Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 234

Tema: vodene kozice

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno vodene kozice

kako pretražnik ne radi otvaram novi topic.Upravo sam saznala da nam jeprošlotjedna gošća dobila vodene kozice.jeli moguće da i Luka dobije?Imate li iskustva s kozicama u tako ranoj dobi?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

koliko je inkubacija?Da li je opasno tako rano?Možda neće niti dobiti ali ipak sam zabrinuta!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Inkubacija traje 14 dana. Luka moze dobit, a i ne mora

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

iskreno se nadam da neće.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

inkubacija ti traje od 10 dana do tri tjedna,a inače kažu da bebe znaju imati blagi oblik.osoba sa kozicama može zarazit drugu u razdoblju od dva dana prije osipa i 6 dana nakon prvih mjehurića.Naravno prenosi se kapljičnim putem ili kontaktom .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dva dana prije osipa?onda valjda neće dobiti,curica je bila kod nas prije 9 dana,a jučer su joj izbacili plikovi.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da su ti velike sanse da ne dobije. Djeca do 6 mjeseci imaju jos dobar imunitet od mame. Otprilike u drugoj polovici prve godine ih moze dobiti i to u dosta teskom obliku. Moja Cvita je imala sa 8 mjeseci u vrlo, vrlo teskom obliku.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

gdje se prvo osip pojavljuje?
    Sami je prije nekoliko dana dobio nekakav osip i ja posmislila na ospice (jesu li kozice i ospice isto) :?
    Pojavilo se na stomaku, lejima i nogicama. Nije mnogo, ali tipican osip.

Evo vec nekoliko dana nista novo. Osip polako blijedi.
    Moguce je i da se radi o znojnim zljezdama, jer je Edita nekada imala nesto slicno :/

A ospice se zimi najcesce pojavljuju :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kozice i ospice nisu isto.
    osip od vodenih kozica se najcesce prvo pojavi iza usiju gdje pocinje kosa. nakon nekog vremena, sveki plik se napuni tekucinom i u konacnici pukne pa se napravi krasta.
    inace dijete je zarazno dok god sve kraste ne otpadnu.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

znači ovak od perioda zaraze do simptoma može proći od 10 do 21 dan (inkubacija) a najopasniji su ona dva dana prije osipa,i onih par dana dok još mjehurići izbijaju . Snorki koliko ja znam nisu isto uz ospice ti inače ide gubitak apetita,temperatura i pikice po cijelim trupu....meni su kozice izbile prvo između prstiju na rukama i na intimnim mjestašcima

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kaj nije dijete zarazno samu u fazi dok ne izbiju svi mjehurići?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Virus je prisutan sve do pojave mjehurića i infektivnost je i dalje prisutna u tijelu,ali ne i kad su kozice u fazi sušenja i krastica onda više nema opasnosti od zaraze

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A ni krzamak i rozeola (tri dana temperature) nisu isto :?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

krzmak je nešto kao ospice odnosno boginje sa temperaturom od tri dana baš kao i rozeola,Kod ospica se flekovi nakon par dana pretvataju u svijetlo smeđe flekice a flekovi kreću od glave i mogu se pretapati .Kako brzo nastaju isto tako i nestaju brzo.Kod rozeole su plikovi crveni i malo uzdignuti od kože,a mislim da kod rozeole dijete nema noikakvih simptoma bolesti dok kod ospica ima.Ako sam navela nekaj krivo molim ispravak ipak je to samo moje krhko znanje

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imali smo istu situaciju kao i Vi. Bio je u kontaktu sa djevojčicom koja je bila u fazi inkubacije i dobio je vodene kozice. Imao je nepunih pet mjeseci. Kod nas je bio blaži oblik jer je bio dojen. Nije bio nervozan, da nije bio "ispikan" ne bi ni znali da ih ima. Naše koze su bile dobrice .

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

a G. je u roku mjesec dana bio u kontaktu s dvoje klinaca dan prije izbijanja kozica i nije ih dobio

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maslacak, ne samo zato jer je dojen, nego bas i zato jer ih je dobio u toj dobi (prvih sest mjeseci).
    Nakon tog perioda, oblik bolesti moze biti vrlo tezak, iako su djeca dojena. (Ima i dalmatinka slicno iskustvo koje mi je pomoglo tada)

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kozice je ipak preboljeti dok su djeca još mala (ne bebe), što je osoba starija, to je teže.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

još ništa nadam se da niti neće biti.10. dan od susreta s "kozicama"
    Da stvar bude gora ni MM ih nije prebolio!Strašno!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ako ti jesi, velika je sansa da je gospodin "popio" imunitet.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja se nadam da je!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja sam ih prebolila kad sam imala 21g,a brat ih je dobio dok je bio u vojsci.Njemu je sve prošlo ok ,a ja sam završila u bolnici

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Zanima me kad je najbolje dobiti kozice? Jer ako će stvarno biti puno blaži oblik ako ih dobije sada nego za npr. godinu ili pet, onda bi bilo najbolje izložiti dijete virusu sada da se toga riješi. Zapravo mi je i palo na pamet pred mjesec dana kad nismo otišli kod jednih prijatelja jer im je mala imala kozice da bi Rio vjerojatno pokupio moja antitijela, pa se ne bi ni razbolio. Ali nisam htjela riskirati.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da je najbolje da ih dobije od 2 do 6,7 godina.
    Moja curica je grlila i ljubila krastave obraze curice kojoj su tek izbile varičele i nije ih skupila, imala je 2,5 g.
    Ja ih kao dijete nisam imala, iako su mi obje sestre imale. Uglavnom, čim prestanem dojiti odoh se cijepit!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Postoji cijepivo protiv kozica? Ja ih nisam imala i čisto me strah jer kažu što si stariji to je gore.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo u nedjelju tj. prije 3 dana bili u kontaktu s klincem kojemu su danas izbile.
    Lali, da li ste vi na kraju dobili kozice?
    I da li je istina da je osoba zarazna 2 dana prije izbijanja ili je i duže?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    znači ovak od perioda zaraze do simptoma može proći od 10 do 21 dan (inkubacija) a najopasniji su ona dva dana prije osipa,i onih par dana dok još mjehurići izbijaju . Snorki koliko ja znam nisu isto uz ospice ti inače ide gubitak apetita,temperatura i pikice po cijelim trupu....meni su kozice izbile prvo između prstiju na rukama i na intimnim mjestašcima

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Evo mi upravo imamo kozice! Danas je nam je bio peti dan od izbijanja. A od koga smo ih dobili i kada nemamo pojma!!!!
    T. je sva tackasta ali an svu srecu nije imala temperaturu. EJdino od kad su pocele da izbijaju slini i kasljuca. Doktorka ju je lepo pregledala i rekal da je to od kozica ali da je trebamo dobro cuvati nakon sto one prodju jer imunitet jako opadne. nervoznija je nego inace i dosta lose spava, ali sta je tu je-nadam se da uskoro prolaze.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    Postoji cijepivo protiv kozica?
    Postoji.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Arijana, da li možda znaš cijenu? Cijepljenje je kod doktorice opće prakse?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bit ću slobodna i citirati tekst koji imam u računalu:

"Koga cijepiti protiv vodenih kozica?

Vodene kozice su u djece u pravilu blaga bolest u toku koje se rijetko razvijaju komplikacije. Kako dob potencijalnog bolesnika raste, tako raste i vjerojatnost komplikacija, osobito u dišnom i središnjem živčanom sustavu. Virus vodenih kozica može izazvati teške komplikacije u inače zdravih odraslih osoba, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, te posebno kod trudnica. Iako postoji specifični antivirusni lijek koji simptome vodenih kozica može ublažiti i skratiti, najbolje rješenje je prevencija, tj. cijepljenje, koje se preporučuje svim odraslim osobama koje ne znaju da su preboljele kozice, a posebno ženama koje planiraju trudnoću. Dovoljna je jedna doza cjepiva koja sigurno štiti od teških oblika bolesti.

dr. Goran Tešović, spec. infektolog, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zagreb

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Paulita, cjepljenje vrši doktorica opće prakse, cjepivo se zove Varilrix, a cijena mu je negdje oko stotinjak kuna, ali nisam sigurna. Prima se u 2 doze u razmaku od 6-10 tjedana.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Virus vodenih kozica može izazvati teške komplikacije u inače zdravih odraslih osoba, osoba koje boluju od kroničnih bolesti...
    :shock:
    Imamo li razloga za brigu s obzirom na njegove bubrege?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam prebolila kozice a bila sam xy puta u kontaktu sa oboljelim osobama. Ono što sam čula da su kozice zarazne od trenutka dobivanja temperature (pa i prije toga) pa sve dokle god izbijaju prištići. Kad se počnu sušiti (bez izbijanja novih) nije zarazno. Zadnje sam bila u kontaktu sa svojim nećakom kojeg sam ljubila na dan kad su mu navečer počele izbijati prve kozice. Nisam ih dobila.

Ali me je prokleto strah... :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kozice se ponekad prebole bez izbijanja plikova, samo kao neka nespecifična viroza. Navodno su tada čak i vjerojatnije komplikacije tipa meninitisa, to se bapski veli da su izbile iznutra. Može se provjeriti da li imaš antitijela, to čak ide i na uputnicu ali kod ovakvih ne-hitnih (tj. netrudnih) slučajeva mislim da se čeka.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Varilrix za odrasle košta 300-tinjak kuna. Daju se 2 doze.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Postoji li doba godine kada se one češće javljaju?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    Postoji li doba godine kada se one češće javljaju?
    čini mi se da sam čula- u proljeće, ljeto najčešće

al nisam ziher

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam neki dan čula priču da je mama oboljelog djeteta, oboljela i UMRLA od kozica Sad uopće ne znam što da radim; ja nisam imala niti jednu dječju bolest, a bebač uskoro kreće u jaslice :/ Joj, grozno, uopće nisam imala pojma da je to tak gadna stvar za odrasle! Kak' je s drugim dj. bolestima; ideja o cijepljenju mi se inače ne sviđa, ali...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni se itekako sviđa ideja o cjepljenju (mene, ne moje djece).
    Samo nisam sigurna smijem li se sad cjepit dok dojim :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Meni se itekako sviđa ideja o cjepljenju
    također

Slabo mi je od pomisli da dobim kozice. U stvari, bojim se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

necu otvarati novi topic, premda mi ovaj odgovara samo naslovom...

dakle, nekoc davno je netko na ovom forumu bio napisao neki narodni recept protiv kozica, kupku od zobenih, jecmenih ili sl pahuljica, umjesto hipermangana i tekucih pudera i cuda koja se vise ne preporucuju.

sjecate li se? kako se to pripravlja?

help sto prije

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo recepta od Ancice
    Recept koji sam nasla na netu za domacu kupku (umjesto Aveeno-a ako ga nemas ili hoces jeftinije proci) je slijedeci:

Jedna salica zobenih pahuljica, usitnjenih mikserom na sitno, sitno, tako da, kada se tako usitnjene umijesaju u salicu tople vode naprave finu kasu. I onda se to stavi u kadu kad se pusta voda a klince potakne da to dobro izmijesaju (da ne sjedne na dno nego da bude dobro razmuckano).
    Postano: sri sij 26, 2005 9:36 am

Zaboravila sam reci da smo mi koristili tu kupku i mislim da je pomagalo.

Jedino, bitno je da voda ne bude pretopla jer ako je pretopla onda se krv jos vise vuce van u kozice i jos jace svrbi ili boli (ovo je neovisno o zobenim pahuljicama)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivana, ja ti preporučam lavandino ulje, to sam pročitala u knjizi "Prirodno i zdravo za bebe i djecu " J. Boban Pejić.
    Može se direktno mazati na kožu, smiruje svrab i dezinficira (jer je prirodni antiseptik). Na isti način smo koristili i nakon uboda komaraca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

puno, puno hvala, javim kak napreduje. nisu moji, ali kao da jesu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj daisy2005 prvotno napisa
    Kak' je s drugim dj. bolestima; ideja o cijepljenju mi se inače ne sviđa, ali...
    Druge dječje bolesti, tipa ospice, zaušnjaci, rubeola... teško i možeš dobiti baš zato što je visoka stopa procjepljenosti protiv tih bolesti do mjere da su skoro iskorjenjene (npr. ospice 98%).
    A zašto se ne bi cijepila protiv vodenih kozica?? Nećeš ih dobiti, iako rijetko se i cijepljene osobe mogu zaraziti, ali je onda tijek bolesti skroz blag.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Aleksandar jučer "okozio". Za sad nema temperaturu i nismo primjetili da ga jako svrbi. Inače baš jučer je teta doktorica rekla MM-u da u Aleksandrovnom vrtiću haraju kozice (on već tjedan dana ne hoda jer je imamo jaki laringitis). Meni nije baš drago da on ima kozice sad kad je ustvari još bolestan.
    Sad još čekam što će biti s Rahelom, a i za Anju nisam sigurna da li je imala kozice (imala je oko godinu dana kad je imala sličnu kliničku sliku s par točkica, ali imala je jaki neurodermitis pa ne znam točno)

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U današnjem Vjesniku piše da je počela epidemija vodenih kozica po zg vrtićima...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    U današnjem Vjesniku piše da je počela epidemija vodenih kozica po zg vrtićima...
    pa nije to ništa novo, bude svake zime...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako inače niste nešto boležljive(tu mislim na odrasle, ne djecu) i generalno dobrog zdravlja, ja se ne bih puno zabrinjavala.
    Ako vam je imunitet narušen, onda da.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •