Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Intolerancija na glukozu i porod

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Intolerancija na glukozu i porod

Nakon serklaže i tri mjeseca mirovanja zbog opasnosti od prijevremenog poroda, zadnji pregled je pokazao da je sve u redu i da moja beba i ja imamo velike sanse stići do termina.Ali danas sam saznala da imam intoleranciju na glukozu. Na nekoliko mjesta na netu sam pročitala da trudnice s tom diagnozom moraju na carski ili prijevremeni inducirani porod. Jako bih voljela roditi prirodno, u trenutku kad beba bude spremna. Koliko imam šansi za to? Voljela bih čuti iskustva mama koje su u trudnoći imale intoleranciju na glukozu.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imala. moraš na dijetu, a ne na indukciju.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    imala. moraš na dijetu, a ne na indukciju.
    Super ako je tako Jesi li morala u bolnicu na praćenje ili se sve može doma?( danas sam radila ogtt, a tek u utorak idem na razgovor s doktorom, pa imam gomilu pitanja u glavi)

kikica2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja ga trenutno imam. Stvari stoje ovako. Ako su ti nalazi loši porađaju te sa 38 tjedana, ako su dobri puste te još malo. Ja sam danas 38+4 i u pon idem na hospitalizaciju da mi naprave kontrolni GUK profil, ovisno o njemu će me porađati ili neće. Do sada su mi ti profili (naravno uz dijabetičku dijetu, na kojoj sam već 3 mj) bili uredni. Navodno ne smiješ proći termin, zašto točno, ne znam.

kikica2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Inače, ovo vrijedi za Vinogradsku, a do 35. tj stanje sam pratila na VV.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa koliko ti je povišen šećer na OGTTu?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja sam rodila u Vinogradskoj, nikakve ranije hospitalizacije nije bilo, a bome ni indukcije.
    Kad su krenuli trudovi, išla sam na porod. (39+4 ili 39+6 - ne znam više).
    Glukozu sam držala u normali strogom prehranom, ali naglašavam STROGOM. Ja sam se hranila "u gram" prema propisima.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    pa koliko ti je povišen šećer na OGTTu?
    9.5 nakon 2 sata.Kikica2 kako rade taj profil u bolnici?Ja jos nisam dobila nikakve upute, ali ( zahvaljujuci tati) imam mjerac i znam sto dijabeticari trebaju jesti. Danas se "igram" s hranom i mjerenjem i cini mi se da nece biti tesko drzati secer u normali. Valjda ce to biti dosta da prodjem bez hospitalizacije i indukcije. Iako, nakon sto sam se smirila i razmislila - nakon strahovanja od prijevremenog poroda to ne zvuci tako strasno

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imala sam preko 10 šećer, ali sam se držala dijete i hba1c držala pod kontrolom. Nikakv prijevremeni porod, zna se kolika ti je beba, meni je čak bila manja od prosjeka (a ako se ne varam, indukcija je radi toga jer su beeb prevelike). Da zbilja nisam pazila, ali doslovno 9 mjeseci na svaki , svaki zalogaj (jabuka je bila slatkiš najveći-i to pola jabuke, pa za par sati druga polovica, ovisno kakav je šećer bio), tko zna kako bi bilo.

kikica2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam rodila u Vinogradskoj, nikakve ranije hospitalizacije nije bilo, a bome ni indukcije.
    Možda su se stvari sada promijenile, jer bila sam kod dva doktora tamo i oba su mi pričala isto, a prvi put kad sam bila hospitalizirana bilo je cura koje nisu imale dobar šećer i primale su inzulin, te su ih porađali sa 38 tj. kao što mi je doktor na kontroli i rekao da je slučaj.
    Hospitalizacija ide na 24 sata unutar kojih ti vade krv iz prsta svaka 3 sata.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa Vidi poruku
    Imala sam preko 10 šećer, ali sam se držala dijete i hba1c držala pod kontrolom. Nikakv prijevremeni porod, zna se kolika ti je beba, meni je čak bila manja od prosjeka (a ako se ne varam, indukcija je radi toga jer su beeb prevelike). Da zbilja nisam pazila, ali doslovno 9 mjeseci na svaki , svaki zalogaj (jabuka je bila slatkiš najveći-i to pola jabuke, pa za par sati druga polovica, ovisno kakav je šećer bio), tko zna kako bi bilo.
    Zvući logično, ako si ti cijelu trudnocu pazila, beba nije mogla biti prevelika. Ja sam do prije par dana jela marmeladu sa zlicom, a tko zna otkad nisam smjela.Linolina kako si mjerila secer, kolko vremena nakon obroka ga treba izmjeriti da budem sigurna da sam dobro isplanirala obrok?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kikica2 drzim fige da profil bude u redu

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj kikica2 prvotno napisa Vidi poruku
    Možda su se stvari sada promijenile, jer bila sam kod dva doktora tamo i oba su mi pričala isto, a prvi put kad sam bila hospitalizirana bilo je cura koje nisu imale dobar šećer i primale su inzulin, te su ih porađali sa 38 tj. kao što mi je doktor na kontroli i rekao da je slučaj.
    Hospitalizacija ide na 24 sata unutar kojih ti vade krv iz prsta svaka 3 sata.
    I kad sam ja bila u rodilištu, cure na inzulinu su ranije hospitalizirali i ranije porađali, ako su bebe bile velike.

Moj je bio 2850 g, šećer pod kontrolom s prehranom, dobila sam 9 kg,... Nije bilo nikakvih indikacija za raniju hospitalizaciju.

Jedno je intolerancija glukoze, a drugo je teži gestacijskog dijabetesa koji treba inzulin.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja sam bila na inzulinu (i strogoj dijeti). Mene su pak hospitalizirali jer sam gubila kile). Porod carskim rezom, 40+1.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Zvući logično, ako si ti cijelu trudnocu pazila, beba nije mogla biti prevelika. Ja sam do prije par dana jela marmeladu sa zlicom, a tko zna otkad nisam smjela.Linolina kako si mjerila secer, kolko vremena nakon obroka ga treba izmjeriti da budem sigurna da sam dobro isplanirala obrok?
    Meri se:
    1) jutranji šećer (prije jela, barem osam sati od zadnje hrane)
    2) pet minuta prije jela
    3) 90 minuta nakon jela je najviši šećer i taj je najbolje da ne bude viši od 6

Oggt test "glumi" ovo pod broj 2 i 3, s tim da vade vrijednosti nakon 60 minuta, 90 minuta i 120 minuta
    Broj 1 je da vidiš koliki ti je šećer, pa ako je 9 prije hrane, onda baš i ne smiješ pojesti 2kg krumpira i pohani šnicl
    Broj 2 je da vidiš što ti je hrana i kombinacija hrane koju su upravo konzumirala učinila s GUK-om u krvi (ne reagira svaka osoba na svaku hranu jednako, meni je recimo šećer divljao od špinata na mlijeku iako je isti bio bez mijeka i na pola žlice brašna i pola žličice ulja; kruške su mi bile smrt, a banane ok - iako mi je oboje bilo zabranjeno)

Imaj na umu da vrijednosti GUK-a u krvi za trudnice s problemima s šećerem nisu iste kao za dijabetičare, pa onda svakako treba pronaći liječnika koji ima iskustva i sa dijabetesom i sa opstetricijom.

Zdravoj trudnici je GUK 90 minuta nakon kriške čokoladne torte ili tanjura tjestenine s četiri vrste sira oko 3.3 - 4, to su vrijednosti koje su niže nego kod ne-trudnih ljudi.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Nimrod prvotno napisa Vidi poruku
    ...
    ...
    Da pokušam pojednostaviti:
    pojela sam određenu količinu hrane i nakon 90 minuta mi je šečer 4.3.
    Znači li da je ta hrana, u toj količini, ok za mene i moju bebu?

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Klara samo nastavi paziti na prehranu i bit će sve ok. Moja sestra je dijabetičarka od 7 godine i na inzulinu je. Rodila je dvoje djece i prvi porod vaginalni i drugi je trebao biti ali se zakompliciralo pa je rodila CR ali ne zbog šećera. Da i obje bebe su rođene sa 3000gr.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cure hvala na informacijama!

Bila sam jučer na razgovoru kod doktora,došla sam s gotovim rasporedom obroka i izmjerama šećera 2 sata nakon obroka. Rekao je neka samo nastavim tako i da će biti sve u redu.
    Kaže da ne očekuje nikakve probleme do kraja trudnoće niti na porodu. Samo neka pripazim kasnije na svoje zdravlje jer ovo može ukazivati na sklonost dijabetesu u kasnijoj životnoj dobi.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Da pokušam pojednostaviti:
    pojela sam određenu količinu hrane i nakon 90 minuta mi je šečer 4.3.
    Znači li da je ta hrana, u toj količini, ok za mene i moju bebu?
    Da, u načelu jest. Bravo!

Međutim, na žalost to ne znači nužno da možeš od sad pa do kraja trudnoće jesti tu hranu i toj količini, a da se dalje ne provjeravaš.

Moraš uzeti u obzir još niz faktora:
    • da li si u tih sat vremana spavala, hodala ili plivala
    • koliko ti je šećer bio prije te hrane
    • koliko si trudna

Naime, kretanje smanjuje GUK pa neće isto pasti sjedila ti ili plivala nakon hrane. Koliki ti je šećer prije hrane utječe na to koliko će biti onaj nakon skoka. (a to pak ovisi o tome što si i koliko jela prije)

I ono što je mene izluđivalo u mojoj trudnoći: sve to ovisi o tome koliko si trudna: prema kraju trudnoće, ista hrana i ista količina može više dizati GUK i to je sasvim normalno. Upravo zbog toga trudnice s dijabetesom porađaju ranije, u 38 tjednu. No, to je individualno, meni su recimo šećeri bili super i ja sam dočekala 40 tjedan bez problema.

Samo se drži dijete, provjeravaj si GUK redovno i sve će biti ok.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Cure hvala na informacijama!

Bila sam jučer na razgovoru kod doktora,došla sam s gotovim rasporedom obroka i izmjerama šećera 2 sata nakon obroka. Rekao je neka samo nastavim tako i da će biti sve u redu.
    Kaže da ne očekuje nikakve probleme do kraja trudnoće niti na porodu. Samo neka pripazim kasnije na svoje zdravlje jer ovo može ukazivati na sklonost dijabetesu u kasnijoj životnoj dobi.
    E super baš mi je drago!
    drži se!

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo mi je sad jasnije :

Citiraj kikica2 prvotno napisa Vidi poruku
    ...Stvari stoje ovako. Ako su ti nalazi loši porađaju te sa 38 tjedana, ako su dobri puste te još malo. Ja sam danas 38+4 i u pon idem na hospitalizaciju da mi naprave kontrolni GUK profil, ovisno o njemu će me porađati ili neće. Do sada su mi ti profili (naravno uz dijabetičku dijetu, na kojoj sam već 3 mj) bili uredni. Navodno ne smiješ proći termin, zašto točno, ne znam.
    ... prema kraju trudnoće, ista hrana i ista količina može više dizati GUK i to je sasvim normalno. Upravo zbog toga trudnice s dijabetesom porađaju ranije, u 38 tjednu. No, to je individualno, meni su recimo šećeri bili super i ja sam dočekala 40 tjedan bez problema....

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kikice2 kako je bilo u bolnici?

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Meri se:
    1) jutranji šećer (prije jela, barem osam sati od zadnje hrane)
    2) pet minuta prije jela
    odakle ti ove info? mozes li linkati neki izvor?
    zar se ne mjeri 2 sata nakon obroka?

Zdravoj trudnici je GUK 90 minuta nakon kriške čokoladne torte ili tanjura tjestenine s četiri vrste sira oko 3.3 - 4, to su vrijednosti koje su niže nego kod ne-trudnih ljudi.
    i za ovo - link, izvor?
    odakle ti ovi podaci?

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

sad vidim da sam stavila post pod krivu temu (gel za otvaranje), a ovdje bi zapravo puno bolje legao...

preporučena mi je indukcija u 39. tjednu baš zbog rezultata ogtt (oksiformna krivulja, dakle nije gest. dijabetes, ali bi se mogao razviti, barem mi je tako objašnjeno i na VV i u Vinogradskoj - vrijednosti na tašte i nakon 2 sata su bile u redu, ali vrijednost nakon sat vremena je bila povišena, oba puta kako sam radila test).

niti jedna od vas nije morala na indukciju? cijelo vrijeme si mantram da porod krene sam od sebe, jedan dan prije zakazanog termina, onako, iz inata...

imala sam na toj drugoj temi mnoštvo pitanja o indukciji pa ako neka od vas ima iskustva, molim vas da napišete svoja iskustva...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •