Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: kako spasiti pekmez (dzem)

  1. #1
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno kako spasiti pekmez (dzem)

    trbala bi pomoć,,kako da spasim pekmez...jučer sam pravila od višanja i kad sam istresla na tanjurič malo se je zelirao.... ali danas nije to to,,,htjela bi da je još čvršči. koristila sam zelin ali očito ne dovoljno. da li ga smijem ponovno istresti i dodati još zelina pa nanovo prokuhati..........molim pomoć!!!!!

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Smijes dodati jos zelina, sa barem 100 g secera, da ti se ne zgrudva i ponovno sve prokuhati (koliko treba da se secer i zelin otopi).

    Drugi nacin je ponovno kuhanje jos barem 1 sat da ispari suvisna voda. Isprobala oba i oba funkcioniraju.

    Samo si unaprijed pripremi staklenke (moras ih nanovo prati u sudjerici ili sterilizirati).

  3. #3
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    ljubim tee...večeras krečem u akciju. inače sve sam to kuhala do besvjesti i bude mi ok....ali nedavno kad sam krenula szelinom sve mi naopako . sad sam zavrsila s pasiranim ribizlom i čekam da se ohladi da vidim rezultate...nadam se da če biti ok jer sam stavila više zelina hvala!!!!!!

  4. #4
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,297

    Početno

    ja kuham bez želina, i polu tekuće je nama baš fino

  5. #5
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Ja kuham s pektinom, tekucim.

  6. #6
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Da li si točno slijedila upute? Meni je danas od marelica ispao fini, baš pekmezasti, svima se hvalim.

  7. #7
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    Ja naribam zelene jabuke umesto pektina iz kesice.
    Upravo kuvam drugu turicu

  8. #8
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    hehhhh,,,pojacala zelin i sad je ok,naravno ja sam zabrljala svjesno sam stavila manje zelina....

  9. #9
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    ja isto volim kad je polu tekuče ,ali ovaj dzem od visanja sam namjenila za torte i kolače (svarcvald......),,,a od ribizla sam pasirala i napravila polutekuče za preljev za sladolede,namaz na kruh i sl.

  10. #10
    Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    ISTRA
    Postovi
    5,593

    Početno

    Ja jutros pravila od šumskih jagodica, bez želina i pektina 8samo voće i šećer, par kapi limuna), mrvicu duže kuhala, nije gusto, a ni prerijetko, ali ionako sam napravila ful malo, da čim prije potamanim

  11. #11
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kuham s pektinom, tekucim.
    To ima samo tamo u Ameriki ili?

    trazila sam kod nas pektin sam ali nisam nasla...

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    To ima samo tamo u Ameriki ili?

    trazila sam kod nas pektin sam ali nisam nasla...
    Nema toga kod nas, bar ja nisam za sada našla.

    Najbliže tome našla sam u Sloveniji šećer za ukuhavanje (s pektinom) prošle godine. Ove godine još nisam to tražila, ali mogla bih uskoro... Paket šećera izgleda isto kao i obični, ali ima gore nacrtano razno voće.

    Ja ne koristim želin za sve, ali za jagode i višnje ipak da jer nemam živaca predugo kuhati. Ribizli, kupine i šljive stežu sami, ne treba želin dodavati. I breskve vinogradarske i marelice idu čisto dobro, ali jagode... nemam dobro iskustvo.

    Želin je batina s 2 kraja kao i sve ostalo - ako ga koristimo, sačuvamo dio vitamina, ali ima on i neke sastojke koji nisu baš ekološki. Kako god bilo, čisti pektin bio bi mi draži, ali nisam našla. Možda bi valjalo pogledati po namjenskim dućanima tipa bio&bio.

  13. #13
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Da, u zelinu osim svega ima i konzervansa koje iz principa ne zelim koristiti, jer cemu onda sva muka, mogu kupiti u ducanu pekmez sa konzervansom, pogotovo jer su mi djeca osjetljiva na konzervanse...

  14. #14

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    1,192

    Početno

    Ja sam napravila pekmez od višanja , dok se kuhalo stvorilo mi se puno pjene koju nisam naš mogla obrati jer su gore plivale višnje( a i mislila sam da to nije tako važno , jel griješim ? ) , e sad kad se to ohladilo vidim na vrhu tegle onako kao sitne, sitne bijele mjehuriće , a ima ih i unutar teglice na par mjesta. Inače stavila sam želin. Bojim se jel to sad bed, jel će se možda kvariti zbog tih mjehurića ?Jel kod vas bilo pjene i kako ste to riješile ?

  15. #15
    anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    moj dom
    Postovi
    395

    Početno

    ako si stavila dovoljno šećera -koji je konzervans, neće ti se pokvariti

    jednom je i kod mene ispao džem s pjenicom, jer ju nisam stigla obrati a trajao je silom prilika tri godine

  16. #16

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    1,192

    Početno

    Stavila sam na kg višnji pola kg šećera.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •