Results 1 to 35 of 35

Thread: Zagreb sufinancira plaćanje privatnih i vjerskih vrtića

Default Zagreb sufinancira plaćanje privatnih i vjerskih vrtića

Ja sam tek neki dan ovo pročitala i pretpostavljam da ima roditelja koji još ovo ne znaju:
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=31352
    Često roditelji govore da nemaju novaca za privatni vrtić, a možda nisu svjesni ove mogućnosti.
    Zahtjevi se predaju do 30.06.
    Ne znam ponavljam li temu, ali stvarno nisam baš primjetila da ljudi o ovome pričaju.

Tami25's Avatar

Zagreb sufinancira plaćanje privatnih i vjerskih vrtića već dugo na način da odobrava vrtićima subvenciju od 1000 kn po djetetu, što znaći da roditelji ne plaćaju ekonomsku cijenu privatnog vrtića (primjerice 2300 kn) već "samo" primjerice 1300 kn (ili 1200, ili 1500 ili koliko već dotični vrtić košta.) Mnogi roditelji nemaju te novce, a kamoli za punu (ekonomsku) cijenu. Sada će se visina subvencije po pojedinom djetetu računati na temelju dohodovnog cenzusa, što će za neke roditelje značiti jeftiniji, a za neke skuplji privatni vrtić. S obzirom na prilično velik prostor za manipulacije, dosadašnji izračun cijena prema novom modelu subvencije pokazuje da će većini roditelja privatni vrtić pojeftiniti, s obzirom na prijavljene članove kućanstva, minimalce i slično.

Shvaćam. Meni je to zvučalo drugačije, tj. shvatila sam da grad roditeljima sufinancira, a ne vrtiću. Budući da se subvencije kreću od 140 do 1400 kn, to mi se činilo puno, ali očito nije tako ako je ekonomska cijena npr. 2300 kn. Šteta.

Administratorica puntica's Avatar

osim toga, neki privatni vrtići su već najavili povećanje ekonomske cijene
    neki privatni vrtići imaju ekonomsku cijenu npr. 2000kn, a neki drugi već sada 2500kn ili više
    tako da ta subvencija od grada stvarno dobro dođe

Osoblje foruma spajalica's Avatar

i tu je ona reklama koja se vrti po medijima nasla plodno tlo.
    ali nisu napisali da drugo djete ne dobiva vise subvencije u privatnom vrticu, kao u gradskom i da su roditelji gradskih i vjerskih vrtica u socijalnoj pravednosti naseg gradonacelnika ostala jos kracih rukava od onih u gradskim

ja tu reklamu nisam vidjela, blago meni

a roditelji koji ne uspiju djecu upisati u gradske vrtiće (jer, naravno nema dovoljno mjesta za svu djecu) nemaju baš puno opcija:
    - mogu ostati doma s djecom i ne raditi (tko si to može priuštiti?)
    - mogu dati djecu na čuvanje bakama (ako imaju sreću da su bake u mirovini, zdrave, žive u istom gradu i žele/mogu čuvati unuke)
    - mogu platiti čuvalicu (za to isto treba hrpa love)
    - mogu djecu upisati u privatne ili vjerske vrtiće (za to isto treba love, ali ipak manje nego za čuvalicu)

i onda kad upišu djecu u privatne vrtiće onda ih gradonačelnik smatra bogatunima, hohštaplerima itd. kojima gradski vrtići nisu dovoljno dobri

gradonačelnik se siiiilno brine za djecu. pitam se koliko je vrtića izgrađeno u zadnjih 10ak godina?!

jedan (1) novi tramvaj košta skoro 2 milijuna eura, a evo ih stoje na spremištu jer se nema love za rezervne dijelove/popravak

za cijenu jednog tramvaja mogao se sagraditi bar jedan vrtić, on sigurno ne bi zjapio prazan

koliko ono imamo novih tramvaja, 140 komada?!
    koliko ih ne vozi?
    da su samo 1/10 od te love potrošili na izgradnju novih vrtića

jadno

da, slazem se puntica,
    a ja sam zadnju recenicu napisala ne ko tipfeler vec ko zadnja nepismena zena. oprostite.
    Last edited by spajalica; 22.06.2011 at 16:06.

Ma nisam to čula u reklami, nego vidjela na zagreb.hr. I naivno pomislila podijeliti s nekim i možda pomoći. Ali, kako nas sve skupa dosta ''vozaju'' oko koječega, tako izgleda i ovdje nije baš sve najsretnije. Nije mi jasno zašto ne daju subvenciju za drugo dijte, kad u obavijesti piše: ''Po upisanom djetetu s prebivalištem na području Grada Zagreba osiguravaju se sredstva...'', a ne ''po upisanom jednom djetetu po obitelji''. Tu isto treba istjeravati pravdu, očito.

Quote Originally Posted by sss View Post
    Ma nisam to čula u reklami, nego vidjela na zagreb.hr. I naivno pomislila podijeliti s nekim i možda pomoći. Ali, kako nas sve skupa dosta ''vozaju'' oko koječega, tako izgleda i ovdje nije baš sve najsretnije. Nije mi jasno zašto ne daju subvenciju za drugo dijte, kad u obavijesti piše: ''Po upisanom djetetu s prebivalištem na području Grada Zagreba osiguravaju se sredstva...'', a ne ''po upisanom jednom djetetu po obitelji''. Tu isto treba istjeravati pravdu, očito.
    sss
    nisi shvatila što spajalica kaže

ako imaš npr. 2 djece u privatnom vrtiću, onda za svakog od njih dobiješ istu subvenciju, recmo 1000kn, dakle za svakog od njih plaćaš istu cijenu vrtića

ako imaš 2 djece u gradskom vrtiću onda za prvog plaćaš xy kuna, a za 2. plaćaš 50% cijene (dakle, dobiješ popust od 50% na drugo dijete), a za treće ne plaćaš (imaš popust od 100% na 3. dijete)

u privatnim nema popusta za 2., 3. itd dijete

to nije pravedno, niti najmanje

da kao sto sam napisala naknado, bas sam to nepismeno srocila

ovako je kako je puntica nadopunila, ali do sad je ta subvencija bila vece za drugo djete.
    dakle za jedno si dobio 1000 kn, odnosno taj iznos je dobio vrtic, a za drugo si dobio nesto vecu subvenciju, ne znam tocno koliko, pa ti je drugo djete u privatnom vrticu do sad bilo nesto jeftinije.
    ali od 1.7. u skladu s socijalnom pravednoscu naseg gradonacelnika, bogati roditelji koji su dali djecu u privatni vrtic mogu placati isto za oboje

edit: sto se tice reklame vrti se po radiju nesto u stilu: da bi ste saznali koja su vasa socijalna prava i prava vaseg djeteta blablabla pogledajte ne zagreb.hr, pa sam pomislila da si i ti nabasala na istu.
    ali ocigledno zadnjih dana nam je to svima homepage ili pocetna stranica (jese to tako zove u hrvata?)

Calista's Avatar

po novom je subvencija 1600 kuna
    Mi sad placamo nas 700 kuna

Eh kad bi i u Splitu grad bio tako otvoren prema privatnim vrtićima kao Zagreb.
    Mislim da ste u tome daleko ispred svih gradova u Hrvatskoj.

mitovski's Avatar

Quote Originally Posted by Calista View Post
    po novom je subvencija 1600 kuna
    Mi sad placamo nas 700 kuna
    Calista koji je to vrtić, ako se smije znati i znaš li imaju li mjesta. Možeš i na pp ako ne želiš ovdje.

Mojca's Avatar

Privatni vrtić opcija za koju smo se odlučili, jer ni MD ni ja ne možemo garantirati da ćemo u 17.00 izaći s posla, pa nas ovo jako veseli.

Što nam je činiti da dobijemo tih 1600 kn? Je da će Smehuljica u vrtić tek početkom studenog, ali ziher je ziher.

mi naš plaćamo 600 kn. rekla ravnateljica da je cijena vrtića 2200.

mojca, ne trebate nista radit, svako dijete upisano u vrtic je subvencionirano od grada.

mitovski's Avatar

Baš sam se sad začudila jer s kim god pričam čujem da plaćaju od 1200-1500 kn. Koji su to vrtići ako se smije znati?

Osoblje foruma Bubica's Avatar

Eto, cijena naseg je sada 400. uopce nisam sigurna bi li vam ga reklamirala jer je od jeseni dosta vise djece nego ranije

Mislim da i Grad Zadar jednakom visinom sufinancira gradske i privatne vrtice.

laura29's Avatar

Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Baš sam se sad začudila jer s kim god pričam čujem da plaćaju od 1200-1500 kn. Koji su to vrtići ako se smije znati?
    Vjerojatno je riječ o cifri koju su plaćali prošle godine. Do 1.7. je subvencija u privatnim i vjerskim vrtićima bila 1000 kn, nakon 1.7 išlo je prema primanjima roditelja s maksimalnom subvencijom od 1400 kuna.
    Od 1.1.2012. svako dijete koje ide u jaslice ili vrtić Grad Zagreb subvencionira s 1600 kuna. Ostalo do pune cijene plaća roditelj.
    Mi vjerski vrtić plaćamao po novome 350 kuna.
    Last edited by laura29; 06.02.2012 at 13:01.

Mojca's Avatar

Laura, a kako doći do tih 1600 kn? Koja je procedura?

laura29's Avatar

Dijete trebaš upisati u vrtić. U 5. mjesecu odneseš u vrtić sve potrebne papire za upis djeteta (zahtjev za upis - tražiš u vrtiću, kopiju rodnog lista ili izvoda iz matice rođenih, kopiju domovnice, potvrdu o prebivalištu djeteta - izdaje se u MUP-u, potvrde oca i majke da rade i kopije osobnih iskaznica oca i majke.

Mojca's Avatar

Hvala. I to je sve? Ne treba niš nositi na Grad?

Calista's Avatar

Cure iz Zg-a....kao sto pise na ZG stranica (link koji sam postavila). Sada svi imaju pravo na subvenciju od 1600 kuna (vrticar mora imat prebivaliste u ZG-u). Dakle, sada su svi privatni vrtici pojeftinili jer je prije grad davao subvenciju od 1000 kuna ( max 1400 po Bandicu). Eto
    mitovski , nije bed...Iva ide u DV Mirjam Weiller (nadam se da je 700 kn jer jos nismo tu info provjerili ) http://www.zoz.hr/home.php?content=c...key=26&key1=27

laura29's Avatar

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Hvala. I to je sve? Ne treba niš nositi na Grad?
    Ne.

Mojca's Avatar

Gotovo da ne vjerujem da nešto u ovoj državi ide jednostavno.... osim hmh hrpe papira.

mojca, ti potpisujes ugovor s vrticem i njima doneses papire. on rjesavaju financiranje s gradom.

mitovski...ove cijene (i nacin financiranja od strane grada) vrijede tek za 2012. sad ce se placat prve rate. moj tek krece u privatni vrtic, pa ne znam koliko bih placala prosle godine...ali mislm izmedu 1000-1500 kn..

filip's Avatar

Kako se sada krecu cijene privatnih vrtića?

andream's Avatar

Ovisno o ekonomskoj cijeni koju je odredio vrtić, svaki ima svoju cijenu. Naša cijena je 2300 kn privatnog i na to odbijamo subvenciju grada koja ovisi o primanjima roditelja. Uglavnom ugrubo od 500 do 1000 kn, plus minus par sto kuna.

Pozdrav svima. Evo nova sam u svemu ovome kako na stranici tako i u roditeljskoj ulozi pa mi treba mala pomoc onih koji su vec dugo u tim vodama. Dakle, trebamo se upisati u pruvatni vrtic pa mi nisu jasne neke stavke oko obrasca za sufinanciranje od Grada Zagreba:
    1. Ove izjave o clanovima zajednickog kucanstva i o prihodima kucanstva samo popunim ili treba necim potkrijepiti ???
    2. Za roditelje isto treba potvrda o prebivalistu ili samo preslike osobnih iskaznica - ???
    3. Dokazi o ostvarenom prihodu svih članova zajedničkog kućanstva u prethodnoj godini umanjenom za iznos poreza i prireza - ???
    4. Potvrde poslodavaca i drugih isplatitelja prihoda o visini plaće, naknade plaće i drugog dohotka za svakog člana zajedničkog kućanstva - ??? To bi bilo IP kartica ili ??

Molim vas ako netko ima volje da mi to pojasni
    Hvala

Jainina's Avatar

1. Izjave popunis i potkrepljujes ostalim papirima.
    2. Mi smi davali samo kopije osobnih iskaznica a za dijete potvrdu o prebivalistu.
    3. Potvrda iz porezne uprave o prihodima svih clanova kucanstva za proteklu godinu.
    4. To su IP kartice od isplatitelja prihoda za sve clanove kucanstva (koji su naravno imali prihod).

Quote Originally Posted by Jainina View Post
    1. Izjave popunis i potkrepljujes ostalim papirima.
    2. Mi smi davali samo kopije osobnih iskaznica a za dijete potvrdu o prebivalistu.
    3. Potvrda iz porezne uprave o prihodima svih clanova kucanstva za proteklu godinu.
    4. To su IP kartice od isplatitelja prihoda za sve clanove kucanstva (koji su naravno imali prihod).
    Hvala puno

Zanimaju me iskustva koliko se placa vrtic ako dijete ne ide cijeli mjesec, mi od kad idemo u vrtic prvi put sad necemo ici cijeli mjesec, i kako sam gledala na stranici grada Zagreba pise ako dijete ide do 5 dana da se cijena umanjuje za 60%, e sada, sretnem danas jednu mamu cije dijete nece ici dva mjeseca i receno joj je da mora platiti po 300 kn za svaki mjesec, inace placamo 450 kn....pa mi onda to bas i nije neka racunica

vikki's Avatar

U našem privatnom vrtiću plaćala sam 17 kn manje po danu kad ne bi išao, bilo to pet dana ili cijeli mjesec. I to vrijedi do kraja kolovoza, s novom pedagoškom godinom više neće biti odbijanja za dane kad dijete ne ide u vrtić, tj. plaćat će se jednako, išao -ne išao. Srećom pa smo dobili gradski.

andream's Avatar

Onda neka ta mama nazove i pita vrtić. Na stranicama Zg sve piše i tako moraju biti i računi ispostavljani, dakle 180 kn.
    Privatni su nešto drugo i tu svak ima svoja pravila.