kojima zaista treba bolovanje u nepovoljan polozaj jer ce se mozda poostriti uvjeti dobivanja bolovanja itd. Drugo pitanje (radjanje doma) krsenjem zakona (iako ni svako radjanje doma NIJE krsenje zakona!) je dugorocni cilj omoguciti zenama i tu opciju - znaci poboljsati trenutni sistem.

Nadam se da sam uspjela pojasniti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nekad da bi se stvari promijenile na bolje, da bi se uveli neki novi izbori za pojedince, jednostavno je nuzno krsenje zakona.
    Ne bi se mogla složiti sa ovim.
    Tko će procijeniti kada je i u koju svrhu užno kršenje zakona?
    Svatko će vući na svoju stranu, svakome je njegov izbor bolji i najbitniji.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

"je nužno"

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvatas me za rijeci... Nije tu moralo pisati "nuzno krsenje"..

Recimo nekad je zakonom bilo zabranjeno zenama da glasaju na izborima, pa je nuzno bilo prekrsit taj zakon u jednom trenu da bi i one dobile tu mogucnost... nekad crncima nije bilo dozvoljeno voziti se u istom busu s bijelcima, pa je u jednom trenu taj zakon prekrsen da bi i oni dobili ista prava.. i milion drugih takvih slucajeva. Znaci u slucajevima kad pojedinci dobivaju ista prava kao i drugi. Sto bi nase zene bile u nepovoljnijem polozaju u odnosu na zene u Europi? Ako zene u europi mogu roditi doma, zasto nase ne mogu?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Referirat cu se samo na sami naziv ove teme.. ponukalo me na jos jedan post.

Ako osoba uopce razmislja da li ostati doma ili ici raditi.. ja neznam sto bih rekla. Obicno u situcijama kad se mora na bolovanje osoba bas ne dobije na izbor jel zeli ici raditi ili biti na bolovanju :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne hvatam te za rijec, nisam nista izvadila iz konteksta, jer si opet napisla isto, dakle, ne slazem se sa tvojim misljenjem.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Referirat cu se samo na sami naziv ove teme.. ponukalo me na jos jedan post.

Ako osoba uopce razmislja da li ostati doma ili ici raditi.. ja neznam sto bih rekla. Obicno u situcijama kad se mora na bolovanje osoba bas ne dobije na izbor jel zeli ici raditi ili biti na bolovanju :/
    Tu se slazem s tobom. Ako imas razlog za bolovanje, onda te dielme nema.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da to nije točno. Jednako kao ni kod "običnog" bolovanja. Netko će otići raditi s temperaturom i hripajući, netko će zbog šmrkavog nosa ostati doma.

I mislim da ništa nije sporno s pitanjem na početku, a i ne čini mi se da je itko na nju graknuo ili Lilu osudio. Isto tako, mislim i da će se većina složiti da i umor, glavobolje, mučnine mogu biti sasvim legitimni razlozi za trudničko bolovanje, nije prijeteći pobačaj jedina dijagnoza. Ono što je zahuktalo raspravu je izjava "nisi luda raditi" koja meni stvarno zvuči uvredljivo i omalovažavajuće i smatram da je ok reći kako to nije u redu, nije zakonito i nije pošteno prema drugima... ali to je samo jedan ekstrem i sad tu hrpa trudnica maše uvrijeđeno sa svojim dijagnozama i radnim uvjetima kao da netko o njima priča.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nekad da bi se stvari promijenile na bolje, da bi se uveli neki novi izbori za pojedince, jednostavno je nuzno krsenje zakona.
    Ne bi se mogla složiti sa ovim.
    Tko će procijeniti kada je i u koju svrhu užno kršenje zakona?
    Svatko će vući na svoju stranu, svakome je njegov izbor bolji i najbitniji.
    Deaedi, a sto je s konceptom gradjanske neposlusnosti?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Isto tako, mislim i da će se većina složiti da i umor, glavobolje, mučnine mogu biti sasvim legitimni razlozi za trudničko bolovanje, nije prijeteći pobačaj jedina dijagnoza.
    Ja sam u startu rekla da svako bolovanje ide svakome na savjest. U taj dio ne ulazim.

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Ono što je zahuktalo raspravu je izjava "nisi luda raditi" koja meni stvarno zvuči uvredljivo i omalovažavajuće i smatram da je ok reći kako to nije u redu, nije zakonito i nije pošteno prema drugima... ali to je samo jedan ekstrem i sad tu hrpa trudnica maše uvrijeđeno sa svojim dijagnozama i radnim uvjetima kao da netko o njima priča
    Slazem se u potpunosti.

Evo i na ovoj temi se vidi kako u stvari lose prolaze oni koji imaju stvarnu dijagnozu, oni se jadni brane ni krivi ni duzni.. A kak je tek u pravom zivotu...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nekad da bi se stvari promijenile na bolje, da bi se uveli neki novi izbori za pojedince, jednostavno je nuzno krsenje zakona. Kad hrvatska bude omogucila zenama da rode doma uz asistenciju primalje, nece biti potrebe za krsenjem zakona. Svojim radom do sada i u buducnosti, iskreno se nadam da cemo doci do toga da je to samo jedna od opcija u nizu i da nece biti potrebe za krsenjem bilo kakvih zakona.

Razumijem tvoje pitanje, no nikako mi ona nisu ni slicna.

Prvo pitanje (laziranje bolovanja) dugorocno ne donosi nista dobra - eventualno ce staviti trudnice kojima zaista treba bolovanje u nepovoljan polozaj jer ce se mozda poostriti uvjeti dobivanja bolovanja itd. Drugo pitanje (radjanje doma) krsenjem zakona (iako ni svako radjanje doma NIJE krsenje zakona!) je dugorocni cilj omoguciti zenama i tu opciju - znaci poboljsati trenutni sistem.

Nadam se da sam uspjela pojasniti.
    pa mozemo i odlazenje na bolovanje tako gledati, u smislu da cilj opravdava sredstvo

mozda odlazenje na bolovanje potakne poslodavce na bolje uvjete rada

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Onda mozda ipak da mi zatvorimo udrugu, slegnemo ramenima kao i 99% drugih oko nas, i kazemo 'ma vec ce to netko rijesiti za nas'...

Mi smo odabrali put koji smo odabrali. Ne ocekujemo ovacije. Preuzeli smo odgovornost za put koji smo odabrali i to je to. Nitko vama nece prigovarati sto na portalu stoje clanci o neasistiranom porodu, zasto vas onda to toliko brine?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kaj nije to malo preteska tema za forumsku raspravu

No, vecina teoreticara koji i podrzavaju taj koncept obicno se ograđuju od krsenja zakona i smatraju da bi građanin svakako trebao ostati vjeran samom duhu zakona, a ne ga kršiti.

Ali, ja bi rekla, sve su to anarhisti

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rekli smo da necemo skretati ot, ali ipak da nesto dodam.

porod kod kuce - radi se nekolicini zena u hrvatskoj godisnje, koje koriste usluge primalje na crno. da, nije placen porez. ali isto tako te zene nisu koristile usluge rodilista, a to porod i boravak u rodlistu drzavu sigurno kosta znatno vise nego tih parsto neplacenih eura poreza. radi se o tako mizernom broju zena i mizernoj svoti novaca, a sve zbog besmislenog i zastarjelog zakona koji ce se sigurno mijenjati u roku par godina.

s druge strane, imamo par desetaka tisuca zena godisnje koje ostanu trudne i dolaze pred dilemu - raditi, biti doma zbog komplikacija, ili biti doma iako se osjecaju savrseno dobro. e pa ova zadnja opcija, koju cini se koristi velik velik broj trudnica, i nas i drzavu kosta jako puno, a o zaposljavanju zena, diskriminaciji i opcedrustvenom pogledu na 'lijene' trudnice koji dijelom proizlaze iz takvog ponasanja samih trudnica, vec se pisalo.

a ne bih rekla da je u ijednoj zemlji na svijetu dozvoljeno lazirati bolovanje iz vlastite komocije. tako da se ne mozemo pozivati na to da bi promijenili taj zakon - taj zakon je normalan zakon kakva ima svaka zemlja europe.

ne, nije isto.

uopce ne bih ulazila u to da bi bilo lijepo i humano da SVE trudnice mogu ostati doma, uz placeno 'trudnicko bolovanje', i uz zakon koji to jasno regulira. ali ne zivimo u takvom svijetu, i iskreno mislim da trenutno ima puno vise vaznih stvari za rjesavanje nego sto je to.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kaj nije to malo preteska tema za forumsku raspravu

No, vecina teoreticara koji i podrzavaju taj koncept obicno se ograđuju od krsenja zakona i smatraju da bi građanin svakako trebao ostati vjeran samom duhu zakona, a ne ga kršiti.

Ali, ja bi rekla, sve su to anarhisti
    definitivno preteska, pogotovo za petak popodne.
    ali ipak moram napomenuti da se ne slazem s tobom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchie, ja sam mislila da ti znas kako ja osobno nemam nista protiv akcija koje bi podrzale i pomogle legalizaciju poroda kod kuce. (od tekstova na portalima pa do stvarnih poroda kakav je imala npr. mikka itd. ) Usporedbu sam napisala cisto iz principijalnih razloga. Kod nas su poslodavci jos uvijek skloni kojecemu pa se nekad cini da su zakoni samo mrtva slova na papiru. Nisam isla ni na to da zakonom treba manipulirati i pod svaku cijenu ga krsiti (npr. ovo s odlaskom na bolovanje i upisivanjem tecaja). Vise sam isla u tom pravcu da i zakoni i poslodavci trebaju biti maksimalno prilagodjeni trudnicama i tolerirati mozda i neke stvari koje se super-fit zenama i poslodavcima cine banalni. Mozda bi netko rekao da je trudnicki umor totalno banalna stvar, a tko kaze da ne moze naskoditi ako se ne poslusa tijelo?
    Ovo sto je spomenula Felix o tisucama trudnica u dilemi, koristenje bolovanja bez stvarne potrebe, diskriminaciji i pogledu drustva na trudnice, bilo lijene bilo turbo-fit, sve je to kasa kuhana u istom loncu.
    Nije problematican toliko ni konkretan zakon koliko sve ostalo sto taj zakon cini naoko takvim, pocevsi od opcije da se zenu dovede do toga da mora ici na bolovanje jer nema kome da se zali radi pusenja u uredu, pocevsi od nemogucnosti da pravi kombinacije s firmom tipa pola radnog vremena, rad od kuce itd. i na kraju, pocevsi od citave situacije u drustvu koja salje poruku zeni da mora glumiti nesposobnost da bi imala pravo uzeti predah tijekom trudnoce.
    I nije mi jasno to da Felix ne bi ulazila u tu lijepu i humanu ideju koju je predocila zadnjom recenicom. Mozda se meni ili tebi cini da ima puno vaznijih pitanja za rjesavanje, ali jednoj trudnici se citav svijet okrece oko toga. Drugim rijecima, zasto je presudno osigurati pravo izbora na porod, ali pravo na dostojanstveno provedenu trudnocu nije pitanje koje je dovoljno vazno da bi ga se povlacilo? (ne prozivam ovim Rodu i rad clanica nego je ovo upuceno direktno Felix)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana,

ja sam vec rekla (par puta ) da svatko radi onako kako najbolje zna. Nisam ja nitko da sudim nekome koliko mu je zlo u trudnoci niti da procjenjujem kako se osjeca. Nekima je bolje, nekima je gore. Sasvim normalna stvar.

Mene osobno smeta ideja da se podrazumjeva da ce trudnica otici na bolovanje. Kad sam bila trudna i radila, mene su svi gledali ko da sam s marsa pala sto nisam na bolovanju :/ Vjezbe za trudnice - prijepodne :? Za koga je to?

Mislim da je sistem postavljen naopako. I da zbog takvog razmisljanja ispastaju trudnice kojima je bolovanje potrebno.

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nisam trudna ali želim nešto reći.....

1. Imam dobro plačeni posao
    2. Jako volim svoj posao
    3. Ako odem odmah na trudničko vjerojatno me neće posao čekati (to radno mjesto).

i

1. Posao je iznimno stresan
    2. Svakodnevno radim prekovremeno
    3. Nitko me neće poštedjeti niti stresa niti dužine radnog vremena ako kažem da sam T
    3. Da napravim neku kardinalnu grešku frknula bi iz firme bez i malo obzira što sam već skoro 1 desetljeće tamo i što sam dala firmi stotine i stotine sati svog slobodnog vremena
    3. Imam 35 godina
    4. Već dugo vremena želimo ostvariti trudnoću i ne uspijevamo
    5. U maternici miom što može praviti problem T

Gledajući ovo ja firmi nisam bitna već je meni firma bitna (svi smo zamjenjivi), život jednog dugo čekanog djeteta je sa svime ovime neusporediv. Ja ću ostati doma samo kako bi pružila veće šanse mom mrvičku (već tepam budućoj bebici). I užasno će mi biti krivo kada ne budem radila jer svoj posao volim ali otišla ja odmah ili za nekoliko mjeseci dođe mi na isto a mogu ga ugroziti možda jednim vrlo nezgodnim sastankom

Kada bi mi firma izašla u susret (ponekad rad od doma, plaću kao što je sada i još jednog zaposlenika koji bi radio operativne stvari) ostala bi do zadnjeg dana a i počela bi raditi nakon par mjeseci ali to mi sigurno neće ponuditi, naprotiv, mislim da ću postati problem jer trebaju što prije naći zamjenu. Surovo ali istinito. Evo ovo što sam napisala stoji kao podsjetnik ako jednog dana (Molim Te Bože) ostanem trudna. Biti ću iskrena prema svom direktoru i dati ću sve od sebe da ostavim iza sebe sve čisto ali sigurna sam da neće biti odstupanja od postavljenih procedura niti će mi firma izači u susret. Možda se varam. Dobro da sam ovo napisala prije trudnoće.

Eto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, znaci slazemo se da svako podrazumijevanje ne valja?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Po zakonu, kojeg stalno spominjete, a zapravo nema NIKAKVE veze s temom, trudnica i s glavoboljom može dobiti bolovanje. A dok je na bolovanju to ne znaći da je u zatvoru i nije joj zakonom zabranjeno da se upiše u školu stranih jezika (škola stranih jezika - 2 puta na tjedan po 2 sata, posao - svaki dan bar po 8 sati, stres i napor između ovog dvoje je neusporediv).

Cijela rasprava vam je stvarno besmislena...reagirate kao da stvarno vi dajete lovu iz đepa za cure na komplikacijama! Davale bi tu lovu svakako. A većina žena kojima doktori odmah daju komplikacije imaju povijest komplikacija u prethodnim trudnoćama, i bolovanje je tu najčešće kao prevencija, iako se žena može super osječati u tom trenutku. Zar će itko osuditi osobu koja je u prethodnoj trudnoći izgubila bebu i sada se želi paziti iako joj nije ništa??? Ili se ni ovo ne ubraja u tu vašu kategoriju onih koje krše zakon i sve nas iskorištavaju i crpe državni budžet i bla bla bla bla....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roza, mislim da nam je pametnije odustati.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moram vam reci da sam ja otisla na bolovanje cim sam saznala da sam trudna 4/3 jer mi je ugovor isticao u 12 mj. i kak je u lijepoj nasoj obicaj pod bor dobila otkaz namjerno nisam ni dan htjela raditi znala sam da primam punu placu i da mi staz ide, uzivala sam u svom trbuhu i nije mi ni sekunde zao kaj nisam stajala 9 sati i mucila svog andjela :D 8)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja dok sam bila na bolovanju sam išla i na kave i u kupovinu. Čak nekoliko puta mjesečno. Probudila bi se ujutro i skužila da mi nije skroz muka i da ne teturam i rekla - e danas bi mogla izaći iz kuće. Nekad bi mi pozlilo i prije nego što bi se uspjela spremiti i izaći a nekad bi mi bilo dobro cijeli dan kojeg eto nisam odradila nego sam bila na kavi čila i vedra. Sram me bilo. A mogla sam taj dan puniti proračun.
    Isto je činjenica da bi ja ostala raditi ili bi radila duže da je postojala mogućnost da se posao nekako prilagodi mom stanju i to kroz npr. klizno i/ili kraće radno vrijeme, mogućnost da odem na pauzu kada mi treba odmor ( općenito je pauza često nepoznanica a radi se i po 10-12 sati), smanjivanje odgovornosti.... ili da me se prebaci na tome slično radno mjesto.
    Da.... trudničko bolovanje mi je prvo na kojemu sam uopće bila. Nije mi bio problem raditi sa temperaturom 39. Moje razmišljanje je - kao trudnica ne odlučujem samo o svome zdravlju nego i o zdravlju svoje bebe a ako mislim da bi ga posao mogao ugroziti - ostajem doma.
    A 4250 kuna ne dobivaju svi nego samo oni koji imaju plaću jednaku ili veću. Znači oni koji su dobro punili proračun i puniti će ga vjerojatno još jaaako dugo nakon što se vrate na posao - sigurno će ga više napuniti nego isprazniti pa prema tome nema govora o tome da se radi o životu na tuđoj grbači.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja poznajem zensku koja je 6 mjeseci uredno uplacivala kod svog muza u firmi staz. I lijepo dobila vecu naknadu.

E sad, ja se s aspekta nekoga ko POSTENO zaradi lovu i radi ko crnac ne slazem s tim sto je doticna osoba uradila. Ali u neku ruku, ovu u BiH naknade su male i ako je vec mogla izvojiti odredjenu sumu novca da bi njenom djetetu bilo bolje.....

ne opravdavam vec pokusavam da razumijem :? :?

Sto se tice zena koje rintace godinama i onda zatrudne i iz "pogresnih" razloga uzmu bolovanje - ni to ne opravdavam vec pokusavam da razumijem..

Stvar je u tome da ja nikad necu za sebe reci - JA TO NE BIH NIKAD, je nikad ne znas sta ti donosi sutra.

Ja ovaj forum jako cijenim i ovo je stvarno prvi put da vidim da se zene kolju oko necega.... (ne zalazim po svim temama)

Covjece pa vi ste ili trudne ili majke, neka svako radi sta hoce, nepravda uvijek postoji ali vi ne mozete ispraviti krivu Drinu.
    Poenta je da se ne zivcirate toliko i ne skacete jedna drugoj za vrat

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •