-
Zaštita trudnica koje su na radnom mjestu izložene opasnim kemikalijama
Kako se pravno zaštititi od rada u opasnim uvjetima za vrijeme trajanja trudnoće? Ako smo tijekom radnog vremena izložene opasnim kemikalijama (otrovima) s kojima smo u direktnom kontaktu s rukama (iako nosimo rukavice) i putem udisanja, što možemo poduzeti da zaštitimo svoje nerođeno dijete, a da pri tom od poslodavca ne zaradimo otkaz ili nešto sl?
Hvala
-
Koliko ja znam imaš pravo odmah na bolovanje zbog "uvjeta rada".
-
Koja je pravna podloga, Zakon o radu ili? Hvala
-
I ja mislim da imaš pravo na bolovanje... pogledaj malo u Zakon o radu, o porodiljnom i sl.. obiteljski zakon i sl.
Kod nas je mislim riješeno Kolektivnim ugovorom
-
Mislim da možeš samo svom ginekologu reči što radi i gdje pa da ti otvori bolovanje.
ako ne poslodavac te treba premjestiti na drugo radno mjesto gdje nisi izložena opasnim kemikalijama.
osim toga, kaj se ne možeš sa svojima na radnom mjestu dogovoriti da određene poslove više ne radiš?
meni su moji odmah rekli to i to ti više nećeš, radit ćeš nus-poslove
-
Ja isto ne kužim kakvi su ti to kolege da ti neče uskočiti? Ja ne radim s kemikalijama ali radim fizički zahtijevan posao zbog kojeg moje kolegice otvaraju bolovanje čim saznaju da su trudne. ja nisam htjela, radim još uvijek (skoro 5 mj trudna) ali kolegice su onaj tren kad sam objavila da sam trudna, fizikaliju preuzele na sebe. Stalno mi naglašavaju da mi nebi slučajno palo napamet radit nešto od toga. jedino ako ti želiš bolovanje pa pitaš radi toga
-
Samo spomeni ginekologu na kakvom si radnom mjestu i otvorit ce ti komplikacije sigurno. Ja sam u svakoj trudnoci dobila bolovanje cim je test bio pozitivan na temelju radnog mjesta.
-
kad sam rekla da sam trudna, prvo su me direktor i svi kolege pitali što mi je teško i što ne mogu? tako da nisam sastnačila dok sam povraćala, i nisam išla na gradilište osim u iznimnim prilikama. a kad sam se ipak penjala po gradilištu svi su mi držali ljestve, ili čak otišli gore i poslikali sve do detalja da se ja ne mučim i ne riskiram.
inače mislim da dobro proučiš zakon o radu. prije desetak godina kad sam ga čitala zbog stručnog ispita bilo mi je jako smješno kako trudnica ne može biti ronioc, očito da tad uopće još nisam razmišljala da bi ikad mogla ja biti trudnica.
-
-
Juls,
pogledaj ovdje: http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/31_01.pdf
Ako ti poslodavac ne može omogućiti rad bez štetnih utjecaja, tada ti mora, na preporuku liječnika, omogučiti tzv. trudnički dopust.
Plaća ti je cjelovita, nema limita kao kod bolovanja, isplaćuje je poslodavac na svoj teret.
Od otkaza ti zaštićena, jedino se može pojaviti problem ako imaš ugovor na određeno vrijeme, i on uskoro ističe.
-
-
-
Bila sam u istoj situaciji (kemicarka sam), uglavnom imas dvoje opcije: mogu ti bez problema otvoriti bolovanje zbog uvjeta rada, ja sam radila do 45 dana prije poroda ali sjedila u knjiznici, daleko od digestora, dovršavala svoju papirologiju i radila administrativne poslove.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma