Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Help! Kuhanje slatke riže

  1. #1
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno Help! Kuhanje slatke riže

    Upomoooooooć!
    Jutros sam puna volje krenula kuhati slatku rižu u mlijeku, ali je nisam namočila preko noći i zato sam miješala i miješala i miješala cca sat vremena da bi se riža malo umilostivila i omekšala. Grrrrrrrrrrrrrr!
    A djeca su čekala i zijevala gladna. I ja također. Šmrc.

    Dakle, pitanje je kako ju vi pripremate, namočite li ju u vodi tijekom noći ili to nije potrebno?
    Kuhate li ju u vodi, pa zatim u mlijeku?

    Ako je negdje bila već ova tema, nisam ju pronašla, admin neka premjesti, preusmjeri ...
    U svakom slučaju, hvala.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Ja je nisam odavno kuhala , ali najprije je napola skuham u vodi , tek onda ubacim u mlijeko na laganu vatru
    i miješam , miješam i miješam.
    Bitno je da je riža okruglog zrna , inače s onom za rižoto to nikad ne ispadne kako treba.

  3. #3
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Da, ova je baš okruglog zrna i okus joj je stvarno mljac-mljac, al' se kuhala "do sutra"!
    Hvala ti, Dalmatinka, probat ću po tvojoj preporuci.
    Jer miješala sam s kuhačom duuuuugo, da su mi brkovi narasli, kao onim narodnim pjevačima s guslama, he, he.

  4. #4
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    dobra tema....
    meni isto nikada nije ispala dobra a kuhala sam sto godina i uvijek je bila tvrda...
    dobra ideja s namakanjem..

  5. #5
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    ja je skuham u vodi 1/3 i onda prebacim u toplo mlijeko,,,zatim dodam sečer,malo lim.korice,ili malo stapič vanilije ,čokolade po zelji!

  6. #6

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,386

    Početno

    Možeš i tako, ali još je brže ako je namočiš nešto ranije, možeš i preko noći, onda se još brže skuha.

    Ja je cijelo vrijeme kuham na mlijeku (ne na vodi), pokriveno, na slaboj vatri uz povremeno miješanje.

    Na kraju još posipam s cimetom i mmmmm.
    Posljednje uređivanje od lola_34 : 30.06.2011. at 14:28

  7. #7
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,967

    Početno

    I ja kuham najprije u vodi do pola, pa onda ocijedim i prebacim u mlijeko.

    Trik iz djetinjstva (sto godina to nisam kuhala) je da se tako može kuhati i tijesto (u trećini vode i 2 trećine mlijeka), a kad omekša, dodaš vanilin šećer.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    I ja kuham u vodi. Koliko šalica riže toliko vode. Kad popije vodu dodam mlijeka, onak odokativno.
    Možda za ovu okruglog zrna treba malo više vode, jer je onak ljigava.

  9. #9
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    Da li vi pričate o običnoj riži, bijeloj? Ona se skuha za 10-15 minuta.

    Evo recept:
    20 dkg riže staviti u 4dl vode sa malo soli i vanilin šećerom.
    Kad zakuha, doda se 4 dl mlijeka. Kuhati 10-15 min na vrlo laganoj vatri, povremeno promiješati.
    Ostaviti da se ohladi napola. Dodati 3 žlice šećera i po želji 1 žlicu putra.

    I to je to. Savršena.

  10. #10
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    sad mi sline cure... a taman sam odlučila krenuti na dijetu
    možda od sutra
    Posljednje uređivanje od ninik : 30.06.2011. at 16:03

  11. #11
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    I ja kuham najprije u vodi do pola, pa onda ocijedim i prebacim u mlijeko.

    Trik iz djetinjstva (sto godina to nisam kuhala) je da se tako može kuhati i tijesto (u trećini vode i 2 trećine mlijeka), a kad omekša, dodaš vanilin šećer.
    ovako i ja.

    a danas će večerati ovo tijesto
    hvala što si me sjetila

  12. #12
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    I ja kuham najprije u vodi do pola, pa onda ocijedim i prebacim u mlijeko.

    Trik iz djetinjstva (sto godina to nisam kuhala) je da se tako može kuhati i tijesto (u trećini vode i 2 trećine mlijeka), a kad omekša, dodaš vanilin šećer.
    Kakvo tijesto? Koje se kuha?

  13. #13
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    da, koje se kuha. tijesto vulgaris

  14. #14
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    ja rižu na mlijeku često kuham. Uzmem običnu. bijelu, po mogućnosti "no-name" oliti neku robnu marku. Kuham ju od početka u mlijeku sa šećerom ili vanili šećerom. I kuham ju da se raskuha. Poanta i je da bude više kao nekakav puding ili kašica, nego onako zrno-po-zrno. Zato i biram onu koja je bogatija škrobom i ne ispirem ju niti namačem iz istog razloga. Takvu volimo
    a po trenutnoj inspiraciji dodajemo: čokoladu (unutra ili samo posipano), cimet, koricu limuna.....

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da, riža dugog zrna se obično ne želi raskuhati, osobito ako je nekakva skupa varijanta. Recimo basmati nema teorije raskuhati.
    Ono s tijestom u mlijeku je jednom kuhao moj pajdo Indijac, ali koristio je onu sitnu kao za juhu. Onu poput mikro-špageta, vermicelli ili tako nekako. Bilo je fino.

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ajmeeee..
    jukica!
    sitni rezanci u mlijeku, može slano, može slatko, meni najbolje neutralno

  17. #17
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    Aha, tijesto je pašta! Moram priznati da mi nikako nije bilo jasno kakvo to tijesto kuhate. U kojim se krajevima kaže tijesto za tjesteninu?

  18. #18
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,663

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ajmeeee..
    jukica!
    sitni rezanci u mlijeku, može slano, može slatko, meni najbolje neutralno
    slavonska verzija:tarana na mlijeku

  19. #19
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Aha, tijesto je pašta! Moram priznati da mi nikako nije bilo jasno kakvo to tijesto kuhate. U kojim se krajevima kaže tijesto za tjesteninu?
    Pa, tu, kod nas !

    Sad ozbiljno.

    U Zagrebu se tako govori - to je sigurno !

  20. #20

    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    849

    Početno

    damn...uvijek gledam krive teme..sad bi najradje u kuhinju

  21. #21
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,083

    Početno

    pa koliko se vermicelli (tjestenina za juhu) dugo kuha u mlijeku? u juhi je gotovo za 2 minute...

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa isto toliko.
    ionako ne valja kad je raskuhano.

  23. #23
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    slavonska verzija:tarana na mlijeku
    he he, da, mogla bih to ovih dana napraviti za doručak, i to domaću taranicu

    a meni Slavonki je pašta dugo bila nepoznanica

    ajme, Beti... ovaj tvoj PGŽ cijelo vrijeme čitam kao PŽG misleći da si u Požegi, sad sam malo bolje pogledala! he he! na Palagružu?

  24. #24
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,967

    Početno

    Tjestenina - bilo koja može se kuhati u mlijeku. Može se čak i svježe tijesto za trgance.

    Sad mi je palo na pamet još nešto - imam doma tanke staklene rezance (od rižinog brašna) pa ću to uvaliti u mlijeko. Kuhani su za 2 minute... Moglo bi se mojim dečkima dopasti, a proces kuhanja je vrlo jednostavan i kratak.

  25. #25
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    peterlin, ja sam probala jednom s tim staklenim i nije mi nikako valjalo.

  26. #26
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,967

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    peterlin, ja sam probala jednom s tim staklenim i nije mi nikako valjalo.
    Dobro da si me upozorila.... napravit ću probno malu količinu jer šteta je upropastiti dobar materijal koji se može upotrijebiti na pametniji način.

  27. #27
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja kupim u DMu rizine pahuljice kad zelim imati brzinsku rizu na mlijeku.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    352

    Početno

    Ima u DM-u i Alnaturina Milchreis, ta isto bude mrak
    Već vidim što ćemo imati za večeru

  29. #29
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kupim u DMu rizine pahuljice kad zelim imati brzinsku rizu na mlijeku.
    ja s pahuljicama samo sebi, mojim dečkima nisu baš, pa izbjegavam

  30. #30
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    he he, da, mogla bih to ovih dana napraviti za doručak, i to domaću taranicu

    a meni Slavonki je pašta dugo bila nepoznanica

    ajme, Beti... ovaj tvoj PGŽ cijelo vrijeme čitam kao PŽG misleći da si u Požegi, sad sam malo bolje pogledala! he he! na Palagružu?
    Primorsko-goranska županija, tik uz more, a kupala sam se samo dva puta ove godine. Stalno me nešto drugo okupira. Morat ću do mora, pa makar za ručak skuhala samo paštu na mlijeku.

  31. #31
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Beti, pp sandučić ti je pun

  32. #32
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    Više nije.

  33. #33
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Primorsko-goranska županija, tik uz more, a kupala sam se samo dva puta ove godine. Stalno me nešto drugo okupira. Morat ću do mora, pa makar za ručak skuhala samo paštu na mlijeku.
    Baš sam mulac, teški!
    Palagruža! E, budale!

  34. #34
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Da li vi pričate o običnoj riži, bijeloj? Ona se skuha za 10-15 minuta.

    Evo recept:
    20 dkg riže staviti u 4dl vode sa malo soli i vanilin šećerom.
    Kad zakuha, doda se 4 dl mlijeka. Kuhati 10-15 min na vrlo laganoj vatri, povremeno promiješati.
    Ostaviti da se ohladi napola. Dodati 3 žlice šećera i po želji 1 žlicu putra.

    I to je to. Savršena.
    Beti, znam za bijelu rižu, ali ova je ipak posebna.
    Na vrećicama piše: slatka riža - preporučuju ju dojiljama, ali i bez obzira na to, obožavam njen okus uz dodatke cimeta ili vanilije i sl.

    Uočavam da ste pisale da je, ipak, preporučljivo namočiti preko noći.
    Čini mi se sličan "proces" kao i kod kuhanja zobene kaše (zob u zrnu, ne u pahuljicama).
    Obožavam žitarice, al' ne "leže" mi sve.
    Posljednje uređivanje od Marna : 02.07.2011. at 11:54

  35. #35
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Vidim da nitko ne kuži da se ovdje ne radi o riži na mlijeku aka slatkoj riži već je pitanje o posebnoj vrsti smeđe riže - slatkoj riži, jel tako marna?
    Vidi ovaj topik http://forum.roda.hr/threads/32347-S...a-i-je%C4%8Dam
    Pretpostavljam onda da se kuha kao smeđa riža, 45-50 min.
    Nikad ju nisam kuhala (mislim, slatku rižu), ali rižu (a i ječam, zob, raž, pšenicu) namočim preko noći (osim ako ne zaboravim ili se prekasno sjetim da bih to jela). Inače je dobro namočiti žitarice preko noći jer se time potakne proces klijanja, a time se probude razne korisne stvari (proguglaj gaba riža, Davor je ovdje pisao o tome). Ali nije neophodno, može i bez namakanja.
    Već dugo nisam kuhala rižu na mlijeku, ali volim i ostale žitarice sa mlijekom (rižu nekako uvijek jedemo za ručak uz povrće), u zadnje vrijeme najčešće sa rižinim, sojinim ili zobenim pa uvijek skuham žitaricu i pred kraj podlijem s mlijekom.

  36. #36
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Bravo, ključić, točno o tome se radi!
    Slažem se sa svim što si napisala - posebno, da se i slatka riža kuha u navedenoj minutaži )
    Žao mi je što nisam uspjela naći temu u kojoj je već bilo govora o ovome, al' dobro je i utvrditi gradivo !

    Hvala ti.
    Naravno, hvala vam svima!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •