Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Premalena glavica i abdomen u odnosu na femur

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Premalena glavica i abdomen u odnosu na femur

Drage cure/zene,
    u 23-em sam tjednu trudnoce i u velikim brigama. Danas sam po treci puta bila na uzv, jer su mi u 20-om tjednu ustanovili da bebina glavica kasni 10-ak dana u razvoju u odnosu na femur. Sada nakon 3 tjedna je potvrdjeno uzv-om da i glavica i abdomen kasne 10-ak dana u razvoju. Za 3 tjedna idem ponovo na uzv, a predlozili su mi i testiranje plodne vode. U velikoj sam brizi, ne znam sta da mislim ili radim. Usput receno, ne pusim, ne pijem, ovo mi je prva trudnoca i jos uvjek sam radno aktivna. Molim vas, odgovorite mi ako ste imale ovakav ili slican slucaj!
    Zabrinuta mama!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja ti stvarno nemam odgovore ali ti želim da bude sve bude ok

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imaš pp!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kod mjera se tolerira odstupanje do 2 tj i u odnosu na gestacijsku dob i u odnosu bpd-ac-fl. Mislim da bi bilo bolje da ponoviš uzv za tjedan dana (3 tjedna mi se čini predugo), nego da testiraš plodnu vodu.
    Programi kod uzv se razlikuju kod raznih ginekologa, tako bi recimo moj beban po mjerama dr. Harni imao ogromnu glavu a kratke noge, a on se rodio potpuno normalnih proporcija (kao što me moj ginekolog i uvjeravao).
    Dali su ti radili color doppler i kakvi su ti protoci?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zaboravila sam te još pitati da li su mjere, bez obzira na kašnjenje za dob, ipak se povećale u 3 tjedna?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Evo sa malim zakasnjenjem od par dana, da preciziram odnos glave,abdomena i femura. Sa 22 tjedna i 6 dana odnos je: BPD 49 mm, AD 53,5 mm, FL 40 mm. 20 dana prije su mjere bile BPD 41,3 mm, FL 34mm. Abdomen nije spomenut. Protoke mi nisu radili, kao ni color dopler. Nadam se da mi na osnovu ovih podataka netko moze pruziti malo precizniji odgovor. Ponovni UZV imam 8/2.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Glavica je sasvim normalno narasla, koliko bi trebala narasti za 3 tjedna, a to je najbitnije - da raste određenim tempom.
    Opseg abdomena ti nikako ne može biti 53 mm, da nije možda 153mm - što bi odgovaralo 21+tj.?
    Femur odstupa za 1 tjedan, što i nije puno.
    Kad si išla na prvi uzv? Da li su onda mjere odgovarale gestacijskoj dobi?

U prvih 20 tjedana je najlakše odrediti koliko je stvarno trajanje trudnoće, jer se do tad bebe razvijaju manje više jednako, nakon 20 tj. neke bebe rastu sporije, neke brže.. tj. neke će se roditi u terminu kao manje bebe, a druge kao jako velike, a i jedne i druge potpuno zdrave.
    Da li ste ti i tvoj muž mali ili visoki?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Prvi puta sam bila na UZV 16/11, sa 13+6. Tada je sve bilo potpuno u redu. Tek sljedeci puta u 19+5 tj. su se pokazala prva odstupanja od standarda. Moj muz je visok i krupan, a ja sam srednje visine, sitnije gradje. Sada se tjesim mislju da beba ima usku glavicu na moju stranu familije. Moram odrzati pozitivno razmisljanje do sljedeceg ultrazvuka.
    Ocekujemo djevojcicu 18/5

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa naravno da ćeš razmišljati samo pozitivno

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma biti će sve u redu!
    Porast BPD-a odgovara porastu od 3 tjedna, a to je najvažnije, jer ne može svaka beba imati "standardne" mjere ni roditi se iste kilaže i dužine.
    Nastavi pozitivno razmišljat i uživaj u trudnoći, sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi pozitivno mislimo sa tobom i Barakudanom!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Hvala na podrsci, pusica Lauri

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bitno je da bebica napreduje! Kao što su ti cure već rekle, nemoraju sve bebe biti istih dimenzija, a UZV često pogriješi (ili onaj tko ga radi).
    Već sam negdje navela da su meni tjedan dana prije nego što sam se porodila rekli da imam jako malu bebicu, od nekih 2 kg, a rodio se pravi veliki dečko od 3.750.

Smiri se i misli pozitivno. Pusa!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam sto bih ti rekla, najradje bih se suzdrzala jer stvarno ne mogu znati kakav je tvoj slucaj ali reci cu ti samo ovo. meni su u poodmakloj trudnoci jednom na ultrazvuku rekli da mi dijete nema ruku i stopalo (ultrazvuk je radio jedan od najvecih strucnjaka u hr.), nakon sto se bebica vec rodila (sa savrseno zdravim rukama i nogama) su mi u nekoliko navrata uvalili paranoju da ima premalenu glavicu...no da ne duljim. m. sada ima godinu i pol, savrseno je normalna i izuzetno napredna djevojcica, a ti nasi doktori su oprosti na izrazu...bolje da ne kazem. i jos da dodam da sam cula za toliko primjera izludjenih trudnica sa svakojakim navodnim dijagnozama...ciste na mozgu, premalo ovo, preveliko ono, ma uzas jedan kako frustriraju te jadne zene. pa bolje bi bilo da uopce nista ne kazu ako tj. dok nisu sigurni u dijagnozu...

Rianea

Početno

Bila sam na redovitom ultrazvuku (15 tj.) i mjere su mi bile tocne za tu dob, cetri dana nakon toga sam opet bila na ultrazvuku (vanredno zbog smedjeg iscjedka), i tada su mi mjere bile vece za 2 tjedna. Kako je to moguce????????

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Rianea, jesi bila na dva različita UZV? Svaki put kad ja idem, uvijek pokaže drugačije. Zato mi je rekao dok:"Jedan doktor, jedna ruka, jedan uzv, drugi doktor, druga ruka, drugi uzv i različiti rezultati u istom danu". Zadnji apsurd koji sam doživjela jest da se bebici SMANJILA glava i bedrena kost u roku od deset dana. Bila sam kod Relje na 3d, glavica je bila 80 mm, femur 59mm, nakon deset dana na Sv. Duhu, glavica 78mm, a femur 56mm. Kako?!
    Nakon čitave kalvarije s tim stupidnim uzv-om, požalila sam što sam toliko često i bila na ultrazvučnim pregledima. Najbolji mi je doktor opće prakse - ginekolog koji mi je rekao: "Ako posteljica funkcionira, ne odumire, ako su protoci u redu, ako plodne vode ima dovoljno, tada nema mjesta panici i ne držite se slijepo tih tablica i mjera." Tako nešto bih očekivala od kliničara, odnosno doktora koji godinama radi u bolnici i koji se tijekom svog rada s trudnicama u životu nagledao različitih mjera, odstupanja u mjerama i krivih prosudbi. No, dogodilo se upravo suprotno. Tješio me doktor opće prakse, a uspaničario kliničar. Na kraju je sve ispalo u redu. :D
    Zato bih ti preporučila da se ne lomiš oko toga.

Rianea

Početno

[quote="Romy"]Rianea, jesi bila na dva različita UZV?

Da, bila sam na dva razlicita UZV i kod druge doktorice, valjda je to to.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ajaja kako se igraju sa živcima ..meni su od 23 tjedna trudnoće govorili kako Luka ima prekratke noge i da im je to presumnjivo da je ražlika po veličini između glave i nogu 5 tjedana i to je potvrdio svaki sljedeći dr. koji je kasnije radio UZ a šta da vam kažem osim šta Luky ima krive noge na mamu sve je za 5

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj barakuda prvotno napisa
    Ponovni UZV imam 8/2.
    Jesi bila na pregledu, što ti je rekao?
    Nadam se da je sve u redu!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

barakuda, javi što je bilo. I ja se nadam da je sve ok. Znam kako se osjećaš, jer sam i ja imala dileme s djetetovim mjerama, samo što je kod mene mjera glavice bila svaki put veća (više od prosjeka) a femur kao da je stagnirao...Mi smo strašno bili u strahu, ali eto, hvala Bogu sve je ipalo OK i imamo savršenu curicu!
    Svim srcem ti želim da se riješiš dilema i strahova!Veeelika pusa

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Eto bila sam i na tom tesko iscekivanom UZV 8/2, i sa velikom strepnjom iscekivala rezultate. Ali na srecu, moja je curica u zadnja 3 tjedna narasla dovoljno da su joj sada sve mjere u granicama normale. Izbjegli smo amniocentezu i po prvi puta u trudnoci sam iskreno sretna i spokojna. Doktorica je rekla da moja beba prati svoj ritam rasta, te da se takva odstupanja u razvoju dogadjaju cesto i najcesce ne znace nista. Moram napomenuti da sam ja u ta zadnja 3 tjedna od zadnjeg UZV bila na bolovanju i vodila jedan miran zivot bez stresa, pa je moguce da je i to doprinjelo uspjesnijem razvoju moje male suncice. Zato bi svim trudnicama sa slicnim problemom savjetovala da mislite pozitivno i malo usporite sa svakodnevnim obavezama. Meni je pomoglo! :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Supika :D

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma znala sam da će sve ispasti dobro!
    Baš mi je drago, uživaj u trudnoći

Datum pristupanja
    Apr 2005